Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Dzika róża
ventusg7
03-03-2009, 14:41
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/9113/dsc0064ew3.jpg)
ps. dziękuje jeszcze raz za pomoc to naprawdę trudno mi przychodzi Gimp na plusik a i tak się męczyłem :) proszę o opinie
Marian K
03-03-2009, 16:34
Te dwa owoce wyglądają jak małe ośmiorniczki.
Chyba brakuje ostrości,ale ja słabo widzę.
Pozdr.M
To, ze troszke brak ostrosci to nie problem - moim zdaniem. Nie jest rozmyte i na dobra sprawe tego nie widac.
Za to tlo, jest dosyc denerwujace. Nie do konca mozna sie skupic na glownym motywie. Ale to moje subiektywne odczucie.
Podsumowujac, jak na debiut, nie jest najgorzej.
Czekamy na wiecej :)
eldritch
03-03-2009, 19:21
Podsumowujac, jak na debiut, nie jest najgorzej.
:shock:
:shock:
Skad to zdziwienie ? Jest na tym forum duzo wiecej, duzo gorszych fotek. Ta przynajmniej ma zadatki na to, zeby byc fajna. Ale tak jak pisalem, to moje zdanie
ventusg7
03-03-2009, 20:12
dzięki nigiel "Nie od razu Kraków zbudowano" lub "Zapomniał wół jak cielęciem był" czy to jest forum tylko dla zawodowców i super fotografów? jeśli ta chylę mistrzom czoła i nie będę więcej zatruwał 4 liter
Marian K
04-03-2009, 09:28
dzięki nigiel "Nie od razu Kraków zbudowano" lub "Zapomniał wół jak cielęciem był" czy to jest forum tylko dla zawodowców i super fotografów? jeśli ta chylę mistrzom czoła i nie będę więcej zatruwał 4 liter
Masz rację ,tu nie ma się co dziwić .Zdjęcie zasługuje na gwiazdkę.
Moim zdaniem ,lepiej dostać zrypkę od mistrza niż pochwałę od ... dopowiedz sam.
Troszkę pokory i samokrytyki,podglądania nie zawdzi zwłaszcza na początek.
Pozdrawiam Marian
PS mistrzem nie jestem .M
ventusg7
04-03-2009, 18:08
ależ Marianie jak najbardziej jestem gotowy na krytykę nawet o nią proszę ale zdziwione oczy "emotka" naprawdę nic dla mnie nie znaczy bo niby jaki to komentarz? Gdzieś na forum chyba w regulaminie czytałem coś bardzo mądrego "Pisz tylko wtedy kiedy naprawdę masz coś do napisania "
pozdrawiam JAcek
eldritch
04-03-2009, 19:14
Skad to zdziwienie ? Jest na tym forum duzo wiecej, duzo gorszych fotek. Ta przynajmniej ma zadatki na to, zeby byc fajna. Ale tak jak pisalem, to moje zdanie
taaak, np. pewne koty... miał
---
coś tu mówią chyba o mnie ale jakoś nie do mnie - a dlaczego?
shock był komentarzem do zdania nigela - a nie do zdjęcia, tzn. do zdjęcia tylko pośrednio - więc czy to jest dla autora czy nie jakiś czytelny komentarz to sprawa drugorzędna - ale skoro tak to rozwinę moją wcześniejszą skromną wypowiedź: jak na debiut wcale nie jest całkiem nieźle - ale to tylko moje skromne zdanie.
kuleje wszystko - od doboru tematu (a zwłaszcza sposobu jego pokazania), przez kadrowanie, kompozycję, obróbkę (i nie mam tu na myśli obróbki w dosłownym tego słowa znaczeniu - ale także kwestie związane z f, odległośią od fot. obiektu itd.) - a w zasadzie jaj brak.
Jednym słowem fotka, która dla kogoś mającego odrobinę przyzwoitości musi wydawać się - nie do pokazania publicznie. Trudno tu mówić nawet o błędach - po prostu nieciekawość do kwadratu. - sorry za mocne słowa - ale powtarzam to tylko moje zdanie z ktorym każdy ma święte prawo się nie zgodzić. I mogę nie mieć racji - a może nawet jej nie mam.
I w zasadzie bym tego nie napisał gdyby nie to, że jak to się mówi można było w tym miejscu pstryknąć coś fajnego - bo Ktoś powyżej zwrócił uwagę na taki fakt, że te owoce wyglądają jak małe ośmiorniczki - i to można było myślę wykorzystać, O ile oczywiście ktoś by o tym pomyślał - przynaje się że ja bez pomocy kolegi z postu powyżej chyba bym nie zauważył...
I na koniec najważniejsze: broń bOŻE nie zamierzam nikomu czynić żadnych zarzutów, uważam, że każdy od czegoś zaczyna, znam powiedzonka o cielątkach i wolach itp. ja tylko się zdziwiłem jak można powiedzieć - że nie jest najgorzej. TO WSZYSTKO!
Życzę szczerze udanych zdjęć!
EATWORLD
04-03-2009, 19:32
Witam, to mój pierwszy post na forum, choć czytam od dość dawna. W tym miejscu chciałem się zgodzić z kol. eldritch'em. Przyznaję jest to forum dla wszystkich, ale nie należy wrzucać tu każdego zdjęcia, które się pstryknie. Ludzie trochę samokrytyki. Podobne zdjęcia kolego trzymaj dla siebie i wrzucaj dopiero jak już udoskonalisz warsztat. Ja do tej pory nie mam odwagi nic to wkleić, choć już trochę czasu pstrykam, a zdjęcia podobne do Twojego wykonywałem podczas testowania nowego sprzętu.
Pozdrawiam i jestem pewien, że jak już się podszkolisz to przyznasz rację tym, którzy krytykują Cię w tej chwili.
taaak, np. pewne koty... miał
A czyzby to byla aluzja do wstawionego przez mnie zdjecia ? Jesli tak, to poprosze o komentarz w moim watku. Tylko prosilbym o troszke bardziej konstruktywny niz jedynie emotka. Sam przyznasz, ze Twoj pierwszy post w tym watku nie nie wniosl do dyskusji. Drugi owszem, na pewno pomoze koledze i to bardzo.
Co do mojej wypowiedzi to mialem tez na mysli to, ze jesli kolega zaczal juz pstrykac i uwaza, ze jakas fotka wyszla mu dobrze, to dobrze ze je tu wkleja. Dzieki temu, bardziej doswiadczeni ludzie (np tacy jak Ty) mogo pokazac mu bledy, moze czasem zasugerowac jakis inny kadr itp. Zreszta pewnie doskonale wiesz o co mi chodzi, wiec nie bede sie tu rozwodzil. Najgorzej moim zdaniem to tylko czytac i narzekac, ze ta zla, tamta slaba itd nie pokazujac nic swojego, czekajac na jekies arcydzielo, ktore nigdy sie nie pojawi. Bo jak wszyscy doskonalem wiemy, fotografia to sztuka ktora wymaga mase pracy, doswiadczenia i byc moze wskazowek bardziej doswiadczonych kolegow. Od tego wlasnie sa takie fora,
eldritch
07-03-2009, 19:16
eee nie - nie widziałem żadnego Twojego zdjęcia, chodziło mi o INNE koty... ;)
No fakt, kotow tu ostatnio sporo.
Milo mi, ze nie odebrales tego jako atak na swoja osobe, i ze nie zaczales bezsensownej klotni o nic.
Szacun i wracamy do ogladania fotek ;)