PDA

Zobacz pełną wersję : D70s + Sigma 17-70 vs Nikko4 18-70: opinie praktykow

tomek_2
20-08-2006, 13:27
Czytalem testy porownawcze, znalazlem tez watek, w ktorym ktos proponuje Sigme 17-70 jako alternatywe dla kitowego 18-70. Ja mam mozliwosc potestowania Sigmy przez tydzien i, jesli nie bedzie mi odpowiadac, moge zmienic na kitowy 18-70. Ale - po pierwsze - nie majac jednoczesnie 2 szkiel wlasciwie nie bede w stanie porownac zdjec, robionych tymi szklami. Po drugie - obawiam sie, ze nie bede w stanie dostrzec niektorych wad / zalet tych szkielek jeszcze na tym etapie, takich, ktore bardziej zaawansowani userzy zobacza szybciej.
I tu prosba - mozecie opisac swoje doswiadczenia z tymi szkielkami i podpowiedziec, ktore lepiej wziac na poczatek? Cena na pewno gra jakas role, ale - jesli faktycznie swiatlo Sigmy 2.8 dla szerokiego kata warte jest dodatkowych 300 zl w porownaniu z kitowym 18-70, jestem w stanie sie poswiecic.
Boje sie troche problemow z dzialaniem AF w Sigmie (po lekturze testow) - czy faktycznie moze to dyskwalifikowac ten obiektyw i przemawiac na korzyc Nikkora 18-70?
Prosze was bardzo o pomoc.

admin
20-08-2006, 13:50
Czemu nie mozesz umowic sie z kims z forum i sprawdzic tego samemu? To najlepszy sposob...

tomek_2
20-08-2006, 14:25
Wyjezdzam wlasnie i bede mial ze soba tylko Sigme 17-70 - a zaraz po powrocie bede musial podjac decyzje, ktory obiektyw kupic do D70s. Dlatego prosze o uwagi osoby lepiej zorientowane, ktore mialy okazje porownac obydwa szkla. JAk wspomnialem wyzej, w tej chwili nie wychwytuje jeszcze wielu niuansow wiec polegam bardziej na praktyce innych niz na swoich wlasnych testach (a tych nie jestem w stanie przeprowadzic).

[ Dodano: Sob 26 Sie, 2006 ]
Nadal prosze o pomoc - ktory obiektyw wg was wziac? Czy drozsza Sigma, mimo jasniejszego swiatla, nie jest w ktoryms aspekcie gorsza od Nikkora 18-70? B. prosze osoby zorientowane w temacie o odzew.
pozdrawiam
tomek

[ Dodano: Sro 30 Sie, 2006 ]
Dzieki wielkie :( Chyba jestem 1-ym uzytkownikiem Sigmy 17-70. Skoro nikt go nie uzywa :shock: wysnuc moge wiec wniosek, ze obiektyw ten to totalne dno w porownaniu ze znakomitym :?: Nikkorem 18-70, ktorego nie mialem niestety jeszcze przyjemnosci uzywac, bo wlasnie wrocilem z urlopu i musze podjac decyzje, ktore szkielko kupic.