Zobacz pełną wersję : Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM - "kit" jakich mało
Kolejna ciekawa nowosc Sigmy :http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8561
Czy będzie to "kit" za rozsądna cenę? Czas pokaże.
To jest kit na jaki czekałem - mam nadzieję, że będzie dobry optycznie i w cenie do 600 zł.
ambergraff
03-03-2009, 09:57
To jest kit na jaki czekałem - mam nadzieję, że będzie dobry optycznie i w cenie do 600 zł.
Nie ma najmniejszych szans. Patrząc się na parametry obiektywu i dołożoną stabilizacje oraz HSM to jak nic ponad 1000 zł, przy czym obstawiałbym za kwotą ok. 1200 zł. Myślę, że pod koniec kwietnia przekonamy się o ostatecznej cenie.
Sigma 18-50/3.5-5.6 DC HSM w dobie szalejących podwyżek kosztuje od 450-530 zł.
Nowy kit to prawdopodobnie inna konstrukcja ("...obiektyw nie zmienia swoich rozmiarów nie tylko podczas ostrzenia, ale też zoomowania..." ) i na początek cena przekroczy 1000 zł.
Ale po pół roku ? Przekonamy się.
waldek, no wracając do naszej wczorajszej rozmowy, to skoro nie potrzebujesz dłuższej ogniskowej jak 50mm, albo będziesz zabierał ze sobą Tokine, to masz rację, to jest obiektyw dla Ciebie.
Choć wg mnie ten Nikkor 18-105VR byłby bardziej uniwersalny.
A może Sigma 18-125 OS HSM :?:
Fajny pomysł na kita, ale pewnie w cenie powyżej 1000,- No ale to krok w kierunku super/hiper 16-70/2,5 OS (VR/VC) :)
Skoro ma być alternatywą dla kitu 18-55 to raczej nie może być szczególnie drogi... Fakt, że ma stabilizację i napęd, ale taki sam Nikkor 18-55VR (choć z innym światłem) kosztuje 460zł. Czyżby z powodu lepszego światła obiektyw ten miałby kosztować ponad 1000zł? Jesli tak, to jak dla mnie nie jest szczególnie opłacalną alternatywą kitu:)
Valdek_Tychy
03-03-2009, 16:16
No i nareszcie filterek 67 a nie 72.Przed kupnem 17-70 Sigmy powstrzymał mnie właśnie rozmiar filtra,żaden z tych które mam UV i polar nie pasuje a szkoda bo to dość przyjemne szkło
mowie wam bedzie kicha nikon nic znowu nie zrobi
...Choć wg mnie ten Nikkor 18-105VR byłby bardziej uniwersalny...
N18-105VR byłby niezły, gdyby Nikon dokręcił metalowy bagnet. Ale wtedy cena skoczyłaby do 1700 zł.
Po namyśle obstawiam, że Sigma na starcie będzie kosztować 800 zł i wykosi kit Nikona. :)
Valdek_Tychy
03-03-2009, 17:03
mowie wam bedzie kicha nikon nic znowu nie zrobi
A co? liczysz na to,że nikon natychmiast wypuści Nikkora AF-S DX 18-55 f/2,8 G VR za 450zł żeby odpowiedzieć sigmie? - wątpię
Wojtek Mąka
03-03-2009, 17:17
nowa sigma 17-70 2,8-4,5 jest w tej chwili juz po 1300 PLN, o dwie stówki więcej niż pod koniec ub. roku. Obstawiam, że ten nowy 18-50 będzie stał po 1000-1200 jak nic. Niestety.
nowa sigma 17-70 2,8-4,5 jest w tej chwili juz po 1300 PLN, o dwie stówki więcej niż pod koniec ub. roku. Obstawiam, że ten nowy 18-50 będzie stał po 1000-1200 jak nic. Niestety.
To jaki sens widzisz w kupnie krótszego zooma za niewiele niższą cenę? Jeśli 17-70 jest po 1.3kzl to 18-50 nie powinno być droższe niż 700-800zł
No, sens jakiś jest, można zrobić foty np. na imprezie, przy 18mm na 1/3 sekundy. Jeśli oczywiście towarzystwo za bardzo się nie rusza. A jeszcze korpusem z dobrą martycą...
Technika daje dzisiaj takie możliwości jakich nigdy nie było, czemu nie korzystać?
To jaki sens widzisz w kupnie krótszego zooma za niewiele niższą cenę? Jeśli 17-70 jest po 1.3kzl to 18-50 nie powinno być droższe niż 700-800zł
Tylko, że tu dodatkowo dodali OS, a 17-70 go jednak nie ma
Inkognito
04-03-2009, 22:42
Za taką cenę to ja bym wziął nawet jakby miała światełko f4 w całym zakresie :D
Zobaczymy jak się to bedzie sprawowało, wygląda zachęcająco. Szkoda tego 4,5 na końcu, choć może nie bedzie trzeba było przymykać. Gdyby od tak 3,5-4 w większości zakresu był bardzo ostry (wiadomo, że nie jak top Nikona, ale jak na kita) to imho Sigma trafia tutaj w pewną niszę - zwłaszcza gdyby cena była atrakcyjna. Pewno nie będzie. Ale i tak jestem pod wrażeniem, ostatnich zapowiedzi Sigmy :)
E: doczytałem, że szkiełko będzie niewiele dłuższe od Sigmy 30, więc też fajnie :D
... doczytałem, że szkiełko będzie niewiele dłuższe od Sigmy 30, więc też fajnie :D
Gdzie tak przeczytałeś? --> S30 77x59 mm S18-50 74x89 mm.
Za to lżejsze o 35g.
Inkognito
04-03-2009, 23:13
Gdzie tak przeczytałeś? --> S30 77x59mm S18-50 74x89 mm.
Za to lżejsze o 35g.
No o sigmie nie przeczytałem - wziąłem moją do ręki i stwierdziłem że będzie wymiarowo podobna ;p ale fakt te 3cm to już sporo :) moje przeoczenie.
Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS
Produkt znaleziono w 25 sklepach w cenie od 370 zł do 888 zł
Nikon AF-S DX 18-55mm F3.5-5.6G VR
Znaleziono w 27 sklepach w cenie od 465,00 zł do 1949,00 zł
Biorąc pod uwagę powyższe ceny jeśli Sigma chce sprzedać to szkło to nie może go wycenić powyżej 1000. Myślę, że cena startowa będzie około 800 - 900 zł
Wojtek Mąka
05-03-2009, 18:08
Ceny sigmy od dawna nie mają wiele wspólnego z jakąkolwiek polityką. tak samo jak cena sklepowa i cena nikkora 18-55 VR, którą znalazłeś - 1900 zeta...
Sigma-Warszawa
05-03-2009, 19:32
Ceny sigmy od dawna nie mają wiele wspólnego z jakąkolwiek polityką....
Przepraszam ale muszę coś sprostować.
Gdyby obecnie ceny obiektywów były na poziomie tych z wakacji to wtedy polityka cenowa byłaby w porządku ??
Od wakacji, waluta w jakiej kupowane są w Polsce obiektywy, podrożała o 50% więc niestety ale musi się to odbić w podobnym stopniu na cenie definitywnej.
P.S. W racji iż nowy cennik został i tak mocno niedoszacowany, od 1 kwietnia ceny na wszystkie obiektywy zostaną podniesione....
Nie mówię tego z radością ale jest to już informacja potwierdzona.
kielbach
05-03-2009, 19:52
Hmm... Cena detaliczna to nie proste przeliczenie kursu waluty ale relacja podaży i kosztów produktowych. Gdyby tak samochody podrożały w ten sposób to jak myślisz ile by się ich sprzedało. W innych branżach oprócz foto nie ma tak znacznych podwyżek czyzby foto było niedoszacowane ciągle od kilku lat i nie można było zoptymalizować kosztów produkcji? Ja nie chcę dyskutować na temat ceny końcowej bo nie mam żadnych danych referencyjnych i nie chodzi mi tutaj o kurs waluty bo ten jest najmniej istotny. A jeżeli juz bierzemy pod uwagę osłabienie złotego to koszty sprzedaży dla polskiego przedstawicielstwa spadają aktualnie bo relatywnie koszt pracownika spada :).
Inkognito
05-03-2009, 20:44
P.S. W racji iż nowy cennik został i tak mocno niedoszacowany, od 1 kwietnia ceny na wszystkie obiektywy zostaną podniesione....
Nie mówię tego z radością ale jest to już informacja potwierdzona.
To chyba jakis prima aprilis...
A ten cennik jest gdzieś dostępny?
Sigma-Warszawa
05-03-2009, 21:42
To chyba jakis prima aprilis...
A ten cennik jest gdzieś dostępny?
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/227
Nowych cen jeszcze nie ma, powinniśmy je poznać w II połowie marca.
Sigma-Warszawa
05-03-2009, 21:51
Hmm... Cena detaliczna to nie proste przeliczenie kursu waluty ale relacja podaży i kosztów produktowych. Gdyby tak samochody podrożały w ten sposób to jak myślisz ile by się ich sprzedało. W innych branżach oprócz foto nie ma tak znacznych podwyżek czyzby foto było niedoszacowane ciągle od kilku lat i nie można było zoptymalizować kosztów produkcji? Ja nie chcę dyskutować na temat ceny końcowej bo nie mam żadnych danych referencyjnych i nie chodzi mi tutaj o kurs waluty bo ten jest najmniej istotny. A jeżeli juz bierzemy pod uwagę osłabienie złotego to koszty sprzedaży dla polskiego przedstawicielstwa spadają aktualnie bo relatywnie koszt pracownika spada :).
Ja też nie chce zbyt mocno dyskutować o tym ile powinny zdrożeć a ile nie powinny...
Koszty produktowe to w tym przypadku koszty zakupu, a te również rosną ponieważ rosną również ceny zakupu obiektywów (pomijając waluty).
kielbach
05-03-2009, 21:57
Pozostaje mocniej negocjować ceny zakupu, bo obrót spadnie.
Inkognito
05-03-2009, 23:40
Pozostaje mocniej negocjować ceny zakupu, bo obrót spadnie.
Pozostaje wstrzymać sie z zakupem jeżeli ktoś nie ma palącej potrzeby - i tyle :) Ceny wyższe niż te co sa teraz to jak dla mnie kosmos zupełny i abstrakcja. Aż strach pomyśleć jak ceny nikkorów będą zaraz się plasować.
tytułowe szkiełko jest od wczoraj dostępne w Sigma Centrum W-wa w cenie ..... 1399 zł - msz mocno przesadzili z ceną :-(
ja przepraszam za OT, ale czy kolega Fr@ntz z lukara jest przypadkiem? :)
(kapelli ;)
ja przepraszam za OT, ale czy kolega Fr@ntz z lukara jest przypadkiem? :)
(kapelli ;)
przypadkiem tak :-D (jakby jedno kasożerne hobby nie wystarczyło)
przypadkiem tak :-D (jakby jedno kasożerne hobby nie wystarczyło)
:D
i tez posiadacz D80, niestety z kitem 18-105 i zabawkami do makro :)
pozdro ;)
Andrzej1976
24-06-2009, 12:13
Sam zastanawiałem się nad tym szkłem ale za 1399pln - to chyba ich p...ło z tą ceną za 1500zł można mieć sigmę ze światem 2.8 !!!!
Witam, warto taki obiektyw nowy kupić za 599 zł? Jak wypada w porównaniu do Nikkora 18-55? Światło, wiadomo znacznie lepsze. Warto wziąć?
Ja się skusiłem ;) Napiszę parę słów o niej jak dojdzie.
No i już go mam. Porównałem do swojego "kitowego" 18-105. Jak dla mnie Sigma lepsza - ostrość podobna, ale Sigma cichsza, szybsza, AF równie dobry jak w Nikkorze a do tego metalowy bagnet. Dla mnie plus za 2.8 na 18mm (przydatne we wnętrzach) oraz wewnętrzne ogniskowanie i fokusowanie. Jedyne w czym Nikkor jest wyraźnie lepszy to oczywiście zakres ;)
Subiektywnie Sigma ma również ładniejszą plastykę zdjęć.