PDA

Zobacz pełną wersję : NEW! Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM

Bartek - NinoVeron
03-03-2009, 01:56
zaprezentowano dzisiaj nową Sigmę 10-20 ze stałym światłem f/3,5

więcej danych na: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8560

ciekawa propozycja :)
poprzednia Sigma miała słabsze światło od np. Tokiny 12-24 a teraz ...

zresztą poczekajmy na pierwsze testy :)

tomek78
03-03-2009, 07:31
Sigma atakuje. I dobrze, bo szkieł nigdy za wiele :-D. Swoja droga, kryzys kryzysem a średni segment Nam się rozwija. Moze ceny na poprawę "kryzysowych" nastrojów spadną?

Rycerz
03-03-2009, 08:54
no i stara sigma 10-20 przestanie zdjecia robic :( jednak takie światełko będzie kusic :) 3.5 to nie 5.6 :)
ale po ostatnich podwyżach w sigmie i ich dośc wysokich oczekiwań np. względem nowego 24-70 to boje sie że tu będzie kosmiczna cena :(

Calme
03-03-2009, 09:28
Ciekawe czy będzie równie udana jak stara wersja.

morzon
03-03-2009, 09:36
Jak będzie równie dobra jak obecna wersja to wróże jej rynkowy sukces (kolejny, albo kontynuowany :D). No i pod warunkiem, że cena nie zabije... a Sigma ostatnio się ceni :/

EDIT:

Fuck, średnica filtra wzrośnie... 82mm... to nie jest fajne.
Już na 77 kupić jakieś mocne ND (nie mówiąc o IR), to krucha sprawa, a na 82 to wolę nie myśleć...

Inkognito
03-03-2009, 09:40
Produkt znaleziono w 15 sklepach w cenie od 1899 zł do 2481 zł

Tak mi wyszło na skąpcu. To imho nówka jeżeli będzie na f4 tak ostra jak Tokina to będzie kosztować w okolicach 2,3k. Ciekawe jest czy wycofają starą z obrotu? Czy będą dwie. Bo jeśli wycofają to z czasem cena powinna byc zbliżona do obecnej ceny sigmy. Jeżeli nie wycofają... no to wiadomo.

Ale fakt, że szkiełko przynajmniej z nazwy dobrze rokuje - jak będzie, czas pokaże.

Calme
03-03-2009, 10:09
Już na 77 kupić jakieś mocne ND (nie mówiąc o IR), to krucha sprawa, a na 82 to wolę nie myśleć...
No to faktycznie pozamiatane...........

mjr
03-03-2009, 10:54
Zapowiada się bardzo ciekawie :!:
A chciałem już wpłacać na Tokine :!: :)
jednak poczekam.....

Ciekawe jakie winietowanie będzie na pełnej klatce :?:

Mariusz888
03-03-2009, 11:18
Ja już swojej zmieniał nie będę ale fajnie że chcą zlikwidować praktycznie jedyną wadę tego szkła :) mnie tam brak światła specjalnie nie boli bo mogę posiłkować się statywem, ogniskowa jest na tyle mała że można z ręki focić na czasach dosyć krótkich, no a do pejzażu to statyw ale jak cena nie będzie kosmiczna to może być kolejny hit ;)

juggler
03-03-2009, 13:02
Już prawie kupiłem starsza wersję, ale teraz troszkę poczekam bo światełko kusi:)

marcin_G
03-03-2009, 13:37
Ciekawe jak ta Sigma wypadnie w porównaniu z nowym Nikkorem 10-24/3,5-4,5......
Wybór będzie trudny.....

zielin
03-03-2009, 13:39
Ciekawe jak ta Sigma wypadnie w porównaniu z nowym Nikkorem 10-24/4......
Wybór będzie trudny.....

cos przegapilem?? ;) skad info o takim lensie?

mjr
03-03-2009, 13:45
marcin_G, miałeś na myśli chyba 12-24 /4 :?:

marcin_G
03-03-2009, 13:47
miałem na myśli 10-24.....

mjr
03-03-2009, 13:51
marcin_G, skoro tak, to pokaż tego Nikkora.

Bienias
03-03-2009, 13:56
Wybór będzie trudny.....

albo chodziło ci o Tamiego?

Jeżeli rzeczywiście to nie przejęzyczenie to pokaż, gdzie coś takiego znalazłeś

verus
03-03-2009, 18:43
Mam Sigmę 10-20 i jak podpinam ten obiektyw to 99% zdjęć robię na 10mm gdzie światło to f4 tak więc f3.5 dla mnie akurat szału nie robi. Oby optycznie nowa jakość była lepsza czego życzę przyszłym nabywcom :-)

velaskez
03-03-2009, 18:51
To tamron 10-24, i też jestem ciekaw jak wypadnie. Bo już prawie byłem zdecydowany na Tamiego, ale teraz trochę mi namieszali tą Sigmą:twisted:

wigi
03-03-2009, 19:07

No to faktycznie pozamiatane...........
taaaa... ludziom się w głowach przerwca i oczekują, że jaśniejsze szkło będzie miało taką samą srednicę na filtry (albo i mniejszą?) :twisted:

bardzo ciekawie zqapowiada się ten obiektyw, już prawie kupiłem starszą (obecną) wersję i mam poważne rozterki czy jednak nie poczekać...

mmost
03-03-2009, 19:09
Mam Sigmę 10-20 i jak podpinam ten obiektyw to 99% zdjęć robię na 10mm gdzie światło to f4 tak więc f3.5 dla mnie akurat szału nie robi. Oby optycznie nowa jakość była lepsza czego życzę przyszłym nabywcom :-)

Otoz to, a dodatkowo 82mm robia swoje, widze tez ze pojawil sie przelacznik AF na obiektywie, jego brak jest w starej wersji calkiem uciazliwy. A ktos pytal czy przestana robic stara wersje: moim zdaniem na bank roznice sa na tyle subtelne ze nie beda sie szczypac. Trzeba to raczej traktowac jako odswiezone szklo bo podejrzewam, ze z jakoscia optyczna na pelnej dziurze moze byc roznie.

autograf
03-03-2009, 19:10
Po co Wam mniejsza przysłona niż f4 w krajobrazie czy architekturze (często posługując się statywem)?

marcin_G
03-03-2009, 19:12
taaaa... ludziom się w głowach przerwca i oczekują, że jaśniejsze szkło będzie miało taką samą srednicę na filtry (albo i mniejszą?) :twisted:

A co w tym dziwnego? Pierwsza 20tka f/3,5 miała filtr 72mm, druga 20tka f/3,5 już tylko 52mm....

Czornyj
03-03-2009, 19:15
marcin_G, skoro tak, to pokaż tego Nikkora.

Skoro marcin_G twierdzi, że taki Nikkorn będzie, to pewnie pokażą go lada dzień na PMA.

A jeśli będzie nawiązywał do poziomu optycznego osiągniętego w 14-24/2.8, to chrzanić Sigmy, Tamrony i insze Tokiny...

wigi
03-03-2009, 19:16
widze tez ze pojawil sie przelacznik AF na obiektywie, jego brak jest w starej wersji calkiem uciazliwy.
To co widzisz to zapewne wersja szkła do Canona, a nie do Nikona.
Sigma konsekwentnie nie daje tych przełącznikoów w szkłach do Nikona i tak powinno być również tym razem ;)

nokinnikon
03-03-2009, 20:02
Otoz to, a dodatkowo 82mm robia swoje, widze tez ze pojawil sie przelacznik AF na obiektywie, jego brak jest w starej wersji calkiem uciazliwy. A ktos pytal czy przestana robic stara wersje: moim zdaniem na bank roznice sa na tyle subtelne ze nie beda sie szczypac. Trzeba to raczej traktowac jako odswiezone szklo bo podejrzewam, ze z jakoscia optyczna na pelnej dziurze moze byc roznie. A w czym Ci brak przełącznika AF tak "ciąży"

mmost
03-03-2009, 22:05
A w czym Ci brak przełącznika AF tak "ciąży"

Ano tym ze jak chce przelaczyc na MF to musze to robic w menu aparatu. I nie chodzi o przeostrzanie, ale naprzyklad fotografowanie fajerwerkow gdzie ustawiam na nieskonczonosc i pilotem cykam. A nie rozumiem dlaczego Sigma sie nie montuje przelacznikow na szklach do nikona. Mam 50/1.4 i ma taki przelacznik.

mjr
03-03-2009, 23:44
Czornyj, Wy coś kręcicie Towarzyszu :!: :)
Ale pożyjemy zobaczymy.
Oby było tak jak piszesz.
Pozdrawiam

Ps:
A ha
No i cena tak do 500Euro, było by SUPER ;)

Waldo11
03-03-2009, 23:53
No właśnie, aktywność Sigmy jest tak godna pochwały, jak brak aktywności Nikona jest zaskakujący.

Już myślałem że gdy być może dokupię N35/1,8 zakończę kupowanie obiektywów. A w ogóle nie myślałem że zacznę poważnie rozważać zmianę Sigmy na Sigmę (4-5,6 na 3,5). To się porobiło.

Nawiązując do aktywności Sigmy porobiło mi się tak że w tej chwili, po 4,5 roku zakupów mam ich więcej niż Nikkorów, po części dlatego że : "nie chcem ale muszem"
bo dla DX:
50-150 Nikon nie ma i chyba nie chce mieć
18-50 3 razy tańsza niż N 17-55, nie tak pancerna, trochę mniej ostra, ale mi wystarcza
10-20 jak kupowałem Sigma była 2 razy tańsza od Nikkora 12-24, no i te 10 mm...
18-125 OS Nikon takiego spacerzoma nie ma i nie chce mieć (mam na myśli budowę mechaniczną), a już na pewno nie za 899 zł (zakup sprzed dwóch dni)

Tofifik
03-03-2009, 23:58
nie wiem czy to jest sens wprowadzac takie szkło, no jedynie ze sigma wycowa z produkcji stare. nie mniej jednak 3.5 to nie 5.6

Waldo11
04-03-2009, 00:05
nie wiem czy to jest sens wprowadzac takie szkło, no jedynie ze sigma wycowa z produkcji stare. nie mniej jednak 3.5 to nie 5.6

Jest sens, spróbuj robić w manualu, zobaczysz jak przy zmiennym świetle obiektywu niepokojąco szybko zbliżasz się do zawału...

marcin_G
04-03-2009, 11:07
Jest sens, spróbuj robić w manualu, zobaczysz jak przy zmiennym świetle obiektywu niepokojąco szybko zbliżasz się do zawału...
- a czy to jest jakiś problem NAJPIERW wybrać ogniskową a następnie zająć się czasem migawki i przysłoną?
- poza tym problem zmiennego otworu względnego dotyczny chyba tylko "pełnej dziury", bo jak ustawisz f/8, to nawet zoomując będziesz cały czas miał taką przysłonę....

zielin
04-03-2009, 11:25
Wybór będzie trudny.....

Skoro marcin_G twierdzi, że taki Nikkorn będzie, to pewnie pokażą go lada dzień na PMA.

A jeśli będzie nawiązywał do poziomu optycznego osiągniętego w 14-24/2.8, to chrzanić Sigmy, Tamrony i insze Tokiny...

no i co z tym lensem panowie? ;)

marcin_G
04-03-2009, 17:13
Cisza, jak makiem zasiał.....niepotwierdzone plotki, niestety :(

zielin
04-03-2009, 17:33
szkoda :(

Bienias
08-03-2009, 11:45
A może jednak się pojawi. W kilku serwisach jest info, że ma być (chyba jeszcze w marcu) Ja jestem zadowolony z mojej S 10-20 4-5.6, po wpadce T 10-24 nie mogłem już dłużej czekać i kuiłem sigmę. Na razie nie podniecam się za bardzo tym kiedy się pojawi nowa wersja, choć zapowiada się ciekawie.

swider
11-03-2009, 15:26
Odnosnie wiekszej srednicy szkla. Jest bardzo proste rozwiazanie - Cokin - ktorego ja uzywam i tego typu problemy znikaja :)

Bartek - NinoVeron
11-03-2009, 15:40
Odnosnie wiekszej srednicy szkla. Jest bardzo proste rozwiazanie - Cokin - ktorego ja uzywam i tego typu problemy znikaja :)

naprawdę?

ja używam cokina na mojej tokinie 12-24 ze średnicą filtra 77 mm... robiąc na najszerszym koncie 12 mm czasami na fotkach widać uchwyty z cokina (wystarczy, że się filtr lekko przesunie ... nawet o parę milimetrów i jego uchwyt wchodzi w kadr)
przypuszczam, że na szkłach z mocowaniem 82 mm problem ten będzie jeszcze bardziej dokuczliwy

swider
11-03-2009, 15:51
naprawdę?
No naprawde, powaznie...

Bo ja na 10mm nie mam winiety od Cokin'a (mowa o szerokokatnym holderze). A poza tym Cokin to nie tylko P.

Mogles sobie kupic Sigme :p

morzon
11-03-2009, 15:58
Z połówkami to Cokin, ale masz może jakieś ND 3.0 (lub odpowiednik) albo Hoye R72 (wiem, jest cokin p007 ale to nie to samo) ? :D

swider
11-03-2009, 16:03
Oj tam. Jeden taki nakrecany filtr mozna sobie kupic. A poza tym ile osob uzywa tak silnych filtrow? Napewno duuuzo mniej niz tych co uzywaja polowek czy innych efektowych :)

morzon
11-03-2009, 16:08
A poza tym ile osob uzywa tak silnych filtrow? Napewno duuuzo mniej niz tych co uzywaja polowek czy innych efektowych :)

W sumie racja.
Ja tylko piszę ze swojego punktu widzenia ;)

piom
11-03-2009, 16:10
Ciekawe czy pojawi się też coś nowego szerokiego na FX?

fushiro
11-03-2009, 16:14

No naprawde, powaznie...

Bo ja na 10mm nie mam winiety od Cokin'a (mowa o szerokokatnym holderze). A poza tym Cokin to nie tylko P.

Mogles sobie kupic Sigme :p

Jeżeli zamontujesz jeden filtr, to nie, ale jak chcesz dwa, to już pojawia się problem (połówka + neutralny szary), nawet jak masz filtry na 10cm. Jeżeli przednia soczewka będzie jeszcze większa, to będzie widać po bokach nawet holder szerokokątny

Jacek S
11-03-2009, 16:27
Ciekawa propozycja się kroi!!!

jaś
11-03-2009, 16:34
W sumie racja.
Ja tylko piszę ze swojego punktu widzenia ;)

wbrew pozorom temat dotyka sporej ilości osób jeśli ktoś używa cokina to kupuje pieścień za 19zł i ma po temacie, ale jeśli nakręca coś gęstego w okolicach ND 3.0 to używanie cokina jest lekko problematyczne, w przypadku Lee taki sam pieścień (właściwie to nie taki sam ale pełniący podobną rolę) to wydatek już ok 200zł do tego wymiana ND 3.0, IR i może czegoś jeszcze z 77 na 82 to niezły wydatek, zmiana średnicy na 82 jest mocno kopiąca po kieszeni.

kh29228
11-03-2009, 18:19
robiąc na najszerszym koncie 12 mm...

uuuu... :)

p.s. czy to szkiełko zostało już potwierdzone?

swider
11-03-2009, 20:50
Jeżeli zamontujesz jeden filtr, to nie, ale jak chcesz dwa, to już pojawia się problem (połówka + neutralny szary)
No, ale w holderze szerokokatnym nie ma mozliwosci zalozenia dwoch filtrow wiec problem znika :)

Jeżeli przednia soczewka będzie jeszcze większa, to będzie widać po bokach nawet holder szerokokątny
Ja bym nie zakladal tak na wstepie. Jestem dobrej mysli. Ew. nie bedzie sie korzystac z tej skranej ogniskowej tylko z 11-12mm.

czy to szkiełko zostało już potwierdzone?
Jak najbardziej. W koncu zaprezentowali ja na PMA 2009 :)

fushiro
11-03-2009, 21:12
No, ale w holderze szerokokatnym nie ma mozliwosci zalozenia dwoch filtrow wiec problem znika :)

Znika póki co i to tylko dla tych, którzy chcą używać jednego filtra. Przy większej średnicy przedniej soczewki pojawi się znowu. Ja wiem, że są filtry o rozmiarze 15cm, ale płacenie za jeden filtr tyle co za obiektyw jest przerostem formy nad treścią.

Ja bym nie zakladal tak na wstepie. Jestem dobrej mysli. Ew. nie bedzie sie korzystac z tej skranej ogniskowej tylko z 11-12mm.

To nie są ślepe założenia. Z filtrów w starszej Sigmie 10-20mm da się korzystać "ledwo", tak jak napisałem powyżej. Ja mam już swój obiektyw szerokokątny, ale kupując obecnie na pewno nie wybrałbym takiego, który ogranicza, lub wręcz wyklucza użycie najbardziej przydatnych filtrów w krajobrazie na najbardziej pożądanym kącie - tym najszerszym.

swider
11-03-2009, 21:53
Ja wiem, że są filtry o rozmiarze 15cm, ale płacenie za jeden filtr tyle co za obiektyw jest przerostem formy nad treścią.
Nie przesadzajmy. Nie trzeba od razu wchodzic w Lee (choc i te nie kosztuja tyle co szklo).

Ja mam już swój obiektyw szerokokątny, ale kupując obecnie na pewno nie wybrałbym takiego, który ogranicza, lub wręcz wyklucza użycie najbardziej przydatnych filtrów w krajobrazie na najbardziej pożądanym kącie - tym najszerszym.
Nie rozumiem. Przeciez nie ma zadnej alternatywy dla tej Sigmy (starszej). To znaczy nie ma szkla o ogniskowej 10mm, ktore umozliwialo by uzycie zwyklego holdera z trzema slotami bez winiety. No chyba, ze chodzi Ci o ta nowa (ze swiatlem 3.5). Choc ja osobiscie i tak nie widze problemu, zeby zwiekszyc o te 2mm ogniskowa w momencie kiedy uzywam filtra.

A co maja powiedziec wlasciciele N 14-24? Oni juz zadnego filtra nie nakreca :) A patrz jak sie dobrze to szklo sprzedaje.

Anar
12-03-2009, 14:08
zobaczyłem temat i się załamałem xD
dopiero co kupiłem niecałe 2tyg temu S10-20 a tu już nowsza wersja ma wyjść... ale, chwila zastanowienia... hmm po 1 model mam super (przebrałem kilka w filii Sigmy) model, po 2 na co mi światło tak naprawdę 3.5? nie po to za 2 miechy kupuję statyw za 1ooo zł aby używać swiatła choćby f4 oO

ale ciekawe jak będzie optycznie wyglądała ta sigma... moja minimalnie gubi się z A-fem ale to dosłownie minimalnie :]

Remol71
12-03-2009, 14:16
Mam nadzieję że model ciemniejszy będzie dzięki temu tańszy :) Przy tym kącie fotografując szerokopojęte widoczki i tak operuję przysłoną 8.0-16 więc wersji nowej zapewne droższej i z kosztowniejszymi filtrami nie biorę pod uwagę. Na to że będzie dużo lepszy optycznie to nie ma co liczyć bo nie bardzo jest co poprawiać.

Witusch
12-03-2009, 14:44
mam super (przebrałem kilka w filii Sigmy) model
... moja minimalnie gubi się z A-fem ale to dosłownie minimalnie :]

??? taka sobie wybrales :D

Remol71
12-03-2009, 18:52
No i trafiłem dzisiaj Sigmę 10-20 po starej cenie ze starej dostawy i jestem szczęśliwym posiadaczem. AF oczywiście pudłuje z Canonem więc sobie pojedzie do serwisu w przyszłym tygodniu na kalibrację do puszki.

wigi
12-03-2009, 21:03
No i trafiłem dzisiaj Sigmę 10-20 po starej cenie ze starej dostawy i jestem szczęśliwym posiadaczem. AF oczywiście pudłuje z Canonem więc sobie pojedzie do serwisu w przyszłym tygodniu na kalibrację do puszki.
Przy wielgachnej głębi ostrości, jaką daje to szkło, zauważyłeś, że pudłuje? No chyba, że robiłeś nim portrety... ;)

fushiro
12-03-2009, 21:55
Nie przesadzajmy. Nie trzeba od razu wchodzic w Lee (choc i te nie kosztuja tyle co szklo).

Mały zestaw filtrów o szerokości 150mm będzie kosztował więcej niż obiektyw. Jeden Hitech 6x4 cala potrafi kosztować 220 funtów a to jest budżetowa opcja.

Nie rozumiem. Przeciez nie ma zadnej alternatywy dla tej Sigmy (starszej). To znaczy nie ma szkla o ogniskowej 10mm, ktore umozliwialo by uzycie zwyklego holdera z trzema slotami bez winiety. No chyba, ze chodzi Ci o ta nowa (ze swiatlem 3.5). Choc ja osobiscie i tak nie widze problemu, zeby zwiekszyc o te 2mm ogniskowa w momencie kiedy uzywam filtra.

A co maja powiedziec wlasciciele N 14-24? Oni juz zadnego filtra nie nakreca :) A patrz jak sie dobrze to szklo sprzedaje.

Nie ma, to prawda. Ja zadowalam się dwunastoma milimetrami i przesłoną f/4. Zastanawiałem się przez chwilę nad kupnem innego obiektywu, ale temat filtrów skutecznie ostudził mój zapał.

Cieszę się, że wychodzą nowe szkła, bo każdy może wybrać to co mu pasuje. Producenci nie będą zawyżać sztucznie cen i zawsze można załapać się na jakieś obniżki, promocje.

Bardzo jestem ciekaw możliwości nowego szkła Sigmy. Jeżeli ją kupisz mam nadzieję że będzie służyła ci dobrze i podzielisz się z nami swoimi wrażeniami.

swider
12-03-2009, 22:14
Mały zestaw filtrów o szerokości 150mm będzie kosztował więcej niż obiektyw.
A taki zestaw to i owszem. Ja bardziej myslalem o pojedynczych filtrach i nie koniecznie 150mm :)

Bardzo jestem ciekaw możliwości nowego szkła Sigmy. Jeżeli ją kupisz mam nadzieję że będzie służyła ci dobrze i podzielisz się z nami swoimi wrażeniami.
Powiem Ci, ze szkoda mi kasy na jasniejsze szklo. I tak wykorzystywal bym taka przyslone sporadycznie. A ze starej Sigmy jestem bardzo zadowolony.

Remol71
12-03-2009, 22:40
Przy wielgachnej głębi ostrości, jaką daje to szkło, zauważyłeś, że pudłuje? No chyba, że robiłeś nim portrety... ;)

Sigma z Canonem żyje jak pies z kotem :( Na ogniskowej 10mm ostrzy na 1m i ani centymetra dalej. Problem oczywiście jest niewielki ale jak zapłaciłem 1799pln to ma działać, w końcu to HSM a nie manual. Za to sie płaci ;)

Waldo11
13-03-2009, 00:57

A nie w Fotokonsorcjum przypadkiem nabyłeś? Jakbym Cię tam widział (i tę Sigmę).

Ja miałem ochotę na N35/1,8 ale była już "z nowej dostawy" i z ceną 999zł:evil:
A podobno Euro dzisiaj spadło...

Remol71
13-03-2009, 07:17
A nie w Fotokonsorcjum przypadkiem nabyłeś? Jakbym Cię tam widział (i tę Sigmę).

Ja miałem ochotę na N35/1,8 ale była już "z nowej dostawy" i z ceną 999zł:evil:
A podobno Euro dzisiaj spadło...

To się chyba Fotogeneracja nazywa, na Głębockiej na pierwszym piętrze. Robiłem za kierowcę na zakupach, dla zabicia czasu poszedłem pooglądać wystawę, patrzę a tam stara cena :D

Waldo11
13-03-2009, 22:32
Mam słabą pamięć do nazw chyba:???:. Ale lepszą do miejsc. Zgadza się.

Zobaczysz jak Ci się teraz poszerzą horyzonty, he he...

Remol71
14-03-2009, 20:26
Mam słabą pamięć do nazw chyba:???:. Ale lepszą do miejsc. Zgadza się.

Zobaczysz jak Ci się teraz poszerzą horyzonty, he he...

Miałem już okazję używac tego obiektywu, przykładowo na plenerze w Bieszczadach. Właściwie to nie wiem dlaczego kupiłem go dopiero teraz, o wiele częściej używam szerokiego niż tele.

Wiewioor
15-03-2009, 05:25
Już byłem zdecydowany na zakup "starej" wersji 10-20, a tu pojawiła się nowa. Kusi mnie to światło - dużo pstrykam w pomieszczeniach, więc przydałoby się coś jaśniejszego, a na zmianę szkła na inne nie zawsze jest czas - mam jeszcze T17-50. Warto czekać ? Cholernie brakowało mi szerokiego kąta podczas wizyty w Parku Narodowym Muir Woods (Sekwoje aż się prosiły o szerokie kadry), a teraz szykuje mi się wypad do Waszyngtonu i chciałbym mieć coś szerokiego na ten wypad, ale nie wiem czy nie warto poczekać na nową wersję.

Pozdrawiam zza Wielkiej Wody.

mibartek
15-03-2009, 21:04
do tamrona 17-50 to nie wiem czy bym nie wolał Tokiny 11-16/2.8.. Niby mały zakres ale światło 2.8 skoro mówisz że robisz w pomieszczeniach sporo

Anar
16-03-2009, 01:52
??? taka sobie wybrales :D

no wiesz miałem do wyboru 5 sztuk po 1799zł
lub z ileś tam po cenie 2199zł

więc ta piątka już była troszkę przebrana - ale 400zł w kieszeni :P
wybrałem najlepszą, no i jest ostra - czasem myślę, że aż za bardzo xP lepsze jednak to niż pierwsza którą wziąłem do ręki - MYDŁO!
ale nie przeszkadza mi ten af... w końcu i tak do krajobrazu i architektury ją kupiłem w 99%.
zresztą mój tamron też czasem nie potrafi złapać ostrości więc już się przyzwyczaiłem i nie oczekiwałem od sigmy że będzie lepsza xP

Wiewioor
16-03-2009, 03:41
do tamrona 17-50 to nie wiem czy bym nie wolał Tokiny 11-16/2.8.. Niby mały zakres ale światło 2.8 skoro mówisz że robisz w pomieszczeniach sporo

Niby tak, ale wszyscy chwalą Sigmę i w związku z tym zdecydowałem się właśnie na to szkło. Poczekam na wypłatę i sobie ją pewnie sprawię - żona nie protestuje więc trzeba korzystać :D

Anar
16-03-2009, 08:57
Niby tak, ale wszyscy chwalą Sigmę i w związku z tym zdecydowałem się właśnie na to szkło. Poczekam na wypłatę i sobie ją pewnie sprawię - żona nie protestuje więc trzeba korzystać :D

no tak ale tokina ze światłem 2.8 i brakiem dystorsji będzie lepszym rozwiązaniem do pomieszczeń od sigmy a zakres ma zbliżony (więcej na szerokości łapie o 1,6stopnia)

Witusch
16-03-2009, 09:13
no tak ale tokina ze światłem 2.8 i brakiem dystorsji będzie lepszym rozwiązaniem do pomieszczeń od sigmy a zakres ma zbliżony (więcej na szerokości łapie o 1,6stopnia)

Po raz kolejny wracamy do tematu dystorsjii (rzekomej dystorsji Sigmy i jej rzekomego braku u Tokiny), ludzie zlitujcie sie, SIGMA MA MNIEJSZA DYSTORSJE NA 10 mm NIZ TOKINA NA 11mm

optyczne - Tokina 11-16 f2,8 (-3,24% na 11mm) Sigma 10-20 f4-5,6 (-0,88% na 10mm)

photozone - Tokina 11-16 f2,8 (-2,09% na 11mm) Sigma 10-20 f4-5,6 (-0,604% na 10mm)

Anar
17-03-2009, 00:00
Po raz kolejny wracamy do tematu dystorsjii (rzekomej dystorsji Sigmy i jej rzekomego braku u Tokiny), ludzie zlitujcie sie, SIGMA MA MNIEJSZA DYSTORSJE NA 10 mm NIZ TOKINA NA 11mm

optyczne - Tokina 11-16 f2,8 (-3,24% na 11mm) Sigma 10-20 f4-5,6 (-0,88% na 10mm)

photozone - Tokina 11-16 f2,8 (-2,09% na 11mm) Sigma 10-20 f4-5,6 (-0,604% na 10mm)

no to niech czeka na 3.5 wersję z takimi samymi parametrami xP
mhm teraz już zapomniałem >> jak wybieralem szklo to sprawdzalem co ma jaką dystorsję xP
no ale w sumie 11mm tokiny to większy kąt widzenia niż 10mm sigmy xP

Waldo11
17-03-2009, 01:53

A to dlatego że japońscy inżynierowie mają w głębokim poważaniu europejskie jednostki miar i dlatego wzorzec milimetra u Tokiny jest pewnie sporo krótszy niż u Sigmy.
Tak zmierzone 11 mm w Tokinie na 100% ma szerszy kąt widzenia niż 10mm w Sigmie.:mrgreen:

Witusch
17-03-2009, 08:04

A to dla mnie cos nowego, gdzie mozna cos o tym przeczytac (oprocz forum)?

Anar
18-03-2009, 00:45
A to dla mnie cos nowego, gdzie mozna cos o tym przeczytac (oprocz forum)?

w opisie obiektywów xP

Witusch
18-03-2009, 07:50
w opisie obiektywów xP

W jakim opisie? W opisie /specyfikacji wyraznie jest napisane Tokina 11 Sigma 10, to ze Tokina sobie wytrzasnela nagle 104° to jeszcze nic nie znaczy. Jak juz piszesz takie "sensacje", to przynajmniej badz tak dobry i napisz rowniez jakies uzasadnienie, bo chetnie zobaczylbym jakis wiarygodny test w ktorem zostalo to potwierdzone.

Anar
18-03-2009, 11:41
W jakim opisie? W opisie /specyfikacji wyraznie jest napisane Tokina 11 Sigma 10, to ze Tokina sobie wytrzasnela nagle 104°

faktycznie - popatrzyłem trochę sampli sigma@10 tokina@11 i faktycznie sigma szersza - nabrałem się na ich wymyślone 104* -.-"

Piotr_
18-03-2009, 12:07
faktycznie - popatrzyłem trochę sampli sigma@10 tokina@11 i faktycznie sigma szersza - nabrałem się na ich wymyślone 104* -.-"

Te 104 wcale nie musi być wymyślone. Trzeba pamiętać, że APSC to nie jeden rozmiar matrycy. Inny kąt widzenia wyjdzie na matrycy Nikona a inny w Canonie.

Witusch
18-03-2009, 13:08
Te 104 wcale nie musi być wymyślone. Trzeba pamiętać, że APSC to nie jeden rozmiar matrycy. Inny kąt widzenia wyjdzie na matrycy Nikona a inny w Canonie.

Sluszna uwaga!

morzon
18-03-2009, 14:46

A inny na Sigmie ;)

Witusch
18-03-2009, 15:13
I jeszcze inny na Olympusie ;)

Anar
19-03-2009, 01:15
I jeszcze inny na Olympusie ;)

to ja chcę kombajn pięciu marek aparatów w jednym ze szkłem leicaZeiss ^^

kkk231
27-03-2009, 16:45
gdzieś czytałem ze w "pre-order" w wielkiej brytanii kosztuje około 550 funtów, gdzie koszt tej starej sigmy można określić na około 300-400 funtów. czyli mniej więcej można się domyśleć różnicy cenowej.
ponadto na stronie sigmy ta starsza wersja nie ma dopisanego "discontinued" więc pewnie będą obie.
pozdr.

gnembon
31-03-2009, 19:00
wystarczy spojrzeć tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=AF3SVzLKl-k

by dowiedzieć się, że cena to jakieś $600-$700
i że zastąpi starą 10-20 (czyli tamta stanie sie discontinued, jak ta wejdzie)

kleszcz5
01-04-2009, 17:52

i że pojawi się latem.

gnembon
02-04-2009, 20:54
używają zwrotu "będzie na lato (urlopy)", czyli obstawiam, że ~czerwca.

kobas8
02-05-2009, 20:28
kto madry to sprzedaje sigme z gorszym swiatlem, bo wiadomo ze cena poleci ciemniejszej wersji lada moment ;) ale tak btw to troche dziwne pod nikona ludzie zadaja sobie minimum 1500 zl za uzywke i a pod canona widzialem przed chwila na allegro jak poszla za 1100!

wie ktos moze kiedy mozna sie spodziewac dokladniej tej nowej sigmy ?

Doe
22-05-2009, 17:07
Tak mnie zastanawia jedna sprawa w tej nowej Sigmie - skoro światło jest stałe to czy jest szansa, że nie będzie zmieniała długości przy zmianie ogniskowych jak jej ciemniejsza wersja?

kobas8 -> jak będzie to będzie, nie Ty jeden czekasz :)

morzon
22-05-2009, 17:50
Tak mnie zastanawia jedna sprawa w tej nowej Sigmie - skoro światło jest stałe to czy jest szansa, że nie będzie zmieniała długości przy zmianie ogniskowych jak jej ciemniejsza wersja?

Jedno pytanie: co za różnica? Przecież wysuwała się o jakieś 2-3mm...

Mariusz888
22-05-2009, 17:51
kobas8 - ja się nie zgodzę - ja swojej nie sprzedam - różnica w świetle np dla mnie jest nieistotna - w pejzażu stara sigma spokojnie starcza a wręcz jest i tak nadmiernie jasna :P za to w "ciemniejszych" okolicznościach też spokojnie daje radę bo takie krótkie ogniskowe łatwo z ręki utrzymać więc i tak wchodzą na prawdę całkiem długie czasy jak na "z ręki" :) (dla przykładu dla 10mm masz 1/15s) więc wg mnie jeśli nowa będzie kosztować np 2,5k to nie ma sensu zmieniać i dopłacać :) tym bardziej że np różnica GO na 3,5 a 4 będzie niezauważalna :)

Doe
22-05-2009, 18:26
S4INT --> Chodzi głównie o taką kwestię jak zasysanie drobin kurzu do wnętrza obiektywu.
Podczas zmiany ogniskowej wytwarza się podciśnienie, które zasysa malutkie paprochy do środka (efekt pompki:))

Nie wiem jak duże to ma znaczenie dla szkła (np. po roku intensywnego użytkowania w miejscach zapylonych)

loki_p
22-05-2009, 19:17
Doe a czy przypadkiem obiektywy sigmy z serii EX nie są uszczelniane? Poza tym te 3 mm skoku nie zasysają ton kurzu.

zielin
22-05-2009, 22:31

gdzies widzialem filmik( z targow na ktorych byla premiera nowej 10-20) na ktorym to przedstawiciel sigmy prezentowal wszystkie nowosci 24-70 hsm, 10-20 3.5 etc
I z tego co pamietam 10-20 podobnie jak swoj poprzednik nie zmienia dlugosci podczas ogniskowania.
:)

Mariusz888
22-05-2009, 22:47
zielin - chciałbym Cię tylko poinformować że stara S 10-20 zmieniała długość - co prawda bardzo nieznacznie (kilka milimetrów) ale zmieniała :)

zielin
22-05-2009, 22:53
zielin - chciałbym Cię tylko poinformować że stara S 10-20 zmieniała długość - co prawda bardzo nieznacznie (kilka milimetrów) ale zmieniała :)
:] mhhhhhh
poszukam na necie moze znajde gdzies ten filmik ;)

ok filmik znalazem ale pamięć zawiodła- wcale nie bylo powiedziane jak to z tym bedzie ;]
na filmiku jednak koles z sigmy opisujac 10-20 kreci zumem - ciezko powiedzeic czy sie cos wysuwa czy nie.
filmik (http://www.youtube.com/watch?v=AF3SVzLKl-k)

Mariusz888
22-05-2009, 23:43
Stara S 10-20 się wysuwa - wiem bo mam :D ale to jest taka zmiana (jak już napisałem - kilka milimetrów) że raczej nie będzie ciągnąć kurzu - wykonanie jest na tyle solidne że nie ma żadnych luzów :)

Doe
23-05-2009, 17:36
Dzięki wszystkim za informacje - myślę że rzeczywiście te kilka milimetrów nie powinny mieć takiego znaczenia. Zresztą stara Sigma jest już trochę w obiegu i jeśli by nadmiernie wciągała paprochy to by było o tym wiadomo.

A w filmiku z PMA przedstawiciel Sigmy kręci focusem, a nie zoomem ;) - Mój błąd oczywiście - kręcił zoomem.

costi
25-05-2009, 22:20

Ale nie podzcas ogniskowania, tylko podczas zoomowania ;)

Mariusz888
26-05-2009, 15:09
costi - ale ja nie wyszczególniłem kiedy :) chodziło mi jedynie o to że obiektyw mimo wszystko zmienia długość (minimalnie bo minimalnie ale...) a nie że przy zoomowaniu czy ostrzeniu :)

ttb
27-05-2009, 00:19
Doe a czy przypadkiem obiektywy sigmy z serii EX nie są uszczelniane?

no co ty, nie ma szans.

Jacek_Z
31-05-2009, 00:15

no to używki "starej" staną się bardzo poszukiwane.
po co sigma się pcha w te filtry 82 mm?
24-70/2.8, 12-24 i teraz 10-20.

PRR
31-05-2009, 16:23

hmmm obejrzałem ten film i może ja nie rozumieć angielski, ale akurat słowo "supplement" znaczy to samo co polskie "suplement" czyli uzupełniać, ale nie zastępować. Ja zrozumiałem tego pana, że mówi o nowej sigmie ze światłem 3,5 jako droższej wersji swojej starszej siostry dla bardziej pro użytkowników. Do tego ma być szybsza.

Poprawcie mnie proszę, jeśli się mylę (ale naprawdę trudno pomylić słowo supplement z discontinued, które w odniesieniu do tej sigmy nie pada)

Sigma-Warszawa
01-06-2009, 15:48
hmmm obejrzałem ten film i może ja nie rozumieć angielski, ale akurat słowo "supplement" znaczy to samo co polskie "suplement" czyli uzupełniać, ale nie zastępować. Ja zrozumiałem tego pana, że mówi o nowej sigmie ze światłem 3,5 jako droższej wersji swojej starszej siostry dla bardziej pro użytkowników. Do tego ma być szybsza.

Poprawcie mnie proszę, jeśli się mylę (ale naprawdę trudno pomylić słowo supplement z discontinued, które w odniesieniu do tej sigmy nie pada)

Witam,
Z infromacji jakie posiadamy, nowa Sigma 10-20 F3.5 nie zastąpi obecnej, a będzie sprzedawana równolegle, jako uzupełnienie high-endowej półki (podobnie jak to jest obecnie np. z 24-70 F/2.8 HSM).
P.S. Osobiście zrozumiałem ten film tak samo jak PRR.

zielin
01-06-2009, 15:50
Widomo coś kiedy będzie ją mozna kupić? ( i za ile ) ;)

R.i.P.
12-06-2009, 10:18
Nadal nic nie wiadomo? Wysłałem maila do sigmy ale bez odpowiedzi :(

thorcik
12-06-2009, 15:53
Też napisałem ;o)

Witam,

Niestety w dalszym ciągu nie ma żadnych informacji oprócz tego, iż będzie to uzupełnienie obecnego 10-20mm F4-5.6.

Nie będzie go zastępował - więc można się spodziewać zauważalnie wyższej ceny.

Pozdrawiam,

Łukasz Mikulski

Sigma-Warszawa
12-06-2009, 16:05
Jeśli maile były do mnie to na pewno odpisałem (a widzę iż ten powyższy mail ode mnie :) ),
Co do 10-20 F3.5 to w dalszym ciągu nie mamy informacji - więc raczej szybko się nie spodziewajmy.
P.S. 18-50 F2.8-4.5 DC OS HSM do Nikona powinno być już za ok tydzień.

Z zapowiedzi na 2009 zostaną więc tylko 50-200 OS HSM i 10-20 F3.5....

thorcik
12-06-2009, 17:15
Ha, byłem szybszy ;oP

batonMR
17-06-2009, 14:31
Na optycznych podali cenę i datę premiery. 3 lipiec - oficjalna data i cena na poziomie 3000 zł. :)

thorcik
17-06-2009, 14:47
uprzedziłeś mnie ;o)

dodam odnośnik (http://optyczne.pl/1963-nowość-Sigma_10-20_mm_f_3.5_EX_DC_HSM_-_znamy_cenę_i_dostępność.html)

zielin
17-06-2009, 15:21
ceny UWA pod DX oszalały :(

thorcik
17-06-2009, 16:38
ceny UWA pod DX oszalały :(

Zawsze zostaje stara S10-20. Ja tam ostrzę ząbki na N10-24 raczej. Chyba, że nie wydolę finansowo.

Mariusz888
17-06-2009, 19:05
Brawo - znów miałem rację mówiąc żeby brać starą 10-20 :D prawie połowa ceny (za używane spokojnie) a różnica w świetle praktycznie znikoma jak na takie ogniskowe ;) (bo i GO ogromna i czasy długie z ręki można spokojnie utrzymać) :p

Jurek1
17-06-2009, 20:31
Trochę zbocze z tematu. Czy ktoś wie gdzie w Poznaniu lub Przeźmierowie jest
Salon Sigma Pro Centrum?

mmost
17-06-2009, 22:22
Kurcze, jak pomysle ze za swoja stara Sigme 10-20 dalem rok temu ok 1400 plnow (przywieziona ze stanow nowka) to o lepsza lokate kapitalu trudno. Teraz biorac po uwage jej stan minimum 1800 plnow jestem w stanie za nia wyciagnac. 28% zwrot w rok. No no. A mowia ze kryzys :-)

Piotr_
17-06-2009, 22:50
Kurcze, jak pomysle ze za swoja stara Sigme 10-20 dalem rok temu ok 1400 plnow (przywieziona ze stanow nowka) to o lepsza lokate kapitalu trudno. Teraz biorac po uwage jej stan minimum 1800 plnow jestem w stanie za nia wyciagnac. 28% zwrot w rok. No no. A mowia ze kryzys :-)

I sądzisz, że za te 1800zł kupisz więcej niż można było kupić rok temu za 1400zł? :)

PRR
17-06-2009, 22:53

bardziej spektakularnym przykładem jest np. 105 macro VR. W listopadzie zanabyta nowa za 2400 pln a teraz ... :D

ze 40 proc. zwrotu nawet

PRR
18-06-2009, 22:32
Sigma poinformowała o dacie wprowadzenia na rynek modelu 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM z mocowaniem Canona i Nikona. Dostawy obiektywu mają się rozpocząć już 3 lipca br., a cena ma wynosić 94300 jenów, co po przeliczeniu na złotówki daje ok. 3200 PLN.

Jednak porównując inne ceny podane na japońskiej stronie producenta z tymi w naszych sklepach, wychodzi, że 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM będzie kosztował ok. 2850 PLN.

dame
18-06-2009, 22:40
widzę, że dobrze ze nie czekałem na tą sigmę i kupiłem nikkora.

The Fly
18-06-2009, 22:45
Trochę zbocze z tematu. Czy ktoś wie gdzie w Poznaniu lub Przeźmierowie jest
Salon Sigma Pro Centrum?

Tak jak mówi strona. ul. Słupska 25 i jest to w przeźmierowie.

Jurek1
19-06-2009, 07:22
Dzęki!!!

woytec60
19-06-2009, 15:52
Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM - znamy cenę i dostępność (http://www.optyczne.pl/1963-nowość-Sigma_10-20_mm_f_3.5_EX_DC_HSM_-_znamy_cenę_i_dostępność.html)
Jak to ma kosztowac tyle co Nikkor 10-24 to ja dziekuję :roll:

PS
Jest już wyzej, nie zauważyłem :oops:
Za to w moim linku jest też cena w Japonii :)

dame
19-06-2009, 15:57
właśnie też nie mogę się dopatrzyć żadnych mocnych stron tej sigmy w systemie nikkora - 82mm filtr, światło na krótkim końcu takie samo jak w nikkorze, cena ta sama co cena nikkora. Przypuszczam, że ten obiektyw był bardziej pomyślany dla innych systemów niż nikon, chyba że to nikon sprawił taką niespodziankę i pokrzyżował plany sigmy premierą 10-24. Tak czy owak dla nas lepiej :-)

mibartek
19-06-2009, 16:11
w ogóle sigma poszalała z cenami. 50tka i 35tka też jest sporo droższa od analogicznych Nikkorów.

Mariusz888
19-06-2009, 16:22
Dlatego dalej królem szerokiego jest stara Sigma 10-20 - doskonała i cenowo połowę tańsza (czyli mamy lampę gratis) - filtry 77mm, 3 lata gwarancji i dalej nie ma sensu wymieniać bo wszyscy znają :)
Wg mnie to zwalili z nową - trzeba było starą wycofać a puścić nową za tylko trochę wyższą cenę...

mibartek
19-06-2009, 20:35
no w sumie jeszcze nie wiadomo jak to szkło się sprawuje ;-)
a jak się okaże ostra od pełnej dziury w centrum i na brzegach i jakością będzie porównywalna do N14-24 to co ? :mrgreen:
i jak będzie od 13mm kryła FX ? :mrgreen:

costi
21-06-2009, 18:34
a jak się okaże ostra od pełnej dziury w centrum i na brzegach i jakością będzie porównywalna do N14-24 to co ? :mrgreen:
A potem zadzwoni budzik ;)

thorcik
22-06-2009, 18:35

I zamiast EX będzie z linii "Era"?

Niech się bujają, raczej kupię starą chyba. Bo finansowo to jednak za ciężko.

coach_lodz
26-06-2009, 12:08
w USA w Adoramie 649$ to nie tak źle :)

morzon
26-06-2009, 13:16
w USA w Adoramie 649$ to nie tak źle :)

~2k zł... bardzo przyzwoicie - w takich cenach jest u nas starsza wersja...

Tommy
26-06-2009, 13:23
jeśli troszkę poprawili ostrość i tą lekką dystorsję na 10mm skorygowali to ja nie mam nic do ceny :) -tym bardziej że że też 3,5 a 5,6 na 20mm to nie jest taka kosmetyka tylko ;)

thorcik
26-06-2009, 20:09
Nieeee, dystorsję proszę mi zostawić ;oD

Jurek1
02-07-2009, 16:28
????

Jurek1
19-07-2009, 18:02
????

http://www.henrys.com/webapp/wcs/stores/servlet/ItemsDisplay?storeId=10001&catalogId=10001&departmentId=10404&categoryId=11802&itemID=262652

Sigma-Warszawa
20-07-2009, 11:03
http://www.henrys.com/webapp/wcs/stores/servlet/ItemsDisplay?storeId=10001&catalogId=10001&departmentId=10404&categoryId=11802&itemID=262652

Ta Sigma na pewno nie będzie wyglądała jak na zdjęciu z tego linka ;)
Jeśli chodzi o cenę to u nas w Polsce powinna być podobna.
Do dwóch tygodni i powinny być w sprzedaży.

Jurek1
20-07-2009, 15:12
Zgadzam się! Na zdjęciu jest chyba 18-200? Mogli się postarać i wkleić właściwą fotkę szkła. I jeśli się nie mylę, do tej ceny trzeba doliczyć 17% taxu, czyli kanadowy vat.

hepihipi
23-07-2009, 08:42
Panowie doradźcie. Mam podobny dylemat. Mogę mieć tą nową sigmę ze stanów za około 2000, ale jakos się obawiam, bo to nowe szkło i nie wiadomo, czy nie ma jakiś wad ukrytych :/ W stanach cena tego obiektywu to niecale 700 baksow. A może jednak warto dołozyć do tego nikona 10-24 $100 ? Pomijam fakt, że trzeba tu filtry fi 82, bo i tak nie mam nawet fi 77, więc i tak będę musiał złożyć zestaw od nowa.

Czy ktokolwiek miał już to szkło w dłoni i robił nim jakieś zdjęcia ? Jesli tak to jakie wrażenia ?

Z góry dzięki za pomoc.

pawelpiotrm
23-07-2009, 09:43
W Warszawie będzie dopiero za 2-4 tygodnie. Info z centrum Sigmy.
Więc nie miałem ;-( podpiętego.

Polsar74
28-07-2009, 20:18
zdjęcia z S10-20 na 10mm bardzo mi przypadły do gustu, ale czy ktoś z Was widział filmek np z D90-tki robione tym szkłem na 10mm ? Śmiesznie wychodzi...

Anar
29-07-2009, 12:31
sigma za 649$ http://www.bhphotovideo.com/c/product/633618-REG/Sigma_202306_10_20mm_f_3_5_EX_DC.html chyba lepiej brać tutaj niż kupować w PL za 3000zł Oo

a gdy patrzę na crop z 10mm na 3.5 to tak troszkę zazdroszczę powoli bo całkiem ładnie to wygląda http://floggingkevin.com/2009/07/09/review-sigma-10-20mm-f3-5-ex-dc-hsm-for-nikon/

Sigma-Warszawa
29-07-2009, 17:07
Oficjalnie już mogę powiedzieć, iż od poniedziałku obiektyw będzie w sprzedaży.
Cena 2699zł
Tak więc jak na "kryzys" to chyba całkiem nieźle? :)

jajac
29-07-2009, 18:25
Małe pytanie. Co z starsza wersją S10-20 czy bedzie dalej produkowana? A może jest spodziewana obniżka ceny:-) (akurat sie zastanawiam którą wersję kupic).

thorcik
29-07-2009, 21:39
Małe pytanie. Co z starsza wersją S10-20 czy bedzie dalej produkowana? A może jest spodziewana obniżka ceny:-) (akurat sie zastanawiam którą wersję kupic).

Ja tam się nie zastanawiałem, wakacje zmusiły do nieczekania na nową ;oP

hepihipi
30-07-2009, 09:08
Ja tam się nie zastanawiałem, wakacje zmusiły do nieczekania na nową ;oP
I u mnie podobna sytuacja :/ Starszy model już zamówiony. Mam nadzieję, że nowa nie będzie dużo lepsza :)

wigi
30-07-2009, 10:05
I u mnie podobna sytuacja :/ Starszy model już zamówiony. Mam nadzieję, że nowa nie będzie dużo lepsza :)

Czyżbyś był wrogiem postępu?

jajac
30-07-2009, 10:07
PPraktycznie byłem juz zdecydowany na poprzednia wersję. Spodziweałem sie ceny na poziomie 3k zmałym haczykiem. Ustalona cena skłania do zakupu nowej chyba że nastapi spadek ceny starszej.

P.S. I znowu mam do myslenia, po jasną cholerę przeniesiono mi urlop na sierpień już bym miał kupioną i po sprawie by było:-))))

hepihipi
30-07-2009, 10:09
Czyżbyś był wrogiem postępu?
Absolutnie nie :), ale już zamówiłem starą, a gdybym wiedział że nowa jest dużo lepsza to bym wziął nową :/ Nic to pozostaje się cieszyć ze starszej wersji :)

bckp
30-07-2009, 10:22
Jest to jakieś robienie ludzi w balona gdy firma wypuszcza poprawioną wersję za te same pieniądze. Powinni wcześniej ogłosić - wstrzymajcie się z zakupem bo musimy ulepszyć poprzedni model.

morzon
30-07-2009, 10:39
Powinni wcześniej ogłosić - wstrzymajcie się z zakupem bo musimy ulepszyć poprzedni model.

LOL.
Żyjesz w Narni czy w Śródziemiu ?

wigi
30-07-2009, 10:45
LOL.
Żyjesz w Narni czy w Śródziemiu ?
raczej w Mordorze ;)

Mariusz888
30-07-2009, 11:36
:lol: :lol: :lol:
A tak bardziej na poważnie - nie rozumiem trochę jak można mówić o tej samej cenie jeśli starszą S 10-20 można spokojnie kupić za 1500-1600zł a za 1800zł (czyli cena kiedyś nówki) to praktycznie bez szukania i od ręki - a to jest średnio połowa z 3050zł jaka widnieje w wielu sklepach ;) faktem jest że porównywanie nowych szkieł 2250vs3050 i tak wyjdzie że stara jest tańsza ale różnica mocno maleje - tylko kto powiedział że trzeba kupować nówki skoro mamy 3 lata gwarancji a np na allegro często pojawiają się takie egzemplarze że wyglądają jak by je ktoś max 3x na puszkę zapiął ;)

jajac
30-07-2009, 13:04
Byc może słabo szukałem, ale ceny starej Sigmy(nówki) to około 2,3k z przedłuzeniem gwarancji. Jeżeli nowa będzie kosztowac 2,7k to warto się chyba zastanowic. Uzywki można czasami trafic w dobrym stanie- ale zawsze jest małe ryzyko.

zielin
30-07-2009, 13:20
Oficjalnie już mogę powiedzieć, iż od poniedziałku obiektyw będzie w sprzedaży.
Cena 2699zł
Tak więc jak na "kryzys" to chyba całkiem nieźle? :)
Jesli taka bedzie cena to fajnie :)

Sigma-Warszawa
30-07-2009, 13:28

Obie wersje będą sprzedawane równolegle.
Nie spodziewamy się obniżki cenowej na 10-20 F4-5.6 - jeśli już będzie to raczej niewielka.

Jurek1
06-08-2009, 13:35
Tak jak mówi strona. ul. Słupska 25 i jest to w przeźmierowie.

Wczoraj odwiedziłem Pro Centrum w Poznaniu. I tu małe sprostowanie. Pro Centrum
Znajduje się na ul. Słupskiej 25 w Poznaniu, a nie w Przeźmierowie! Błąd powstał chyba stąd, że ta firma przy której jest Sigma wcześnie była w Przeźmierowie. Gość obiecał, że poprawią adres na stronie Pro Centrum. Oczywiście owe szkło wylądowało w moim plecaku.
Na razie brak czasu na fotki ( właśnie w poniedziałek wróciłem z nad morza) może coś w niedzielę.

noraczej
12-08-2009, 18:40
nowa jest za ~2600pln, mam nadzieję że do zimy cena stopnieje do okolic 2200 ;)

pat.p
12-08-2009, 19:47
...a stara cały czas w tej samej cenie... Ciekawe.

Pozdrawiam
Pat

pawelpiotrm
13-08-2009, 09:31
A czy miał ktoś nową wersję w ręku? Zdecydował się na zakup? Być może wybiorę się w tym tygodniu do Pro na Żoliborzu.
P

Psychotrop
17-08-2009, 09:27
właśnie - ktoś już to ma, jakieś opinie ? :)

moher
21-08-2009, 12:07
Stara już zaczyna się pojawiać w niższych cenach, ale zapewne wiele nie spadnie. Ja jednak jestem stale kuszona przez nową, bo stałe światło na zawodach by się przydało, ale właściwie nigdzie nie ma o niej nic, a na rynku jest już miesiąc. Dziwne powiem szczerze ;) Chociaż spotkałam się z opinią, że jest ostrzejsza od 4-5,6, a to bardzo mocny argument, jak na różnice w cenie 400zł w porównaniu do starej (ostra i jasna, hm, zbyt piękne). Przydałby się rzetelny test, albo chociaż testowe fotki obiektywnego forumowicza ;)

Jurek1
27-08-2009, 09:39
Tyle szumu i oczekiwania. Moja leży w plecaku. Ja sam walczę z zapaleniem ścięgna. Kurna i fotek nie ma!

Photoartbox
27-08-2009, 09:49
Tyle szumu i oczekiwania. Moja leży w plecaku. Ja sam walczę z zapaleniem ścięgna. Kurna i fotek nie ma!

Wspolczuje :( zrob zdjecie sciegna ;)

Psychotrop
27-08-2009, 09:58
ej no - ma kto to już ?
jakieś sampelki ? :)

jajac
30-08-2009, 11:04
Czekam na sample nowej Sigmy :-) Czy ktoś może znalazł w necie? Jeżeli tak prosiłbym o link.

dziulas
30-08-2009, 15:09
Przyłączam się do próśb o sampelki z nowej Sigmy. Zastanawiam się czy wymienić moją "staruszkę" na nowszy model :)

moher
31-08-2009, 17:52
Chyba wersja 3.5 jest troszkę lepsza
http://www.flickr.com/photos/1095523...igma1020mmf35/
dla porównania wersja 4-5.6
http://www.flickr.com/photos/1095523...20mm456/page2/
Mam ją już w plecaczku :-)jak znajdę czas to wrzucę jakieś fotki ale niestety tylko z canona

o, to się nawet dobrze składa, że z Canona ;) czekam z niecierpliwością. :)

michbet
01-09-2009, 10:34
http://www.flickr.com/photos/10955232@N02/tags/sigma1020mmf35/

http://www.flickr.com/photos/10955232@N02/tags/sigma1020mm456/page2/

Psychotrop
01-09-2009, 10:48
http://www.flickr.com/photos/10955232@N02/tags/sigma1020mmf35/

http://www.flickr.com/photos/10955232@N02/tags/sigma1020mm456/page2/

dzięki

jajac
06-09-2009, 21:32
A jednak starsza wersja Sigy 10-20 poszła w doł(pisze o nowej nie używanej). Cena którą zauważyłem dzis na półce 1,9k- ciekawa laternatywa dla nowszej wersji.

pire
12-09-2009, 16:36
tez rozważałem to szkło, ale cena + cena dodatkowych filterków (UV + POL) o rozmiarze 82 mm przekonała mnie do N10-24

pawelpiotrm
21-09-2009, 09:53
I piszą, że nowa na szerokim końcu jest zdecydowanie lepsza ;-)
Sigma has made some dramatic improvements in this constant-aperture version of the 10-20mm lens, and has made them where they count: at the 10mm end of the focal length spectrum, where (arguably) the majority will probably use this lens. The lens is very sharp, though we're seeing slightly more CA than we did in the previous version. Distortion is much improved, as is corner shading.

Psychotrop
21-09-2009, 09:56
to tylko jeden test - poczekam na więcej ;)

karabud
22-09-2009, 15:07
Optyczni przetestowali juz to szklo

thorcik
22-09-2009, 17:43
Jak to dobrze, że mam już starą wersję - nie muszę rozkminiać ;oP zwłaszcza, że z mojego punktu widzenia niczego jej nie brakuje.

spawacz1
22-09-2009, 20:59
ja też mam stara wersje i nie mam zamiaru jej zmieniać, bo oprócz tego ze jest droższa to jeszcze wymaga nakładów związanych z wymianom filtrów UV i polara

Piotr_
23-09-2009, 08:45
ja też mam stara wersje i nie mam zamiaru jej zmieniać, bo oprócz tego ze jest droższa to jeszcze wymaga nakładów związanych z wymianom filtrów UV i polara

W nowej wersji może być też problem z Cokin P. W starej po odpowiednim przerobieniu holdera udaje się uniknąć winietowania przy 10 mm czy da się w nowej nie wiadomo. A przejście na Cokin Z to masakra dla skarbonki :(

Jurek1
23-09-2009, 21:08
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/026583c44f3db990med-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/2c27d4275591f59cmed-1.jpg

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/693d9075b4ac0ef3med-1.jpg

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/d3e452460f87e6d9med-1.jpg

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/21c79079c7f835cfmed-1.jpg

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/0bae0e04c9e6d901med-1.jpg

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/6927f927a321e849med-1.jpg

Jurek1
23-09-2009, 21:18
Bałem sie troche wstawić fotki, ale widzę że nikt się nie odważył. Pogoda nie bardzo była do focenia. Za bardzo się nie przykładałem. Pierwsze moje spostrzeżenie,
ta sigma musi być sporo rozjaśniana nawet do trzech działek.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/07b6b3e61813dd44med-1.jpg

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/79300f1a35d97480med-1.jpg

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/bf6d59636aaa2115med-1.jpg

thorcik
24-09-2009, 15:39
W nowej wersji może być też problem z Cokin P. W starej po odpowiednim przerobieniu holdera udaje się uniknąć winietowania przy 10 mm czy da się w nowej nie wiadomo. A przejście na Cokin Z to masakra dla skarbonki :(

Myślę, że będzie - w starej wystarczy, że holder się przekręci i już rogi ciemnieją.

nickt
27-09-2009, 20:52
Właśnie się przymierzam do kupna tego typu szkiełka i po przeczytaniu testu na optycznych stwierdziłem, że wypada najlepiej z wszystkich konkurentów, które się dla mnie liczyły (Tokina 11-16 i Nikkor 10-24)....ale jak pooglądałem fotki na optycznych i porównałem je z praktycznie takimi samymi kadrami z Nikkora to niestety aberracje są dla mnie nie do przyjęcia, to co się dzieje na brzegach kadru to jest jakaś tragedia i teraz znowu wraca do dylematu Nikkor za markę i jakość na której jeszcze się nie zawiodłem kontra Tokina z lepszym światłem, mniejszym zakresem i durnym trybem przełączania MF/AF i również z jednej Tokinki którą miałem byłem baaardzo zadowolony i bądź tu Panie mądry :/

pawelpiotrm
30-09-2009, 14:21
'durnym trybem przełączania MF/AF' który nie przeszkadza. Zresztą ja nie używam ;-) jak na razie ;-)

thorgal
02-10-2009, 10:55
nickt,

tak z ciekawości zapytam, do czego Ci światło 2.8 na 11 czy nawet 16?

kobas8
05-11-2009, 14:47
kurka, mi sie zdjecia z tej sigmy podobaja, widac ze starej wersji duzo brakuje do nowej! patrzylem tez na tokine 11-16 ale sam nie wiem, cena prawie ta sama, a sigma mimo ze troche ciemniejsza daje nam ciekawszy zakres, na zdjeciach na optyczne sigma na 10mm przy pelnej dziurze wydaje sie byc juz ladnie ostra! tak jak mowicie: i badz tu madry... :/

eldarek
28-11-2009, 19:57
Szanowni koledzy i koleżanki a może by tak ktoś jeszcze wkleił kilka fotek (albo nawet więcej ) ,bo na pewno kilka osób było by chętnych do pooglądania (pod katem ewentualnego kupna)a i przy okazji jakieś komentarze na temat szkła mile było by widzianych ,nie mówiąc o czymś w rodzaju testu ....:-)

thorcik
02-12-2009, 02:02
Siostra sobie kupiła tę nową właśnie, jak będzie okazja to jej zabiorę i porównam ze starą, którą mam ja ;o)

Turtles
06-12-2009, 00:44
Nie jestem pewien czy to odpowiednie miejsce, ale zaryzykuje.

Od roku używam 10-20 generalnie nienagannie. Jednak obiektyw mi upadł (darujcie sobie komentarze) i stała się rzecz następująca:
zoom działał od 10 do 17 chyba, krecąc przeskoczył na to 17-20 i dalej działało, postanowiłem nie próbowac z powrotem kręcic i odłożyłem obiektyw. I teraz pytanie - co sie mogło stać, czy serwis przyjmie, co napisac/powiedziec (bo przeciez nie ze upadło) jesli serwis nei przyjmie ile moze kosztowac naprawa? Jesli lepiej zalozyc temat w dziale serwis - moderatorzy, upominajcie :)

Jurek1
18-03-2010, 21:31
Widzę, że temat Sigmy umiera:(

Psychotrop
18-03-2010, 23:22
bo ludzie zdjęcia robią, a nie dywagują ;)

Jurek1
20-03-2010, 19:33
bo ludzie zdjęcia robią, a nie dywagują ;)

Może i robią, ale narazie ja się tylko odważyłem je pokazać:wink:

kleszcz5
23-03-2010, 20:27
Czy ktoś może sprawdzał już jak winietuje ta nowa 10-20 z cokinem P?

majiik
30-03-2010, 18:08
Witam,

zamierzam się na zakupienie tego szkiełka ale chciałem się poradzić.
Sprawdzałem ceny na ebayu i można sporo zaoszczędzić tylko kosztem czego? Czy ktoś już kupował w ten sposób?

tu jest link do takich przykładowych aukcji. niby ok ;)
New Sigma 10-20mm f/3.5 10-20 3.5 EX DC HSM Lens Nikon (http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110510463981&_trkparms=tab%3DWatching)
Sigma 10-20mm 10-20 f/3.5 f3.5 EX DC HSM Nikon (http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=380218912346&ssPageName=STRK:MEWAX:IT)

transport to raz, statkiem.
jak wygląda wtedy gwarancja na taki obiektyw. Można serwisować bez przeszkód polskim oddziale czy trzeba dopłacać?

Dzięki
Pozdrawiam!

mmost
30-03-2010, 19:15
Witam,

zamierzam się na zakupienie tego szkiełka ale chciałem się poradzić.
Sprawdzałem ceny na ebayu i można sporo zaoszczędzić tylko kosztem czego? Czy ktoś już kupował w ten sposób?

tu jest link do takich przykładowych aukcji. niby ok ;)
New Sigma 10-20mm f/3.5 10-20 3.5 EX DC HSM Lens Nikon (http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110510463981&_trkparms=tab%3DWatching)
Sigma 10-20mm 10-20 f/3.5 f3.5 EX DC HSM Nikon (http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=380218912346&ssPageName=STRK:MEWAX:IT)

transport to raz, statkiem.
jak wygląda wtedy gwarancja na taki obiektyw. Można serwisować bez przeszkód polskim oddziale czy trzeba dopłacać?

Dzięki
Pozdrawiam!

Ja swoja stara sigme kupilem w stanach. Kolezanka mi przywiozla. A jak z gwarancja to nie mam pojecia, bo jeszcze uzywac nie musialem. Jesli chodzi o autofocus to nie powinno byc problemow, to szklo (stara wersja) jest bardzo celne.

hepihipi
30-03-2010, 21:06
Ja swoją Sigmę też mam ze stanów już prawie rok i żadnych problemów. Mam wrażenie, że sprzęt, który trafia na tamten rynek ma lepszą jakość. Generalnie jak masz dobre źródło to polecam ściągać o ile $$$ dobrze stoi :)

czarny
07-04-2010, 18:04
Ciągnąc dalej ten wątek, czy ktoś natknął się w sieci na zdjęcia zrobione z systemem Cokina P?

Przekopałem dosłownie góry stron traktujące o tym obiektywie ale zdjęcia tylko bez filtra.

emet_b
07-04-2010, 21:06
dziś przyjechała do mnie Sigma, miałem straszą wersję i była prawie idealna ( poza światłem). Nowa... rozczarowała mnie, jeśli się uda to w piątek wybiorę się do Sigma Centrum i porównam z ichniejszą wersją.

Psychotrop
07-04-2010, 21:11
Nowa... rozczarowała mnie

dlaczego ?
jakieś konkrety ?

emet_b
07-04-2010, 21:16
po pierwszych 40 strzałach wygląda mi na duży bf.
poza tym budowa, choćby o.p. słoneczna- miękka, wygina się pod naciskiem i słabo się trzyma szkła.

Psychotrop
07-04-2010, 21:24

czyli tak jak "połowa" niesystemowych szkieł ;)
zawsze kupując tamrona, czy sigmę, czy co tam jeszcze, sprawdza się obiektyw pod kątem BF/FF.
a jak już kupiłeś - kalibracja i posprzątane.

poza tym budowa, choćby o.p. słoneczna- miękka, wygina się pod naciskiem i słabo się trzyma szkła.

to cała obudowa, czy tylko osłona przeciwsłoneczna jest miękka ?
bo jak tylko osłona, to nie rozumiem narzekań na obiektyw :)

nie żebym go bronił, bo nie mam i póki co mieć nie będę, alem ciekaw tego szkła.

jak na razie, to nie napisałeś nic coby było przeciw temu obiektywowi.

Robik
17-06-2010, 23:33
....i jak ta sigma Ci się sprawuje?
Pytam , bo pomalutku przymierzam się do niej :-)
Rzeczywiście ma BF ( na jakim aparacie ? ).

sprocket
22-06-2010, 20:29
Mialem okazje przetestowac sigme i ogolnie jest bardzo dobrze, 20mm to mocna strona tego szkla, jest tylko maly problem, nalezy na stale ustawic +0,7 lub nawet +1, nie wnikalem dlaczego tak sie dzieje.

Robik
22-06-2010, 20:59
...jest tylko maly problem, nalezy na stale ustawic +0,7 lub nawet +1, nie wnikalem dlaczego tak sie dzieje.
Rozumię że mówisz o EV ? ...może to z powodu dość mocnej , jak piszą winiety ?

przemek29
17-07-2010, 02:56
panowie i panie przymierzam się do zakupu takiego szkiełka i cena tej nowej jest rzeczywiście zachęcająca ale nikt nie pisze na temat filtrów a to jest największy nóż w plecy chyba że ktoś jest skory wywalać po 1000 pln za szkiełko system cokin wersja p też odpada już kilka dni szukam po sklepach filtrów takich jak polar czy nd i stwierdzam z czystym sumieniem ze albo s 4 5.6 albo n 10 24 bo powyżej 77mm portfel wam się powiesi

staroszc
09-08-2010, 13:21
panowie i panie przymierzam się do zakupu takiego szkiełka i cena tej nowej jest rzeczywiście zachęcająca ale nikt nie pisze na temat filtrów a to jest największy nóż w plecy chyba że ktoś jest skory wywalać po 1000 pln za szkiełko system cokin wersja p też odpada już kilka dni szukam po sklepach filtrów takich jak polar czy nd i stwierdzam z czystym sumieniem ze albo s 4 5.6 albo n 10 24 bo powyżej 77mm portfel wam się powiesi

...nie przesadzaj na 82mm kupisz bardzo dobry polar za ok. 350 pln
nie wiem gdzie znalazłeś taką cenę (1 kpln)???

Jurek1
14-08-2010, 19:33
Fotki z tej sigmy. Tylko nie pierzcie mi mózgu;-)

http://Jurek2.fotosik.pl/albumy/766956.html

staroszc
16-08-2010, 14:04
Też mam tą Sigmę.
Ostrości może mu pozazdrościć niejedno szkło (szczególnie zakres 14-20 miło się prezentuje)
...ale najbardziej wkurzające jest to, że zaraz po podpięciu do body można mu wklepać -0,7 EV.
poza powyższym dla mnie malinka.

Jurek1
16-08-2010, 19:12
Też mam tą Sigmę.
Ostrości może mu pozazdrościć niejedno szkło (szczególnie zakres 14-20 miło się prezentuje)
...ale najbardziej wkurzające jest to, że zaraz po podpięciu do body można mu wklepać -0,7 EV.
poza powyższym dla mnie malinka.

I trzeba o tym pamiętać, aby EV przy zmianie zdjąć! Trochę wkurza!

Rogass
19-08-2010, 00:57
Czy omawiana Sigma ma wbydowany silnik? Bedzie to dzialac z np. D3000? Z gory przepaszam za moje lenistwo i wstret do googla :)

Marcin Borkowski
19-08-2010, 01:05
ma....

Robik
19-08-2010, 12:49
Właśnie przyjechała do mnie omawiana Sigma. Teraz tylko robić zdjęcia :-)
Na razie brak czasu na jakieś testy,ale na dzień dobry mogę powiedzieć , że u mnie osłona nie wygina się (jeśli to dla kogoś ważne ?) , jak ktoś wyżej mówił.

tede2
19-08-2010, 16:11
Ja też już mam zamówioną Sigmę :) ale do moich rąk trafi dopiero 26 września :(

ps. jakie filtry UV macie na tym obiektywie i czy nie zaczerniają rogów?

marcus777
19-08-2010, 18:08
Ja też już mam zamówioną Sigmę :) ale do moich rąk trafi dopiero 26 września :(

ps. jakie filtry UV macie na tym obiektywie i czy nie zaczerniają rogów?

http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/filtry-18-82/?84,Marumi

urad
23-08-2010, 16:18
Korciła mnie nowa wersja tej sigmy ze względu właśnie na światło... ale byłem cierpliwy i powiem że warto było... tak jak już koledzy pisali, to co się dzieje na brzegach zdjęcia przy 10 mm jest nie do przyjęcia... zdecydowanie wolę starszą wersję tego szkiełka, które wczoraj zanabyłem i ... mam nadzieję że na dniach będzie u mnie :) (a przy okazji wykorzystam filtry od 70-200 :) )

nokinnikon
23-08-2010, 17:39
Marumi Water Proof Coat UV

Pietern
24-08-2010, 23:12
Korciła mnie nowa wersja tej sigmy ze względu właśnie na światło... ale byłem cierpliwy i powiem że warto było... tak jak już koledzy pisali, to co się dzieje na brzegach zdjęcia przy 10 mm jest nie do przyjęcia... zdecydowanie wolę starszą wersję tego szkiełka, które wczoraj zanabyłem i ... mam nadzieję że na dniach będzie u mnie :) (a przy okazji wykorzystam filtry od 70-200 :) )

Na brzegach nic się specjalnego nie dzieje, w samym rogu jest kiepskawo i nawet przymykanie niewiele pomaga. Ale podkreślam chodzi o sam róg. Dla mnie to ułomność bez znaczenia i oglądając fotki innych obiektywów o tej ogniskowej też w tych rogach nie widzę rewelacji.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/08/DSC_1691JPG-2.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_Xd8t5lEO9wk/THQ72fff0OI/AAAAAAAAAjw/RAXUYFbmyao/s720/DSC_1691.JPG)

DariuszZ
22-10-2010, 21:08
Odkopuje temat bo nadal nie widzę odpowiedzi czy ktoś ją testował z systemem Cokin P? Dajcie znać jak jeśli ktoś próbował.
Pozdrawiam

micgekon
01-11-2010, 21:56
Siostra sobie kupiła tę nową właśnie, jak będzie okazja to jej zabiorę i porównam ze starą, którą mam ja ;o)

Witam.Pozwolę sobie odświeżyć temat i tu mam pytanie do użytkowników którzy mieli w ręce oba obiektywy (starszą i nową wersję) bo mam dylemat który wybrać czy warto dopłacać 700zł a opinie o nowszej wersji są "różne"
Obiektyw byłby używany 80% krajobraz 20%wnętrza.Proszę o radę :)

tede2
01-11-2010, 22:32
ja mam nową wersję i jestem zadowolony ze szkiełka!! Świetnie pracuje pod ostre światło a opinie są różne na temat ostrości na brzegach - dla mnie jest to jak najbardziej do przyjęcia :)

btw. kup sobie w USA ten obiektyw :P jest sporo tańszy :D

linio
02-11-2010, 08:40
http://www.ceneo.pl/2591452 - te poniżej 2k nie są z polskiej dystrybucji i są jakieś kłopoty z serwisem w Polsce. W sklepie w którym kupiłem (fotozakupy), po kilku dniach cena poszła o 500zł w górę, na allegro jak przeglądałem, była informacja u jednego ze sprzedawców, że od listopada ceny idą w górę.
Nowa sigma - duża dystorsja na 10mm. W mojej w samych rogach widać wyraźne mydło. Nie wiem jak u innych.

micgekon
06-11-2010, 10:18
Byłem wczoraj w pro-centrum ale niestety był tylko jeden egzemplarz no i niestety "nie zgrał" się z moim body chcialem tu też podziękować Panu ze sklepu za pomoc w teści obiektywu bo to wzór sprzedawcy który pomaga a nie próbuje wcisnąć za wszelką cene dany obiektyw. Poczekam jeszcze na inne sztuki może będzie jakaś dostawa a jak nie to chyba pozostaje kalibracja w sigmie (czy ktoś wie ile to trwa i czy efekty są w 100% satysfakcjonujące) no i chodzi mi jeszcze po głowie tokina 11-16 ale boje się braku serwisu w polsce no i zakupu jej przez internet.Czy ktoś ma porównanie tych dwóch szkieł?

tede2
06-11-2010, 12:13
kolego testy obiektywów masz na dpreview. Jeżeli chodzi o kalibrację to... primo strasznie droga jest wysyłka do Sigmy... w jedną stronę zapłaciłem 49 zł!! SZOK... jeżeli chodzi o czas trwania to ok. tydzień im to zajmuje. A efekty są jak najbardziej zadowalające :)

nokinnikon
06-11-2010, 22:33
Byłem wczoraj w pro-centrum ale niestety był tylko jeden egzemplarz no i niestety "nie zgrał" się z moim body chcialem tu też podziękować Panu ze sklepu za pomoc w teści obiektywu bo to wzór sprzedawcy który pomaga a nie próbuje wcisnąć za wszelką cene dany obiektyw. Poczekam jeszcze na inne sztuki może będzie jakaś dostawa a jak nie to chyba pozostaje kalibracja w sigmie (czy ktoś wie ile to trwa i czy efekty są w 100% satysfakcjonujące) no i chodzi mi jeszcze po głowie tokina 11-16 ale boje się braku serwisu w polsce no i zakupu jej przez internet.Czy ktoś ma porównanie tych dwóch szkieł?Jesteś z Katowic więc napewno piszesz o pro-centrum w Chorzowie. Ja tam kupowałem 10-20 starą wersję. Jestem b.zadowolony. Odnośnie sprzedawcy potwierdzam i dlatego w przypadku gdyby coś nie grało napewno Ci pomoże.

micgekon
07-11-2010, 18:40
kolego testy obiektywów masz na dpreview Czytałem różne testy,ale chciałbym prosić o opnię kogoś kto miał w ręce oba obiektywy tzn sigmę 10-20 i tokine 11-16.
Jak już pisałem potrzebuję do 80%krajobraz i 20% wnętrza.

MarcinPoland
07-11-2010, 19:07
o czym tu debatowac, stara sigma jest najlepsza, ciezko poprawic tak dobre szklo w tak dobrej cenie

po co kumu 3.5 zamiast 5.6 jak i tak dobry krajobraz wymaga statywu bo dla duzej glebi powinno sie przymykac obiektyw do f8-f10
a wtedy roznice miedzy ostroscia na rogach i w srodku sie zacieraja, podobnie winieta znika

nowsza sigma ma wieksza aberacje a rozdzielczosc identyczna, nawety gdyby cena byla taka sama jak starej to wzial bym stara bez zastanowienia, bo wole miec mniesza aberacje i znieksztalcenia
to nie obiektyw portretowy ze istotna jest lepsza jasnosc i ladniejsza winieta :)

warto wspomniec tez o duzo wiekszej dystorsji, ponad 2x wieksza niz w starej sigmie

no i filtry w rozmairze 82 zamiast popularnego 77....
dyskfalifikuje to uzycie filtrow cokin... tych popularnych tanich bo sa do max 77

a ta tokina to w ogole dyskfalifikacja za monstrualna aberacje

nie wiem nad czym wy sie zastanawiacie, przeciez ta nowa sigma ma same wady

ja swoja sigme mialem w serwisie na kalibracji i nie mialem z tym problemow :)

stara sigma to swietne szklo, niskie znieszktaclenia, uniwersalnosc
jedynie ostrosc mogla by byc generalnie ciut lepsza, no cle coz, nie mozna miec wszystkiego
a w nowej sigmie rozdzielczosc jest identyczna

http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/308-sigma-af-10-20mm-f4-56-dc-ex-hsm-lab-test-report--review?start=1
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/467-sigma_1020_35_nikon?start=1

Robik
18-11-2010, 13:29
o czym tu debatowac, stara sigma jest najlepsza, ciezko poprawic tak dobre szklo w tak dobrej cenie

po co kumu 3.5 zamiast 5.6 jak i tak dobry krajobraz wymaga statywu bo dla duzej glebi powinno sie przymykac obiektyw do f8-f10
a wtedy roznice miedzy ostroscia na rogach i w srodku sie zacieraja, podobnie winieta znika

nowsza sigma ma wieksza aberacje a rozdzielczosc identyczna, nawety gdyby cena byla taka sama jak starej to wzial bym stara bez zastanowienia, bo wole miec mniesza aberacje i znieksztalcenia
to nie obiektyw portretowy ze istotna jest lepsza jasnosc i ladniejsza winieta :)

warto wspomniec tez o duzo wiekszej dystorsji, ponad 2x wieksza niz w starej sigmie

no i filtry w rozmairze 82 zamiast popularnego 77....
dyskfalifikuje to uzycie filtrow cokin... tych popularnych tanich bo sa do max 77

a ta tokina to w ogole dyskfalifikacja za monstrualna aberacje

nie wiem nad czym wy sie zastanawiacie, przeciez ta nowa sigma ma same wady

ja swoja sigme mialem w serwisie na kalibracji i nie mialem z tym problemow :)

stara sigma to swietne szklo, niskie znieszktaclenia, uniwersalnosc
jedynie ostrosc mogla by byc generalnie ciut lepsza, no cle coz, nie mozna miec wszystkiego
a w nowej sigmie rozdzielczosc jest identyczna

http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/308-sigma-af-10-20mm-f4-56-dc-ex-hsm-lab-test-report--review?start=1
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/467-sigma_1020_35_nikon?start=1

...rozpisałeś się... :-)
Z Twojego pisania wynika jedno , każdy chwali to co ma :-)
Ja mam nową sigmę 10-20 f/3,5 i też sobie chwalę :-)
Nie pisz że mają identyczną rozdzielczość bo tak nie jest.
Światło w każdym obiektywie jest ważne , bo i kto powiedział że ten zakres ogniskowej w tym właśnie obiektywie jest tylko do krajobrazu..? Nie robisz nim zdjęć w ciasnych pomieszczeniach,czy to impreza czy zdjęcia samych wnętrz..?
Rozmiar filtra ? Stać kogoś na obiektyw to i stać go na akcesoria - nie prawda ? Co z tego , że kupisz "mercedesa" jak nie stać Cię aby go utrzymać :-)

Wady ? Każdy obiektyw je ma ?

To tak na szybko :-)

esk2
05-03-2014, 15:39
stoję właśnie przed zakupem tej Sigmy f3.5 i bardzo bym prosił szanownych posiadaczy o zdjęcia na pełnej dziurze najlepiej tego samego ujecia na: 10mm, 15mm, 20mm
ewentualnie jak się będzie komuś chciało to jedno ujęcie z 3ogniskowych jakis widoczek, a drugie ujęcie cos blisko obiektywu by zobaczyc ostrośc.. bede wdzięczny...

jurekb
06-03-2014, 20:11
stoję właśnie przed zakupem tej Sigmy f3.5 i bardzo bym prosił szanownych posiadaczy o zdjęcia na pełnej dziurze najlepiej tego samego ujecia na: 10mm, 15mm, 20mm
ewentualnie jak się będzie komuś chciało to jedno ujęcie z 3ogniskowych jakis widoczek, a drugie ujęcie cos blisko obiektywu by zobaczyc ostrośc.. bede wdzięczny...
Dlaczego nie chcesz skorzystać z profesjonalnych niezależnych testów pokazujących ostrość poszczególnych wersji:
Sigma AF 10-20mm f/3.5 EX DC HSM:
http://www.optyczne.pl/170.4-Test_obiektywu-Sigma_10-20_mm_f_3.5_EX_DC_HSM_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obra zu.html

Sigma AF 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM
http://www.optyczne.pl/33.4-Test_obiektywu-Sigma_10-20_mm_f_4-5.6_EX_DC_HSM_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html

były jeszcze gdzieś fajne interaktywne wykresy 3D pokazujące ostrość w całym zakresie pola obrazowego w zależności od przysłony, ale nie mogę tego znaleźć.
Rok temu byłem przed takim samym wyborem SIGMA 10-20 do krajobrazu. Po analizie testów - niezależnych!!! - wybrałem starą ciemniejszą wersję.
NIE ŻAŁUJĘ!!!

esk2
07-03-2014, 22:59
zdecydowałem jednak w stronę zaufania dla Tokiny...