Zobacz pełną wersję : Jak poprawnie zastosować braketing (D90)
Witam, i z góry przepraszam za banalność mojego pytania.
Większość kolegów "canonowców" podczas użycia funkcji braketingu stosuje wyzwalacz czasowy i jednocześnie zdjęcia seryjne. Efektem tych ustawień są automatycznie wykonanie przez aparat (za jednym razem) 3 zdjęcia z różnymi wartościami ekspozycji (np. -2EV,0EV i +2EV). W moim Nikonie D90 braketing działa, ale muszę wykonać zdjęcia ręcznie.... czyli robię fotkę 1 (aparat ustawia -2EV), później fotkę 2... itd. Jest jakiś sposób aby aparat wykonał seryjnie 3 zdjęcia z różnymi EV i przy zastosowaniu wyzwalacza czasowego ?
EDIT:
To się pospieszyłem z tym pytaniem, ale w ramach tego wyjaśnię:
1. Menu Ustawień osobistych
2. pozycja C3
3. Ustawiamy Liczba zdjęć: np. 3
4. Następnie pojawia się opcją Samowyzwalacza i zdjęć seryjnych.
okoterroru
02-03-2009, 22:29
Aparat w trybie bracketingu fizycznie zrobi jedno zdjęcie, raz klapnie lustrem, ale na karcie zapisze 2 lub 3 zdjęcia z różnymi ustawieniami, czy to kompensacji ekspozycji, czy balansu bieli itp, zależy co wybierzesz.
velaskez
02-03-2009, 22:32
Ale dupa...D80 robi po ludzku 3 zdjęcia:)
Aparat w trybie bracketingu fizycznie zrobi jedno zdjęcie, raz klapnie lustrem, ale na karcie zapisze 2 lub 3 zdjęcia z różnymi ustawieniami, czy to kompensacji ekspozycji, czy balansu bieli itp, zależy co wybierzesz.
U mnie to są trzy oddzielne zdjęcia...(D90)
okoterroru
02-03-2009, 23:01
velaskez - masz rację, to ze mnie jest dupa, jest tak jak mówisz, przecież ja mam de osiemdziesiąt, coś mi się popieprzyło.
U mnie to są trzy oddzielne zdjęcia...(D90)
No i tak musi być, zawsze to będą trzy osobne zdjęcia. Nie wiem jak by to miało być zrealizowane za pomocą jednego "klapnięcia lustrem" (pisze w cudzysłowie bo jak się domyślam jest to skrót myślowy i tak naprawdę chodzi o wyzwolenie migawki).
:mrgreen:
Chyba nie.
Piotr
okoterroru
02-03-2009, 23:50
Pietern - sprostowałem wyżej.
Pietern - sprostowałem wyżej.
trochę namieszaliście :)
1. bracketing ekspozycji robi trzy niezależnie naświetlone zdjęcia
2. bracketing WB robi jedno zdjęcie i następnie powiela, tak aby otrzymać ustawioną liczbę zdjęć (i działa tylko w trybie JPG)
aby zrobić tyle fotek, ile ustawiono w trybie bracketingu wystarczy włączyć tryb zdjęć seryjnych - seria zatrzyma się automatycznie po zrobieniu odpowiedniej ilości fotek.
a wszystko jest w instrukcji :)
pozdrawiam
okoterroru
03-03-2009, 00:10
PawelR - właśnie zasugerowałem się WB.
dembol1991
03-03-2009, 01:26
a jak ustawić w d80 tak zeby robilo te 3 zdjecia: 2EV,0EV i +2EV ? bo szukalem i nie potrafie tego zrobić :(
Normalnie to najlepiej przeczytać instrukcję - to naprawdę nie boli. Ale dziś się wyspałem więc trochę podpowiem: Po lewej stronie korpusu,obok obiektywu masz przycisk BKT, naciskasz i kręcisz kółkiem wybierając tryb bracketingu, a potem robisz zdjęcia. Po szczegóły naprawdę warto zajrzeć do instrukcji.
trochę namieszaliście :)
1. bracketing ekspozycji robi trzy niezależnie naświetlone zdjęcia
2. bracketing WB robi jedno zdjęcie i następnie powiela, tak aby otrzymać ustawioną liczbę zdjęć (i działa tylko w trybie JPG)
aby zrobić tyle fotek, ile ustawiono w trybie bracketingu wystarczy włączyć tryb zdjęć seryjnych - seria zatrzyma się automatycznie po zrobieniu odpowiedniej ilości fotek.
a wszystko jest w instrukcji :)
pozdrawiam
Prawdę powiedziałeś, jak na spowiedzi... :-D
Mnie, gdy obczajałem D90, zmyliło na początku to, że po ustawieniu bracketingu pstrykał po jednym zdjęciu. W poprzednich aparatach miałem tak, że uruchomienie tej funkcji automatycznie dawało zaprogramowaną serię.
Myślę, że to jest niedoróbka zmuszająca użytkownika do jeszcze jednej czynności, czyli ustawienia serii.
Piotr
To ja spróbuje ponownie zapytać. Jak w D80 ustawić tryb zdjęć seryjnych + wyzwalacz czasowy dla funkcji BKT. Instrukcje przewertowaliśmy z kolegą... ale rozwiązania brak :confused:
To ja spróbuje ponownie zapytać. Jak w D80 ustawić tryb zdjęć seryjnych + wyzwalacz czasowy dla funkcji BKT. Instrukcje przewertowaliśmy z kolegą... ale rozwiązania brak :confused:
Instrukcja strona 36...wytlumaczone wykonywanie zdjec seryjnych, a strona 56 opisane BTK...trzeba troche pokombinowac. Jakby kazdy wariant mial byc opisany to instrukcja musialaby miec 1000 stron.
Oj, takie rzeczy to tylko w... D300 :) (nie mam aktualnie tej puszki, ale powinna zadziałać kombinacja BKT + zdjęcia interwałowe).
okoterroru
03-03-2009, 13:02
adasb82 - tak się nie da.
To w jaki sposób zrobić w D80 idealnie nieporuszone foto w BKT ? Pozostaje tylko pilot ? W D90 jest czasowy wyzwalacz + zdjęcia seryjne. Odlicza 5 sec. i robi 3 foto.. a w 80, co... każde foto z łapy ?
no to sie pospieszylem...a wydawalo mi sie ze juz ktos opisywal cos takiego na forum....ups...sorki
kronos28
03-03-2009, 14:45
To w jaki sposób zrobić w D80 idealnie nieporuszone foto w BKT ? Pozostaje tylko pilot ? W D90 jest czasowy wyzwalacz + zdjęcia seryjne. Odlicza 5 sec. i robi 3 foto.. a w 80, co... każde foto z łapy ?
jak sie robi bracketing to wypadało by aparat umieścić na statywie... i aby kompletnie nie dotykać aparatu - wężyk.
okoterroru
03-03-2009, 15:00
Albo pilot.
kronos28
03-03-2009, 15:44
Albo pilot.
ja mnie pamięć nie myli (pilota użyłem tylko raz w życiu i więcej nie skorzystam - chyba że do "grupówek") to wciskając spust w pilocie aparat wyzwoli migawkę tylko raz. Więc siła rzeczy trza wciskać guzior 3 razy. Natomiast spust w wężyku działa jak spust w korpusie, więc trzymasz i leci seria...
No to dramat... tak podstawowa funkcja, a tu o niej zapomnieli.