PDA

Zobacz pełną wersję : Jak poprawnie zastosować braketing (D90)

adasb82
02-03-2009, 22:01
Witam, i z góry przepraszam za banalność mojego pytania.

Większość kolegów "canonowców" podczas użycia funkcji braketingu stosuje wyzwalacz czasowy i jednocześnie zdjęcia seryjne. Efektem tych ustawień są automatycznie wykonanie przez aparat (za jednym razem) 3 zdjęcia z różnymi wartościami ekspozycji (np. -2EV,0EV i +2EV). W moim Nikonie D90 braketing działa, ale muszę wykonać zdjęcia ręcznie.... czyli robię fotkę 1 (aparat ustawia -2EV), później fotkę 2... itd. Jest jakiś sposób aby aparat wykonał seryjnie 3 zdjęcia z różnymi EV i przy zastosowaniu wyzwalacza czasowego ?

EDIT:
To się pospieszyłem z tym pytaniem, ale w ramach tego wyjaśnię:

1. Menu Ustawień osobistych
2. pozycja C3
3. Ustawiamy Liczba zdjęć: np. 3
4. Następnie pojawia się opcją Samowyzwalacza i zdjęć seryjnych.

okoterroru
02-03-2009, 22:29
Aparat w trybie bracketingu fizycznie zrobi jedno zdjęcie, raz klapnie lustrem, ale na karcie zapisze 2 lub 3 zdjęcia z różnymi ustawieniami, czy to kompensacji ekspozycji, czy balansu bieli itp, zależy co wybierzesz.

velaskez
02-03-2009, 22:32
Ale dupa...D80 robi po ludzku 3 zdjęcia:)

4FUN
02-03-2009, 22:57
Aparat w trybie bracketingu fizycznie zrobi jedno zdjęcie, raz klapnie lustrem, ale na karcie zapisze 2 lub 3 zdjęcia z różnymi ustawieniami, czy to kompensacji ekspozycji, czy balansu bieli itp, zależy co wybierzesz.

U mnie to są trzy oddzielne zdjęcia...(D90)

okoterroru
02-03-2009, 23:01
velaskez - masz rację, to ze mnie jest dupa, jest tak jak mówisz, przecież ja mam de osiemdziesiąt, coś mi się popieprzyło.

elix
02-03-2009, 23:06
U mnie to są trzy oddzielne zdjęcia...(D90)

No i tak musi być, zawsze to będą trzy osobne zdjęcia. Nie wiem jak by to miało być zrealizowane za pomocą jednego "klapnięcia lustrem" (pisze w cudzysłowie bo jak się domyślam jest to skrót myślowy i tak naprawdę chodzi o wyzwolenie migawki).

Pietern
02-03-2009, 23:45

:mrgreen:
Chyba nie.
Piotr

okoterroru
02-03-2009, 23:50
Pietern - sprostowałem wyżej.

PawelR
03-03-2009, 00:09
Pietern - sprostowałem wyżej.

trochę namieszaliście :)

1. bracketing ekspozycji robi trzy niezależnie naświetlone zdjęcia
2. bracketing WB robi jedno zdjęcie i następnie powiela, tak aby otrzymać ustawioną liczbę zdjęć (i działa tylko w trybie JPG)

aby zrobić tyle fotek, ile ustawiono w trybie bracketingu wystarczy włączyć tryb zdjęć seryjnych - seria zatrzyma się automatycznie po zrobieniu odpowiedniej ilości fotek.

a wszystko jest w instrukcji :)

pozdrawiam

okoterroru
03-03-2009, 00:10
PawelR - właśnie zasugerowałem się WB.

dembol1991
03-03-2009, 01:26
a jak ustawić w d80 tak zeby robilo te 3 zdjecia: 2EV,0EV i +2EV ? bo szukalem i nie potrafie tego zrobić :(

elix
03-03-2009, 09:00
Normalnie to najlepiej przeczytać instrukcję - to naprawdę nie boli. Ale dziś się wyspałem więc trochę podpowiem: Po lewej stronie korpusu,obok obiektywu masz przycisk BKT, naciskasz i kręcisz kółkiem wybierając tryb bracketingu, a potem robisz zdjęcia. Po szczegóły naprawdę warto zajrzeć do instrukcji.

Pietern
03-03-2009, 09:09
trochę namieszaliście :)

1. bracketing ekspozycji robi trzy niezależnie naświetlone zdjęcia
2. bracketing WB robi jedno zdjęcie i następnie powiela, tak aby otrzymać ustawioną liczbę zdjęć (i działa tylko w trybie JPG)

aby zrobić tyle fotek, ile ustawiono w trybie bracketingu wystarczy włączyć tryb zdjęć seryjnych - seria zatrzyma się automatycznie po zrobieniu odpowiedniej ilości fotek.

a wszystko jest w instrukcji :)

pozdrawiam

Prawdę powiedziałeś, jak na spowiedzi... :-D
Mnie, gdy obczajałem D90, zmyliło na początku to, że po ustawieniu bracketingu pstrykał po jednym zdjęciu. W poprzednich aparatach miałem tak, że uruchomienie tej funkcji automatycznie dawało zaprogramowaną serię.
Myślę, że to jest niedoróbka zmuszająca użytkownika do jeszcze jednej czynności, czyli ustawienia serii.
Piotr

adasb82
03-03-2009, 11:26
To ja spróbuje ponownie zapytać. Jak w D80 ustawić tryb zdjęć seryjnych + wyzwalacz czasowy dla funkcji BKT. Instrukcje przewertowaliśmy z kolegą... ale rozwiązania brak :confused:

Kosti68
03-03-2009, 11:31
To ja spróbuje ponownie zapytać. Jak w D80 ustawić tryb zdjęć seryjnych + wyzwalacz czasowy dla funkcji BKT. Instrukcje przewertowaliśmy z kolegą... ale rozwiązania brak :confused:

Instrukcja strona 36...wytlumaczone wykonywanie zdjec seryjnych, a strona 56 opisane BTK...trzeba troche pokombinowac. Jakby kazdy wariant mial byc opisany to instrukcja musialaby miec 1000 stron.

PawelR
03-03-2009, 12:05

Oj, takie rzeczy to tylko w... D300 :) (nie mam aktualnie tej puszki, ale powinna zadziałać kombinacja BKT + zdjęcia interwałowe).

okoterroru
03-03-2009, 13:02
adasb82 - tak się nie da.

adasb82
03-03-2009, 13:16
To w jaki sposób zrobić w D80 idealnie nieporuszone foto w BKT ? Pozostaje tylko pilot ? W D90 jest czasowy wyzwalacz + zdjęcia seryjne. Odlicza 5 sec. i robi 3 foto.. a w 80, co... każde foto z łapy ?

Kosti68
03-03-2009, 13:43
no to sie pospieszylem...a wydawalo mi sie ze juz ktos opisywal cos takiego na forum....ups...sorki

kronos28
03-03-2009, 14:45
To w jaki sposób zrobić w D80 idealnie nieporuszone foto w BKT ? Pozostaje tylko pilot ? W D90 jest czasowy wyzwalacz + zdjęcia seryjne. Odlicza 5 sec. i robi 3 foto.. a w 80, co... każde foto z łapy ?

jak sie robi bracketing to wypadało by aparat umieścić na statywie... i aby kompletnie nie dotykać aparatu - wężyk.

okoterroru
03-03-2009, 15:00
Albo pilot.

kronos28
03-03-2009, 15:44
Albo pilot.

ja mnie pamięć nie myli (pilota użyłem tylko raz w życiu i więcej nie skorzystam - chyba że do "grupówek") to wciskając spust w pilocie aparat wyzwoli migawkę tylko raz. Więc siła rzeczy trza wciskać guzior 3 razy. Natomiast spust w wężyku działa jak spust w korpusie, więc trzymasz i leci seria...

adasb82
03-03-2009, 15:54
No to dramat... tak podstawowa funkcja, a tu o niej zapomnieli.