Zobacz pełną wersję : Plecak na ramię ??
Witam, nie wiem czy dobre miejsce wybrałem na takie zapytanie. Czy ktoś posiada ( na pewno) taki plecak na ramię i może powiedzieć jak się sprawuje. Chodzi o coś takiego np. http://www.fotorimex.pl/product.php/566,pl,lowepro_slingshot_200_aw.htm Chodzi o szybki dostęp do aparatu. Żeby za każdym razem nie trzeba było zdejmować plecaka z pleców. Czy jest wygodny na piesze wędrówki ?? A może ja źle myślę i lepiej nosic aparat cały czas na szyi w pogotowiu a na szpejki kupić normalny plecak. Jak wy to rozwiązaliście ??
Witam. Mam taki plecak i powiem Ci szczerze, że nie jestem z niego zadowolony. Czemu? Może to kwestia moich gabarytów:)i sprytu ale tego patentu z przesuwaniem plecaka jakoś nie mogę wykorzystać w zadowalający sposób. Co do samego wykonania to oczywiście 100% satysfakcji. Inną sprawą jest fakt, iż chcąc być przygotowanym na ,,strzał z biodra":)aparat musi być pod ręką, ale wychodząc z takiego założenia żadna torba/placak nie gwarantują szybkiego dostępu. Pozdrawiam
I chyba to chciałem usłyszeć. Pogrzebałem jeszcze w między czasie. Opinie są różne, ale też mi się wydaje że lepiej jakiś wygodny plecak na oba ramiona wezmę, a aparat na szyję. Będe mierzył w coś takiego chyba: http://www.sklepfotograficzny.pl/torby,futeraly/Lowepro/Fast-pack-350/
Taki przesówany plecak może być dobry w lecie, jak człowiek nie jest za grubo ubrany i nic nie krępuje ruchów. Ale jak się założy jakiś polar to faktycznie może być kłopot z szybkim dostępem. Najlepiej zrobie jak po przymierzam jeden i drugi. Dzięki za wypowiedź Osttel.
nikomisiaki
02-03-2009, 20:32
Mam taki :
http://www.fotoplanet.pl/vanguard-kenline-p-3816.html
tylko model 52 (sporo mniejszy) i jest jak dla mnie rewelacja. Wykonanie wg mnie lepsze od Lowepro. Bardzo dobry plecak. Ale trzeba niestety zdjąć z pleców aby wybebeszyć lustro. Jeździłem z tym na nartach (oczywiście z D700 +szkła) i nie miałem stresu.
Piotr
Witam. Miałem 300 AW . Sprzedałem po pierwszym wyjściu w góry. Plecaki na jedno ramie dobre są na wyjścia na miasto. Na dalsze wędrówki tylko cos na dwa ramiona
Przemek Paśnik
02-03-2009, 21:11
A może Tamrac z serii Velocity? Tak się ostatnio rozglądam i te modele całkiem nieźle wyglądają. Wykonanie super, na poziomie lowepro
Dzięki wszystkim. Wydaje mi się że na początek kupię coś na oba ramiona. Cały dzień w górach z plecakiem na jednym ramieniu żeby mieć szybki dostęp do aparatu może spowodować lekki dyskomfort i cała wycieczka bierze w łeb. Poza tym muszę tam wrzucić nie tylko aparat, ale i trochę żarcia i jakąś kurteczkę przeciwdeszczową. Sprzetu na razie jakiegoś wielkiego nie mam, więc jakoś sie upakuję, tym bardziej że żerny w czasie wycieczek pieszych raczej nie jestem. Więc z tego powodu przywiązuję dużą wagę do tego pomieszczonka na górze plecaczka. Nie celuję w takie typowe nosidełko do samego tylko sprzętu.
Mniejsza o szczegóły, chciałem wiedzieć czy na ramię czy na oba. I teraz już wiem ze na oba. Na ramię też by się przydał, na rowerowe wycieczki. Ale nie ma tak łatwo. Mam 1/10 z tego co do dom przyniosę, więc jeszcze trochę potrwa.
Jeśli Kolega poszukuje czegoś na dwa lub jedno ramię to najlepszym wyborem będzie:
http://fotoceny.pl/tow/14483_Kata_D_3N1_20_plecak_fotograficzny.html
Tutaj można zobaczyć co to coś potrafi:
http://www.youtube.com/watch?v=rI9ww1cSeSw
Nooooo Atypus, ten plecak jest fajny i rozwiązuje dylemat czy na ramię, czy na oba. Widziałem go wcześniej, ale jakoś nie zwróciłem na niego uwagi. Wielkie dzięki. Z tym you tube nie pomyślałem. Plecak naprawdę zapowiada się fajnie i sklep stosunkowo blisko. Dzięki za linka do sklepu. Ceny mniejsze niz na alledrogo. Teraz on jest na moim celowniku.
Sam przymierzam się do kupna tego plecaczka:-D. Jeśli chodzi o sklep to z czystym sumieniem mogę go polecić dobre ceny, naprawdę fachowa i miła obsługa, kupiłem u nich już sporo i nigdy nie było problemów.Zawsze zadowolenie 100%:mrgreen:
ja używam lowepro slingshot 100 aw
http://www.skapiec.pl/img/148724-67-1-lowepro-slingshot-100-aw.html
i jak dotąd sprawuje się świetnie. Inna sprawa, że jest ciepło i nie mam dużo ubrań na sobie ;) jak ktoś napisał, rzeczywiście może się okazać kiszka jak będzie chłodniej. W każdym razie można wygodnie obsługiwać mając na sobie bluzę z kapturem :) Na wiosnę/lato jest bardzo dobry (trochę mały). Jest przy tym naprawdę wygodny i łatwo się wyjmuje aparat.
wlasnie dostalem plecak kata 3in1 30. Wykonanie b.dobre uklad z przesowaniem dziala, miejsca w komorze na aparat duzo (d90, 3 szkla, 2 lampy, jakies *******ki i jeszcze zostalo miejsce) komora gorna raczej mala ale wystaczajaca. Caly plecak sporawy fajny sztywny wzbudza zaufanie
Krotki tescik plecaczka. Spacer doookla jeziorka. Nosi sie b wygodnie dostep do wszystkich kieszeni ok, czyli do aparatu szybko do pozostalego sprzetu jak w innych plecakach z tylu rozpinanych. Zestaw ktory targalem ze soba, d-90, szkla, 50 , szeroki zoom, dlugi zoom, dwie lampy sb-28, wyzwalacze, dodatkowe drobiazgi (sporo) 2 statywy z parasolkami podpiete do plecaka i jest jeszcze luz. Wg mnie plecak super.
Witam serdecznie.
Mam pytanie, szukam dość taniego plecaka który posłuży mi na wczasy(które już za tydzień) i muszę się na coś szybko zdecydować, myślałem o Lowepro Slingshot 200 AW, ale mam pytanie czy wejdzie mi do niego Nikon D90 z podpiętym 18-200, SB-900, pare drobiazgów a w górną komorę małą kamera?
Prosiłbym o szybką odpowiedź.
Dziękuje i pozdrawiam.
shadow_alex
01-06-2009, 14:21
hmmmmmmm, do przenoszenia wpakowałem w niego d300 z podpietym 24-70, T 17-50 2.8, 70-200 2.8, sb-800, 50 1.8, a w górnej kieszonce body d50:)
Tak więc wg mnie da radę:)
Dzięki serdeczne shadow_alex, jak pisałem, narazie chciałbym wsadzić do niego D90+18-200, SB-900, mała kamerka i jakieś pierdoły, a tak jak ktoś to poruszył w którymś wątku, że ciężko jak się jest na wypadzie(zwiedzaniu) gdzie co parę chwil może zdarzyć się sytuacja do zrobienia fotki, ściągać plecak wyciągać sprzęt i zaraz go znowu chować, a przy Slingshocie ten dostęp powinien być szybszy i wygodniejszy, a życie lubi zaskakiwać i nigdy niewiadomo kiedy dopadnie właśnie mnie i da mi szanse na dobre zdjęcie, więc muszę czychać w gotowości :D
Może macie jeszcze jakieś sugestie?
Dzięki
Pozdrawiam.
shadow_alex
02-06-2009, 12:50
.....jak już kupisz slingaszota, to IMO musowo trza zrobić przemeblowanie w środku:)
Mam podobny tj model 300 i powiem szczerze: wykonanie super, ochrona sprzętu super, praktyczność również, ale gorzej jeśli wrzucisz sporo sprzętu do środka. Robi się wtedy ciężko i na dalsze wyprawy nie polecam. Na pewno plusem jest fakt, że możesz go sobie w każdej chwili przesunąć do przodu i wyjąc aparat. Kolejnym plusem jest pokrowiec przeciwdeszczowy. Ogółem plecak świetny poza właśnie problemem podszas noszenia dużej ilości sprzętu no i jak dla mnie sporym minusem jest brak mocowania do statywu
Co polecacie na zestaw D300 + S18-125 + 70-300 VR jezeli . Jadę z plecakiem 75 litrów pełen rzeczy i różnego rodzaju akcesoriów ale nie foto :( . Ma ktoś doświadczenie w takim podrózowaniu ze sprzetem ? Torba czy dodatkowy plecak ? Jakie modele polecacie .
Podrózowanie nie samochodem tylko pociągi i co sie da.
Pozdrawiam
Czarek
Co polecacie na zestaw D300 + S18-125 + 70-300 VR jezeli . Jadę z plecakiem 75 litrów pełen rzeczy i różnego rodzaju akcesoriów ale nie foto :( . Ma ktoś doświadczenie w takim podrózowaniu ze sprzetem ? Torba czy dodatkowy plecak ? Jakie modele polecacie .
Podrózowanie nie samochodem tylko pociągi i co sie da.
Pozdrawiam
Czarek
Jezeli masz juz jednego garba to po co ci drugi. Ja bym sie zastanawił nad którymś toploaderem Lowepro albo orionem. Wersja AW oriona jest fajna bo pojemna, dobrze się nosi i w razie czego (na inne wypady) masz dopinaną komorę nie fotograficzną. Nosić torbę można przy biodrze, na pasku lub na plecach. Niestety cena jest... spora.
A z niższej półki cenowej Mekko TB610.
Yanek dzięki za posta. Wygląda ten Orion bardzo ciekawie. Czy ktoś może się podzielić opinią na temat tego plecaka .Ktoś używa ? Jakieś wady , zalety
Z góry dziekuję i pozdrawiam
Czarek
Trochę po czasie moja odpowiedź jest, ale mam nadzieję że komuś się ona jednak przyda. Mianowicie nie polecam plecaka na jedno ramię (http://www.brytyjka.pl/plecak-na-jedno-ramie-dynamic-30bs-id-823.html), zarówno do codziennego użytkowania, jak i do trzymania sprzętu fotograficznego ( miałem taki plecak: http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Lowepro-Slingshot-200-AW-Review.aspx ). O ile w codziennym życiu nie jest to problematyczne aż tak - czyli można się do niego przyzwyczaić, jeśli kogoś boli bark, nie może na jedno ramię dźwigać itp. to jak najbardziej. Ale co mnie denerwowało przy korzystaniu z takich plecaków to jest to, że spadają. Każde pochylenie się praktycznie skutkowało zsuwaniem się plecaka lub spadaniem. Na szczęście nic nie uszkodziłem przez to, ale kilka razy już było blisko. Później zainwestowałem w torbę (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/Benro-Gamma-10.html), bo niby taka wygodna też (dostęp zawsze pod ręką, szybko i sprawnie), ale pojawił się inny problem. W przypadku torby na ramie, każdy gwałtowniejszy ruch sprawiał że ta torba sobie fruwała. Bieg, czy nawet szybsze poruszanie się sprawiało że sobie ta torba tak majdała i obijała wszystko. Do studia, na jakieś spokojne wyprawy bardzo fajna, ale nie do reportaży lub innych szybkich miejsc. Ostatnim etapem, do teraz włącznie stał się plecak. Pojemność zadowalająca, stabilny i jedynie z dostępem trzeba trochę więcej wysiłku, ale ogólnie to póki co najlepszy wybór dla mnie. Dużo też zależy do czego wykorzystujecie taki plecak / torbę, ale z moich doświadczeń nie warto aż tak ryzykować.
Podsumowując: Warto mieć taki plecak w domu - na jakieś wypady, na wycieczkę dziecku (bo taki plecak nie jest zbyt często widziany i dziecko na pewno będzie ucieszone). Ale raczej bym do sprzętu polecał albo zwykły, stabilny plecak, lub ewentualnie torbę na ramię.
Mi slingshot jak mam żakiety asekuracy pasek nie spada, a laze z nim dosłownie codziennie
2pompony
17-08-2016, 21:58
Bo ze slingami jest tak, że albo się je kocha, albo nienawidzi.
Ja od lat mam slingi Tamraca różnych wielkości i nie tylko mi nie spadają, ale też uznaję je za superwygodne, a co więcej bezpieczne dla sprzętu. Kiedyś pół dnia wojowałem, biegałem, wywijałem, a potem się okazało że klapę miałem całkiem otwartą i nie tylko nic nie wypadało ze środka, ale nawet ruchy (siłą odśrodkową) wciskały sprzęt wgłąb torby, a nei na zewnątrz.
Ale powiadam, co kto lubi, jaki się slingów nie pokocha od razu, to się potem człowiek do nich nie przyzwyczai...
Dlatego plecak, który można przerobić na slinga jest najlepszy. Na dojściu plecak w robocie sling.
Pozdro
Wiesiek
jack_friends
24-09-2016, 12:19
Ja miałem plecak na sprzęt foto na oba ramiona ale przerzuciłem sie na torbę na ramię. Z reguły idę z jakimś plecakiem więc z dwoma plecakami trochę ciężko. Od dawna mam zwykłą torbę Nikona ale powoli zrobiła się za mała, dokupiłem dużą torbę Manfrotto i jestem zadowolony. Mieszczę w niej nawet lapka 13 cali ale spokojnie 15 wejdzie i miejsca jest sporo. (Torba z serii Manfrotto Allegra)