Zobacz pełną wersję : Teleobiektyw - D60
neomarcel
02-03-2009, 09:46
Witam. Myślę o kupnie teleobiektywu do Nikona D60. Chciałbym coś kupić w kwocie do max 900zł....
Zastanawiałem się na modelem AF-S DX VR 55-200 f/4-5.6G IF-ED
(http://allegro.pl/item560606092_nikon_af_s_dx_vr_55_200_f4_5_6g_if_e d_f_vat_raty.html) .....po czym mój znajomy kategorycznie mi odradził kupienie tego obiektywu twierdząc że po:
I-wsze - przepłacam za VR chociaż i tak ono nic mi nie pomoże przy słabym oświetleniu....
II-gie - VR ponoć działa tylko przy niewielkim zoomie.....
III-cie - obiektyw ma za mały zoom i nie warto kupować mniej niż 300mm....
IV-cie - lepiej wybrać coś z zamienników lub kupować używki.....
Fotografie zacząłem od niedawna dlatego pytanie to kieruje do Was bo wiecie w czym ulokować pieniądze i przede wszystkim znacie się na sprzęcie....
Sigma 70-300 APO, albo używany N70-300 vr (ale ciężko będzie w tych pieniądzach)
tgollob_jamessuchar
02-03-2009, 11:06
za to w Sigmie 70-300 nie masz wcale stabilizacji i powodzenia przy foceniu na długim końcu, poza tym sprawa AF
mam 55-200 VR i jestem zadowolony, zmieniam od razu na Sigmę 70-200 f/2,8 ze względu na światło
pytanie jeszcze do czego potrzebujesz tego tele... ja focę ptaszki, samoloty, a przez jakiś czas będę też żużel - do tej pory jestem z niego zadowolony i VR działa nawet na 200mm (chcesz, mogę udowodnić)
zamienniki mają gorsze parametry optyczne i wolniejszy AF
rozwiązaniem może być używany 70-300VR II, ale Twoja kasa to ciut za mało
neomarcel
02-03-2009, 15:41
Poszedłem na ustępstwo i po licznych opisach obiektywu 55-200 VR stwierdziłem, że potrzebuje czego pomiędzy szerokim kątem a niewielkim tele....... wybrałem Nikkor-a 18-105mm f/3,5-5,6 ED VR.....
Jeśli ktoś chce być posiadaczem Nikkora AF-S DX 18-55mm F3.5-5.6G VR ( kupiony w styczniu 2009 ) proszę o kontakt GG: 3919814
kolega głosi pół prawdy , zwane inaczej "gównoprawdami "
I-wsze - przepłacam za VR chociaż i tak ono nic mi nie pomoże przy słabym oświetleniu....
vr pozwala wydłuzyć czas ekspozycji o kilka działek - tak więc na pewno pomoże przy słabym oświetleniu (chociaż ruchomego celu nie zatrzyma)
II-gie - VR ponoć działa tylko przy niewielkim zoomie.....
vr działa przy kazdej ogniskowej - a jego uzytecznośc najbardziej docenia się robiąc zdjecia właśnie na długim końcu, kiedy drgania reki najbardziej wpływają na obraz
III-cie - obiektyw ma za mały zoom i nie warto kupować mniej niż 300mm....
(nie zoom tylko ogniskową ! - poszukaj na forum różnicy) 200 mm to juz całkiem spore przyblizenie - faktycznie do fotografii przyrodniczej z ukrycia może być za mało - ale w 80% przypadków amatorowi wystarczy
IV-cie - lepiej wybrać coś z zamienników lub kupować używki.....
lepiej być zdrowym i bogatym , niż chorym i biednym akurat w kategorii amatorskich tele nikkor się postarał i trudno znaleźć dobre zamienniki dla 55-200VR i 70-300VR w podobnej cenie i z podobnymi możliwosciami
miałem 55-200 vr
mam 70-300 vr
oba z czystym sumieniem poecam każdemu amatorowi