PDA

Zobacz pełną wersję : D 300 nie gorsze od SB900

leszeg
02-03-2009, 08:25
Mam na mysli samorządnosć tych sprzetów. SG 900 wiadomo ,ze potrafi udać sie na odpoczynek kiedy zechce, a moje D300 postanowiło odwalic numer po którym zgłupiałem. I juz mówię. Zapieta SB800 robie zdjecia na imprezie i po kilkunastu fotach zauważam ,że zaczynam mieć 1 błysk prawidłowy i dwa mizerne przy których ciemnosć na zdjęciach nastały. Kilka powtórzeń i to samo. Szukam po menu czy nie przestawiłem sobie czegoś w ustawieniach błysków ale wszytko jak było tak jest. koleżanka miała D300 wiec sprawdziłem jak ona ma u ciebie .Miała tak samo. Strzeliłem dwa klawisze z czerwonymi kropami czyli reset (reset muszki elektryczny był i sabiny tez). Dalej to samo wiec sie męczę na zasadzie 1 do 3. Proszą mnie o zdjęcie grupowe a mnie trzęsie bo nie lubie tłumaczeń ze coś sie zepsuło i jeszcze raz proszę. Nagle wszytko wraca do normy i błyski prawidłowe, każdy jak trzeba. Brałem pod uwage oswietlenie punktowe dosć mocne ale nie robiłem pod światło. Nie mam pojęcia o co chodzi.

elanek
02-03-2009, 09:45
Jakie ustawienia lampy?

sdnk
02-03-2009, 09:46
nie wiem co to może być ale ja zauważyłem u siebie coś takiego w d80 i sb-800.

w sb-600 znów miałem coś takiego,że lampa błyskała, ale nie było synchronizacji z migawką, bo zdjęcia były niedoświetlone.

leszeg
02-03-2009, 09:52
próbowałem w ttl M i AA. To nie był brak synchronizacji tylko ewidentnie bardzo słaby błysk. Czekałem aż lampa sie naładuje bo myslałem ,że to ta przyczyna ale nie. Kiedys tak miałem ale jakimś sposobem właczyłem bracketing ,to było widac w menu. Lubie takie niespodzianki jak nie wiadomo o co chodzi :/

Carolco
02-03-2009, 09:55
Odkąd mam D80 i SB-800, czyli od ponad roku, to nie zdarzyło mi się nigdy nic takiego. W pomieszczeniach zawsze mam TTL w lampie ustawiony (bez TTL BL), czasem ustawiam na lampie +0,3, patrzę czy lampa się naładowała, jeśli błysk był "mocny" i do tej pory nie miałem takiego problemu. Fakt, że zawsze później fotki rozjaśniam/przyciemniam, bo robię w RAWach, ale żeby była jakaś "większa" ciemność, to mi się nie zdarzyło. Chyba, że faktycznie jakieś mocne źródło światła w wizjerze i jeśli nie prześwietlę mocno, to wtedy na pewno może być ciemno.

papkorn
02-03-2009, 10:12
Witam. U siebie (D80 + SB800) zauważyłem czasem taką przypadłość, jakby błysk nie był zsynchronizowany z migawką. Lampę często używam w trubie M i czasem jest ciemnica. Nie jest to raczej na pewno wina niedoładowania po błysku, bo na nowych bateriach na mocy 1/8 1/16 to raczej zdąży się naładować. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale mam tak od ok 2 tygodni. Zobaczę, czy sytuacja będzie się powtarzać.

Jurek Ż
02-03-2009, 10:14
Oj chyba bedzie przetwornik w lampie do wymiany. Bynajmniej moja tak się zachowywała nim oddałem ją do serwisu.

marbed
02-03-2009, 10:17
Carolco w jaki sposób wypowiedzią pasującą bardziej do swojego blogu pomagasz koledze? Wyraźnie pyta czy ktoś miał taka przypadłość a nie jak ustawia się lampę i co się potem robi z RAWami czy JPEGami.
Do rzeczy:
Zauważyłem tego typu przypadłość na prawie rozładowanych paluszkach. Lampa podobnie jak u Ciebie nie miga za każdy razem a dodatkowo nie chce sterować drugą Sabinką w CLS.
Moja rada więc upewnij się że masz naładowane paluchy. Kolega kiedyś przyszedł do mnie z lampą i nowymi świeżo ładowanymi aku jak twierdził a lampa miast migać wydawała cichy pisk. Przyczyna była jak pisałem rozładowane aku. Po włożeniu moich niezbyt nowych okazało się że podjęła prawidłową pracę.

hackermuz
02-03-2009, 10:55
mi przy konfiguracji D300+SB800 nie zdarzyło się, za marbed myślę, że wina może być po stronie aku, już nie jeden był wątek, że Sabina odwalała niezłe jaja zresztą nawet na niby full naładowanych aku

blazeje
02-03-2009, 11:01
Dokładnie taki sam efekt mam z SB-28: lampa nie miga, błysk słaby. To nie brak synchronizacji, bo klatka jest naświetlona cała. Mam nadzieję, że - jak pisze marbed - to tylko baterie. Kupię dzisiaj nowe i spróbuję.

docxxx
02-03-2009, 11:10
Ja mialem to samo z D80, ale od razu wiedzialem, ze to wina slabych baterii. Po prostu lampa nie ma jak sie naladowac.
A jesli juz moge ponarzekac na D300 to ja z kolei mam problem z odczytem zdjec z CF (Sandisk IV). Robie zdjecie lub kilka, przegladam i chce ktorej usunac. Ni cholery. Nie moge nic z nimi zrobic. Ani usunac, ani przejsc do innego. Pomaga tylko nacisniecie spustu, zrobienie zdjecia (!) i dopiero wtedy moge wejsc jeszcze raz do trybu przegladania zdjec. Zaczyna mnie to juz draznic. Zdaza sie to raz na jakis odlegly kawalek czasu, np. wczoraj na hali chyba z 5 razy. Oczywiscie poczekalem az zdjecia grzecznie zgraja sie z bufora na karte.

chyrza
02-03-2009, 14:26
podobna sytuacja i mnie dopadła. Za forumowuczami - wina baterii. A jak jeszcze noszone na zimnie to tym bardziej. Ubiegły weekend, jeden komplet założony, zrobił ok 300 błysków, pojawiła się identyczna sytuacja, 1 naswietlone ok, pozniej ciemnia, załozyłem drugi komplet wynoszony na zimnie przez kilka godzin (zapomniałem go schować :P ) po ok 50 błyskach, zgon. Sytuacje wyjaśniły noszone na wszelki wypadek Energizer'y LITHIUM. Dokończyły zadanie bez najmniejszych problemów.

Cold
03-03-2009, 07:26
Przeczytałem dokładnie objawy jakie opisałeś i widzę pewną analogię z przypadkiem jaki zdarzył się mojej SB-800.
Dlatego odsyłam tu--> http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=69725

ADAS
03-03-2009, 08:23
Ja tak miałem z SB 600 testowane na D 50 i 300 więc na bank wina lampy. Niestety skończyło sie to wymianą palnika. Zaczeło sie tak jak mówisz. Raz świetnie 2 do duszy. niedoświetlone trochę potem czarne. Problem pogłębiał się pogłębiał, aż padła.

wilus
03-03-2009, 09:19
Ja tak miałem z SB 600 testowane na D 50 i 300 więc na bank wina lampy. Niestety skończyło sie to wymianą palnika. Zaczeło sie tak jak mówisz. Raz świetnie 2 do duszy. niedoświetlone trochę potem czarne. Problem pogłębiał się pogłębiał, aż padła.
miałem podobnie z SB600 i skonczyło się tak samo

SlaWasII
07-03-2009, 18:44
Gdzieś czytałem, że palnik w sabinkach wytrzymuje bodaj 10 000 błysków. Jeśli to prawda, to ważne dla mnie jest pytanie: ile kosztuje wymiana palnika?

leszeg
07-03-2009, 18:59
mi sie wydaje ,ze moja sabinka ma dusze. Wie ,ze w torbie lezy nowiutka jej siostra i młodsza siostra Zosia wiec stwierdziła ,ze juz czas odpocząć. Tak na powaznie to ja widze problem raczej w kondensatorze czy czyms co ona tam ma. Potyrzebuje juz wiecej pradu i dłuzej sie ładuje po błysku. Nic nie zyje wiecznie.

fishes79
08-03-2009, 00:49
a moze to wina baterii, SB 900 ma rekomendowane baterie 1.5V, aku maja 1.2 Widzialem na youtube test z bateriami (nie aku) i aku... lampa miala problemu z wyzwalaniem blysu przy seryjnych zdjeciach na akumulatorach. Na bateriach chodzi jak zloto. http://www.youtube.com/watch?v=iO8GsMeZc6E

Ewci@
08-03-2009, 01:02
ja miałam taki przypadek z sb 600 + d300 winne były akumulatory, kupiłam nowe naładowalam i lampa śmiga bez problemów ;) warto sprawdzić pracę lampy na nowych aku

ADAS
08-03-2009, 01:03
Gdzieś czytałem, że palnik w sabinkach wytrzymuje bodaj 10 000 błysków. Jeśli to prawda, to ważne dla mnie jest pytanie: ile kosztuje wymiana palnika?

moja 600 ma nową młodośc za jedyne 250 zł.
Jak była na Postępu to myslałem, że chyba źle jej zrobiłem. Ale jak patrzę na ceny to chyba czasem warto dać szansę.

SlaWasII
08-03-2009, 01:15
Czyli nie jest tak źle z tym serwisem (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=89578).

costi
12-03-2009, 21:12
Hm, ja zaplacilem 200zl, ale to bylo pare miechow temu...