PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Dresiarz - kontynuacja

autograf
02-03-2009, 00:40
Dobry wieczór.

Obiecana kontynuacja z tego (http://nikon.org.pl/showthread.php?t=83801) wątku ;)

Co myślicie Szanowni Koledzy i Koleżanki?...

*

http://iv.pl/images/hx3ujgyxo966ycur1pby.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=hx3ujgyxo966ycur1pby.jpg)

*

elix
02-03-2009, 00:42
Nawet ci to auto nieźle wyszło :)

jendryn
02-03-2009, 00:43
Siemasz auto:) Korporacyjna fota. Niebieskawy zafarb za bardzo mi nie pasuje. Wolałbym b/w. Ogółem ok

P.s: tak patrze patrze i w zasadzie to już nie wiem czy widziałem zafarb czy nie...

p.s2: chyba miałem cos z oczami...

Artur Jonik
02-03-2009, 00:51
Podoba mnie sie to...Jest tak symetrycznie, co niewatpliwie wplywa na pozytywny odbior tego zdjecia. Zafarbu zadnego nie widze.
Ogolnie duzo, duzo lepsze niz poprzednie. Pozdr.

pinokio
02-03-2009, 00:53
A co masz taki strach w oczach? :D

Proac150
02-03-2009, 01:10
Oglądam oba zdjęcia i bardzo podoba mi się to jak pokazałeś, że niewielkie zmiany (ubiór, jasność zdjęcia, pochylenie głowy - symetryczny kadr) mogą powodować tak inny odbiór przedstawionej osoby. (Na marginesie, ładne bw)

Kraftsman
02-03-2009, 01:53
dużo lepiej.

hanibal
02-03-2009, 09:07
myslimy ze krzywo krawat... :P
za ramkna nie jestem ale BW i kadr mi sie podoba

pX
02-03-2009, 10:46
Bez wyrazu.
Krzywość kadru irytująca.

Grzegorka
02-03-2009, 10:58
eee fajnie :) BW jak zwykle bdb :)

nord
02-03-2009, 11:03
ogólnie .. podoba mi się jakość tonacje i konwencja samego portretu.. co zaś mi się nie podoba? fakt że model jest nieco ciasno "upakowany" w kadr, a ramka jeszcze tą ciasnotę potęguje.

pozdrawiam i życzę sukcesów :)

motylanoga
02-03-2009, 14:06
Co nam tu z avatarem Zbigniewa wyskakujesz ;-)

A na serio: podoba mi się. Prosto i bez udziwnień. Jest ok. Może inne bw bym wolała, bardziej kontrastowe, ale ja mam zboczenie na kontrast ostatnio, więc nie słuchaj co gadam, kiedyś mi przejdzie pewnie.

hanibal
02-03-2009, 14:25

A na serio: podoba mi się. Prosto i bez udziwnień. Jest ok. Może inne bw bym wolała, bardziej kontrastowe, ale ja mam zboczenie na kontrast ostatnio, więc nie słuchaj co gadam, kiedyś mi przejdzie pewnie.

to tak jak ja na blur :)

autograf
02-03-2009, 18:37
A co masz taki strach w oczach? :D
Model ma takie oczy ;)

myslimy ze krzywo krawat... :P

Toż to drobiazg przeca ;)

Bez wyrazu.
Krzywość kadru irytująca.
Mógłbyś rozwinąć? Ktoś inny napisał, że centralnie czy symetrycznie...

Ja byłem pierwszy, to Zbigniew zerżnął ;)

pX
02-03-2009, 21:33
Mógłbyś rozwinąć? Ktoś inny napisał, że centralnie czy symetrycznie...

Może i centralnie i symetrycznie, ale nie do końca - przeprowadź sobie linię od środka brody do środka czoła i zobacz, że idzie pod kątem. Ja to widzę i mnie to razi.
Ale bardziej razi mnie słaba wyrazistość tego portretu.

autograf
02-03-2009, 22:15
pX - ja rozumiem, że w architekturze czy krajobrazie horyzont ma być prosty, a piony mają być pionami.

Ale w portrecie nie słyszałem nigdy, że fota leci... i wybacz, ale żadnych linii prowadził nie będę.

pX
02-03-2009, 22:35
Wybaczam. Pytasz - odpowiadam.
Z architekturą i krajobrazem to tylko wydaje Ci się, że musi być prosto.
Tak jak napisałem ta krzywość jest drugą cechą powodującą, że ten portret jest słaby.

autograf
02-03-2009, 22:43
Z architekturą i krajobrazem to tylko wydaje Ci się, że musi być prosto.
Tak jak napisałem ta krzywość jest drugą cechą powodującą, że ten portret jest słaby.

Nie zrozumiałeś. Nie widzę powodów, by portret BYL PROSTY - tak jak powinien być np 'krajobraz'.

pX
02-03-2009, 22:57
Ależ naturalnie - może być pochyły. Jeśli prowadzimy takie dysputy to portet może być dowolny. Taki, który broni się w oczach oglądającego. Ale ja piszę wyłącznie o zdjęciu z tego wątku i moich odczuciach z nim związanych.
A więc po kolei: moja opinia o tym zdjęciu zawarta jest w pierwszym moim poście. Dalej prosiłeś żebym to rozwinął co uczyniłem. Nie skłaniam Cię do żadnych pomiarów - wskazuję co mnie irytuje, a czego być może nie dostrzegasz. Dla mnie ta krzywizna jest słabym uzupełnieniem niezbyt dobrego portretu. I tyle.
Oczywiście możesz uważać, że to najlepszy portret w historii. Ja piszę tylko za siebie.

Zbigniew
03-03-2009, 00:26
Wyszedłeś na tym zdjęciu jak dresiarz, który nieporadnie ukrywa nadmierny kark za kołnierzykiem :-P

A oto moje rady, aby uczynić ten portret bardziej ludzkim:
1) widziałbym to z większym kontrastem (tak o 16% większym, ale nie więcej niż 21%)
2) widać, że korygowałeś miejscami skórę, bo chyba wyszła przypalona (mam nadzieję, że nie żelazkiem, tj. że nie prasowałeś kołnierzyka po nałożeniu koszuli ...)
3) może więcej kontrastu w oczach (ewentualnie dodatkowo dorysować iskierkę w oku rodem z tanich filmów z bollywood)
4) może więcej uśmiechu (polecam narzędzie Liquify i wyyyyyyyyyciągamy kąciki - ale nie przedobrzając, bo wyjdzie to (http://www.metinseven.com/images/rev_batman_joker_nicholson.jpg))

I did my best. I hope You find it helpful :D

Wioletta
03-03-2009, 01:33
Hmm, ja pamietam bardzo podobny autoportret Twoj tutaj, tyle ze ten jest duzo lepszy.
Podoba mi sie :)

autograf
03-03-2009, 01:36
tyle ze ten jest duzo lepszy.
Podoba mi sie :)

Wioletta - a nie przeszkadza Ci, że leci o 2,38 stopnia? ;)

Zbigniew - jutro się będę 'doktoryzował' nad tym co napisałeś.

Wioletta
03-03-2009, 01:45
Wioletta - a nie przeszkadza Ci, że leci o 2,38 stopnia? ;)

W sumie mialam Ci napisac ze lecisz w lewo az mi sie zakrecilo w glowie jak spojrzalam, ale moze dla tego ze jestem na lekach od kilku dni :mrgreen:

motylanoga
03-03-2009, 11:13
Dominik, wywal może tylko to przekrwienie z Twojego prawego oka (razem z poziomicą).