Zobacz pełną wersję : Przeglądanie, obróbka - problemy
carantoni
02-03-2009, 00:26
Witam.
Praca na Viście 64 to katorga. Większość programów do zabawy w fotografę nie działa. Ale trudno, trzeba się pomęczyć.
Doszedłem że pobawię się przy pomocy zestawu:
Nikon Transfer, View NX, Capture NX2 i PS4.
I mam kilka pytań:
- Nikon Transfer - co zrobić żeby foldery i pliki przy nadawaniu nazw miały format bez _0 na końcu (jakoś dojść do tego nie mogę); ewentualnie proszę o jakiś inny podobny programik
- View NX - wszystko ładnie ale nie wszystkie pionowe zdjęcia (które inne programy odczytują pionowo) są tak pokazywane;
program nie odczytuje też tifów i jpgów ?
- Capture NX2 - proszę o jakieś sprawdzone tutoriale (tylko nie piszcie że google, bo szukałem długo i nie za wiele tego)
- PS4 - podobno istnieją jakieś profile nikonowskie które nie przekłamują kolorów z puszki (bo zdaje się to główny problem kiepskich wyników obróbki pry pomocy tego programu), gdzie je znaleźć i jak je zainstalować?
Będę wdzięczny
Praca na Viście 64 to katorga. Większość programów do zabawy w fotografę nie działa. Ale trudno, trzeba się pomęczyć.Slodkie! :D
- View NX - wszystko ładnie ale nie wszystkie pionowe zdjęcia (które inne programy odczytują pionowo) są tak pokazywane; program nie odczytuje też tifów i jpgów ?U mnie sprawuje sie normalnie z pionowymi zdjeciami. Czyta JPGi i TIFFy. Oczywiscie na XP. :)
- Capture NX2 - proszę o jakieś sprawdzone tutoriale (tylko nie piszcie że google, bo szukałem długo i nie za wiele tego)Nie pisz prosze takich herezji... :) A jesli zwyczajnie nie chce Ci sie szukac, to moze po prostu wejdz na http://www.capturenx.com/ :)
carantoni
02-03-2009, 19:01
Tylu Nikonerów, a tylko Tobie Stig chce się odpowiadać na moje pytania.
Albo są zbyt banalne (ew heretyczne hehe), albo lenistwo gra tu rolę.
...albo lenistwo gra tu rolę.
Tylko nie wiadomo czy Twoje czy reszty ;)
carantoni
03-03-2009, 02:12
HaHa bardzo śmieszne.
A jakieś poważniejsze rady?
Polecicie jakiś prosty programik do batchowania nazw, tak żeby automatycznie robił przedrostek z folderu np 20090101 i zapamiętywał numer ostatniego zbatchowanego zdjęcia?
HaHa bardzo śmieszne. A jakieś poważniejsze rady?Carantoni, jak chcesz uzyskac powazne rady, na Twoje niepowazne postepowanie? Skoro wiesz, ze Vista powoduje problemy w zachowaniu sie softu ktorego chcesz uzywac, to na cholere sie jej trzymasz? System operacyjny wybiera sie pod oprogramowanie na ktorym chcesz pracowac! Odpowiedz wiec sobie na pytanie -- jaki bedzie najlepszy system dla programow, ktore nieprawidlowo dzialaja na Viscie? Sam sobie tworzysz problemy, a oczekujesz powaznych porad? :) To tak jakbym wzial mlotek i rozpizgal w drobny mak monitor, a potem pytal czy da sie jakos tak posklejac kineskop, zeby dalo sie na tym zdjecia obrabiac. :)
carantoni
03-03-2009, 12:39
Może i masz rację Stig.
A co z tym programem bat****ącym duże ilości zdjęć?
Polecicie jakiś prosty programik do batchowania nazw, tak żeby automatycznie robił przedrostek z folderu np 20090101 i zapamiętywał numer ostatniego zbatchowanego zdjęcia?
Co znaczy "batchowanie nazw"?
Może to http://gogebic-pc.home.comcast.net/~gogebic-pc/d70/
a może Faststone
carantoni
03-03-2009, 19:06
Co znaczy "batchowanie nazw"?
To znaczy automatyczna zmiana nazw na wielu zdjęciach według ustalonego szablonu.
Faststone nie czyta nefów, a o zmianę ich nazw właśnie mi chodzi.
To znaczy automatyczna zmiana nazw na wielu zdjęciach według ustalonego szablonu.
Faststone nie czyta nefów, a o zmianę ich nazw właśnie mi chodzi.Skoro chodzi Ci o zmiane nazw plikow (bo przeciez zdjecia to tez pliki), to uzywaj dedykowanych temu narzedzi. MultiRenameTool w Total Commanderze zalatwia sprawe. Posluguje sie nim, kiedy np. zrzucam zdjecia z jednej imprezy, ale wykonane na dwoch body. Wtedy sortuje wg daty wykonania, a nazwy zmieniam na takie, ktore z grubsza opisuja impreze (i nadaje numeracje wg chronologii). TC nie zapamieta ostatniego numeru jaki wpisal do nazwy. Tylko z drugiej strony -- po co Ci to? Nie lepiej numerowac lokalnie, czyli stosowac numeracje zawsze od poczatku, jesli to sie tyczy konkretnego dnia, czy imprezy?
Widocznie jestem za słaby, żeby zrozumioeć o co chodzi w tej dyskusji:
- mam VISTĘ 64-bit, (wczesniej XP) i Capture NX2 wszystko robi ok 2-4 razy szybciej niż wcześniej, ...... nie ma żadnych problemów z VIEW NX, ...... zdjęcia z karty zapisuję poprzez Organizatora w PS, gdzie można dowolnie zmienić nazwy i który pamięta numer ostatniego zapisanego zdjęcia w każdym z katalogów. Organizatora w PS uzywam tylko do tego, a 200 RAWów zapisuje z szybkiej karty w dwie minuty.
Pamiętam komputery pod DOSem, W95, 98, 2000, XP ... i nigdy nic tak nie śmigało jak teraz pod Vistą 64-bit. Jeżeli kogoś stać na aparat za kilka tys., to chyba może też dorzycić trochę drobnych na RAM i temu podobne duperele.
Pozdrawiam.
Faststone nie czyta nefów, a o zmianę ich nazw właśnie mi chodzi.
Total Commander