PDA

Zobacz pełną wersję : Przeglądanie, obróbka - problemy

carantoni
02-03-2009, 00:26
Witam.

Praca na Viście 64 to katorga. Większość programów do zabawy w fotografę nie działa. Ale trudno, trzeba się pomęczyć.
Doszedłem że pobawię się przy pomocy zestawu:
Nikon Transfer, View NX, Capture NX2 i PS4.
I mam kilka pytań:
- Nikon Transfer - co zrobić żeby foldery i pliki przy nadawaniu nazw miały format bez _0 na końcu (jakoś dojść do tego nie mogę); ewentualnie proszę o jakiś inny podobny programik
- View NX - wszystko ładnie ale nie wszystkie pionowe zdjęcia (które inne programy odczytują pionowo) są tak pokazywane;
program nie odczytuje też tifów i jpgów ?
- Capture NX2 - proszę o jakieś sprawdzone tutoriale (tylko nie piszcie że google, bo szukałem długo i nie za wiele tego)
- PS4 - podobno istnieją jakieś profile nikonowskie które nie przekłamują kolorów z puszki (bo zdaje się to główny problem kiepskich wyników obróbki pry pomocy tego programu), gdzie je znaleźć i jak je zainstalować?

Będę wdzięczny

stig
02-03-2009, 12:13
Praca na Viście 64 to katorga. Większość programów do zabawy w fotografę nie działa. Ale trudno, trzeba się pomęczyć.Slodkie! :D

- View NX - wszystko ładnie ale nie wszystkie pionowe zdjęcia (które inne programy odczytują pionowo) są tak pokazywane; program nie odczytuje też tifów i jpgów ?U mnie sprawuje sie normalnie z pionowymi zdjeciami. Czyta JPGi i TIFFy. Oczywiscie na XP. :)

- Capture NX2 - proszę o jakieś sprawdzone tutoriale (tylko nie piszcie że google, bo szukałem długo i nie za wiele tego)Nie pisz prosze takich herezji... :) A jesli zwyczajnie nie chce Ci sie szukac, to moze po prostu wejdz na http://www.capturenx.com/ :)

carantoni
02-03-2009, 19:01
Tylu Nikonerów, a tylko Tobie Stig chce się odpowiadać na moje pytania.
Albo są zbyt banalne (ew heretyczne hehe), albo lenistwo gra tu rolę.

elix
02-03-2009, 19:14
...albo lenistwo gra tu rolę.

Tylko nie wiadomo czy Twoje czy reszty ;)

carantoni
03-03-2009, 02:12
HaHa bardzo śmieszne.
A jakieś poważniejsze rady?

Polecicie jakiś prosty programik do batchowania nazw, tak żeby automatycznie robił przedrostek z folderu np 20090101 i zapamiętywał numer ostatniego zbatchowanego zdjęcia?

stig
03-03-2009, 10:29
HaHa bardzo śmieszne. A jakieś poważniejsze rady?Carantoni, jak chcesz uzyskac powazne rady, na Twoje niepowazne postepowanie? Skoro wiesz, ze Vista powoduje problemy w zachowaniu sie softu ktorego chcesz uzywac, to na cholere sie jej trzymasz? System operacyjny wybiera sie pod oprogramowanie na ktorym chcesz pracowac! Odpowiedz wiec sobie na pytanie -- jaki bedzie najlepszy system dla programow, ktore nieprawidlowo dzialaja na Viscie? Sam sobie tworzysz problemy, a oczekujesz powaznych porad? :) To tak jakbym wzial mlotek i rozpizgal w drobny mak monitor, a potem pytal czy da sie jakos tak posklejac kineskop, zeby dalo sie na tym zdjecia obrabiac. :)

carantoni
03-03-2009, 12:39
Może i masz rację Stig.
A co z tym programem bat****ącym duże ilości zdjęć?

Tr0n
03-03-2009, 17:42
Polecicie jakiś prosty programik do batchowania nazw, tak żeby automatycznie robił przedrostek z folderu np 20090101 i zapamiętywał numer ostatniego zbatchowanego zdjęcia?

Co znaczy "batchowanie nazw"?

Może to http://gogebic-pc.home.comcast.net/~gogebic-pc/d70/
a może Faststone

carantoni
03-03-2009, 19:06
Co znaczy "batchowanie nazw"?

To znaczy automatyczna zmiana nazw na wielu zdjęciach według ustalonego szablonu.
Faststone nie czyta nefów, a o zmianę ich nazw właśnie mi chodzi.

stig
03-03-2009, 19:13
To znaczy automatyczna zmiana nazw na wielu zdjęciach według ustalonego szablonu.
Faststone nie czyta nefów, a o zmianę ich nazw właśnie mi chodzi.Skoro chodzi Ci o zmiane nazw plikow (bo przeciez zdjecia to tez pliki), to uzywaj dedykowanych temu narzedzi. MultiRenameTool w Total Commanderze zalatwia sprawe. Posluguje sie nim, kiedy np. zrzucam zdjecia z jednej imprezy, ale wykonane na dwoch body. Wtedy sortuje wg daty wykonania, a nazwy zmieniam na takie, ktore z grubsza opisuja impreze (i nadaje numeracje wg chronologii). TC nie zapamieta ostatniego numeru jaki wpisal do nazwy. Tylko z drugiej strony -- po co Ci to? Nie lepiej numerowac lokalnie, czyli stosowac numeracje zawsze od poczatku, jesli to sie tyczy konkretnego dnia, czy imprezy?

wingeo
03-03-2009, 21:28
Widocznie jestem za słaby, żeby zrozumioeć o co chodzi w tej dyskusji:
- mam VISTĘ 64-bit, (wczesniej XP) i Capture NX2 wszystko robi ok 2-4 razy szybciej niż wcześniej, ...... nie ma żadnych problemów z VIEW NX, ...... zdjęcia z karty zapisuję poprzez Organizatora w PS, gdzie można dowolnie zmienić nazwy i który pamięta numer ostatniego zapisanego zdjęcia w każdym z katalogów. Organizatora w PS uzywam tylko do tego, a 200 RAWów zapisuje z szybkiej karty w dwie minuty.
Pamiętam komputery pod DOSem, W95, 98, 2000, XP ... i nigdy nic tak nie śmigało jak teraz pod Vistą 64-bit. Jeżeli kogoś stać na aparat za kilka tys., to chyba może też dorzycić trochę drobnych na RAM i temu podobne duperele.
Pozdrawiam.

Tr0n
03-03-2009, 22:33
Faststone nie czyta nefów, a o zmianę ich nazw właśnie mi chodzi.

Total Commander