PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Łukasz

cube
01-03-2009, 23:50
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/1771278-1.jpg
źródło (http://plfoto.com/zdjecia_new2/1771278.jpg)

ruda#
02-03-2009, 01:54
Bardzo przyjemne zdjęcie. Podoba mi się, że dopasowałeś tonację do koloru oczu modela ;).

pX
02-03-2009, 10:48
Sympatyczny portret.

cube
02-03-2009, 12:36
ciesze sie, ze sie podoba, Łukasz jest b.fotogeniczny planuje wiecej zdjec z jego udzialem

ostrygad
02-03-2009, 12:51
Mam wrażenie ,że przedmówcy z leksza przyszydzili ;] Cóż...cyjanowa tonacja porażka ale to co dzieje się w tyle jest jeszcze gorsze. Włosy wchodzące na czoło do retuszu , lewe ucho (prawe modela) pasowało by zmniejszyć. Kadr...ni to central ni to co...mz klapa ;]

slawekw
02-03-2009, 17:53
Może mi się wzrok pogorszył ale ja tam ,żadnej cyjanowatej tonacji nie widzę:mrgreen: Włosy można usunąć ,ale ucha bym ani nie zmniejszał ani nie obcinał :). Mi ten portrecik podchodzi - nie mówię że jestem nim zachwycony, ale ma w sobie coś dzięki czemu ,można chwilę na niego popatrzyć, a to się chyba nazywa naturalność (choć nie do końca jestem pewien czy to dobre określenie). Co do detali ,to zauważyłem tendencję do wszelakiej "plastyfikacji" twarzy - usuwania wszelkiej niedoskonałości, tworzenia ideałów nie wiele mających cech naturalnych. Coraz częściej widuję też posty krytykujące maksymalnie co się da, czasami nawet zwykłe błahostki .Ja wiem że wszyscy dążą do perfekcjonizmu :) , ale na miłość boską ,przecież fotografia jest tylko pewnym medium, środkiem przekazu - a nam jako odbiorcom, dana treść może się podobać bądź nie. Czasami zastanawiam się czy mamy prawo oceniać czyjeś prace pod innym kątem niż taki czy nam się podoba czy nie, bo niekiedy to wygląda wręcz jakbyśmy mówili że Picasso nie znał się na niczym, bo rysował nos na plecach ( nota bene ja jestem za głupi i nie rozumiem jego twórczości). Dzięki erze photoshopa zmienia się oblicze fotografii, czasami zastanawiam się czy na dobre, a może to już nie fotografia a fotografika. Tak jak zawsze nadmieniam iż jest to moja subiektywna ocena w dniu dzisiejszym
Pozdrawiam serdecznie.
PS.Tak sobie myślę że gdyby jakiś uznany fotograf wystawił tu swoje zdjęcie pod fikcyjnym nazwiskiem, i owo zdjęcie nie było by perfekcyjnie wykonanym - to zmieszano by go z błotem :). A swoją drogą warto by zrobić taki eksperyment , dałby wiele do myślenia hihihi

ruda#
02-03-2009, 19:38
To chyba nie jest dział z glamurami, żeby ludziom uszy zmniejszać ;).

cube
02-03-2009, 20:26
@slawekw - dokladnie to samo chcialem napisac, ale mnie uprzedziles, nie zamierzam nikomu zmniejszac uszu ani depilowac wlosow poniewaz nie o to chodzi ,w kazdym razie MI nie o to chodzi, na wiekszosci zdjec ktore robie nie dotykam stemplem nic-a-nic twarzy poniewaz fotografuje prawdziwych ludzi a nie woskowe lalki