PDA

Zobacz pełną wersję : No i sie doigrałem.! PRZESTROGA

zieciu
19-08-2006, 16:52
Grzebalem grzebalem i wygrzebalem, zaczelo sie od czyszczenia matowki (zamknietej) na patyczku nabralem za duzo plynu (HAMA niby do czyszczenia optyki itd.) namarowalem to matowke i co zobaczylem ciemnoo w obiektywie, i jakies kuleczki jak by sie zebraly pod matowka ale po rozebraniu matowki ustapilo (porysowalem troche matowke) niestety przy tym pod matowke dostal sie kurz, ktorego wszelkimi silami nie moglem wydobyc. Zdjalem matowke ktora cala ladnie sie juz nauczylem czyscic woda z ludwikiem i suszarka, niestety ten wyswietlacz pod matowka (pola ostrosci) ciagle byl zabrudzony i tak go szorowalem, nabierajac na patyczek za duzo tego samego plynu HAMA i niestety sie rozwalil zrobil sie caly bialy i jak patrze w wizjer mam czarny ekran :(((( Przez co glupieje miernik swiatla. W poniedzialek musze sie umowic w serwisie na:

- naprawe z czyszczeniem (moze ktos mial podobna sytuacje?)
- wymiane matowki
- czyszczenie matrycy

ciekawy jestem ile mnie to to wyniesie ;-[
Napisze jak bedzie juz po wszystkim

i was informuje do tych co ich korci tak jak mnie, nie grzebcie w puszce bez przyczyny!!

pozdrawiam.

Paweł.S
19-08-2006, 18:53
Nooooo to dowaliłeś! Też uprzedzałem przed patyczkami dwa razy. Ja na szczęście robiłem to na sucho i delikatniej, skończyło się na sporej ilości paprochów...

zieciu
19-08-2006, 19:15
to nie wina patyczkow bo wczesniej czyscilem to patyczkami z mniejsza iloscia tego plynu i wszytko bylo ok po prostu za duzo tego plunu, tylko nie wiem co moglo sie stac ze plyn to popsul przecierz to nie kwas!!!

ejko
19-08-2006, 22:20
Przecież matówki i matrycy się nie rusza.

wigi
19-08-2006, 23:24
matryce (filtr) sie rusza i to spokojnie :) matówki jeszcze nie ruszalem

ejko
20-08-2006, 08:17
Hmmm a nie uszkodzi się matrycy ? :>

mirwil
20-08-2006, 08:40
ejko, jak już to filtr a nie matrycę - zależy czym czyścisz i jak - w archiwum znajdziesz sporo na ten temat.

al
20-08-2006, 11:09
no coż ;D trochę Cie to wyjdzie..
a na przyszłość będziesz miał nauczkę.. ;)

glisek
20-08-2006, 11:28
niestety, matowki sie nie dotyka niczym. Jest zbyt delikatna i kazda ingerencja patykami i innymi wynalazkami konczy sie tak samo - wymiana matowki.

zieciu
20-08-2006, 11:36
mądry Polak po szkodzie :PP powiem tak ona jest troche zkatowana i spokojnie mozna by na niej pracowac. Wymieniam ze wzgledów estetycznych (jesli oczywiscie kasy starczy :P)

kwasik
20-08-2006, 11:44
to już wiesz gdzie paluszków nie wsadzać 8)

wilus
20-08-2006, 23:25
w sobotę znalazłem pare paproszków na matrycy, (wybierałem sie zaraz na ślub...)
no wyczyszcze je sobie- pomyślałem
więc czyściłem i czyściłem a co chwile było więcej paprochów
wkońcu wściekły jak *&^%$# zatkałem dziure obiektywem i i pojechałem z ufajdaną matrycą.
więcej tam łap nie wsadze :x

Roon
21-08-2006, 01:13
pojechałem z ufajdaną matrycą. więcej tam łap nie wsadze

:D :D :D

zieciu
22-08-2006, 12:45
aparat oddany czas oczekiwania do 3 tygodnii. Wstepna diagnoza, przeczyszczenie 300 zl + na moja prosbe ew. wymiana matowki (wnioskuje jak pisza ludzie na tym forum 120 zl)

na koniec pan zobaczyl ze z moim wyswietlaczem cos nie tak i mowi ze jest matowy (ten co jest pod matowka) i ze cena moze sie zmienic chodz mysli ze nie duzo.

Powiedzial ze do 20 dni dadza znac i albo naprawa albo odbieram i place 90 zl za wycene.

Licze napwrawde ze ta cena duzo sie nie zmieni :PP

Ogolne wrazenia z wizyty w serwisie pozytywne zobaczymy jak bedzie dalej ;-)

PZDR

vasco5
09-09-2006, 23:46
i jak sie ta cala serwisowa wyprawa zakonczyla ??

czupur
10-09-2006, 13:34
niestety, matowki sie nie dotyka niczym. Jest zbyt delikatna i kazda ingerencja patykami i innymi wynalazkami konczy sie tak samo - wymiana matowki.
święta racja - matówka to soczewka fresnela - upraszczając jest to szereg koncentrycznych (okrężnych) nacięć wykonanych w plastiku. konia temu, kto to wyczyści domowymi metodami 8)
co innego filtr matrycy - ten daje się czyścić relatywnie prosto - najlepiej delikatnie polerować bezpyłową watą i odpylać dmuchawką.

...na koniec pan zobaczyl ze z moim wyswietlaczem cos nie tak i mowi ze jest matowy (ten co jest pod matowka)...
matowy to on się raczej zrobił od odparowanego alkoholu, przypuszczam, że wystarczy go wypolerować, w końcu to szkło.

najbezpieczniej czyści się optykę spirytusem metodą pośrednią:
setkę rozcieńczyć wodą, potem do gardła, a potem chuchnąć w obiektyw :roll:

zieciu
10-09-2006, 16:06
...na koniec pan zobaczyl ze z moim wyswietlaczem cos nie tak i mowi ze jest matowy (ten co jest pod matowka)...

matowy to on się raczej zrobił od odparowanego alkoholu, przypuszczam, że wystarczy go wypolerować, w końcu to szkło.

Takze mi sie tak wydaje, gdyz wczesniej zrobilo mi sie tak samo (po tym samym plynie) na matowce, ktora pozniej wyjalem i matowy obraz zniknal, wyswietlacza niestety nie da sie wyajac bez rozkrecania aparatu wiec poszedl do serwisu i tego sie boje zeby sobie nie wymyslili ze jest uszkodzony i kazali placic grubsze pieniazki :-)

i jak sie ta cala serwisowa wyprawa zakonczyla ??

Jeszzcze czekam :(( pod koniec tygodnia ma byc gotowy, a ja swira dostaje 3 tygodnie bez aparatu wrrrrr, proboje cos pstrykac kompaktami ;PP

Dzieki za wszystkie opinie :)
pozdrawiam..

Rajczakowski
10-09-2006, 22:10
tak sobie pomyslalem, że skoro ma byc wymiana matowki to moznaby zainwestowac w jakas inna z siatką. nikon chyba ma w ofercie zaminniki

eko-mar
11-09-2006, 01:32
Zdaje mi się, ze zamiwnną matówkę z siatką można zastosować do D200 ale nie jestem na 100% pewny

freefly
11-09-2006, 02:56
Do czyszczenia używam specjalnego polimeru który produkuje amerykańska firma zajmująca się elektrostatyką. Polimer charakteryzuje się tym, że przyklejają się do niego wszystkie mikro zanieczyszczenia w postaci np. pyłków itp. Nie zostawia żadnych śladów na powierzchni z którą ma kontakt. Nie szoruje się nim, a tylko delikatnie dotyka punktowo czyszczonej z paprochów powierzchni. Po skończeniu czyszczenia patyczek z polimerem trzeba umyć w specjalnej dołączonej substancji żeby usunąć znajdujące się na nim zanieczyszczenia. A najbardziej zadziwiająca jest ta substancja. Jeśli na czystej szybie, zostawi się widoczny odcisk palca, a następnie na to miejsce kapnie się odrobinę tego płynu,to po wyparowaniu, znika też ślad palca.
Nie wiem jak nazywa się ta firma, gdyż ten wynalazek dostałem od człowieka, który w Niemczech pracuje przy produkcji kopii filmowych. Nie chciał zdradzić nazwy producenta.
Wiem tylko, że to amerykańska firma zajmująca się elektrostatyką i produkująca urządzenia do usuwania kurzu z negatywów filmowych przed wytwarzaniem kopii dla kin.
Jest to idealna rzecz do czyszczenia optyki i matryc.

david555
11-09-2006, 18:47
freefly pomęcz jednak tego człowieka pracującego w Niemczech, aby zdradził nazwę producenta tego cudu współczesnej chemii, bo dla nas wszystkich jest to wiadomość bezcenna.
Eksperymenty z czyszczeniem filtra niejednego usera przyprawiły już o stan przedzawałowy. :mrgreen:
Uratuj im życie. :D
Pozdrawiam :)

freefly
12-09-2006, 02:47
To wredny Szwab z dawnego NRD. Przez kilka lat przacował składając w fabryce Pentacony i inne sprzęty produkcji wschodnio-niemieckiej. Poznałem go pod koniec lat osiemdziesiątych
na Węgrzech na tak zwanych OHP(praca zarobkowa dla młodzieży w ramach wymiany z państwami demokracji ludowej).
Pytałem go już o nazwę producenta tego specyfiku, ale nie chce powiedzieć. To cuś skubnął w pracy. Wspomniał tylko, że przeciętny szary człowiek, nigdzie tego nie kupi, gdyż nie jest to ogólnodostępne w sprzedaży.
Jeśli znasz kogoś kto pracuje kinematografii, to warto zapytać o coś takiego.

Rajczakowski
14-09-2006, 07:57
wszystko da sie kupic... napewno cos podobnego jest osiągalne w hurtowniach, a szwab jak to szwab - mści sie za "wypędzenia" :twisted:

zieciu
24-09-2006, 00:31
W czwartek odebralem aparat z postepu, czas oczekiwania miesiac, myslalem ze traktowanie w serwisie jest troszke przez was wyolbrzymione ale jednak (robote wykonali dobrze, moze dlatego ze aparat gdzies tam wysylali a nie robili na miejscu).

Problemy zaczely sie po rownych 3 tygodniach tyle trwala wycena, dzwonie....

Odbiera mila pani, pytam czy juz cos wiadomo z moim aparatem wkoncu to juz 3 tydzien
pani sprawdza....sprawdza.... tak jest wycena, i ze zdziwieniem pyta a to nikt pana nie poinformowal??!? :PPP no nic poinformowala o cenie 450 kilka zlotych wiec i cena na taka jak liczylem, ale cos mnie podkusilo zeby zapytac co bedzie reperowane, a pani ze w komputerze ma napisane, wymiana portu karty pamieci, i zasilania aparatu!!!!

SZOK przecierz to jakies jaja, mowie jej ze sie pomylila ale podaje moje nazwisko dane sie zgadzaja, mowie co jest grane, pani mnie informuje ze ona sie nie zna wogole na tym i nie wie o co chodzi, dala mi jakiegos kola do sluchawki co mnie splawil mowiac ze tu jest SZTAB profesjonalistow z wieloletnim doswiadczeniem, technikow aktualnie nie ma, i ze jutro z samego rana do mnie odzdzwonia. Rano.... czekam z niecierpliwoscia na wyjasnienie sprawy, nikt nie dzwoni, ja dzwonie ok godz. 10 znow ta pani i mowi.....

aaaa to pan nie ma technika bedzie o 12 o 13:00 dzwonimy do pana z inf.
znow sie dalem nabrac, telefonu brak godzina 16:00 nic, ani ja do serwisu sie nie moge dodzwonic. Wkurzony pojechalem z ojcem, wpadlem lekko. wku.... i pytam sie kolezki ktory sobie siedzial oparty noga na noge, on ze juz wyjasniono sprawe, przestawil wycene i teraz byla prawidlowa szkoda tylko ze nie poinformowal mnie o tym (jak ztwierdzil nikt nie mial czasu :P wrrr :), troche sie uspokoilem 486zl:

Wymiana matowki,
wymiana LCD matowki
tego drucika pod matowka
i naprawa sytkow do LCD

razem 486 zl z czyszczeniem GRATIS co jedno mnie ucieszylo. Ustawil termin na piatek, pojechalem w czwartek bo nie moglem sie dodzwonic i o dziwo aparacik juz byl zrobiony.
Jak narazie sie sprawuje, pol roku gwarancji na robocizne i podzespoly.

Ogolnie oceniam przygode z serwisem na takie 6/10

Jak by nie zrobili tego bledu w wycenie i dzwonili do ludzi to dalbym im te 8-9/10
Gdyz robocizna fachowa.

Dzisiejsza sesyjka:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://alley.boo.pl/tcp/versi.jpg)

źródło (http://alley.boo.pl/tcp/versi1.jpg)

źródło (http://alley.boo.pl/tcp/versi2.jpg)

POZDRAWIAM.

vasco5
24-09-2006, 09:23
a na zdjeciach to twoj ulubieniec ??

zieciu
25-09-2006, 09:21
Tak, jeden z druzyny :PP