Zobacz pełną wersję : statyw i głowica Manfrotto ?
napisałam to w caffe ale chyba powinno być tutaj proszę o radę:
co myślicie o zestawie - bardzo zależy mi na lekkości ale oczywiście kosztach też
Prof 3D głowica Manfrotto 804RC2,
Manfrotto statyw 190XB - trochę się gubię czym on różni się od 190CX PRO3 - po za tym że ten drugi jest 3 razy droższy ...
różni się pewnie tym, ze jeden jest aluminiowy, a drugi karbonowy
to niestety za drogo tak więc myślę że statyw
M 190XPROB (wydaje się lepszy od XB) i tylko nie wiem która głowica 804RC2 czy 488RC2
wybór głowicy 3D vs kulowa powinna wynikać z Twoich potrzeb. Jeśli możesz pozwolić sobie na poświęcenie nieco wiecej czasu na ustawianie aparatu + zależy Ci na precyzji ustawienia to wybierz głowicę 3D. Jeśli natomiast zależy Ci na prostocie i szybkości działania wybierz głowicę kulową. Możesz też wybrać głowicę kulową z blokadą obrotu kuli w pionie
mam 804RC2 i jestem bardzo zadowolony
ale faktycznie jak już wyżej kolega wspomniał sam musisz wiedzieć, czy kulowa, czy 3D
bardzo dzięki za pomoc !!
teraz już wiem że wolę 488RC2 :)
powiem Ci, że też zastanawiałem się nad 488rc2 (popularny wybór do 055xprob), ale gdy porównałem stosunek cena/jakość i cena/funkcjonalność 488rc2 i Benro serii B, to zdecydowałem się na Benro. To prawda, że niby "chińczyk", ale jakość wykonania jest bardzo dobra, wg mnie dużo lepsza niż MF. To oczywiście moje subiektywne odczucie. Przemyśl zatem jeszcze Benro lub coś serii Giottos. Jeśli chodzi o Giottos to zanim kupiłem Benro B-2, chciałem kupić Giottos serii MH 1300 lub 1301. Problem był tylko z dostępnością, zatem zdecydowałem się na B-1. A że znalazłem B-2 w cenie B-1 to kupiłem B-2 i jestem bardzo zadowolony:)
niestety kliknęłam już aukcję ... trudno mam nadzieję że będę zadowolona. Wzięłam 190 bo jest lżejszy od 055 a jednocześnie wydawał mi się "sensownie" lekki..