Zobacz pełną wersję : D300 GPS czy ktoś mi wyjaśni?
Proszę lepiej zorientowanych o wyjaśnienie czy http://www.allegro.pl/item564335378_przewod_gps_do_nikon_d300_d200_d3_d2 h_d2hs_d2xs.html ma antenę GPS i od razu rejestruje dane w EXIFie. Czy też działa inaczej. Z opisu na Allegro nie mogę tego wywnioskować. Poza tym w moim GPSie mam tylko wyjście mini USB i nie mógłbym go podłączyć podzczas fotografowania do wspomnianej przystawki.
podejrzewam że jest przjściówka pomiędzy RS-em a usb ale czy to będzie naprawdę dobrze działać ? jeden klamot więcej w terenie i tak między bogiem a prawdą że będziesz pozycję grzybów w lesie ustalał :) żeby następnej jesieni wrócić w to samo miejsce ;). Chyba że tyle jeździsz po świecie i klikasz tyle fot że za cholerę nie zapamiętujesz miejsc gdzie to robisz. Ja mam tekiego malucha 9 cali i na wyjazdach folderek z miejscem zrzut z karty i też wszystko wiem co i gdzie robione, jedynym problemem dla mnie jest to że zapominam w puszce przestawić godzzinę i później jeżeli oczywiście jest to potrzebne(a rzadko czytaj nigdy) odejmuję lub dodaję czas.
Chyba że tyle jeździsz po świecie i klikasz tyle fot że za cholerę nie zapamiętujesz miejsc gdzie to robisz.
Nie ale ciekawość mnie zżera jak to działa. Poza tym jeśli od razu w exifie rejestrują się współrzędne to byłoby fajne.
Mariusz888
01-03-2009, 21:51
Ostatnio na DTOWN była o tym ;) wpinasz kabelek, zakładasz na sanki i focisz a w exif'ie masz dokładne koordynaty położenia skąd focisz - potem możesz sobie wrócić w to samo miejsce lub np wpisać na jakimś internetowym lokalizatorze i wiesz gdzie stałeś z aparatem ;) generalnie fajne ale stosunkowo maławo potrzebne ;)
Wyglada na zamiennik MC-35 czyli po prostu przejsciowka z 10pin na RS232 do podlaczenia zewnetrznego GPS typu Garmin albo inne wynalazki.
To jest tylko kabel do połączenia odbiornika GPS z aparatem fotograficznym .nie wiem jak inne odbiorniki GPS,ale Garminy posiadają oprócz gniazda usb jeszcze drugie gniazdo takie z czterema bolcami przez które jest realizowane połączenie w protokole NMEA.Potrzebny jest więc jeszcze kabel GPS -port szeregowy .Też na początku byłem mocno zainteresowany wzbogacaniem EXIFa o dokładne współrzędne geograficzne ale jak zobaczyłem te połączenia to mi przeszło.Nie wiem dlaczego nikt nie zrobił prostego kabelka przeznaczonego do konkretnego systemu.Gdzieś kiedyś była informacja,że D2x zapisywał nawet kierunek fotografowania.
Prościej chyba podłączyć mały odbiornik GPS wpinany na sanki albo kupić Nikona P6000.
Trochę nie na temat, ale może się przyda moja opinia.
Otóż moim zdaniem GPS powinien być wbudowany w aparat albo lepiej trzymać go w kieszeni. Taki wpinanie na sanki zamiast lampy błyskowej i do tego komunikacja nie przez styki tylko kabelkiem jest bez sensu.
Lepiej i zwykle znacznie taniej kupić zewnętrzny GPS (koszt urządzenia mniejszy lub porównywalny z tym kabelkiem), nie pobiera prądu z baterii aparatu, nie plączemy się kabelkami - wada trzeba zgrać tracki na komputer i zsynchronizować ze zdjęciami (oprogramowanie dostępne albo z urządzeniem albo darmowe)... ta wada to także zaleta - podawał Władca Pixeli w innym wątku, że PhotoShop wycina dane GPS (nie sprawdzałem) ale jeśli mamy tracki nagrane można po edycji ponownie zsynchronizować, jeśli mamy tylko współrzędne w exif to klops. Zwykle nie zależy nam na idealnej dokładności więc często wystarczy, że modół GPS leży sobie np. w samochodzie podczas gdy my robimy zdjęcia w budynku w którym i tak stracimy na 90% połączenie z satelitami.
(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=763)
Ten kabel służy do połączenia puszki z odbiornikiem GPS WYPOSAŻONYM w interfejs RS232. Niestety tego typu interfejsy posiadają już tylko nieco starsze modele Garminów - np etrex.
Można natomiast korzystać dedykowanego odbiornika GPS produkowanego przez Nikona - GP-1.
Przy proponowanej cenie - grubo powyżej 700PLN - jest to rozwiązanie dość problematyczne, i raczej mało wygodne. Odbiornik również zapinany na gniazdo lampy.
Wg mnie najrozsądniejszym wyjściem jest to opisane powyżej - sprawdzone ;)
Pozdrawiam
Kojani
Dzięki za info. Czyli najrozsądniejsza (najtańsza opcja :) ) jest ręczna edycja EXIFa.
Dlaczego ręczna? ;)
Dostępne na rynku GPS loggery, są wyposażone w oprogramowanie synchronizujące oraz wpisujące w Exif'y współrzędne automatycznie.
Dodatkowo można również znależć oprogramowanie niezależne od GPS'a analizujące zapisany track i dokonujące synchronizacji oraz wpisu do Exif'a.
Jedynym i podstawowym warunkiem sukcesu operacji jest wcześniejsza ręczna synchronizacja zegara korpusu z zegarem GPS.
Pozdrawiam
Kojani
Władca Pixeli
03-03-2009, 08:01
Dostępne na rynku GPS loggery, są wyposażone w oprogramowanie synchronizujące oraz wpisujące w Exif'y współrzędne automatycznie.
Dodatkowo można również znależć oprogramowanie niezależne od GPS'a analizujące zapisany track i dokonujące synchronizacji oraz wpisu do Exif'a.
Jedynym i podstawowym warunkiem sukcesu operacji jest wcześniejsza ręczna synchronizacja zegara korpusu z zegarem GPS.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=88730