Zobacz pełną wersję : Literka D i 85mm
Mam idiotyczne pytanie.
Literka D w oznaczeniach na obiektywach Nikona oznacza że szkiełko przekazuje do body informacje o odległości od przedmiotu. I teraz to pytanie - jak zachowuje się tandem puszka-szkło jeśli nie ma literki D. Pytam bo znalazłem 85 1.8 za dobre pieniażki ale bez D
Zasadniczo jakąś zaćmę chyba mam bo na 18-70 też nie ma literki D....
Władca Pixeli
01-03-2009, 19:37
Zasadniczo jakąś zaćmę chyba mam bo na 18-70 też nie ma literki D....
Ale G=D :mrgreen:. W drugą stronę to nie zawsze działa.
Temat literek był już wałkowany na forum. Poszukaj, nie boli.
Ok znalazłem info. Fakt- było. Mój błąd.
Z tego co znalazłem wynika ze szkło bez D nie ma pomiaru 3Dmatrix. Z tym że jakoś nie wiem jaki to będzie miało pratyczny wpływ na pracę z tym szkłem w stosunku do wersji z D...
Wybaczcie ale po prostu do tej pory nie interesowałem się starszymi szkłami stąd mój laicyzm w tych kwestiach
Mam to szklo w wersji bez "D", sprawuje sie bardzo dobrze i do tej pory nie stwierdzilem zadnych ograniczen. Jedyne co mnie jeszcze zastanawia, to wspolpraca z lampami SB-600 i wyzej, bo z SB-400 dziala bardzo dobrze. Tu jest przykladowe zdjecie, na F2, doswietlane SB-400 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=87387&page=2
Czyli zasadniczo w normalnym uzytkowaniu nie poczuje roznicy pomiedzy D a nie D. To dobra wiadomosc.
Rozumiem ze optycznie to jest to samo ? Bo sampelek wyglada jak powinien z 85mm
Optycznych roznic brak. Tak przynajmniej twierdza uzytkownicy, ktorzy mieli obydwie wersje w rekach. Wielu uwaza rowniez, ze nie zauwazyli kompletnie zadnej roznicy. Ja tez sie tym interesowalem, bo swoja wyrwalem rowniez okazyjnie i gdyby nie to, ze byla bez opakowania, pomyslabym, ze nowka. Moim zdaniem, jak masz okazje kupic tanio, to bierz i sie nie zastanawiaj:)
Ok Dziekuje za informacje praktyczne.
Jestem w trakcie licytacji i jest nadzieja na dobra cene. Sie zobaczy
stachmuszel
04-03-2009, 09:36
Literka D jak "Distance" oznacza, że obiektyw przekazuje do body informację o odległości. Podobno ma to znaczenie podczas pracy z lampami SB-xxx. Ale tylko "podobno":-)
Pozdr.
Niestety cena poleciała ponad 200 funtów a to byłą moja górna granica. Trzeba szukać dalej. Teraz przynajmniej wiem że szkło bez D nie takie straszne