PDA

Zobacz pełną wersję : Blokowanie (wieszanie) się lustra w D300

spawnik
01-03-2009, 19:16
Witam,
Mam aparat już ponad rok Nikon D300, oryginalne baterie. trochę zdjęć za mną :D
I wczoraj pojawił się problem, łapie ostrość,wciskam spust i lustro się podnosi ale nie opada (raz na jakiś czas) a dziś co któreś zdjęcie. Lustro znajduje się u góry,(ale matrycy nie widać, migawka zamknięta), zdjęcie wyszło ale kolejnego nei da się zrobić. Potem zmiana focusa na manuala, wciskam spust i ciach jest, lustro opada, zdjęcie zjarane ale zdjecia się daje robić i za chwilę powtórka z rozrywki :D Pytanie co to może czy to mechanizm podnoszenia lustra nawala? Dodam że na rożnych obiektywach to samo :D Dziękuje za pomoc pozdrawiam :D

polo
01-03-2009, 19:41
Miałem podobnie ale lustro opadało (albo i nie ) zrobiłem reset całości, bateria na noc wyjęta i jeszcze kilka razy zmienilem w menu opcję d9 na on - off . I o dziwo od prawie dwóch miesięcy jest ok nic się nie wykrzacza. Może twój z tej samej serii :) zamulonych

spawnik
01-03-2009, 20:44
Nie no kosmos :D
Też tak zrobię :D co mi tam :D jeszcze kombinowałem co by ewentualnie soft od nowa wgrać :D

polo
01-03-2009, 21:22
a właśnie wgrałem 1.03 i potem jeszcze raz 1.10 :)
próbuj powodzenia

0L0
15-03-2009, 03:02
to numer jeszcze z D200 :) zauważcie , że najczęściej pojawia przy dwóch kreskach akumulatora :) albo przy trzech ale po serii zdjęć, u mnie diagnoza była krótka, nowe aku i wszystko się uspokoiło, Nikonowskie aku nie lubią być doładowywane z tego co widzę, trzeba do zera i od zera :) inaczej szybko siadają

SlaWasII
15-03-2009, 03:10
Nikonowskie aku nie lubią być doładowywane z tego co widzę, trzeba do zera i od zera :) inaczej szybko siadają
I dlatego warto mieć 2 akumulatory.
Dodam, że po całkowitym rozładowaniu mogą się uszkodzić! Dlatego gdy mają 1 kreskę, należy ostrożnie używać kabla USB, po podłączeniu którego, wyświetlacz świeci się cały czas i rozładowuje poniżej bezpiecznej wartości, mimo, że zdjęć już nie pozwala robić.
W związku z tym USB też nie używam... mam czytnik.

sprocket
15-03-2009, 03:35
Kiedys mialem cos wiekszego w komorze lustra i mi sie migawa zaciela, pomogla reczna penetracja :) a potem dmuchanko i po problemie.

Archibald
15-03-2009, 09:26
Nie no kosmos :D
Też tak zrobię :D co mi tam :D jeszcze kombinowałem co by ewentualnie soft od nowa wgrać :D

No i co - pomogło? :-)

life
15-03-2009, 09:32
A gripa Delty albo jakiś inny zamiennik masz?

SlaWasII
15-03-2009, 10:26
Czyżby gripy-zamienniki mogły wieszać lustro?!
Czyli do ceny D300 muszę jeszcze doliczyć 1200 na oryginalnego gripa, by być full happy? :( Cudowne przemiany (kursu złotego), pochłonęły już ze 2 gripy w wymarzonym zestawie...

prz3mo
15-03-2009, 10:39
pomogla reczna penetracja :) a potem dmuchanko i po problemie.

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

kymaj
15-03-2009, 11:46
pomogla reczna penetracja :) a potem dmuchanko i po problemie.

heeheh zycie.... :)

0L0
15-03-2009, 13:17
A gripa Delty albo jakiś inny zamiennik masz?

ja mam gripa delty i na niego najpierw padło podejrzenie, ale bez niego sytuacja się powtarzała :) więc zakładam, że mój przypadek nie był winą zamiennika

polo
15-03-2009, 13:33
A dmuchanko lekiem na całe zło ;)

0L0
16-03-2009, 02:47
A dmuchanko lekiem na całe zło ;)

no na pewno nie zaszkodzi :)))

mtu
16-03-2009, 09:52
Ja miałem podobny objaw tzn wieszało się lustro albo body nie reagował na nic i dopiero wyjęcie baterii pomagało.
Okazało się że problem stanowił obiektyw, tj. Sigma 105 macro. Przy żadnym innym szkle nie było takich objawów.
Sprawdź czy to nie wina szkła.

Pozdraiwam

spawnik
16-03-2009, 23:25
Więc...
Mam 2 aku, oryginalne, na każdym tak samo, czy to w połowie czy na fula naładowane.
Nie używam kabla USB (korzystam z czytnika).
Gripa brak...
Na wszystkich obiektywach się wiesza :(
Firmwarami mieszałem i nic...
Więc chyba nic z tych rzeczy o których piszecie.
Odnotowałem tylko fakt, iż na dworze staje się to naprawdę uciążliwe :(
Aparat w serwisie ....
Zobaczymy....

ZbychuO
03-04-2009, 15:33
Więc...
Mam 2 aku, oryginalne, na każdym tak samo, czy to w połowie czy na fula naładowane.
Nie używam kabla USB (korzystam z czytnika).
Gripa brak...
Na wszystkich obiektywach się wiesza :(
Firmwarami mieszałem i nic...
Więc chyba nic z tych rzeczy o których piszecie.
Odnotowałem tylko fakt, iż na dworze staje się to naprawdę uciążliwe :(
Aparat w serwisie ....
Zobaczymy....
No i już coś wiesz?
Bo w moim D200 jest tak samo.
Jak wyjdę na zewnątrz w chłodny dzień, to już po kilku pstrykach lustro zostaje w górze.
Czy to z gripem, czy bez - bez znaczenia.
Trochę to dla mnie dziwne, bo przy niskim poziomie naładowania aku powino po prostu blokować możliwość wyzwolenia, a tu pstryk i wisi, tyle, że zdjęcia wtedy nie robi.
A żeby lustro spowrotem opadło muszę wyłączyć i ponownie właczyć aparat i jeszcze wcicnąć spust, żeby oklapło.