PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Lidia

jendryn
01-03-2009, 18:44

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img4.imageshack.us/img4/2161/lili2.jpg)

To jeden z pierwszych portretów jakie wstawiam pod waszą krytykę. Na pewno jest tutaj wiele błedów - proszę o ich wytknięcie.

novika
01-03-2009, 19:18
Hmm, niech się zastanowie co mi tutaj nie gra w tej pracy. Po pierwsze kardy centralne nie są wskazane i dobre. Poza tym włsy modelki powodują nieładne cienie na oczach i policzkach modelki ( trzeba by było ustawić inaczej światło). POza tym odgarnęłabym włosy modelce z buzi bo ma śliczne oczka i brwi, warto je pokazać. Poza tym na pierszy rzut oka rzuca się światełko na nosie modelki. Trochę jest do pracy tutaj. Ale czekam na następne z tą modelką, ma ciekawą buzie do zdjęć.

barracuda
01-03-2009, 19:28
Hmm, niech się zastanowie co mi tutaj nie gra w tej pracy. Po pierwsze kardy centralne nie są wskazane i dobre. Poza tym włsy modelki powodują nieładne cienie na oczach i policzkach modelki ( trzeba by było ustawić inaczej światło). POza tym odgarnęłabym włosy modelce z buzi bo ma śliczne oczka i brwi, warto je pokazać. Poza tym na pierszy rzut oka rzuca się światełko na nosie modelki. Trochę jest do pracy tutaj. Ale czekam na następne z tą modelką, ma ciekawą buzie do zdjęć.

Co do centralnego kadru to się nie zgodzę. W przypadku takiego portretu takie ustawienie głowy jest dobre dla zdjęcie. Niestety co do reszty argumentów i uwag to popieram Novikę.

elix
01-03-2009, 19:28
Oczy toną w mroku i należało by je nieco bardziej wyeksponować bo w portrecie, a już szczególnie takim ciasnym portrecie to właśnie oczy stanowią główny element zdjęcia. Co do kadru - nie zgodzę się z noviką, że centralne kadry "nie są wskazane i dobre" - są tak samo dobre jak każde inne jeśli są użyte z rozmysłem i celowością. W tym przypadku akurat ta centralność nie jest zła, choć tego typu ciasne kadry nie każdy lubi. Ja osobiście przyciął bym jeszcze nieco góry. Jeśli chodzi o światło - nie wiem jak świecone, ale wygląda jakbyś walnął lampą dość centralnie co (i tu pełna zgoda z przedmówczynią) jest dość mocno widoczne na nosie i to działa zdecydowanie na minus.

PS. Modelka ma bardzo ciekawą urodę więc jeśli możesz to ją jeszcze wykorzystaj :)

novika
01-03-2009, 19:33
Poza tym to zdjęcie jest bardzo ciasne... nie podoba mi się takie ujęcie. Rozumiem że możecie się Panowie nie zgadzać. Szanuje Wasze zdanie.

drMarco
01-03-2009, 22:30
Mi się podoba, fakt ma śliczne oczęta i usteczka :)

Piotr Spek
01-03-2009, 22:39
Mam bardzo niewielkie doswiadczenie - napisze więc co czuje
Mam nieopdparte wrażenia (prosze sie nie obruszyć) fotografii lalki
Jakoś strasznie nienaturalnie to zdjęcie dla mnie wygląda
Makeup za duzy albo nie wiem

Moze swiatło z góry nie jest najlepsze
Pozdrawiam

mOSAd
02-03-2009, 04:54
Zdjęcie wymaga troszeczkę obróbki i będzie ładnie. Oryginał jest troszkę szerszy, więc po wyprostowaniu powinno być ok. Kadrowałbym bardziej w tradycyjnych proporcjach obcinając głównie górę. Obróbka polecana: rozświetlenie twarzy (najlepiej nie ruszając zbytnio nosa), poprawa WB lub konwersja do cz-b, ulepszony kadr i wzmocnienie kontrastu. Po obróbce zdjęcie się broni. Przedstawiony oryginał, nie bardzo.

stock
02-03-2009, 09:23
Po pierwsze kardy centralne nie są wskazane i dobre. .

a od kiedy to tak jest ?? :D Jak ma odpowiednie uzasadnienie to centralny wychodzi wręcz bosko :D
---------

moim zdaniem zbyt wąsko - przez te włosy rzecz jasna :) Przepał na nosie i wyciagane z cieni oczy. Ogólnie - średnio

novika
02-03-2009, 09:24
No wiesz jakoś na tej pracy mi się on nie podoba... tyle...

hanibal
02-03-2009, 09:33
a od kiedy to tak jest ?? :D Jak ma odpowiednie uzasadnienie to centralny wychodzi wręcz bosko :D
---------

moim zdaniem zbyt wąsko - przez te włosy rzecz jasna :) Przepał na nosie i wyciagane z cieni oczy. Ogólnie - średnio

jak ma uzasadnienie..
ale w bardzo niewielu przypadkach kadr centralny jest super...

pX
02-03-2009, 10:39
Taaa, najlepsze są kadry "bo zupa była za słona"...
Skąd bierzecie te mądrości o centralnych kadrach? Są miliony zdjęć z centralnym kadrem, które powalają.
A te po prostu jest słabe więc się nie obroni.
Mniej czytajcie głupot albo więcej filtrujcie.

stock
02-03-2009, 11:28
oczywiście, ze jest słabe. ja skomentowałem tylko post noviki ze stwierdzeniem by wystrzegać się centralnych kadrów - co jest oczywista bzdurą. Centralny kadr jak najbardziej - z tym, ze PRZEMYŚLANY ;)

jendryn
02-03-2009, 18:14
Dziękuje za podpowiedzi i rady, oraz wytknięcie błędów. W zasadzie wystawiając zdjecie zadebiutowałem w tym dziale i liczyłem się z krytyką. Pomimo wszystko nie czuję , że to zdjęcie jest tak do końca "słabe", po części na pewno jest , jednak dostrzegam w nim pewne plusiki i mnie się poprostu podoba:) Następnym razem wezmę te uwagi do siebie i postaram się zabłysnąc czyms ciekawszym. pozdro:)

andrzej500
02-03-2009, 22:04
Bardzo fajne kolory. Aż się prosi o bardziej złote zabarwienie.

Błędem jest zbyt jasny nosek. On się po prostu wybija zbyt mocno i robi się za wielki. I to właśnie to powoduje te nieokreślone coś, co nie gra.

bieluś
29-05-2009, 19:58
modelka ma coś w sobie co przyciąga uwagę a to już plus, uważam że poważną wadą tego zdjęcia jest jednak fakt że w jej oczach coś lub ktoś się odbija :/ no i to światło na nosie ale bardziej zauważalne dla mnie są jednak odbicia w oczach poza tym uważam ze zdjęcie ma coś w sobie