PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Płock

Hamarama
01-03-2009, 18:37
Witam,

Jestem tu nowy. Postanowiłem dołączyć do amatorów fotografi z jednego powodu. To świetny sposób na odstresowanie oraz zmianę stylu życia z coach potatoe na nieco zdrowszy i przyjemniejszy. Po tygodniu pracy w szkole trzeba jakoś odreagować :-)

Przekazuję moją pierwszą fotkę. Chyba nie jest doskonała ale mam nadzieję, że niebawem nabiorę wprawy.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.spmochowo.edu.pl/fotki/plock.jpg)

borregaard
01-03-2009, 18:48
No to stress gwarantowany....fota do kitu....:-D
Witaj.!

bahuone
01-03-2009, 19:00
Na poczatku witam.
Andrzej moze bys naprowadzil troche nowego kolege. wedlug mnie powinienes troche popracowac nad kadrowaniem poniewaz na tym zdjeciu widac twojeniezdecydowanie ( po troche uciete drzewa z obu stron) jest ogolnie krzywo widac jak most "leci" a najbardziej szpeczacym krajobraz elementem sa linie energetyczne ktore sa na tym zdjeciu absolutnie nie do przyjecia widac troche przepalow czyli bialych plam na ktorych maktyca nie zarejestrowala zadnych szczegolow

Jednak nie zrazaj sie tylko rob dalej zdjecia jedak sprawia Ci to przyjemnosc i pomaga odreagowac. Jezeli chcesz byc coraz lepszy w tym co robisz to proponuje czesto gesto czytac to forum oraz skorzytac ze strony www.szerokikadr.pl gdzie jest wszstko co potrzebuje nowy amator fogofrafii. I pamietaj nikt bez praktyki sie niczego nie nauczy dlatego rob jak najwiecej zdjec i podnos swoje umiejetnosci. Kazdy z nas tak zaczynal.

Hamarama
01-03-2009, 19:09
hm.. no racja, fotka ma trochę wad. Teraz je dopiero widzę. Postaram się poprawić :-) Zrażać się nie zamierzam, bo za drogą inwestycję poczyniłem. Jak przestanę cykać to żona mnie powiesi na tym moście.
Dzięki za opinie.

PS. Co to znaczy, że most leci?

bahuone
01-03-2009, 19:17
jezeli cos "leci" to znaczy ze jest krzywo np czesto mozna spotkac np wieze ktora ktos tak skadrowal ze moze sie wydawac ze sie zaraz przewroci. czyli jest jest krzywo. jednak na tym zdjeciu troche sie pospieszylem z napisniem ze leci bo mam teraz mieszane uczucie czy jest prosto czy nie.

nothing
01-03-2009, 19:25
Również witam kolegę. Moja propozycja na początek jest taka. Zapomnieć o ustawieniach automatycznych Nikosia, tylko strzelać setki zdjęć na manualu i pobawić się balansem bieli. Sam potem zobaczysz jaka jest przepaść między zdjęciami typu "małpka", a tymi przemyślanymi od początku do końca lub nawet z przypadkowymi ustawieniami, które mogą okazać się miłą niespodzianką. Potem się dopiero zacznie.... obróbka zdjęć... ale o tym to już pewnie inni poopowiadają, bo ja asem w tym nie jestem. Życzę powodzenia.

Hamarama
02-03-2009, 00:31
Dorzucam jeszcze jedną fotkę, którą robiłem daawno temu jeszcze starym Olkiem C-770 (taki fajny kompakcik). Strasznie podobają mi się kolory jakie udało mi się uzyskać na tym zdjęciu jednak kilka detali typu kwiatki balkonowe i samochody u dołu psują ujęcie. Oczywiście wy pewnie znajdziecie więcej bugów - no i na te właśnie uwagi czekam, gdyż odbieram je jako konstruktywną krytyką pomocną wielce podczas procesu edukowania się :D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://spmochowo.edu.pl/fotki/podole.jpg)

bahuone
02-03-2009, 20:24
jak ci sie podobaja uzyskane kolory to proponuje nabyc stawyw rozstawic go na balkonie przymknac przyslone na ok f/9-11 ustawic czas migawki na kilka sek i wtedy bedziesz widzial "magie kolorow" a co do zdjecia znow sie przyczepie na pierwszym planie duza czarna plama w zasadzie zdjecie nic nie przedstawia jednak jezeli krytyka ci pomaga to bardzo dobrze bo sa osoby ktore zle reaguja na krytyke :)

Hamarama
02-03-2009, 22:19
Faktycznie, że muszę pomyśleć o statywie. Zgadzam się z dużą ilością czerni. Myślę, że jak powtórzę to ujęcie nowym aparacikiem i wywalę kwiatki z balkonu to będzie lepiej :-) Trzeba tylko cierpliwie czekać na fajny układ chmurek i księżyc. hyhy.... zaczyna mnie kręcić to fotografowanie :-)

bahuone
02-03-2009, 22:25
HamaramaJa na poczatku proponuje troche teori www.szerokikadr.pl i mozesz tez sobie kupic w Empiku ksiazke 195 ujec Scotta Kelby'ego koszt 37zl a duzo pomocnej wiedzy w nie jest:) polecam jeszcze przegladac duzo zdjec na forum czytac komentarze i wystrzegac sie bledow ktore popelnili autorzy danych prac. oraz duzo pstrykac fotek na trybie M bez interencji trybow AUTO w aparacie:)