Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] W Londynie tez sa ladne zachody slonca [HDR]
Troche HDR, inaczej bylo tylko widac silouete...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/03/3318219689_06488ea451_o-1.jpg
źródło (http://flickr.com/photos/dcdead/3318219689/)
borregaard
01-03-2009, 15:11
Żebyś dał mniej nasycenia ,to bardziej naturalnie byłoby.....
Nie narzekam ,podoba mi się...:-D
malasana
01-03-2009, 15:19
Bardzo solidnie wykonane zdjecie. Swietnie, ze sa detale w cieniach. Niebo i woda wspaniale uchwycone. Bardzo dobre zdjecie (i mysle ze bombel powinien wypowiedziec sie na temat trzyliterowego skrotu w tytule:))
Za Andrzejem - zdejmij trochę nasycenia i będzie naturalniej.
mnie sie podoba tak jak jest , gdyz mimo dużego nasycenia kolorystyka nie jest agresywna :-D
Ja bym zdjął nasycenia, ale lokalnie, tylko z budynków (noooo i może z żółtych chmurek). Reszta jak dla mnie bez zarzutu - bardzo ladnie, choć kapke sztucznie ;)
Jak dla mnie to poproszę z mniejszym nasyceniem kolorów, poza tym nie mam uwag :)
Autor sam powiedział, co zrobił i dlaczego. Doświetlił budynki, żeby nie widać było sylwetki (przy okazji, sylwetka to silhouette, a nie silouete). Ale mniejsza.
Otóż wydaje się, że pomysł jest bardzo dobry. Jakieś techniki HDR by się przydały. Jeszcze lepiej, że Autor zrobił to nie robiąc straszliwej sieczki photomatixowej, tylko starał się bezobwódkowo i jakoś tak do rzeczy. To się chwali.
Tyle w kwestii HDRowania. Technika użyta w dobrym miejscu, w słusznej sprawie - to znaczy nie dla osiągnięcia efektu sieczkowego nieba, tylko ku pomocy matrycy, która nie dałaby rady zarejestrować takiego obrazka w jednej klatce.
A jak efekt? Trochę kręcę głową... niby dobrze, ale jakoś mi się to nie do końca podoba (chodzi o budynki). Niebo dobre, nawet tak kolorowe i z taką saturacją, ale już te budynki nie do końca. Sam nie wiem, czy za jasne, czy za kolorowe (w sensie że za mocno saturowane) - dość na tym, że odczuwam tu pewien lekki, podkreślam lekki, dysonansik.
Nie jest to w żadnym stopniu przytyk typu - ale sieczka photomatixowa, bo gołym okiem widać, że jest o niebo lepiej... Z tym, że nie do końca jestem przekonany do tych budynmków właśnie... Ale to w sumie bardziej kwestia gustów chyba.