Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Parametry kompa do obróbki - co najważniejsze?

Orkaniusz
01-03-2009, 14:34
Jak wielu na tym forum chcę zapytać Was o odpowiedni dobór podzespołów kompa do obróbki zdjęć, czyli Nicon Capture NX i PS. Nie chcę jednak pytać o konkretne podzespoły, tylko o wpływ poszczególnych parametrów na szybkość obróbki zdjęć. Chciałbym uzyskać info pozwalające samemu podjąć decyzję, na co wydać ciut więcej aby poprawić, a gdzie można oszczędzić.

A więc pytanie / prośba: Wymieńcie, co i w jakim stopniu wpływa na szybkość obróbki. I ew. jak to najlepiej skonfigurować.

Aby troszkę doprecyzować i ukierunkować dyskusję, zadam parę pytań.

1. Czy lepiej procek 2 rdzeniowy czy 4 rdzenie.
2. Czy patrzeć na wielkość cache? Czyli np. czy dołożenie ponad 200 PLN do procka E8400 (6 MB cache) w stosunku do E7400 (3 MB cache) jest sensowne?
3. Czy warto dorzucić kasę na pamięć RAM 1066 MHz w stosunku do 800 MHz
4. Czy dyski z 32 MB cachem coś dadzą w stosunku do 16 MB...
5. Ile dysków, w jakim RAIDzie, żeby by najwydajniej...

Może udałoby się utworzyć jakąś sensowną listę wskazówek tak, aby zrobić wątek przyklejony, hę?

xpablito
01-03-2009, 16:54
Miałem ten sam dylemat jakiś czas temu..
1. Kolega który jest grafikiem powiedział mi że nie warto inwestować w 4rdzenie narazie, lepiej kupić 2 rdzeniowy e8400 lub e8500 a później zamienić ewentualnie na 4 rdzenie.
2. tak warto patrzeć na cashe bo wtedy jest bardziej wydajny sprzęt, w 8400 masz 3mb na rdzeni a w Quadzie na każdy po 1mb a te lepsze cenowo jeszcze nie są na ziemi:)
3. chyba nie odczujesz aż takiej wielkiej różnicy pomiędzy tymi dwiema kościami, ale ja wybrałem osobiście 1066mhz (http://www.pixmania.com/pl/pl/2317503/art/ocz/pamiea-pc-gold-edition-du.html). i jestem zadowolony a cena mnie zadowoliła:)
4. 32mb napewno jest wydajniejszy.
5. dyski najlepiej dwa, jeden na programy a drugi na materiały..

Mam nadzieje, że w jakimś małym stopniu pomogłem.

dinox
01-03-2009, 17:12
rdzenie jak rdzenie.... jezeli system 32 bity to wiecej niz 3GB nie obsluzy 64 ile dusza zapragnie... jezeli nie limituje cie kasa to najlepszym ukladem dla dyskow (wydajnosc+bezpieczenstwo) jest raid 10 czyli (1+1)*2 wsumie 4 dyski a pojenosc tylko z 2 ale wydajnosciowo nie do pobicia...

Orkaniusz
01-03-2009, 22:28
Powiem tak: wiem, że więcej cache, szybsze taktowania itd. to lepiej - to oczywiste. Ale czy np. cache procesora 3 a 6 MB (różnica w cenie 200 - 300 PLN) to np. przyspieszenie obróbki bardziej o 20% (odczuwalna) czy raczej 2%, czyli można olać i np. te dwie stówy odłożyć na tableta :-D...

dinox - limituje mnie kasa - chcę wydać jak najmniej po to, by kupić coś innego (tableta).

robin102
01-03-2009, 23:10
Bierzesz tak:
Procesor intela E8200 lub 8400 ( E8200 ładnie się podkręca, u mnie chodzi na 3,2 GHz bez problemów najmniejszych) do tego płytę na chipsecie intela P45 lub taniej P35 do tego 2GB, a jak masz kasiorę to 4GB ramu minimum 800MHz o CL nie wyższym niż 4, a jak tylko 2 GB to CL3. Jak nie grasz to kupujesz kartę graficzna tanią za 50zł np na aledrogo. Do tego dwa dyski SEAGATE lub WD DIGITAL najlepiej jednotalerzowe z cache 16MB minimum- stawiasz je w RAID "0" trzeci HD na backup, może być coś tam tańszego. Jakąś sztywną obudowę za cyrka 200zł do tego bezpieczny zasilator za cyrka 200zł i komputeros będzie jak marzenie. W 2000-2200zł powinienieś się wyrobić.
Co do syntetycznej testowej wydajności to jest w sieci taka fajna stronka sam ją kiedyś podlinkowywałem gdzie można sobie spradzwić ile czasu zajmują przykładowe operacje na rożnych plikach na rożnych programach zmienieniasz sobie tylko procesory. Ala kurde zabyłem adres na amen. Jak znajdziesz to podlinkuj.
ps.
http://www.tomshardware.co.uk/charts/cpu-charts/Photoshop-CS-2,55.html
to chyba ta strona tylko szata graficzna mi nie pasuje. może ktoś pomoże ?

xpablito
02-03-2009, 00:22
Powiem tak: wiem, że więcej cache, szybsze taktowania itd. to lepiej - to oczywiste. Ale czy np. cache procesora 3 a 6 MB (różnica w cenie 200 - 300 PLN) to np. przyspieszenie obróbki bardziej o 20% (odczuwalna) czy raczej 2%, czyli można olać i np. te dwie stówy odłożyć na tableta :-D...

dinox - limituje mnie kasa - chcę wydać jak najmniej po to, by kupić coś innego (tableta).

hmm.. jak wiesz programy typu Lightroom, PS, NX2 potrzebują dużo cashu jak i ramu:) można gdybać i rozmyślać a i tak nie dostaniesz satysfakcjonującej odpowiedzi jak się nie przekonasz sam! ja polecam ten sklep (http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1237230&order=p) można kupić u nich tanio i dobry sprzęt.. i jak najbardziej można zamieniać podzespoły.

powodzenia.

Kyle
02-03-2009, 09:26
Jak wielu na tym forum chcę zapytać Was o odpowiedni dobór podzespołów kompa do obróbki zdjęć, czyli Nicon Capture NX i PS. Nie chcę jednak pytać o konkretne podzespoły, tylko o wpływ poszczególnych parametrów na szybkość obróbki zdjęć. Chciałbym uzyskać info pozwalające samemu podjąć decyzję, na co wydać ciut więcej aby poprawić, a gdzie można oszczędzić.

A więc pytanie / prośba: Wymieńcie, co i w jakim stopniu wpływa na szybkość obróbki. I ew. jak to najlepiej skonfigurować.

Aby troszkę doprecyzować i ukierunkować dyskusję, zadam parę pytań.

2. Czy patrzeć na wielkość cache? Czyli np. czy dołożenie ponad 200 PLN do procka E8400 (6 MB cache) w stosunku do E7400 (3 MB cache) jest sensowne?

Może udałoby się utworzyć jakąś sensowną listę wskazówek tak, aby zrobić wątek przyklejony, hę?
1. To zależy jak długo będziesz go eksploatował ... obecnie jest więcej aplikacji wykorzystujących 1-2 rdzenie (choć 3D studio już teraz używa 4-rech i taki procesor tutaj jest znacznie bardziej optymalny) ... w przyszłości się to zmieni i aplikacji "4 rdzeniowych" będzie więcej.

2. Patrz na testy ile % wydajności ten cache daje.

3. Nie ... chyba że różnica w cenie minimalna.

4. "Coś" dadzą ... ale bardziej patrz na gęstość (np. 500 GB/talerz a nie 500 GB na 2 talerze).

5. Teoretycznie im więcej tym lepiej ... ale w praktyce na zintegrowanych nieprofesjonalnych kontrolerach różnie z tym bywa. W ogóle zastanów się czy RAID dla Ciebie ma sens.

oem
02-03-2009, 13:36

Sprawdź, czy aplikacje, które chcesz wykorzystywać, obsługują cztery rdzenie/ zadaj sobie pytanie, czy będziesz tej konfiguracji używał przez dłuższy okres czasu (dla mnie to 3 lata i więcej). Jeżeli odpowiedź na przynajmniej jedno z tych pytań jest twierdząca, 4 rdzenie będą dobrym wyborem.

Skrzaty mówią, że tak;) Ale rozsądek podpowiada, że użyszkodnik "domowy", który nie mieli z konieczności bądź to zamiłowania setek gigabajtów danych na miesiąc, powinien zastanowić się trzy razy, czy tej dodatkowej wydajności naprawdę potrzebuje. Komputer jako produkt z krótkim terminem ważności powinien być "w sam raz", bo każdy % wydajności, z którego nie korzystasz, to zmarnowane pieniądze. Poza tym mamy kryzys, trzeba zaciskać pasa ;)

W amatorskich zastosowaniach 2 + zewnętrzny na backup (albo nawet 1 + backup) w zupełności wystarczą. Prawdziwy wzrost wydajności to 4 dyski, ale jeżeli nie są superciche i nie zadowalają się głodowymi racjami prądu, to szybko się z nimi rozstaniesz.

Do tego dwa dyski SEAGATE lub WD DIGITAL

A dlaczego akurat te, jeśli można wiedzieć?

trzeci HD na backup, może być coś tam tańszego

O_o

Cisną mi się jeszcze na klawiaturę pewne ważkie myśli :) My się tu tak nadymamy, debatujemy o ilości dysków, rdzeni, "keszów" i gigabajtach ramu, a tymczasem pewnie nie więcej niż kilka osób ma tym forum edytuje zdjęcia na tyle często, by rzeczywiście wykorzystać możliwości swojej lśniącej, wydającej złowrogi ryk z pięciu olbrzymich wentylatórów maszyny :D Jeśli - tak jak piszesz - masz limit budżetowy, złóż coś ze średniej półki, biorąc pod uwagę możliwość przyszłego upgrade'u, a zaoszczędzone pieniądze zainwestuj w lepszy tablet.

Calme
03-03-2009, 09:27
Tak BTW - czy PS4 w końcu obsługuje już 4 rdzenie ?

pierote
04-03-2009, 17:01
Na IDG dostałem taką poradę
cytat: "Nie wiem jaki ten program może mieć wymagania/wykorzystywanie, jednak wysoko taktowany Core 2 Duo + 2x1gb pamięci to przykład sprzętu do obróbki grafiki. Daliśmy 4gb, bo różnica w cenie niewielka, a przy naprawdę dużych zdjęciach może się to przydać. Dopłacać do dużo droższych 1066, albo 800cl4 nie warto - lepiej w to miejsce kupić dobre chłodzenie i mocniej podkręcić procesor. Jesli zależy ci na 'odmuleniu' NX2 to będzie to podkręcanie staje się warunkiem smile.gif, te procesory często podkręcają się do 3,8 ghz, 3,6 to norma, niekiedy da radę wyciągnąć 4ghz"

a tu więcej na moje zapytanie ile wyciągnąć z nef (wydajności oczywiście)
http://forum.idg.pl/komputery_stacjonarne-f109-p4_muli_przy_obrobce_raw-t175539.html#

Tom01
06-03-2009, 01:24
lepiej w to miejsce kupić dobre chłodzenie i mocniej podkręcić procesor

A potem w najmniej spodziewanym momencie jebut, i efekty godzinnej roboty szlag trafi. Podkręcane komputery są dobre wśród studentów, trzymających swoje wiecznie rozbebeszone pecety, składane niemal na pająka. Do normalnej pracy kupuje się normalny komputer.

PaRaGaS
06-03-2009, 01:37
Ja sobie złożyłem następujący zestaw:
E8400, Asus P5Q, 2x2GB DDR2 1066MHz CL5 (OCZ Reaper), 2xSamsung F1 500GB @ RAID0
Do tego jakaś grafa z pasywnym chłodzeniem i inne niezbędne pierdoły.
Śmiga. Tylko czasem coś się wywala w kontrolerze RAID i system zalicza BSOD, nie doszedłem co to i niezbyt mnie to boli, bo zdarza się raz na ruski rok.

Ale mimo wszystko taka przestroga:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img89.imageshack.us/img89/3627/dsc7454hj2.jpg)

Pawel92
06-03-2009, 08:56
A potem w najmniej spodziewanym momencie jebut, i efekty godzinnej roboty szlag trafi. Podkręcane komputery są dobre wśród studentów, trzymających swoje wiecznie rozbebeszone pecety, składane niemal na pająka. Do normalnej pracy kupuje się normalny komputer.
+1

wasilewk
06-03-2009, 09:06
Ja sobie złożyłem następujący zestaw:
E8400, Asus P5Q, 2x2GB DDR2 1066MHz CL5 (OCZ Reaper), 2xSamsung F1 500GB @ RAID0
Do tego jakaś grafa z pasywnym chłodzeniem i inne niezbędne pierdoły.
Śmiga. Tylko czasem coś się wywala w kontrolerze RAID i system zalicza BSOD, nie doszedłem co to i niezbyt mnie to boli, bo zdarza się raz na ruski rok.

Ale mimo wszystko taka przestroga:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img89.imageshack.us/img89/3627/dsc7454hj2.jpg)

Wychodzi na to, że jakiś driver współdzieli to samo przerwanie z innym i czasami się to wykrzacza.

W XP możesz to zmienić.

Michal_C
06-03-2009, 10:17
Witam,
Orkaniusz w jednym z ostatnich magazynów FOTO-VIDEO był artykuł o konfiguracji kompa do pracy z PS'em. I co do pytania Twojego o pamięć, to im wyszło, że nie ma wpływu szybkość pamięci ale tylko jej ilość. Doradzali by dać ile się da.

Pozdr

Calme
06-03-2009, 10:39
8GB i nie ma się co rozdrabniać ;)

wasilewk
06-03-2009, 10:44
8GB i nie ma się co rozdrabniać ;)

No i system 64-bitowy i kłopoty z driverami itd. (zwykły XP nie skorzysta z więcej niż 3GB RAM).

Pzdr.

Kyle
06-03-2009, 11:07
No i system 64-bitowy i kłopoty z driverami itd. (zwykły XP nie skorzysta z więcej niż 3GB RAM).

Pzdr.
Kłopoty z jakimi driverami ? ... znowu jakiś MIT o Vista

wasilewk
06-03-2009, 11:14
Kłopoty z jakimi driverami ? ... znowu jakiś MIT o Vista

Eee tam ! (Zaraz jakieś teorie spiskowe !)

Jeśli używam programu sprzed np. 5-6-ciu lat i napisanego pod ogólną nazwą "na Windows" - to raczej pewne, że drivery tego programu są na platformę 32-bitową. A system Windows 32-bitowy nie wykorzysta więcej niż 3GB RAM.

Ja obecnie używam Windows 7, ale też wersji 32 bitowej. Mój PC ma 4GB RAM i system wykorzystuje tylko ok. 3GB.

Pzdr.

PaRaGaS
06-03-2009, 11:17

Jeśli używam programu sprzed np. 5-6-ciu lat i napisanego pod ogólną nazwą "na Windows" - to raczej pewne, że drivery tego programu są na platformę 32-bitową. A system Windows 32-bitowy nie wykorzysta więcej niż 3GB RAM.

Ja obecnie używam Windows 7, ale też wersji 32 bitowej. Mój PC ma 4GB RAM i system wykorzystuje tylko ok. 3GB.

32-bitowe serwerowe Windowsy mają jakoś fajnie rozwiązane zarządzanie pamięcią i wykorzystują więcej niż 4GB.

Kyle
06-03-2009, 11:24

Pzdr.
Drivery programu ... jakiego konkretnie ? JA używam wielu programów 32 bit i nie ma problemu na Vista X64 (czasem najwyżej trzeba uruchomić jako administrator).

32-bitowe serwerowe Windowsy mają jakoś fajnie rozwiązane zarządzanie pamięcią i wykorzystują więcej niż 4GB.
Używają PAE (które nawet chyba się dało włączyć na XP 32 bit)

ps. nie jest to takie do końca fajne

wasilewk
06-03-2009, 11:28
Drivery programu ... jakiego konkretnie ? JA używam wielu programów 32 bit i nie ma problemu na Vista X64 (czasem najwyżej trzeba uruchomić jako administrator).

Używają PAE (które nawet chyba się dało włączyć na XP 32 bit)

A próbowałeś wgrać driver do Twojej starszej karty video, albo do RAID-u na płycie, albo do dźwięku na płycie albo...
Ech szkoda czasu !

Pzdr.

Kyle
06-03-2009, 13:46
A próbowałeś wgrać driver do Twojej starszej karty video, albo do RAID-u na płycie, albo do dźwięku na płycie albo...
Ech szkoda czasu !

Pzdr.
Sam się wgrał akurat :) W Vista są nawet drivery do starych urządzeń których nie ma w XP !!! ;] (np. stara drukarka A3 Canon'a)

Ze starszymi kartami video tym bardziej nie ma problemu (choć jakichś specjalnych antyków nie sprawdzałem ... bo po co ... dla sportu ?).

wasilewk
06-03-2009, 18:29
Sam się wgrał akurat :) W Vista są nawet drivery do starych urządzeń których nie ma w XP !!! ;] (np. stara drukarka A3 Canon'a)

Ze starszymi kartami video tym bardziej nie ma problemu (choć jakichś specjalnych antyków nie sprawdzałem ... bo po co ... dla sportu ?).

Widocznie te rzesze internautów, plujących sobie w brodę z powodu zakupu systemu 64-bitowego, są niedouczone.

Orkaniusz
07-03-2009, 21:24
Po chwili nieobecności wracam do wątku. Otóż kupiłem sobie zestawik: Intel E8400, Płyta Asus P5Q SE/R i RAM OCZ 2x2GB 1066 MHz Reaper, a więc podobnie jak PaRaGaS (grafa, dyski i obudowa były ze starego kompa).
Właśnie się instaluje XP SP3. Przy czym instaluję windę od wczoraj. Szlak mnie trafiał. Co chwile BSOD. Również taki jak pokazał PaRaGaS.
Od 2 godzin dopiero jest ok. Wiecie co pomogło? Zmniejszenie częstotliwości RAM do 800 MHz. Po tym manewrze jest ok. A w ogóle to najpierw miałem problem z prockiem: grzał się do 80 i więcej stopni i wyłączał komputer. Wiecie co pomogło? Nie, nie nowy wiatrak czy pasta. Aktualizacja biosu. Jak ręką odjął. Oho - już SP3 jest. To jeszcze office, a potem Nikon Capture NX i PS. :-)

Czereśniak
07-03-2009, 22:12
Ja tam mam Vistę x64 i to zarówno na lapku jak i na blaszaku i od czasu, gdy dla intela wydali nowe stery dla sieciówki - nie narzekam, a wręcz przeciwnie - chwalę sobie. Do tego obie Visty kupiłem po ok. 240 zł i jak teraz widzę po 480 to mnie pusty śmiech ogarnia - i aż sie ciśnie na usta tekst z songu Kazika - "coście tralalajta zrobili z ta krainą".

Tom01
07-03-2009, 22:13
RAM OCZ (...) Wiecie co pomogło?

Z doświadczenia wiem że pomaga wywalenie tego dziadostwa przez okno.

Orkaniusz
07-03-2009, 22:24
Z doświadczenia wiem że pomaga wywalenie tego dziadostwa przez okno.

No cóż, kilku moich kolegów ma OCZ i sobie chwali, dlatego je kupiłem. Ja niestety w tej chwili nie będę ich polecał, ale może coś tam w BIOSie trzeba grzebnąć...
Co zamiast OCZ? Jakie pamięci w takim razie są polecane?

Tom01
08-03-2009, 14:09
No cóż, kilku moich kolegów ma OCZ i sobie chwali, dlatego je kupiłem. Ja niestety w tej chwili nie będę ich polecał, ale może coś tam w BIOSie trzeba grzebnąć...

To ja proponuję zobaczyć przebiegi czasowe sygnałów na liniach adresowych w czasie pracy.

Orkaniusz
08-03-2009, 15:38
Podejrzewam, że aby to zobaczyć, musiałbym jakiś sprzęcik pomiarowy posiadać, a nie mam. To może napiszecie, jakie pamięci warto kupić? Bo ja te OCZty pewnie mogę oddać, wziąłbym coś lepszego, tylko co?

yoshimitsu
09-03-2009, 01:54
prawdopodobnie aby te ramy poszły na 1066 należy ustawić w biosie odpowiednie napięcie, pewnie 2,4V, sprawdziłeś?

Kyle
09-03-2009, 08:37
Kingston (zwykłe ... najzwyklejsze 800) - wsadzasz i zapominasz. Pracują na standardowym dla DDR2 napięciu 1,8V = nie grzeją się tak jak inne kostki wymagające np. 2,1V, są w pełni stabilne itd.

Orkaniusz
09-03-2009, 08:50
prawdopodobnie aby te ramy poszły na 1066 należy ustawić w biosie odpowiednie napięcie, pewnie 2,4V, sprawdziłeś?

Nie sprawdzałem - natomiast w instrukcji do płyty poczytałem troszkę - jest tam mowa o pamięciach 1066 i jakimś tam SPD... Dziś popytam fachowców w firmie, bo sam się mało na tym wyznaję..

Kyle
09-03-2009, 09:02
Nie sprawdzałem - natomiast w instrukcji do płyty poczytałem troszkę - jest tam mowa o pamięciach 1066 i jakimś tam SPD... Dziś popytam fachowców w firmie, bo sam się mało na tym wyznaję..
SPD to po prostu informacje zapisane w pamięci o parametrach pracy (opóźnienia, częstotliwość, napięcie), które płyta automagicznie odczytuje i "stosuje" - każda pamięć coś takiego ma (no chyba że jakieś antyki z przed kilkunastu lat nie mają ;P).

Tom01
09-03-2009, 13:04
Podejrzewam, że aby to zobaczyć, musiałbym jakiś sprzęcik pomiarowy posiadać, a nie mam. To może napiszecie, jakie pamięci warto kupić? Bo ja te OCZty pewnie mogę oddać, wziąłbym coś lepszego, tylko co?

No, oscyloskop trza by było mieć i to nie z tych tańszych. :)

Jest prostsza metoda, można wsadzić do płyty serwerowej. Takie mają zazwyczaj znacznie mniejsze tolerancje i byle co nie pójdzie. OCZ będzie działać z prawdopodobieństwem 50%. Moim zdaniem to mało, nawet jak na komputer domowy.

Tanie i niezłe moduły robi Kingston. Polecam.

robin102
09-03-2009, 13:33
OCZ miał jakąś wpadkę z długą serią pamięci. Dwóch kolegów na gwarancji komplety wymieniało. Ale genaralnie firma porzadna, jak A-DATA czy kilka innych.
Ja mam PATRiOT 3GB model LLK 800 MHz CL 4-4-4-12 DUAL. Chodzą na 900MHz bez konieczności podnoszenia napięcia. Porównywałem je z GEILAMI bo mam dostęp do zestawu tychże. GEILE według testów z EVERESTA były w którymś tam parametrze o1-2% szybsze, ale nie chodziło o czas zapisu do pamięci, ani o czas odczytu z pamięci, a te parametry są najważniejsze.
Kupuj tanie oby opóźnienie nie było większe niż CL4 bo to producenci i tak naciągają. Kupisz c LC5 to jak przetaktujesz procesor to Ci się zrobi CL7 :mrgreen: (sprawdzałem)

Kyle
09-03-2009, 13:39
OCZ miał jakąś wpadkę z długą serią pamięci. Dwóch kolegów na gwarancji komplety wymieniało. Ale genaralnie firma porzadna, jak A-DATA czy kilka innych.
Ja mam PATRiOT 3GB model LLK 800 MHz CL 4-4-4-12 DUAL. Chodzą na 900MHz bez konieczności podnoszenia napięcia. Porównywałem je z GEILAMI bo mam dostęp do zestawu tychże. GEILE według testów z EVERESTA były w którymś tam parametrze o1-2% szybsze, ale nie chodziło o czas zapisu do pamięci, ani o czas odczytu z pamięci, a te parametry są najważniejsze.
Kupuj tanie oby opóźnienie nie było większe niż CL4 bo to producenci i tak naciągają. Kupisz c LC5 to jak przetaktujesz procesor to Ci się zrobi CL7 :mrgreen: (sprawdzałem)

... no i o ile % zwolni komputer po zmianie z CL5 na CL7 ? 2% ? ... to ja wolę za jedne pieniądze 4 GB tanich firmowych, porządnych pamięci CL5 a nie drogich elo pro 2 GB które nierzadko wymagają niestandardowego, podniesionego napięcia.

Orkaniusz
09-03-2009, 13:56
Dzięki za Wasze porady. Na tę chwilę wygląda mi na to, że OCZ po podniesieniu napięcia na 2.2 V chodzi ok. Tzn. przez 2 godziny zabaw się nie wywalił, a przed podniesieniem napięcia to i 10 min. nie przepracował...

robin102
09-03-2009, 14:05
... no i o ile % zwolni komputer po zmianie z CL5 na CL7 ? 2% ? ... to ja wolę za jedne pieniądze 4 GB tanich firmowych, porządnych pamięci CL5 a nie drogich elo pro 2 GB które nierzadko wymagają niestandardowego, podniesionego napięcia.
Zły plan wedlug mnie. Sprawdziłem. 2 GB porządnych pamięci z CL4 albo nawet CL 3! ale to drozyzna, to lepiej niż 4GB leżakujace bo i tak XP z tego nie korzysta, a pamięci będą szybsze i w efekcie odczuwam szybsza pracę. No tak ale to trzeba sprawdzic empirycznie. Ja się bawiłem tym sprawdzaniem. W przypadku moich zastosowań i mojego komputera wole 2GB dobrych memeorek niż 4GB badziewia noname z którego XP łyka tylko 2,5 GB chyba.

Kyle
09-03-2009, 14:19
Zły plan wedlug mnie. Sprawdziłem. 2 GB porządnych pamięci z CL4 albo nawet CL 3! ale to drozyzna, to lepiej niż 4GB leżakujace bo i tak XP z tego nie korzysta, a pamięci będą szybsze i w efekcie odczuwam szybsza pracę. No tak ale to trzeba sprawdzic empirycznie. Ja się bawiłem tym sprawdzaniem. W przypadku moich zastosowań i mojego komputera wole 2GB dobrych memeorek niż 4GB badziewia noname z którego XP łyka tylko 2,5 GB chyba.
No chyba że tak ... ja w sumie i tak od dosyć dawna nie używam XP 32 bit ... a na Vista X64 przy 2 GB jest krucho ;)

jendryn
26-03-2009, 21:38
Siemanko komputerowcy, mam nadzieję, że pomożecie... Mianowicie przyszła zmiana laptopa na normalny komp. Sprzęt będzie używany głównie do obsługi PS , NX. Czasami jakas gra .Zależy mi na sprzęcie który będzie dośc niezawodny i nie będzie sprawiał problemów w użytkowaniu ( czyli wszystko gra ze sobą). Kiedys dużo siedziałem w branży komputerowej, jednak poprzez odnalezienie sie w "budowlance" całkowicie straciłem rachubę w sprzecie który jest w tej chwili dostępny. Ceny także mnie zaskoczyły ponieważ już od roku nie zaglądałem w cennik. Mój typ to:

http://cgi.ebay.de/Aufruest-PC-Core2-E5200-4GB-ATI-HD-4650-1024MB-HDMI_W0QQitemZ330315253327QQcmdZViewItemQQptZKompo nentenbundles?hash=item330315253327&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1229|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 08

http://cgi.ebay.de/TOP-UPGRADE-AMDX2-6000-GF9500GT-1024MB-4GB-RAM-550W-NEU_W0QQitemZ350179050017QQcmdZViewItemQQptZKompon entenbundles?hash=item350179050017&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1229|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18

do tego dysk ok 500 gb i jakas nagrywarka.

Co do monitora nie jestem jeszcze przekonany. Mam jakies swoje typy (nie jestem profi, nie mam ultra wymagań, po prostu monitor który możnaby skalibrowac i dawałby wiarygodne odwzorowanie kolorów)

http://cgi.ebay.de/19-TFT-Monitor-Eizo-FlexScan-S1921-7ms-DVI-VGA-PIVOT_W0QQitemZ400038570836QQcmdZViewItemQQptZDE_E lektronik_Computer_Computer_Monitore_Flachbildschi rme?hash=item400038570836&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1229|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 08

będe wdzięczny za pomoc

P.S: w związku ze zmianą lapka na normalnego kompa mam na sprzedaż HP Compaq 6715s (2 gb ram, 120 hdd, Ati 128 mb) za 1200 zł

jendryn
27-03-2009, 00:04
up:) nie mając możliwosci edycji poprzedniego postu wrzucam jeszce kilka propozycji. Mam nadzieję , że ktos sie zlituje i pomoże:)

monitor:
http://cgi.ebay.de/TFT-22-Monitor-IIYAMA-ProLite-E2207WSV-B1-Piano-Black_W0QQitemZ350182536617QQcmdZViewItemQQptZDE_E lektronik_Computer_Computer_Monitore_Flachbildschi rme?hash=item350182536617&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1229|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A13 18

komp:
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=110363049807&_trksid=p2759.l1259

Tom01
27-03-2009, 00:59
Co do komputera, nie sposób się wypowiedzieć bo to składaki są. Monitory do wyboru są wymienione: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374

jendryn
27-03-2009, 01:01
Rozumiem , że to składaki , jednak czy nie da się stwierdzic czy taka konfiguracja bedzie odpowiednia?

robin102
27-03-2009, 12:23
Procesor E5200 wydaje się być deko za cienki. Mierz przynajmniej w E8200 ewentualnie E7200. Jeśli komputeros ma służyć do walki z plikami zdjęciowymi które potrafią w 16 bitowym tifie ważyć nawet 200MB. Dobry zestaw który ze wszystkim sobie daje radę, a względnie tani jak komunijny komputer to taki jak ja sobie skleiłem poniżej. Zwykły komunijny komputer, a z wszystkim daje rade.

-procesor intel E8200 2,66 GHz ale z palcem w nosie idzie go przetaktować na boxowym chlodzeniau na 3.0GHz, choć bez przetaktowywania to wydajny szatan jest.
-płyta GIGABYTE P35-DS3R (może być innego producenta oby na chipsecie p35 lub nowszym P45)
-ram 3GB Patriot LLK 800MHz CL4 (lub podobne innego sporawdzonego producenta)
-grafika z allegro za 30zł :mrgreen: karta GF LE6200, ale tu możesz sobie zaszaleć
-dysk Seagate ST3500410AS - nowy model, bardzo szybki i cichutki twardzielek
-zasilacz Topower SilentEZ 400W _239 zl w sklepie www.zenfist.pl (http://www.zenfist.pl) lub coś z tej ligi
obudowa wręcz dowolna od blaszanej puszki za 100zł do czegoś porządniejszgo za 300zł
tania DVD LG np model GH22LS30 LightScribe - sprawna i względnie szybka
nie oszczędzaj na zasilaczu bo to się mści okrutnie, choć już za 150 zł też coś względnie bezpiecznego da sie kupić jakiś AMACROX czy coś z tej ligi.

Kyle
27-03-2009, 13:47
Procesor E5200 wydaje się być deko za cienki. Mierz przynajmniej w E8200 ewentualnie E7200.
E8200 chyba nie jest już sprzedawany. Jest E8400 za 685 PLN ... i wspomniany E5200 za 289 PLN ... E8400 NIE jest raczej 2x szybszy od E5200 więc nie bardzo opłaca się go kupować (pewnie różnica to ~40%).

robin102
27-03-2009, 13:57
E8200 chyba nie jest już sprzedawany. Jest E8400 za 685 PLN.
Całkiem możliwe, że tak jest bo intel sobie tym procem w kolano strzelił. Dzieciak nawet potrafi przetaktować ten procesor i za darmochę mieć model 8400 lub nawet 8500 no może dla spokojności dokładając chłodzenie za 40-50zl.
U mnie z E8200 w dwie minuty zrobił się E8400 :)
E8200 za około 500zł bywał-bywa na allegro do kupienia. Mniej niż E7200 bym nie schodził, no albo tańsze AMD z wyższej półki zostają.

jendryn
27-03-2009, 16:06
Dzięki za podpowiedzi, z pomocą kolegi Tom01 zdecydowałem się jednak na zakup dobrego monitora na początek http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=546&nazwa=Monitor%20EIZO%20FlexScan%20L887K który chwilowo podłącze do lapka, a za 2 miesiące uzbieram i wtedy będe Was pytał znowu:)

kobyll
11-05-2009, 15:42
Panowie zbliża się czas zakupu przez nas kompa - ma to być kombajn do obróbki zdjęć. Zastanawiam się czy do obróbki zdjęć potrzebna mi jest wypasiona karta grafiki czy może zaoszczędzić i kupić płytę główną ze zintegrowaną kartą, a zaoszczędzoną w ten sposób kasę przeznaczyć na dodatkową pamięć RAM lub dodatkowy twardy dysk. W tematyce komputerów nie siedzę od czasów LO i nie mam zielonego pojęcia jak to teraz wszystko wygląda :(

robin102
11-05-2009, 18:39
Lepiej kupić płytę główną bez karty zintegrowanej, dokupić najwyżej na początek taką taniutką radeona za cyrka 40-50 zł jeśli nie giercujesz na komputerze, a potem w przyszlości moze jakiś profesjonalniejszy MATROX czy coś Ci się zamani to sobie wymienisz.

kobyll
11-05-2009, 20:31
Komputer ma być tylko kombajnem do Photoshopa nic więcej. Na pewno nikt nie będzie na nim w nic grał. Ma łyknąć na raz 30 NEFów, nie zamulić i zapisywać pliki w momencie :)

Czy do tego jest mi potrzebna jakaś dobra karta grafiki? Czy karta grafiki ma np. wpływ na odwzorowanie kolorów?
Serio pytam, bo nie mam pojęcia.

konopia
11-05-2009, 21:38
Mój Xp widzi 3,5 GB RAM (wsadzone mam 4).

Jeśli procesor intela to z technologią VT (virtualizacji)- niby do niczego się nie przydaje, ale np. trybu XP pod nowym Win 7 na procku bez VT nie uruchomisz E7200 ( i cała ta rodzina) nie ma VT.

Karta powinna mieć wpływ, jednak obecnie wszystkie tanie sa tak samo dobre w 2d.

Test wydajności W PS CS3.
http://www.tomshardware.co.uk/charts/desktop-cpu-charts-q3-2008/Photoshop-CS-3,826.html