Zobacz pełną wersję : d3 + lampa + boczne pkt'y = kicha - ???
Adam Trzcionka
01-03-2009, 14:19
o tytułowym problemie wspominałem w dziale optyka, bo myślałem, że rzecz dotyczy tylko 50tki. okazuje się, że nie - z 24-70 problem jest równie dokuczliwy, kiksuje podobnie.
przypomnę w czym rzecz - 50tka, oraz 24-70 które chwilowo mam, bez lampy ostrzą bezbłędnie w punkt, bez żadnych kalibracji. z lampą, sb900,przy wspomaganiu - na bocznych punktach katastrofa, bez szans na ostre zdjęcie. wyłącznie wspomagania pomaga, ale to nie może być recepta na coś, co powinno poprawiać działanie, a nie je psuć.
no to teraz coś ode mnie.............
jak już wspominałem w wątku o nowej 50ce u mnie ten problem wygląda jeszcze inaczej -do niedawna miałem tylko SB-800 i z tą lampą oraz 50ką jeśli użyłem AF Assist, miałem dosyć widocznego FFa -niezależnie na którym punkcie AF robiłem test, niezależnie w jakim świetle, niezależnie na jakiej przysłonie i odległości od fotografowanej sceny -był FF i koniec
niedawno kupiłem SB-900 i podczas pierszych radosnych strzałów, stwierdziłem ku wielkiemu zaskoczeniu i radości, ze problem z nietrafianiem w konfiguracji lampa z AF Assist + nowa 50ka przestał istnieć -trafiało idealnie w punkt.............. ale minęły dwa tygodnie, jedno wesele itd itp
no i pojawił się problem......... teraz używając SB-900 z AF Assist i nowej 50ki mam dla odmiany BFa....... zrobiłem już od cholery zdjęć testowych, ponad 2 godziny focenia i analizowania....... no i mam jakieś tam wnioski:
1. bez AF Assist włączonego w lampie nowa 50ka trafia mi z dokładnością 98% conajmniej -niezaleznie od przysłony, rodzaju światła (i ilości), odległości od fotografowanej sceny, czujnika AF
2. z włączoną opcją AF Assist conajmniej 60% zdjęć jest nietrafionych, mam na nich wyraźnego BFa, na tyle wyraźnego, że przeszkadza w oglądaniu zdjęcia
3. nie jest istotne czy podczas ostrzenia wyświetlany jest wzorzec/siatka z AF Assist -bez niego (zasłonięty ręką) BF wystepuje tak samo często i w takim samym nasileniu jak z nim.
4. kiedy mam aktywną opcją AF Assist, nie widzę w ogóle działania opcji precyzyjnej korekty AF -nie istotne czy ustawiam +20 czy -20, błąd BF jest dokładnie taki sam
powoli zaczyna mnie trafiać szlag, bo było dobrze a jest źle............ czyściłem styki, zakładałem obiektyw ponownie, włącz/wyłącz -i inne straszliwe trójstopniowe zaklęcia nic nie dają.....
ostatnie testy (jak narazie 3 razy powtórzone) pokazują, że jest jeszcze dziwniej........ w idealnym świetle trafia w punkt -w kiepskim świetle trafia w punkt z 2-3m, ale jak zmniejszę odległość do powiedzmy 1m to już widac paskudnego BFa.......
cholernie "lubię" jak sprzęt działa mi losowo............ na ostatnim weselu było super, ale co będzie przy wykonywaniu nastepnej roboty ?
3. nie jest istotne czy podczas ostrzenia wyświetlany jest wzorzec/siatka z AF Assist -bez niego (zasłonięty ręką) BF wystepuje tak samo często i w takim samym nasileniu jak z nim.
to jest cholernie dziwne... Ciekawe z czego to moze wynikac?
dodam, ze u mnie 50 AFS z lampa czy to sb600 czy sb800 (d700) wali dosc dziwnie, czasem BF, czasem FF. Nie ma zadnej zaleznosci, ale tez glebiej sie temu nie przygladalem
Hm, nie wiem jak w D3, ale wspomaganie AF w niektórych body jest tylko w trybie AF S i tylko na centralnym punkcie, więc nie ma tematu wspomagania bocznych punktów.
U siebie od nowego D200 mam wyłączone wspomaganie AFa, a i tak body nastawia się w ciemnościach, temat mnie nie interesuje i przepraszam jeśli wprowadzam w błąd.
to jest cholernie dziwne... Ciekawe z czego to moze wynikac?
wyglądało by na jakiś błąd w sofcie (lampy, aparatu, obiektywu ?) -jedno jest pewne, zrobiłem tyle testów, że z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, że u mnie tak to własnie wygląda :/
Hm, nie wiem jak w D3, ale wspomaganie AF w niektórych body jest tylko w trybie AF S i tylko na centralnym punkcie, więc nie ma tematu wspomagania bocznych punktów.
w D3 + SB900 wspomaganie AF działa na każdym punkcie AF -oczywiście w AF-S
U siebie od nowego D200 mam wyłączone wspomaganie AFa, a i tak body nastawia się w ciemnościach, temat mnie nie interesuje i przepraszam jeśli wprowadzam w błąd.
owszem mój D3 też w prawie całkowitych ciemnościach łapie ostrość, jednak z wspomaganiem AF robi to po prostu błyskawicznie, bez...... trwa to czasem sporo.... sekundę, więcej....... w pracy to cholerny dyskomfort i czasem traci się jakieś fajne ujęcie :/
ja sie tylko zapisze do klubu jesli chodzi o ten problem, sprawdzone na trzech body (D3/D700/D300) i pieciu roznych lampkach (3xSB800 + 2xSB900) oraz AF assist z SU-800
problem wydaje sie byc niezalezny od szkla - bo wystepuje tez z niezaleznymi obiektywami np. Sigma
no to mamy większe bagno niż można by się było spodziewać :-(
wieczorkiem sprawdze jak jest w przypadku kombinacji d700 + lampa + tamron i nikkor 24-70
Pytanie podstawowe: używacie trybu 3D ? On jest dość kapryśny jeśli chodzi o AF - assist.
Pytanie podstawowe: używacie trybu 3D ? On jest dość kapryśny jeśli chodzi o AF - assist.
pojedynczy punkt AF i AF-S
AF assist wylaczacie w lampie czerwony wzorek a w body diode ?
u mnie z D700 tez kaszana
superkomornik
01-03-2009, 17:21
D700, szkła rożne, sb-600...i niestety to samo :-/
pojedynczy punkt AF i AF-S
Pojedynczego punktu również można używać przy śledzeniu 3D, pytam jaki masz ustawiony tryb AF w CFach.
Napiszę to o czym napisałem już w innym wątku. Sprzęt inny, ale problem identyczny. D300 + Sigma 30mm f/1.4 + SB-800 z AF assist - syf i dramat (na środkowym także), bez AF assist - zawsze idealnie.
Ale przecież wspomaganie AF działa tylko na środkowym punkcie AF, oraz przy automatycznym wyborze pola. Przy ręcznym wyborze punktu AF innego niż środkowy, wspomaganie AF nie działa wcale.
Adam Trzcionka
01-03-2009, 18:11
Ale przecież wspomaganie AF działa tylko na środkowym punkcie AF, oraz przy automatycznym wyborze pola. Przy ręcznym wyborze punktu AF innego niż środkowy, wspomaganie AF nie działa wcale.
nie do końca rozumiem. wybieram pole ręcznie - wspomaganie działa, co więcej - wybieram pole z lewej od środkowego, wspomaga lewa lampka sb900, z prawej - prawa. wspomaga, znaczy świeci i z tym światełkiem szuka zdecydowanie szybciej. tyle, że pudłuje fatalnie.
W D300 i D700 do których odnoszą się koledzy wcześniej, Af assist nie działa na punktach innych niż środkowy. Jak jest w D3 nie pamiętam dokładnie, ale on chyba nie ma CFa ktory odpowiada za wyłączenie wspomagania AF (tylko trza wyłączyć w lampie). W takim razie chyba nie potrafię pomóc.
Pojedynczego punktu również można używać przy śledzeniu 3D, pytam jaki masz ustawiony tryb AF w CFach.
nie bardzo rozumiem...
hmmm... instrukcja lamp, zarowno sb-800 jak i sb-900 podaje troche ograniczen af-assista - 62-63 od sb800 i strona d58 w instrukcji sb900
nie bardzo rozumiem...
Zobacz w listę customów AFa to zrozumiesz.
Zobacz w listę customów AFa to zrozumiesz.
Tylko my caly czas mowimy o af-assist swieconym przez lampe zewnetrzna. Custom AF nie ma tu znaczenia, bo w przypadku podpiecia lampy, pierwszenstwo ma AF assist w lampie,
a ten w body nawet jesli jest wlaczony nie bedzie swiecil.
Ale ja o chlebie wy o niebie. Ja pytam jaki jest ustawiony tryb pracy AF w menu aparatu. W D700 jest to CF a3: Dynamiczny wybór pola ostrosci. Ostatni jego tryb to śledzenie 3D. Teoretycznie działa on tylko w trybie AF-C, ale zauważylem to już w D300, ze po wyłączeniu tego trybu AF robi się jakby mniej kapryśny. Ale może to tylko złudzenie.
superkomornik
01-03-2009, 19:08
AF-S, pojedyncze pole AF
Ale ja o chlebie wy o niebie. Ja pytam jaki jest ustawiony tryb pracy AF w menu aparatu. W D700 jest to CF a3: Dynamiczny wybór pola ostrosci. Ostatni jego tryb to śledzenie 3D. Teoretycznie działa on tylko w trybie AF-C, ale zauważylem to już w D300, ze po wyłączeniu tego trybu AF robi się jakby mniej kapryśny. Ale może to tylko złudzenie.
a3 ustawione na 9 pol - roznie, czasem BF, czasem FF, czasem w punkt
a3 na sledzenie 3d - wiekszych zmian nie zauwazylem
a i d700 z sb600 doswietla kazde pole (w menu ustawione na 11 pol)
W takim razie możliwości wyczerpane. Faktycznie, ciekawostka. Spróbuję zainteresować tym faktem wsparcie techniczne.
A po co im zawracać głowę? Możemy przecież sami pomyśleć.
Może warto się zastanowić, co się dzieje z AF podczas używania tego AFAssist w lampach. Myślę, że po chwili zastanowienia, wszystko stanie się bardziej jasne. Naciskamy spust do połowy, lampa wyświetla czerwony wzorek (taką specyficzną kratkę) i AF powinien ustawić ostrość. Tak byśmy chcieli. Ale są tu niestety dwa graniczne przypadki.
Pierwszy to taki, gdy ta czerwona lampka oświetla jakieś elementy z ostrymi krawędziami, które po oświetleniu wytworzą wyraźny mikrokontrast. Wtedy układ AF najprawdopodobniej znajdzie te kontrastowe (ostre) elementy i na nich, prawidłowo ustawi ostrość. AF się wtedy nie pomyli lub pomyli się nieznacznie (w dopuszczalnych granicach). W tym przypadku czerwona lampka (czerwony wzorek) dostarcza jedynie nieco dodatkowego światła i na tym kończy się rola AF Assist. Jeśli zamocujemy aparat na statywie i ostrość da się ustawić bez AF Assist, to zapewne w tym samym położeniu aparatu, po włączeniu AF Assist ostrość również zostanie ustawiona poprawnie i na dodatek znacznie szybcziej.
Drugi graniczny przypadek, to jednolita biała ściana bez żadnych elementów kontrastowych. Na takiej ścianie AF nie ustawi ostrości nawet w słoneczny dzień, bo nie ma tam nic ostrego (nie ma mikrokontrastów). Nie ma tam niczego, na czym AF może tę ostrość ustawić. Jeśli jednak taką ścianę oświetlimy tym czerwonym wzorkiem z AF Assist w lampie, to aparat bez problemu ustawi ostrość na tej jednolitej ścianie. Warto się zastanowić dlaczego uda mu się coś, co nie było możliwe nawet w jasny słoneczny dzień. Odpowiedź jest prosta - aparat ustawił ostrość na tym wzorku rzutowanym na ścianę. Aparat potraktuje ten wzorek, jako obiekt, na który trzeba ustawić ostrość. Niby o to chodzi, ale jest jedno ale. Ten rzutowany na ścianę wzorek nie jest idealnie ostry, a krawędzie tych czerwonych linii są mniej lub bardziej rozmyte. Na dodatek AF jest układem fazowym, więc działa w ten sposób, że dokonuje pomiaru, następnie oblicza korektę i na tej podstawie koryguje ustawienie odległości ostrzenia na obiektywie. Wynika z tego, że układ AF usiłuje skorygować odległość ostrzenia tak, żeby te niezbyt ostre czerwone linie rzutowane na ścianę stały się ostre na zdjęciu. Jest to oczywiście niemożliwe, ale układ AF o tym nie wie. W efekcie ustawia ostrość na obiekcie teoretycznym, czyli albo przed, albo za naszą ścianą, w zależności od tego jak ostro (lub nie ostro) będzie wyglądał ten czerwony wzorek rzutowany na ścianę i jak wypadnie ten pierwszy pomiar ostrości. Gdyby ten czerwony wzorek dawał na naszej ścianie idealnie ostre krawędzie, to zapewne AF by się nie mylił.
Podczas normalego fotografowania mamy oczywiście różne przypadki pośrednie. Raz większy mikrokontrast występuje na rzeczywistych krawędziach obrazu, ale inym razem największy mikrokontrast występuje na krawędziach rzutowanej czerwonej siatki Af Assist. W zalezności od tego, jak ułożą się mikrokontrasty w obszarze analizowanym przez czujniki, układ AF może różnie ustawiać ostrość. Ten problem jest istotny głównie na małych przysłonach. Jeśli GO jest wystarczająco duża, to takie działanie Af Assist może być uznane za akceptowalne. Ale jeśli chcemy to pogodzić z papierową GO, to mogą być problemy.
Dlaczego ten problem nie wystepuje w przypadku lampki na korpusie? Ta lampka nie rzuca na nasz obiekt żadnej siatki, a jedynie dodatkowo oświetla obiekt. W konsekwencji aparat co prawda nie ustawi ostrości na idealnie jednolitej białej ścianie, ale za to nie popełni błędu przy ustawianiu ostrości na rzeczywistym obiekcie.
Myślę, że tak właśnie można wytłumaczyć te problemy z AF Assist w lampach.
..
Drugi graniczny przypadek, to jednolita biała ściana bez żadnych elementów kontrastowych. Na takiej ścianie AF nie ustawi ostrości nawet w słoneczny dzień, bo nie ma tam nic ostrego (nie ma mikrokontrastów). Nie ma tam niczego, na czym AF może tę ostrość ustawić. Jeśli jednak taką ścianę oświetlimy tym czerwonym wzorkiem z AF Assist w lampie, to aparat bez problemu ustawi ostrość na tej jednolitej ścianie. Warto się zastanowić dlaczego uda mu się coś, co nie było możliwe nawet w jasny słoneczny dzień. Odpowiedź jest prosta - aparat ustawił ostrość na tym wzorku rzutowanym na ścianę. Aparat potraktuje ten wzorek, jako obiekt, na który trzeba ustawić ostrość. Niby o to chodzi, ale jest jedno ale. Ten rzutowany na ścianę wzorek nie jest idealnie ostry, a krawędzie tych czerwonych linii są mniej lub bardziej rozmyte.Ja sądzę dość podobnie, ale co do tego, że AF wtedy nie trafia, kładę nie na karb tego, że krawędzie czerwonego wzorku nie sa ostre, a na to, że ... wzorek jest czerwony. Jak wiadomo różna długość fali jest różnie załamywana, czerwony ogniskuje w dość innym miejscu. Obiektywy są oczywiście tak konstruowane, by wszystkie kolory ogniskowały w tym samym miejscu (APO), ale jedne szkłą robia to lepiej, inne gorzej. Na starych szkłach była kreska z której można było sobie wywnioskowac, że jest to problem.
Nie wiem czy to prawidłowe rozumowanie, ale chyba tak.
A po co im zawracać głowę? Możemy przecież sami pomyśleć.
Może warto się zastanowić, co się dzieje z AF podczas używania tego AFAssist w lampach. Myślę, że po chwili zastanowienia, wszystko stanie się bardziej jasne. Naciskamy spust do połowy, lampa wyświetla czerwony wzorek (taką specyficzną kratkę) i AF powinien ustawić ostrość. Tak byśmy chcieli. Ale są tu niestety dwa graniczne przypadki.
tylko, że jak wspominałem robiłem testy z wyświetlaniem wzorka i bez (zasłoniłem ręką) -efekt ten sam...... czyli, że samo włączenie opcji AF Assist coś zmienia -wzorek nie musi być nawet wyświetlony.......... :-(
A to faktycznie komplikuje sprawę :(
Moja jak sądziłem niegłupia teoria nie ma szansy zadziałać.
Chyba, że w algorytm działania AF są wbudowane jakieś korekty, które mają minimalizować te efekty. Wtedy, choć wzorka nie ma, korekta jest wprowadzana. Tak też może być. Ale nie sądzą, żeby nam było dane poznać prawdę. :wink:
JK (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=2387), też tak pomyślałem -jakaś korekta najprawdopodobniej jest włączana w AF po włączeniu AF Assist........ kto wie, może jak będzie więcej zgłoszeń nieprawidłowego działania tej funkcji, to jakis nowy firmware (do puszki, do lampy ?) rozwiąrze problem ?
Wszystkie wasze wyżej wymienione teorie biorą w łeb panowie, gdyż AF assist lampy SB-800 sprawdzał się znakomicie z D50 i D200 a przestał się sprawdzać z D300. Zasady i ograniczenia działania autofokusa znam.
Wszystkie wasze wyżej wymienione teorie biorą w łeb panowie, gdyż AF assist lampy SB-800 sprawdzał się znakomicie z D50 i D200 a przestał się sprawdzać z D300. Zasady i ograniczenia działania autofokusa znam.
Z D200 nie każdym. Na moich, wyświetlany na gładkiej białej ścianie wzorek z SB880 powoduje duży BF. Teoria Jacka dotycząca czerwonego światła być może nie jest pozbawiona pewnych podstaw. W słabym świetle żarowym (zwykłe żarówki w żółtych kloszach) moje aparaty mają również wyraźną tendencję do BF, która to nie występuje np. przy świetlówkach (również słabych). Również, co kilkukrotnie z niedowierzaniem sprawdzałem, próby ustawienia ostrości na czerwoną zasłonę przy słabym świetle także powodowały spory BF. Dodam jeszcze, że zasłona miała wyraźny kontrastowy wzór, który powinien ułatwić pracę układowi AF.
Wszystkie te przypadłości występują jednak tylko przy słabym świetle (kilka EV), przy silnym żarowym nie zaobserwowałem BF podczas ostrzenia na kolor czerwony. Również w warunkach zmierzchowych, nawet z mniejsza ilością światła aparaty ostrzą bardzo dobrze.
Z D200 nie każdym. Na moich, wyświetlany na gładkiej białej ścianie wzorek z SB880 powoduje duży BF. Teoria Jacka dotycząca czerwonego światła być może nie jest pozbawiona pewnych podstaw. W słabym świetle żarowym (zwykłe żarówki w żółtych kloszach) moje aparaty mają również wyraźną tendencję do BF, która to nie występuje np. przy świetlówkach (również słabych). Również, co kilkukrotnie z niedowierzaniem sprawdzałem, próby ustawienia ostrości na czerwoną zasłonę przy słabym świetle także powodowały spory BF. Dodam jeszcze, że zasłona miała wyraźny kontrastowy wzór, który powinien ułatwić pracę układowi AF.
Wszystkie te przypadłości występują jednak tylko przy słabym świetle (kilka EV), przy silnym żarowym nie zaobserwowałem BF podczas ostrzenia na kolor czerwony. Również w warunkach zmierzchowych, nawet z mniejsza ilością światła aparaty ostrzą bardzo dobrze.
Rozumiem i co do teorii JK się zgadzam. Nie tłumaczy ona jednak ogromnej różnicy w funkcjonalności pomiędzy dwoma wymienionymi przeze mnie modelami (D50, D200) a Nikonem D300. Wygląda to na błędy oprogramowania korpusu. Wcześnie, mając bardzo mało fotograficznego doświadczenia radziłem sobie z AF assist w kompletnej ciemnicy, w nocy o 02.00 na środku ulicy miasta. Obecnie, po roku nauki, z korpusem D300 muszę AF assist wyłączyć, jeżeli chcę mieć jakiekolwiek zdjęcia z nocy sylwestrowej.
Właśnie popróbowałem jak to jest - D3 + 50mm f/1.4G AF-S, faktycznie kiedy ostrośc ustawiam na krańcowe pola AF to z ostrością jest różnie... ale jest na to sposób - ustawiamy pole AF centralnie, kadrujemy przy ustawionym C1 (blokada AE spustem migawki - ON), zmieniamy kadr w wizjerze przy wciśniętym do połowy spustem i robimy zdjęcie ;)
mswilk (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=331), problem w tym jak ma się jazdy z AF też na centralnym punkcie AF.... jak u mnie...... no ale na to też jest sposób -łapiemy ostrość na nosie a nie na oczach......... ale nie tędy droga :-(
(...) łapiemy ostrość na nosie a nie na oczach......... ale nie tędy droga :-(
Bezdyskusyjnie masz rację, przecież od tego typu "zabawek" oczekuje się 100% sprawności...
Cóż należy miec nadzieję, że producent uwzględni te niedogodności przy następnej aktualizacji firmware.
Ja nie wniosę nic odkrywczego do tematu, potwierdzę tylko problemy:
D700 + N35-70 2.8 / N85 1.8 / N50 1.4 D + SB600 - dokładnie te same objawy.
Z D300 również zaobserwowane, jednak nie dogłębnie zbadane.
Nie trzeba tu d3 czy d700, w poczciwym D80 i np. N18-70 przy podpiętej lampie z włączonym czerwonym wspomaganiem problem występuje.
superkomornik
08-03-2009, 13:57
Totalna kaszana... wczoaj robiłem zdjęcia z lampą na wernisazu i większośc nieostra :(
W domu zrobiłem szybki test. D700 z Tamronem 17-35, Af-S, boczne pole AF, Sb-600
Górne zdjęcie z włączonym wspomaganiem z lampy, na dole bez wspomagania.
Celowałem na napis Nikon
Różnica kolosalna :/
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images49.fotosik.pl/78/c36d494456707e7e.jpg)
Przetestowałem to na 1000 sposobów - mz. ewidentny błąd w fimware. D3+SB900+AF-S50/1.4 lub 24-70/2.8 z AF assist na środkowym punkcie trafia z chirurgiczną precyzją, na bocznych daje konsekwentny, powtarzalny i zawsze taki sam backfocus. Sytuacja ma miejsce niezależnie od trybu AF i czegokolwiektamsobie bądź. Sądzę, że trzeba po prostu sprawę zgłosić i czekać na update oprogramowania.
(...) Sądzę, że trzeba po prostu sprawę zgłosić i czekać na update oprogramowania.
OK. No to kto zgłasza, a może już ktoś zgłosił ?
OK. No to kto zgłasza, a może już ktoś zgłosił ?
najlepiej niech każdy zgłosi
najlepiej niech każdy zgłosi
Słusznie, jak dostaną dużą liczbę zgłoszeń w tym samym temacie to może cos sie ruszy.
Gdzie jest najlepsze miejsce na zgłaszanie tego typu problemów? Chętnie się tam dopiszę.
Problem w D3x-ie nie wystepuje. Ostrzenie na srodkowy czy boczny z i bez AF assist daje powtarzalne i takie same wyniki - w punkt.
U mnie D3 + 24-70/2.8.
Sprawdzalem zarowno na SB900 jak i SB600, na obu nie zauwazylem zadnego problemu. Sprawdzalem na 70/2.8 dla uzyskania najmniejszej GO.
Koniec wątku? Brak rozwiązania? Bo co wernisaż, to boli tak samo. :/
hmm... pokusiłem się o napisanie do Nikona i... otrzymałem też odpowiedź:
"Nawiązując do zgłaszanego przez Pana problemu dotyczącego negatywnego wpływu użycia opcji wspomagania AF na lampie SB-900 na poprawność ustawiania ostrości w aparacie D3 - udało mi się przeprowadzić dzisiaj dość obszerne testy.
Przechodząc do rzeczy - nie udało mi się potwierdzić wystepowania opisanego przez Pana problemu. Testowałem dwa korpusy D3, przy użyciu lampy SB-900 i obiektywów: AF-S 24-70 f/
źródło (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/rnt/rnw/img/trnsp.gif)2.8 (na ogniskowych 24mm i 70mm) + AF-S 50mm f/
źródło (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/rnt/rnw/img/trnsp.gif)1.4. Oświetlenie było raczej słabe, tak, iż przy przysłonie f/
źródło (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/rnt/rnw/img/trnsp.gif)2.8 aby uzyskać czasy ekspozycji w granicach 1/
źródło (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/rnt/rnw/img/trnsp.gif)100 - 1/
źródło (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/rnt/rnw/img/trnsp.gif)125s czułość musiała być podniesiona do wartości ISO 2500.
Otóż w powyższych wrunkach:
1. nie udało mi się potwierdzić, iż uruchomienie wspomagania wpływa negatywnie na ostrość; muszę tutaj dodać, iż w takich warunkach oświetleniowych autofokus D3 okazał się na tyle skuteczny, iż włączenie lub wyłączenie (bądź zasłonięcie lampy wspomagania AF) nie wpływało w znaczy sposób na skuteczność ustawiania ostrości - w obu przypadkach zdarzały się pewne niedokładności (około 5%) a niewielka różnica dała się raczej zauważyć na korzyść włączonego wspomagania AF
2. opcja precyzyjnej korekty AF (AF fine tuning) wpływała na sposób pracy AF i regulacja w zakresie -20 do +20 przynosiła na zdjęciach spodziewane przesunięcie punktu ostrości zarówno w przypadku włączonego jak i wyłączonego wspomagania AF na SB-900
3. zgodnie z przewidywaniami udało mi się potwierdzić, że skuteczność ustawiania ostrości przy użyciu bocznych punktów AF była sporo niższa niż przy użyciu centralnego pola (było to szczególnie widoczne w przypadku użycia szerokiego kąta widzenia). Różnica ta wynika głównie z faktu iż pola centralne wykorzystują krzyżowe sensory AF, natomiast pola boczne są tylko sensorami pionowymi. Dodatkowo szeroki kąt widzenia powoduje, że wiecej elementów jest 'upchnięte' w kadrze i obraz jest przez to niejako spłaszczony - więc dla systemu AF jest znacznie trudniej precyzyjnie wyznaczyć odległośc do obiektu.
Tutaj znowu nie udało sie jednak potwierdzić, że włączenie wspomagania AF powoduje większą niedokładność pracy systemu ustawiania ostrości.
Generalnie nie udało mi się potwierdzić, że w tym zakresie występuje jakiś problem we współpracy D3 z SB-900 i że oprogramowanie aparatu/
źródło (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/rnt/rnw/img/trnsp.gif)lampy wymagałoby wprowadzenia zmian.
Czy w związku z powyższym mógłbym poprosic Pana o przesłanie zdjęć, które wykonał Pan testując problem (koniecznie
źródło (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/rnt/rnw/img/trnsp.gif) oryginalnych i nie edytowanych, najlepiej w formacie Nef) i jakiś dodatkowy opis procedury według jakiej dokonał Pan testu. Mam nadzieję, że to pozwoli ustalić, w jakich warunkach i przy jakich ustawieniach problem występuje - i jeżeli trzeba przeprowadzić dodatkowe testy posiadanego przez Pana sprzętu w naszym serwisie.
Przeprowadzenie testów proponowałbym poprzedzić dokonaniem stosownego resetu zarówno aparatu jak i lampy. Dokładne informacje, co do sposobu resetowania znajdzie Pan w instrukcjach obsługi - a w razie potrzeby gotowy jestem służyć dokładnymi wskazówkami.
Jest kilka spraw, o których warto pamiętać testująć ten problem:
- AF assist moze współpracować z obiektywami o zakresie 17 -135, ale przy określonych ogniskowych tylko określone punkty AF mogą być uzyte
- wspomaganie AF jest w większości obiektywów skuteczne dopiero przy odległościach do obiektu większych niż 1m
-wspomaganie nie działa przy ciągłym autofokusie
Więcej informacji na stronie D58 instrukcji obsługi do SB-900."
Czy ktoś jeszcze zgłaszał problem do Nikona ?
Ja niestety jeszcze problemu do Nikona nie zgłaszałem -postaram się za to jeszcze dzisiaj umieścić na swoim serwerze odpowiednie NEFy z wynikami testów, które kolejny raz przeprowadzę.
W razie czego miejsca mam na nim jeszcze trochę, więc mogę wstawić wyniki testów przeprowadzone przez innych forumowiczów -i takiego linka poślemy do Nikona.
No właśnie, wiadomo ile ważą NEF,y ... i przez to oraz ze względu na brak czasu na bawienie się z testami chyba sobię odpuszczę (na razie)
ja sie zlapalem na tym - po doczytaniu instrukcji - ze testy domowe, z ktorych mam nefy robilem ponizej jednego metra, wiec sa niereprezentatywne i wszystko musialbym powtorzyc
a normalnie mam af assist na off w lampie, po niemilych poczatkach, wolalem nie ryzykowac
jak bede mial troche czasu to wybadam temat i nefy pojda do fatmana
Adam Trzcionka
13-03-2009, 15:28
a ja robilem testy na róznych dystansach. i kicha jak była, tak jest, niestety. wspomaganie dla mnie przestało istnieć, bo punkty zmieniam często. szkoda.
Radek Radziszewski
13-03-2009, 15:31
wspomaganie o mnie nie działało na D300 o dziwo na D700 jest ok - lampa ta sama szkła też...
a ja robilem testy na róznych dystansach. i kicha jak była, tak jest, niestety. wspomaganie dla mnie przestało istnieć, bo punkty zmieniam często. szkoda.
To Ty robisz zdjęcia Nikonem? :shock: ;)
Wow, taka odpowiedz, to rozumiem. Pelna profeska :)
Natomiast jak juz wspomnialem, probowalem u siebie dokonac jakichkolwiek bledow z ostroscia i nic mi z tego nie wyszlo, wiec problem nie dotyczy wszystkich aparatow/lamp.
Robiłem testy (nawet z maly5) i u mnie ten feler nie występuje. Testowałem głównie na d700+50/1.4G + SB800. Zarówno na bocznych, dolnych, centralnym z włączonym assist i wył jest OK.
Adam Trzcionka
13-03-2009, 16:37
To Ty robisz zdjęcia Nikonem? :shock: ;)
część. mam nadal cały system canona, dokupiłem kilka m-cy temu d3 z 14-24 i 50, żeby poznać, zrozumieć i ew zamiast 14 i 16-35 z C pracowac zestawem d3 i 14-24. nadal widzę sporo ułomności, ale i doceniam zalety, choć chodzi mi po głowie jednak jego sprzedaż.
Antonina
13-03-2009, 17:52
U mnie problem nie występuje, sprawdzane na rożnych odległościach, ciemnica totalna. Może to jakaś wadliwa seria? mój nr seryjny aparatu zaczyna się od 2001xxx
źródło (http://img9.imageshack.us/img9/9605/beznazwy1pqb.jpg)
u mnie 212 **** też nie ma takiego problemu... z 85
Niedzwiedz
13-03-2009, 17:57
problem mocno występuje z 50G i 135 DC np reszta szkieł moich chodzi dobrze
Adam Trzcionka
13-03-2009, 18:33
nie sądzę, żeby to była kwestia walniętej serii - mamy puchy z duzym rozrzutem numerów, no i kupione w ponadrocznym odstępie. stawiam na soft i niektóre szkła. z 14-24 problemu nie mam.
Też tak mam na 100% w D700 + 24-70 + SB-900, reszty ob. nie sprawdzałem.
Lipa :/
nie sądzę, żeby to była kwestia walniętej serii - mamy puchy z duzym rozrzutem numerów, no i kupione w ponadrocznym odstępie. stawiam na soft i niektóre szkła. z 14-24 problemu nie mam.
Jestem o tym przekonany. To musi być wina oprogramowania. Problem zgłasza wiele osób ze sprzętem w różnych konfiguracjach. Różne korpusy, różna optyka, problem ten sam. U mnie D300 + Sigma 30mm. O AF assist muszę zapomnieć.
(...) Problem zgłasza wiele osób ze sprzętem w różnych konfiguracjach. (...)
Tak, ale gdzie zgłasza, do Nikona ? Nie sądzę.
Jeśli to są tylko żale na forum to to z pewnością Nikon nie zareaguje....
Antonina
14-03-2009, 17:32
Dzisiaj jeszcze sprawdziłam na 50 1,4 i 1,8 oraz Tamron 90 opisywana sytuacja nie występuje wszystkie zdjęcia w punkt, wersja oprogramowania 2.01.
d700+sb900 boczne punkty maja BF z 50 afs i 85/1,8
U mnie tez problem wystepuje. Dziś robiłem ślubik. D700 + N 24-70 + SB 900. Po kilku zdjęciach z lampą zorientowałem się, że ostrosć w ... lesie. Ewidentmy BF. Po wyłaczeniu AF assist ostrość w punkt. Mam nadzieję, że wkrótce nikon rozwiąże jakoś ten problem.
Dopiero szukajka odnalazła ten temat.
Zeszła sobota D3, SB-900 i 50 1.8 oraz 1.4...błędy AF, że hohoho. Dopiero 85 1.4 i 24-70 dawały radę.
co prawda nie mam d3 ale w moim d80 też zauważyłem ten problem. z 50 1.8 35 1.8 i 18-200VR. bez AF Assist jest dobrze a z nim gorzej niż źle 95% zdjęć nietrafionych (BF), lampa to sb900
Porobiłem trochę testów.
Wnioski:
AF-Assist zarówno w SB-800 jak i SB-900 wprowadza kolosalne błędy AF przy tych szkłach:
50 1.8
50 1.4
85 1.4
24-70 2.8
Przy wszystkich innych polach ostrości oprócz 15 środkowych.
Robiłem po 3 zdjęcia, odległość od mierzonego obiektu 4 metry. Ciemne warunki, ISO 1600, 1/80 i 1.8 albo 2.8.
Zapewniam, że zdjęcia robione bez lamp, wychodziły na bocznych polach AF duuuuużo lepiej, w każdym razie stosunkowo ostre. Natomiast środkowe pole wypadało lepiej z AF-Assist.
Aż dziwne, że w necie nie huczy na ten temat?
P.S. D3 na 2.01
SB-900 na 5.02
Może większość wyznaje taka zasadę jak ja - nienawidzi wspomagania AF ;), więc ta wada jest zupełnie bez znaczenia. Nie sprawdzałem jak u mnie, nie wiem gdzie się włącza wspomaganie :mrgreen:
PS - D200 ma czulszy AF na bocznych punktach, czasami jednak brakuje mi pewności AF na bocznych punktach D700.
Są to cropy z środka kadru. Nef prosto z puszki, wołany standardowo w lightroom, nie ruszane suwaki, nie usuwany exif, nie ostrzony. Zmiana na jpg tylko. Mogą się różnić trochę balansem bieli, miałem na auto.
ISO 1600, f 1.8 albo 2.8 zależnie od szkła, 1/80, podparte łokciem.
Ostrzyłem na zamek w drzwiach, lewym skrajnym polem ostrości.
1.Z AF-Assist SB-900, wyłączony błysk.
2.Oraz kompletnie bez lampy i AF-Assist.
85 1.4 @ 1.8
1.
źródło (http://img33.imageshack.us/my.php?image=d3aftest41.jpg)
2.
źródło (http://img43.imageshack.us/my.php?image=d3aftest71.jpg)
24-70 @70 @ 2.8
1.
źródło (http://img241.imageshack.us/my.php?image=d3aftest11.jpg)
2.
źródło (http://img41.imageshack.us/my.php?image=d3aftest19.jpg)
50 1.4 @ 1.8
1.
źródło (http://img39.imageshack.us/my.php?image=d3aftest15.jpg)
2.
źródło (http://img39.imageshack.us/my.php?image=d3aftest23.jpg)
50 1.8 @ 1.8
1.
źródło (http://img43.imageshack.us/my.php?image=d3aftest17.jpg)
2.
źródło (http://img38.imageshack.us/my.php?image=d3aftest27.jpg)
pewnym usprawiedliwieniem jest to, że punkty boczne sa liniowe, a zamek był równoległy do tych linii. Natomiast fakt, że włączenie czy wyłaczenie wspomagania nic nie zmienia w tej kwestii i powinno trafiać podobnie.
Kuba Borysko
29-05-2009, 16:36
Czyli stanęło na tym, że nadal ze strony Nikona cisza? Pytam, bo zastanawiałem się właśnie nad kupnem SB-900 jako głównej lampy do cykania w kościele(zapasową miałbym 600), ale wydanie 1,5 tys zł na totalną losowość sprzętu średnio mi się uśmiecha.
Czyli stanęło na tym, że nadal ze strony Nikona cisza? Pytam, bo zastanawiałem się właśnie nad kupnem SB-900 jako głównej lampy do cykania w kościele(zapasową miałbym 600), ale wydanie 1,5 tys zł na totalną losowość sprzętu średnio mi się uśmiecha.
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1178492&postcount=65
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1177691&postcount=49
SB900 nie ma tu nic do rzeczy.
Z D2X i szkłami: 35 1.8, 50 1.4, 85 1.8 wspomaganie AF działa idealnie.
Na D700 miałem ten sam problem notorycznie, z tymi samymi szkłami, na D300 również. A wątek tyczy się D3.
Przy czym z SB600 również problem z powyższymi korpusami się pojawiał.
SB600 z D2X działa również idealnie.