Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D700 - który program do obróbki?

popi
01-03-2009, 13:37
Witam i na wstępie życzę miłej Niedzieli

Mam pytanie związane z wyborem "oprogramowania" dla D700 pod względem jak najlepszej późniejszej jakości zdjęcia: który polecacie do wołania nef-ów i późniejszej obróbki?

Na razie próbuję trialowej wersji NX; nie poraża szybkością :( (spotkałem się też z opiniami że CaptureOne "woła" lepiej)

Pzdr, Piotr

Pawel92
01-03-2009, 14:39
Capture NX2 do "wywolywania", jezeli nie masz setek zdjec naraz.

Patio
01-03-2009, 14:47
Capture NX2 do "wywolywania", jezeli nie masz setek zdjec naraz.

Nie podzielam zdania ;) na Macu NX działa świetnie

Pawel92
01-03-2009, 16:25
Na razie próbuję trialowej wersji NX; nie poraża szybkością :(

Wyglada na to, ze kolega popi1612 nie pracuje na Macu :)

popi
02-03-2009, 09:25
Wyglada na to, ze kolega popi1612 nie pracuje na Macu :)

Jesteście pewni, że NX najlepszy do wołania NEF-ów z Nikona (logicznie rzecz biorąc powinien być najlepszy bo w końcu inżynierowie N powinni wiedzieć jak najlepiej wywołać własnego rawa-a).
Pytanie może powtarzające się setki razy ale zależy mi na opinii czy lepszy od np.CaptureOne (może inżynierowie z innej firmy potrafili zrobić lepszy program?)

stig
02-03-2009, 12:18
Pytanie może powtarzające się setki razy ale zależy mi na opinii czy lepszy od np.CaptureOne (może inżynierowie z innej firmy potrafili zrobić lepszy program?)Odpowiem chyba po raz setny. TAK -- Capture NX daje najlepsze efekty wywolywania NEFa! Wystarczy, czy moze jeszcze raz, ale wiekszym stopniem pisma? :)
CaptureOne jest najszybszym wolaczem i najlepszym zaraz po Nikon Capture i Adobe CameraRAW. Niestety jakoscia koncowa odstaje nieco od Adobe i mocno od NC.

Dziurex
02-03-2009, 14:12
Ja używam ps4 i jestem bardzo zadowolony z wywoływania NEFów i dalszej obróbki.

popi
02-03-2009, 18:16
Odpowiem chyba po raz setny. TAK -- Capture NX daje najlepsze efekty wywolywania NEFa! Wystarczy, czy moze jeszcze raz, ale wiekszym stopniem pisma? :)
CaptureOne jest najszybszym wolaczem i najlepszym zaraz po Nikon Capture i Adobe CameraRAW. Niestety jakoscia koncowa odstaje nieco od Adobe i mocno od NC.

O właśnie, o taką SETNĄ odpowiedź i potwierdzenie mi chodziło :-D

Adam Rimbaud
02-03-2009, 23:49

Ja bym powiedzial ze dziala sprawnie. Z tym swietnie bym nie przesadzal. Fakt ucze sie NX2, do tej pory Lightroom2. Niestety NX2 potrafi zwolnic troche komputer.
konfiguracja
MacPro
2x2,66Ghz
10Gb Ram
1x320Gb HDD
2x1Tb HDD
10.5.5

Z czystej ciekawosci jutro sprawdze sluzbowego 2x3,2 Octo :/