Zobacz pełną wersję : Karty pamięci do D80
witam serdecznie... szukam testów bądź opini na temat wyboru kart do powyższego modelu lustrzanki...
byłem już na stronach:
http://www.extremetech.com/article2/0,1697,2094716,00.asp
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/265/1031265/sdhc-card-speeds-touch-class
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8531
i paru innych...
lecz wiekszość testów i opini jest z 2006 - 2007 roku a od tej pory na pewno wyszły juz nowsze karty a co za tym idzie być może szybsze... czy znacie jakies nowsze testy?
moje dodatkowe pytania i chęć pozania opini w tym temacie od innych użytkowniów:
- jaką kartę powininem zakupić do tego modelu?
- jaką granice ma aparat co do zapisu danych? (chodzi mi aby nei kupować albo przynajmniej mieć na uwadze karty z zapisem szybszym niż możliwości aparatu)
- co polecacie a czego sie wystrzegać w kupnie?
- jaka jest różnica między SD a SDHC i czy aparat obsługuje tn drugi tym ponieważ różnie w specyfikacjach jest napisane i nie wiem czemu wierzyć?
z góry dziekuje za wszelą pomoc i odpowedzi... :)
Lukaszduda
01-03-2009, 12:43
Ja w owym nikonie posiadam karty Kingstona, wszystkie SDHC, i bardzo dobrze pracuja:)
3 wg instrukcji, 2,5 realnie klatki na sekundę.. z taka prędkością 80tka robi zdjęcia.. każda karta (markowa) obecnie oferowana na rynku obsłuży Ci transfer o takiej "szybkości". myślę że powinieneś raczej skupić się na jakości samej kary.. na gwarancji oraz na jej producencie. do tego należało by rozważyć kwestię .. czy jedna karta o większej pojemności, czy też kilka np. o pojemności 2 gb kart. osobiście posiadam 3 karty 2gb + 1 karta 1gb + 1 karta 4 gb
oczywiście używam ich z D80 :)
pozdrawiam
Osobiście używam 2 x 4GB PQI kupione u tego sprzedawcy > http://www.allegro.pl/item566603895_4gb_karta_pamieci_sdhc_pqi_x20_odzcz yt_x18_zapis.html
Karty oryginalne, "rozwijają" szybkości podane na aukcji więc to nie ściema :D
D80 obsługuje SDHC więc tu nie masz się czego bać.
No a wystrzegaj się podróbek - na Allegro (i nie tylko) jest ich multum :|
ihmo najlepsze i najpewniejsze to sandiski extreme III lub wyzsze.
Osobiscie w D80-tce uzywam Sandiskow Extreme III i szczerze polecam :) Przede wszystkim sa bardzo szybkie ;)
Mariusz888
01-03-2009, 23:35
Btw jaką największą kartę udało się Wam upakować do D80? ;) Obecnie mam 4GB ale będę sobie musiał jakieś dokupić jeszcze na 100% z 8GB pewnie nie będzie problemu? Pytam bo nie testowałem a jestem dosyć daleko od swojej instrukcji ;)
Dziekuje wszystkim za rady i opinie :))
Btw jaką największą kartę udało się Wam upakować do D80? ;) Obecnie mam 4GB ale będę sobie musiał jakieś dokupić jeszcze na 100% z 8GB pewnie nie będzie problemu? Pytam bo nie testowałem a jestem dosyć daleko od swojej instrukcji ;)
Uzywam wlasnie Sandiska SDHC Extreme III 8GB i nie ma z nim zadnych problemow ;)
Mariusz888
02-03-2009, 22:26
Ja mam analogiczną kartę z tym że właśnie 4GB :) ale dzięki za odpowiedź - ciekawi mnie czy ktoś używa z D80 takich 16GB? :D (osobiście wolę kilka mniejszych ale z ciekawości pytam ;) )
mrpawcio
03-03-2009, 01:30
Lexar albo Sandisk, na pewno nie Kingston. Najlepiej kupić kilka mniejszych kart niż 1 większą.
Jadę od dłuższego czasu na kartach A-Data. Sprawdzały się w D50, sprawdzają się w D80. Miałem 2GB, teraz doszła jeszcze 4GB SDHC. Kiedyś byłem przekonany do PQI ale kolega miał z nią jakieś problemy i tak jakoś... na nie krzywo patrzę od tamtego czasu. :D
sokrates
03-03-2009, 12:36
No a wystrzegaj się podróbek - na Allegro (i nie tylko) jest ich multum :|
Zastanawiam się jak rozpoznać podróbkę? niedawno kupiłem w sklepie (nie allegro) SanDisk Extreme III 4GB SDHC
sprawia wrażenie oryginalnej (opakowanie, miękki futerał z zameczkiem z logo sandiska) są jakieś pewne metody na chociażby podejrzenie że ma się podróbkę?
wracając do tematu - do tej pory używałem zwykłej karty Kingston 2GB oraz GoodRAM 2GB SDHC - nie było z nimi żadnego problemu, żadnego zdjęcia mi nie zgubiło - więc mogę polecić.
Ja posiadam dwa razy Emtec 4GB i jak dotąd odpukać nie było żadnych problemów. Do tego taniocha. :)
velaskez
04-03-2009, 14:28
3 razy Sandisk Extreme III 2GB
Remoolus
05-03-2009, 18:11
W instrukcji aparatu stoi napisane że można do niego pakować karty do 4BG. Jeśli z większymi nie ma problemu to nie oznacza że nie wystąpią. Osobiście radzę stosować się do zaleceń producenta.
Ja stosuję zwykłe najtańsze SDHC SanDisk i jestem z tego powodu niezmiernie szczęśliwy. Seryjnych zdjęć nie preferuję więc super szybkie karty mi niepotrzebne.
A D80 to w ogóle jest w stanie być szybszy od nawet najzwyklejszej karty? Zdaje się, że Rockwell kiedyś robił test i różnice między kartami wyszły dopiero przy zgrywaniu z nich danych przez porządny czytnik.
Oczywiście drugą sprawą jest jeszcze jakość wykonania poszczególnych kart.
Mariusz888
05-03-2009, 21:23
No ja mam Extreme III ale nie wiem czy teraz nie kupię sobie jakiś SanDisków Ultra II bo chyba różnicy wielkiej nie zauważymy mając karty 10 czy 15MB/s a ExIII mające np 20MB/s - w końcu NEFy z D80 nie są jakieś wielkie a aparat ma przecież jakiś bufor ;)
sandisc extreme III - 4gb, 2gb - zero problemów.
Ja uzywam lexar sdhc 4gb, bardzo szybka przy kopiowaniu zdjec do kompa, kilka miesiecy temu zakupilem adata 16gb cos kolo 100zl, dziala bez zarzutow, wolniejsza przy kopiowaniu do kompa i przy dluzszych seriach troche sie muli ogolnie ok, ta pojemnosc powala jeszcze mi sie nie zdarzylo jej zapelnic pokazuje 2,1k fine lub 1,3 k raw :)
lookasek
15-03-2009, 15:07
a czemu nie Kingston? zastanawiałem się nad kupnem tej (http://www.allegro.pl/item578425001_karta_kingston_sd_sdhc_4gb_class_6_c zytnik_karty.html) karty do D80.
Ja mam 2 Kingstony 1gb i 2gb i ani razu mi nie sprawiły problemów. 1gb troche wolny przy seri muli ale zawsze to jakaś rezerwa pamięci
SD extrime 4gb 30mb/s transfer jej szybkosc wykorzystac mozna tylko w momencie zgrywania zdjec na komputer oczywiscie uzywana z d80 ta karta jest na gwarancji dozywotniej, cena plus jakosc przekonala mnie do zakupu
Jeśli chcecie mieć pewność, że kupujecie orginalnego SanDisk'a to zajrzyjcie tutaj http://www.sklepsandisk.pl/ - kupowałem tutaj już z 10 kart cf, sd... i nigdy się nie zawiodłem.
Mariusz888
17-03-2009, 12:33
A jak kupię kartę w Saturnie (np) to kupię podróbkę? Nie wydaje mi się a z tego co widzę ceny takie same a nie muszę płacić za wysyłkę ;) tak samo nie sądzę że duże sklepy foto handlują podróbkami kart ;)
już były przypadki, że i w sklepach internetowych nie zawsze są orginały.
a bo skąd mają wiedzieć że dana partia kart nie jest akurat podróbkami nikt tego nie sprawdza a napewno w sklepie
ja kupilem na allegro i jestem zadowolony za nizsza cene... jak rozpoznac czy karta jest orginalna ?
Mariusz888
17-03-2009, 18:42
forbes - ja z reguły kupuję na Fotozakupach i sobie bardzo ten sklep chwalę - w końcu cyfrowe.pl to też sklep więc równie dobrze mogą mieć podróbki jak każdy inny sklep ;) po za tym ilości jakie zamawia dajmy na to wspomniany Saturn raczej wykluczają podróbki bo oni nie biorą 10 kart tylko 10k kart jak już ;)