Zobacz pełną wersję : Awaryjność sprzętu #2
SlaWasII
01-03-2009, 04:35
Czy Twoje body było kiedykolwiek w serwisie Nikona?
velaskez
01-03-2009, 10:13
Kurde, po co nam te ankiety? Czu może raczej Tobie...?
Akurat ta ankieta moze sie przydatna, bo pokaze najbardziej i najmniej awaryjna puszke...
A teraz pytanie do autora: ktora z 3 puszek mam zaznaczyc? Uprzedzajac odpowiedz: ta ankieta musi miec mozliwosc wielokrotnego wyboru...
SlaWasII
01-03-2009, 10:44
ktora z 3 puszek mam zaznaczyc? Uprzedzajac odpowiedz: ta ankieta musi miec mozliwosc wielokrotnego wyboru...
Nie musi. Myślałem dość długo nad tym, jednak po doświadczeniach z #1 zrezygnowałem, gdyż wielu skreślało nielogicznie i bez sensu. Na tę okoliczność jest ostatnia opcja.
Kurde, po co nam te ankiety? Czu może raczej Tobie...?
To akurat przewidziałem - vide przedostatnia opcja. ;)
A poważnie - myślę, że jest Nam potrzebna. U Nas maMy kłopoty z serwisem. Chcę wiedzieć, którą puszkę kupić, by zmniejszyć prawdopodobieństwo wysyłania jej do serwisu i tym samym, pozbawienia się przyjemności fotografowania na kilka miesięcy.
jacek.gold
01-03-2009, 10:50
opcja przedostatnia mnie najbardziej ucieszyła i na tą zagłosowałem
róbcie zdjęcia lepiej
Ja nie wiedzialem co zaznaczyc, w watku opisywac mi sie nie chce, bo to sie mija z celem, wiec rowniez zaznaczylem ostatnia opcje, wzialem dwie panie pod reke i poszedlem robic zdjecia. Milego dnia :D
Chcę wiedzieć, którą puszkę kupić, by zmniejszyć prawdopodobieństwo wysyłania jej do serwisu i tym samym, pozbawienia się przyjemności fotografowania na kilka miesięcy.Naiwny.
Jak się okaże, że statystycznie w serwisie ląduje 1% D700 i 0,5% D40 to kupisz D40 bo mniej awaryjny? Awaryjnośc to chyba najmniej brany pod uwage aspekt zakupu, istotne są parametry. I dla mnie D700 będzie zawsze góra nad D40.
Jak masz pecha, to ci nawali puszka która nawala 0,0001%
PS - miałem D70 w serwisie. Na czyszczeniu matrycy, kiedyś bałem się samemu to robić. Ale to było wiele lat temu. Bycie w serwisie nie oznacza awarii sprzetu.
kronos28
01-03-2009, 14:16
Nie musi. Myślałem dość długo nad tym, jednak po doświadczeniach z #1 zrezygnowałem, gdyż wielu skreślało nielogicznie i bez sensu. Na tę okoliczność jest ostatnia opcja.
tzn. co? Wynik cię zdziwił, bo jednak sporo "sztuk" okazało się niezawodne? Co chcesz osiągnąć kolejną ankietą?
Chcę wiedzieć, którą puszkę kupić, by zmniejszyć prawdopodobieństwo wysyłania jej do serwisu i tym samym, pozbawienia się przyjemności fotografowania na kilka miesięcy.
lol ale wiesz, że to jest NIELOGICZNE? Popsuć to może ci się wszystko i to nawet coś co jest teoretycznie niezniszczalne. Takie ankiety są w 100% (skoro tak lubisz te procenty) niemiarodajne...
Poza tym czy opcja "był w serwisie" = był na czyszczeniu, przeglądzie itd? Czy był na naprawie gwarancyjnej/pogwarancyjnej?
I nie ma analogów :D
a ja sobie zle zaznaczylem;/ dalem ze byl w serwisie a nie byl ;/
velaskez
01-03-2009, 18:42
Prawdopodobieństwo policz a nie ankiety robisz:) Poza tym Dx użytkuje mniej osób niż Dxx. Nierzadko Dxx jest traktowane jak Dx i po roku niektóre egzemplarze mają po 40k klatek:shock: I jeszcze się dziwisz, że serwis ma co robić?
SlaWasII
02-03-2009, 13:35
Jak się okaże, że statystycznie w serwisie ląduje 1% D700 i 0,5% D40 to kupisz D40 bo mniej awaryjny?
Przepraszam, powiem prosto z mostu: dlaczego szydzisz? Załóżmy, że rozważam opcję by docelowo mieć dwa cyfrowe body - główny i rezerwowy. Póki co kupiłem D60, to był mój błąd - jakbym mógł cofnąć czas, wziąłbym od razu D300. I teraz, zastanawiam się do jakiej pary dążyć. Obecnie chodzi mi po głowie D300 i D80. Ale nie jest też wykluczone, że kupię D700 i do tego D40 (lub zostawię D60). Możesz mi coś szczerze doradzić?
Awaryjnośc to chyba najmniej brany pod uwage aspekt zakupu, istotne są parametry. I dla mnie D700 będzie zawsze góra nad D40. Jak masz pecha, to ci nawali puszka która nawala 0,0001%
Piszesz rzeczy o3wiste. A awaryjność również i w moim wyborze nie robi robra - po prostu chcę wiedzieć.
PS - miałem D70 w serwisie. Na czyszczeniu matrycy, kiedyś bałem się samemu to robić. Ale to było wiele lat temu. Bycie w serwisie nie oznacza awarii sprzetu.
Wybierz co uważasz za stosowne i nie zapomnij tego skomentować. To też jest jakaś informacja. Mógłbym rozbudować ankietę do 100 pozycji by ująć więcej przypadków. Nie uważałem tego za sensowne.
I proszę nie mieć mi za złe, że umieściłem tę ankietę. Uważam, że jak kogoś to zainteresuje to dobrze. Jak nie, to chyba bardzo mu nie przeszkodzi ten wątek i bez problemu go ominie.
Co chcesz osiągnąć kolejną ankietą?
O! Dwóch modów na jednego...?! :mrgreen:
Nie wiem co chcę osiągnąć. To się zobaczy. Chcę po prostu wiedzieć. Takich zestawień nigdzie na Naszym forum nie znalazłem. Była ankieta "jakiego cyfrowego body używasz" ale się zamknęła. Ta jest w pewnym wąskim zakresie podobna, za to zawiera informacje dodatkowe, które mnie interesują. Mam możliwość założenia ankiety i z tej możliwości pozwoliłem sobie skorzystać. Jeśli to coś złego to przepraszam.
Do miłego!
SlaWasII
08-03-2009, 01:25
Była ankieta "jakiego cyfrowego body używasz" ale się zamknęła.
O, już się otworzyła w nowej edycji 2009! klik (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=89866)
SlaWasII
19-03-2009, 14:50
148*100/26359=0,56% :(
SlaWasII
13-05-2009, 14:43
197*100/27673=0,71% :(
SlaWasII
17-05-2009, 09:50
Użytkowników D90 zachęcam do oddania swojego głosu także tutaj: Ankieta: Czy zdarzyły się Tobie jakiekolwiek błędy w Nikonie D90? (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=92008)
SlaWasII bez urazy, ale lepiej będzie jak wyjdziesz w plener, w miasto i zrobisz dobre foto i się nim później nam pochwalisz, zamiast się rozwodzić, która pucha była częściej w serwisie. Zauważ, że awaryjność body, nie zależy tylko od słabości konstrukcji, tylko także i od samego użytkownika. Ktoś kto robi foty na rajdach szybciej wykończy swoje D300, niż ktoś kto używa tej puszki do robienia zdjęć rodzinie, czy krajobrazu, bo body nie jest narażone na piach, żwir... Z tego wynika, że ta ankieta jest całkowicie bezsensu, bo się tego miarodajnie sprawdzić NIE da. Czytam forum, cześciej niż na nim pisuje z powodu braku czasu i zuważyłem, że Twoja obecność na forum ogranicza się tylko do tematów o sprzęcie, zobacz tematy o robieni zdjęć, pochwal się swoimi fotkami, przy okazji nauczysz się czegoś. Uwierz mi na prawdę będzie lepiej, jak energię na pisanie takiej ankiety (a mniemam, że to troche czasu zajmuje+odpisywania na posty w niej), przełożysz na wyjście w plener. Masz D60 a do tego celu spokojnie ta puszka wystarczy, nie musisz żałować, że nie kupiłeś D300. Pozdrawiam i czekam na ładne foto z Twoje malowniczej wsi jak napisałeś w profilu :)
P.S. A co do D300 od piątku mam tę puszkę+ jeszcze 2 nowe szkiełka, ale mojego D70 nie sprzedaje, bo jest niezawodne :)
SlaWasII ... Z tego wynika, że ta ankieta jest całkowicie bezsensu, bo się tego miarodajnie sprawdzić NIE da...
Lepsza kiepska ankieta niż żadna. Masz pomysł na lepszą?
Nie mam na lepszą. Ale tzn. ze jak nie ma ankiet to trzeba robić je na siłę, bo lepszej nie ma? Ta ankieta nic nie wnosi i nic nie sprawdza.
SlaWasII
17-05-2009, 11:36
SlaWasII bez urazy, ale lepiej będzie jak wyjdziesz w plener... (ciach)
Szanowny, przesympatyczny kolego forbes.
Nie czuję urazy :mrgreen:
Z zawodu jestem technologiem elektronikiem. Fotografię traktuję jako hobby. Nikogo nie zmuszam do interesowania się sprzętem i uczestnictwa w tej ankiecie, jak również nie chcę być zmuszany do robienia zdjęć i chwalenia się nimi.
Robię to co lubię. Jeśli to coś złego, zapraszam modów do zamknięcia tego wątku.
enthropia
17-05-2009, 23:25
Chciałeś chłopie dobrze, a teraz dostajesz bluzg za bluzgiem.... ehh. ;)
SlaWasII
18-05-2009, 00:19
He, he... spoko - to nie boli. ;)
A dwa bluzgi to i od modów się dostało! :oops:
W sumie kolega forbes też chciał dobrze. Przeczytałem jego post jeszcze raz i muszę powiedzieć, że się trochę zreflektowałem. Po prostu wyraził swoją opinię. I tyle.
Zapraszam na browara! :mrgreen: