Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] watykan w hdr
robroy80
01-03-2009, 01:28
sam nie wiem, pomniejszona i wyostrzona wersja(1000x472) tej fotki nie podoba mi sie za bardzo... nie ma nawet w polowie tego efektu co oryginal(7110x3356) wiec jakos stracilem ten zapal. Zaczelo sie od obrobki fotek z wycieczki, pobawilem sie troche suwaczkami i ze zwyklej fotki zrobilo sie moim zdaniem fajny hdr'ek. swiete miejsce owiane nutka grozy. sami ocencie...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.chwalowo.pl/rzym/watykan-HDR1000.jpg)
no to pojechales... tak zmasakrowanego pseudoHDRem zdjecia to chyba jeszcze nie widzialem :)
alternativenoise
01-03-2009, 01:42
estetyczna tragedia.
Sebastiann
01-03-2009, 01:44
...ale za to posągi świętych naprawdę święte bo aż się świecą.... tak na poważnie, nie jest to hdr. Pokazałbyś lepiej w oryginale.
straszne a w dodatku mylisz pojęcia bo to nie jest hdr
Niech tylko bombel to zobaczy. :D
no to stary normalne sepuku...
Bartek - NinoVeron
01-03-2009, 02:43
beznadziejny hdr
do czego Ci on był potrzebny? robisz fotografię czy komiksy?
a do tego jeszcze przeostrzony czyli to jednak komiks a nie zdjęcie :)
Lucisa Pro też niestety trzeba umieć używać. Bo na mój gust to jest właśnie efekt jego działania.
straszne a w dodatku mylisz pojęcia bo to nie jest hdr
aż nie wiem co napisać, zgadzam się z malibu...zobacz efekt halo dookoła krawędzi...zobacz nierównolegle naświetlone niebo...kolory raczej nie podlegają dyskusji...poczytaj i poćwicz jeszcze :)
borregaard
01-03-2009, 04:32
Niech tylko bombel to zobaczy. :D
No nie....to ja mam Nim już wnuczka straszyć...?!.....:mrgreen: :mrgreen:
Przestańcie "Bombela" w takie gnioty angażować.....
Chociaż macie rację,lepiej Bomblem niż dziadkiem straszyć....:mrgreen:
no niestety TO nie HDR to MaSaKrA
No to pojechałeś z tymi suwaczkami.
Bombel chyba się załamał...i zrezygnował:mrgreen:
Tak czytam te wszystkie komentarze i naszła mnie refleksja :)
Po co to wszystko piszecie? Przecież to jest ewidentna walka z wiatrakami. Średnio co tydzień pojawia się taki wątek z "fajnym HDRkiem" i można tłumaczyć, argumentować, że to z HDRem nie ma absolutnie nic wspólnego, a i tak jestem pewny, że za tydzień pojawi się kolejny taki wątek.
Edit: Dla autora do poczytania wątek z zeszłego tygodnia (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=88217%5B/URL%5D)
Albert44
01-03-2009, 12:37
Wszelki duch...:shock:
Po co to wszystko piszecie? Przecież to jest ewidentna walka z wiatrakami. Średnio co tydzień pojawia się taki wątek z "fajnym HDRkiem" i można tłumaczyć, argumentować, że to z HDRem nie ma absolutnie nic wspólnego, a i tak jestem pewny, że za tydzień pojawi się kolejny taki wątek.
...ale moze juz nie tego samego autora, bo ten albo sie obrazi (i wroci do rzeszy fanow na Digarcie), albo chwile zastanowi, przemysli, poczyta i za jakis czas pokaze cos wartosciowego :)
borregaard
01-03-2009, 12:57
Edit: Dla autora do poczytania wątek z zeszłego tygodnia (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=88217%5B/URL%5D)
Masz rację,ale niezbędna byłaby dycyplina....zero odzewu,w takim przypadku.Nierealne,chociażby dlatego,że część,normalnie, nie widzi w takiej focie niczego zdrożnego....:-D
Masz rację,ale niezbędna byłaby dycyplina....zero odzewu,w takim przypadku.Nierealne,chociażby dlatego,że część,normalnie, nie widzi w takej focie niczego zdrożnego....:-D
Też o tym pomyślałem :) Ale żeby było jasne - dla mnie to nie problem, że komuś takie coś może się podobać - o gustach się nie dyskutuje.
Natomiast problem leży w tym żeby nie rozprzestrzeniać nieprawdy - czyli nie nazywać tego HDRem.
Piotr_ek
01-03-2009, 13:13
Tak. To jest właśnie to. Fecaloplasticon.
Chłopie do Photomatixa jest instrukcja obsługi - przeczytaj ja koniecznie.
malasana
01-03-2009, 13:17
A ja sie tak zastanawiam... Czy to zdjecie sie rzeczywiscie jego autorowi podoba?
borregaard
01-03-2009, 13:37
A ja sie tak zastanawiam... Czy to zdjecie sie rzeczywiscie jego autorowi podoba?
Najwidoczniej ...tak..Teraz ,pewnie,myśli sobie...co te barany chcą..?....
Przepraszam za określenie..to o mnie....:-D
Widzę, że mnie tu wszyscy pamiętają... :)
Odpowiadając -
1. Elixowi. Otóż poczułeś się - jak widzę - mniej więcej jak jak... Po co pisać, skoro co tydzień pojawi się nowy wysmakowany, pięknie kolorowy i zaje*iście świecący 'hdr'? Czy to walka z wiatrakami?
Widzisz, nie wiem, czy reakcja na ten tutaj byłaby taka jak widzisz, gdybym przedtem przez 3 lata nie pisał tego, co pisałem. Gdybym nei tłumaczył, nie prosił, groził, wyśmiewał, wyszydzał i pokornie skłaniał do myślenia (mam nadzieję). Być może po prostu nauka nei poszła w las i opłacało się pisać w kółko o tym samym - skoro, jak zauważyłeś, jest to pierwszy mój post w tym wątku, a wszystko co bym chciał, zostało już powiedziane przez innych.
Może przeceniam własny wkład, a może jest coś w tym, że kropla drąży skałę - i opłaca się prostować głupoty, które wypisują inni. Sam nie wiem... Jak sądzisz?
2. Wszystkim innym
Koledzy, jestem z Was dumny! :) *
3. Autorowi.
Myślę, że nie ma dla Ciebie nadziei. Jeśli dobrowolnie wystawiłeś taki obrazek, nie będąc pod wpływem środków i nie mając lufy przy skroni, i jeszcze na poważnie liczyłeś na jakiś pozytywne oceny, to poważnie - czarno widzę Twoje hobby. Nie idzie mi o to, że pomyliłeś nazwy, techniki, i tak dalej - to się zdarza...
Nie rozumiem, jak można nie widzieć, jak strasznie pokracznie, karykaturalnie i po prostu tragicznie brzydko wyszedł ten obrazek. Jeśli nawet tego nei widzisz, jakie Ty zdjęcia będziesz robić?
Czarno widzę...
*Sorry za to sformułowanie oczywiście. Ale naprawdę jestem :)
Piotr_ek
01-03-2009, 13:43
bombel chyba tym razem najadłeś się do syta :>
Tak bombelku drogi - masz rację - trza nieść ten kaganek oświaty(a że padło na Ciebie... cóż :) ) bo jak nie będzie reakcji to w myśl zasady "milczenie oznacza zgodę" będziemy godzić się na takie rozpowszechnianie nieprawdziwych definicji. W każdym razie podchodząc do tego poważnie to rzeczywiście bierność nie jest najlepszym rozwiązaniem :)
PS. Ja już nawet znalazłem sobie fragment z jednego z takich wątków, który dla mnie oddaje sedno sprawy i chyba od tego momentu będę go za każdym razem cytował w takich sytuacjach (jeśli autor się zgodzi):
Nie to jest błędem, że pokazujesz takie obrazki, to jeszcze jest do zniesienia. Tragicznym błędem jest to, że nazywasz je HDRami, bo robisz innym wodę z mózgu i wprowadzasz ich w błąd.Zgadnij kto to napisał ;)
No proszę... Pewnie że się zgadzam. :)
a może by tak zrobić wątek i go przykleic w architekturze (najlepiej aby napisał go autorytet hdr-owy wszyscy wiemy kto takim jest :) , pod tytułem "zanim wstawisz coś w hdr-owym klimacie"
A najlepiej w ogóle, żebym nie miał z takim artykułem nic wspólnego, bo po pierwsze nie ja tu jestem autorytetem, a po drugie wtedy już na piśmie byłoby, że się straszy mną ludzi. :|
niech tylko bombel to zobaczy. :d
:) :) :) - kurde ale fajny watek :)
HPS w najdoskonalszej (dotychczas) postaci. Ciekawe, czy ktos to przebije... ;)
A najlepiej w ogóle, żebym nie miał z takim artykułem nic wspólnego, bo po pierwsze nie ja tu jestem autorytetem, a po drugie wtedy już na piśmie byłoby, że się straszy mną ludzi. :|
Bombel Ty sobie nie odejmuj ...... jak trzeba bedzie to my Ci odejmiemy :mrgreen: tutaj wszyscy juz dawno wiedzą, jaką dysponujesz wiedzą , i wiedzą że dzielisz się tą wiedzą, :mrgreen:
krokus66
01-03-2009, 16:45
no to pojechales... tak zmasakrowanego pseudoHDRem zdjecia to chyba jeszcze nie widzialem :)
Nie załamuj się, na pewno jeszcze nie raz zobaczysz.
Właśnie przeczytałem całość. Już dawno się tak nie ubawiłem do łez. Robroy80 - powiem szczerze: zasłużyłeś na to. Niestety taka jest okrutna prawda. Mam tylko 1 uwagę do wszystkich nowicjuszy. Róbcie normalne zdjęcia, które są generalnie dobre po naciśnięciu spustu. Róbcie w JPEG albo TIFF. Na pewno wyjdą o niebo lepiej niż te zmasakrowane przez komputer! Macie taki sprzęt, że mózg staje, wykorzystujcie chociaż odrobinę jego możliwości. [U]RAW-em bawcie się, ale dodatkowo; to jest naprawdę dla b.zaawansowanych![U] Te wszystkie HDR i bajeczne możliwości kompa to jest cudowna rzecz ale wyższa szkoła jazdy. Kiedyś tego nie było i też robiono piękne zdjęcia.
borregaard
01-03-2009, 23:24
Powiem coś,Krokus,co Cię zaszokuje.....gówno prawda...NEF,RAW...czy jak kto tam sobie winszuje jest właśnie szansą dla nowicjuszy....jak spierdzielisz,to zawsze poprawisz...Lepiej być nie może....Im wcześniej ,tym lepiej....:mrgreen:
@krokus66, skoro udzielasz rad nowicjuszom, zapewne sam nim juz nie jestes. Gdzie mozna zobaczyc Twoje prace? Moze nowicjusze sie czegos naucza, nic tak nie uczy fotografii jak ogladanie dobrych zdjec. Zeby nie bylo OT, zdjecie jest faktycznie do bani, ale kazdemu zdarzaja sie gnioty, albo zdarzaly, wiec proponuje sie nie przejmowac i robic zdjecia dalej ;)
robroy80
02-03-2009, 23:28
witam wszystkich rozmowych. przepraszam, nie bylo mnie wczoraj, dzis dopiero mialem czas zeby usiasc do komputera. no i coz ja widze. niemalze standardzik. ciesze sie za tych co mieli swietny ubaw czytajac ten post. sporo czytam przegladam, podgladam - w krocie ucze sie. nie twierdze ze to super mega fotka. choc i tak jestem z niej zadowolony. nie potrafie robic jeszcze takich zdjec jak to robi tutajsza smietanka towarzyska, ale robie wszystko zeby kazde zdjecie bylo lepsze od poprzedniego.
Moze faktycznie zaden z tej fotki hdr - jest dalekie od przyjetego idealu.
Zlosliwe komentarze wogole mi nie przeszkadzaja. zawsze kochalem pstrykac i tego zadne gadanie nie zmieni.
pozdro dla wszystkich :)
haha skąd ja to znam;) nie martw sie może kiedyś wyjdzie ci prawdziwy HDR, tak już jest, że jeżeli napiszesz w tytule HDR a nie okaże się to HDREM to masz przesrane:), krótko mówiąc albo porzuć tą technikę albo naucz się ją wykorzystywać tak jak ma ona na prawde wyglądać , ale mówię to nie łatwa robota.
autograf
02-03-2009, 23:38
krótko mówiąc albo porzóć te technike albo naucz się ją wykorzystywac tak jak ma ona naprawde wyglądać , ale mówię to nie łatwa robota.
Nie porzócaj ;)
...z kąd ...okarze ...porzóć...
Ozborn na Boga! Czy ty chcesz biednego ekoneta przyprawić o atak serca? :)
haha z kąd ja to znam;)
haha z kąd ja to znam;) nie martw sie może kiedyś wyjdzie ci prawdziwy HDR, tak juz jest, że jeżeli napiszesz w tytule HDR a nie okarze się to HDREM to masz przesrane:), krótko mówiąc albo porzóć te technike albo naucz się ją wykorzystywac tak jak ma ona naprawde wyglądać , ale mówię to nie łatwa robota.
Na pewno nie ze słownika ;)
Edit: widzę, że mnie uprzedzono
robroy80
03-03-2009, 00:14
Ozborn, wlasnie przeczytalem caly watek "HDR-owo klimatowo" nooo i faktycznie zamieszczenie tych 3 literek w naglowku to jak czerwona plachta na byka. ale spoko. przyzwyczajam sie do tego ze tu ostro po wszystkim jada. Choc rowniez przyznaje ze slownictwo niektorych jest troche ponizej oczekiwanego poziomu. ja zawtem poki co wracam dalej szlifowac warstat. moze kiedys komus na tym forum spodoba sie jakas moja fotka. :)
autograf
03-03-2009, 00:16
Ozborn, wlasnie przeczytalem caly watek "HDR-owo klimatowo" nooo i faktycznie zamieszczenie tych 3 literek w naglowku to jak czerwona plachta na byka.:)
Bzdura. Nie rozchodzi się o trzy literki. Rozchodzi się o kupę :)
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=89614
Powiem coś,Krokus,co Cię zaszokuje.....gówno prawda...NEF,RAW...czy jak kto tam sobie winszuje jest właśnie szansą dla nowicjuszy....jak spierdzielisz,to zawsze poprawisz...Lepiej być nie może....Im wcześniej ,tym lepiej....:mrgreen:
Prawdę Panocku prowicie, oj prawdę. Sztuka to dobrego jpga prosto z puchy wypuścić.
velaskez
03-03-2009, 00:37
robroy80, niestety na tym forum gdy pokazujesz zdjęcie lekko nie ma. Nie jest to banda emo 16 latek z digarta, ani banda z deviantarta. To banda specyficzna. Ci ludzie będą w stanie wrzucić zdjęcie do AutoCADa, żeby Ci pokazać, że jest 0.0033%krzywo (coś koło tego, nie? bombelku;) ) I skatują za błędy. Prawda, to wkurza po jakimś czasie. Ale jaką przynosi satysfakcję gdy w końcu się spodoba. Nota bene. Też należę do tej bandy:mrgreen: żeby nie było;)
Robroy - wszystko Ci się pomyliło...
W jego wątku chodziło o 3 literki, bo zdjęcie było brzydkie, ale znośne - i nie nazywalo się HDR.
W Twoim wątku nie chodzi o literki, tylko o masakrę, jaką wykonałeś. Może się nazywać byle jak, ale jest niestety masakryczna...
robroy80
04-03-2009, 00:15
ok ok. bolesna dostalem nauczke. :) podobnie mysle jak velaskez dlatego wlasnie to tutaj sie zapisalem. wracam cwiczyc i pstrykac i za jakis czas ponownie wroce z jakims moim "gniotem", postaram sie by to nie byla juz masakra. wszakze gdzie znajde lepsze jury??
nie zamierzam sie nad soba uzalac - dostalem to na co zasluzylem :).
dzieki.
Ci ludzie będą w stanie wrzucić zdjęcie do AutoCADa, żeby Ci pokazać, że jest 0.0033%krzywo
a dupa! ja to robię wprost na monitorze za pomocą analogowej linijki (takiej z plastiku z czarnymi kreseczkami różnej długości i na stałe wydrukowanymi cyferkami).
chciałem pogratulować godnej postawy autora wątku - czytałem cały, wiele osób nie przebierało w słowach (lub toonie wypowiedzi), a autor co na to? ze stoickim spokojem bierze wszystko na klatę! brawo.
czkam na następne zdjęcie :)
Robroy, szacun - masz jaja.
robroy80, niestety na tym forum gdy pokazujesz zdjęcie lekko nie ma. Nie jest to banda emo 16 latek z digarta, ani banda z deviantarta. To banda specyficzna. Ci ludzie będą w stanie wrzucić zdjęcie do AutoCADa, żeby Ci pokazać, że jest 0.0033%krzywo (coś koło tego, nie? bombelku;) ) I skatują za błędy. Prawda, to wkurza po jakimś czasie. Ale jaką przynosi satysfakcję gdy w końcu się spodoba.
I czyz to nie jest piekne... ?
Co do zdjecia to wszystko zostalo napisane.