Zobacz pełną wersję : D70s ma lepsza jakosc zdjec przy 6Mpix niz D50??!!
explorex666
18-08-2006, 20:20
Witam. Uzbieralem 3800 zl i zastanawiam sie nad kupnem D50/D70s(z obiektywem N 18-70). Po ogladnieciu wielu zdjec zauwazylem ze D70s robi lepsze zdjecia przy najwyzszej rozdzielczosci niz D50. Co o tym sadzicie? Jesli mielibyscie wybrac ktorys z nich tylko zw. na jakosc zdjec to ktory?? Myslalem tez o zakupie D80 ale z lensem 18-70 trudno bedzie zmiescic sie w 4k. Prosze o pomoc:) :D :D
w RAWie te aparaty robią takie same zdjięcia (ta sama matryca) JPEGi nieco się różnią ja wole D50 ale to kwestia co się komu podoba. To bardzo dobra pora na kupno D70s+18-70 ok.3200zł na alledrogo. Na D80 będzie teraz szał cenowy i to najgorszy moment na taki zakup. Osobiście kupił bym D50+Tamron 17-50mm f2.8 to ok.3400zł.
Cześć! Barkowx ma rację, z zakupem D80 wstrzymałbym się trochę aż ceny się trochę ustabilizują. Osobiście stawiałbym na D50 i lepsze szkło.
explorex666
18-08-2006, 21:55
Co do tego Tamrona...nie bardzo sie znam na szklach...ma on stala jasnosc obiektywu 2,8...tzn. ze nie bede mogl robic zdjec ciemniejszch?? 18-70 mial 3,5-5,6 a ten tylko 2,8:D Czy jest on ostrzejszy od 18-70? Prosze o wyrozumialosc:)
meliszipak
18-08-2006, 22:15
explorex666, bez wchodzenia w szczegóły im mniejsze cyferki tym lepiej :)
Imo optymalnym zakupem dla początkującego amatora jest D50 i 18-70.
Rozejrzyj się za lekko używanym sprzętem z działu sprzedam/zamienię.
Niektórzy będą wymieniać na D80 to będzie okazja nabycia puszki w rozsądnej cenie.
Obiektyw również trafisz uzywany w ekstra stanie i w dobrej cenie.
pozdrawiam
Kolekcjoner
19-08-2006, 02:20
Co do tego Tamrona...nie bardzo sie znam na szklach...ma on stala jasnosc obiektywu 2,8...tzn. ze nie bede mogl robic zdjec ciemniejszch?? 18-70 mial 3,5-5,6 a ten tylko 2,8:D Czy jest on ostrzejszy od 18-70? Prosze o wyrozumialosc:)
Explorex666 litości przeca masz przysłonę w tym obiektywie do ściemniania :mrgreen: i nie tylko :wink:. Poczytajże trochę to forum i inne i coś w ogóle o fotografii :).
"Temat postu: D70s ma lepsza jakosc zdjec przy 6Mpix niz D50??!!"
Witam,
mam D70 , ale nie sądzę ,żeby tak było. Róznice moga brać się z innych charaktrystyk filtra przed matrycą , abstra****ąc oczywiście od kitowych obiektywów - mam na myśli tylko same puszki .Ale nawet gdyby tak było , to skąd te "??!! ".
Ktoś woli mniejszą morę i szumy ,a ktoś ostrzejsze zdjęcia . :wink:
W koncu D70 jest troszeczkę wyższym modelem.
Miałby prawo robić troszkę lepsze zdjęcia , ale podkreślam ,że niestety tak nie jest :)
Matryce są te same , a zatem ...
251kris
samam matryca nie jest jedynym elementem wpływajacym na jakosc zdjec jak sadzisz wiec to ze d70 i d50 maja te sama matryce to nie znaczy ze robia takie same zdjecia zdjrcia sie roznia i to bardzo ( przy tych samych ustawieniach oczywiscie)
Kolekcjoner
19-08-2006, 23:39
251kris
samam matryca nie jest jedynym elementem wpływajacym na jakosc zdjec jak sadzisz wiec to ze d70 i d50 maja te sama matryce to nie znaczy ze robia takie same zdjecia zdjrcia sie roznia i to bardzo ( przy tych samych ustawieniach oczywiscie)
Rafals - przepraszam :), że się czepiam ale trzeba trzy albo cztery razy czytać Twoje posty żeby zrozumieć o co chodzi - poprawiaj przynajmniej literówki (gramatykę i interpunkcję już pomijam) :wink: :).
Różnice w jakości pomiędzy tymi aparatami - o ile jakiekolwiek istnieją - zauważysz - albo i nie zauważysz - na powiększeniach pow. 30x40cm i to jak się naprawdę wnikliwie i z bliska będziesz przyglądał. Kup ten, który wyda ci się fajniejszy i nie zawracaj sobie głowy pierdołami.
Kolekcjoner
19-08-2006, 23:52
Nie mówiąc już o tym, że większość osób, które wypowiadają się na temat jakości zdjęć w poszczególnych aparatach, w ślepych testach jest bezradna.
kronos28
19-08-2006, 23:55
Różnice w jakości pomiędzy tymi aparatami - o ile jakiekolwiek istnieją - zauważysz - albo i nie zauważysz - na powiększeniach pow. 30x40cm i to jak się naprawdę wnikliwie i z bliska będziesz przyglądał. Kup ten, który wyda ci się fajniejszy i nie zawracaj sobie głowy pierdołami.
AMEN
Piterspl
22-08-2006, 15:11
miałem D70s i D50 - w .nef jest raczej to samo,
natomiast w .jpg - znaczna różnica na korzyść D50 - żywsze kolory, "nie przytłumione" zdjęcie, znacznie mniejsze szumy; osobiście zostałem przy D50
ja tez wybralbym D50 + dobre szklo np 18-70 , np.sb600 i dobra szybka kart,torba,statywik,dodatkowy akumulator.przy wyborze D 70 odejmiesz sobie np sb600 :Ppozdro
miałem D70s i D50 - w .nef jest raczej to samo,
natomiast w .jpg - znaczna różnica na korzyść D50 - żywsze kolory, "nie przytłumione" zdjęcie, znacznie mniejsze szumy; osobiście zostałem przy D50
Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale w jpg są żywsze kolory niż w nefie (D50)?
a zapisujesz w NEFie czy w JPGu ??
nie, chodzi o to, że jpg z d50 ma żywsze kolory niz jpg z D70. to kwestia softu - pewnej "obróbki" zdjecia w body. ustawienia fabryczne jpg sa inne.
przecież samemu mozesz w nim manipulować - kontrast, nasycenie (wyostrzenie)
ustawienia zerowe body obu korpusów sa inne i tyle.
przewaznie amatorskie body maja podciągniete wysycenie koloru.
i mimo, że masz "0" ustawienia w obu body - to to 0 jest w obu inne.
Czyli nalezy rozumiec, ze jak ktoś bedzie chciał zmusic D70S do robienia zdjec o podobnym charakterze jak D50 to mu sie to uda ?
Dzisiejsza cena obu puszek z 18-70 rózni sie tylko o 200 zl !
powinno. oczywiście nie ideanie, ale podobniej.
np te nasycenie kolorów - w d50 na normal a w d70 na bardziej nasycone. moze tez podciągnąć kontrast w d70.
nie mam tych obu body - ale jak kto ma mozliwość to mógłby zrobic to samo ujęcie w takich różnych kombinacjach.
identyczny NEF wskazuje, ze to to samo, tylko inaczej obrobione i dlatego oba body wypuszczają innego jpg.
podobnie bedzie zapewne z d80 i d200. d80 bedzie pewnie dawał "ładniejsze" jpg - mogę się załozyc.
ufolek"]Czyli nalezy rozumiec, ze jak ktoś bedzie chciał zmusic D70S do robienia zdjec o podobnym charakterze jak D50 to mu sie to uda ?
Tak. Miałem D50 i przesiadłem się na D70s. Możesz ustawić na żywsze kolorki.
Wg mnie nie zrobisz jednak tego. Ustawienia fabryczne w D70 odpowiadają bardziej rzeczywistości. W 50 są troszkę cukierkowate. Sprawdź jeszcze jednen ( b. subiektywny) czynnik. 70 jest wg mnie dużo łatwiejsza i wygodniejsza w obsłudze.
Lepiej leży w łapie .
"W 50 są troszkę cukierkowate. Sprawdź jeszcze jednen ( b. subiektywny) czynnik. 70 jest wg mnie dużo łatwiejsza i wygodniejsza w obsłudze. "
Sadzę ,że D50 stara się również przesunąć w jpgu hitogram tak ,aby zdjęcię wyglądało na lepiej naświetlone (coś a'la D-lighting z NC )
można d50 zrobić bardziej "zawodowym" ustawiając nasycenie i kontrast na ujemne wartości. wtedy upodobnisz zdjecia z niego do d70 i wyższych modeli.
Postów o "wyższości" :D było juz sporo , każdy ma co lubi . Osobiście wolę stonowane kolory jpg-ów , większy "szum" a przekonała do zakupu mnie ergonomia .
mnie to w ogole zastanawia, ze niby to samo, a jednak.. jednak foty z d70 bardziej mi sie "widza" :) ale moze maja po prostu lepszych operatorow ;)
Kolejny wątek o różnicach w "jakości" zdjęć z tych puszek... Oba aparaty mają to samo: możliwość wybierania takich ustawień żeby autor był usatysfakcjonowany rezultatem (na miarę przypiętego szkła oczywiście o czym często się zapomina). Trzeba się tylko ich nauczyć.
Ja powiem szczerze chciałbym być na poziomie takich dylematów. Póki co chciałbym w miarę dobrze kadrować, widzieć to COŚ co warto sfotografować czy przynajmniej dobrze opanować dostosowywanie przesłony czy czasu do warunków i tego co chce się uzyskać. A dopiero potem się zastanawiać czy rawy z tego czy z tamtego wychodzą lepiej, albo czy algorytm jpg w czymś mnie nie ogranicza.
meliszipak
24-08-2006, 12:01
Jpg z D50 są lepsze i o to chodzi.
D50 ma niskie szumy i większą rozpiętość tonalną, inaczej naświetla od D70.
D70s ma podobnie, ale jest lepiej wyposażony i droższy.
Kompilacją najlepszych cech obu aparatów i najnowszej techniki jest model D80.
Piterspl
24-08-2006, 12:22
D70 / D70s i D50 - ustawienia standardowe, .jpg z D50 jest dużo lepszy niż z D70/s ... koniec kropka (przynajmniej dla mnie). Najpierw miałem D70 - katastrofa! - kupiłem D50 - porównałem i na standardzie - dużo lepiej z D50 ... sprzedałem D70 i zostawiłem sobie D50 - super aparacik, super .jpg ... ostatnio sprzedałem D50 ... czekam na D80 - myślę, że będzie podobna zależność - na standardzie będzie pewnie lepiej niż w D200 ...
Odnośnie - czy można ustawić tak samo - pewnie tak - ale komu będzie chciało sie bawić w to ??? przecież prostrze, wygodniejsze i tańsze jest zakupienie D50 (lub D80 pewnie ...) - przy okazji zostaje troszkę pieniążków na dodatki ...
Piterspl,
Najpierw miałem D70 - katastrofa! - kupiłem D50 - porównałem i na standardzie - dużo lepiej z D50 ... sprzedałem D70 i zostawiłem sobie D50 - super aparacik gratulacje
Odnośnie - czy można ustawić tak samo - pewnie tak - ale komu będzie chciało sie bawić w to ??? no tak, szkoda marnowac 20 sekund zycia.
dużo lepiej z D50 ... sprzedałem D70 i zostawiłem sobie D50 - super aparacik, super .jpg ... ostatnio sprzedałem D50 ... czekam na D80 - myślę, że będzie podobna zależność - na standardzie będzie pewnie lepiej niż w D200 ... i tak droga eliminacji pozostanie nikon np. l3 no i sporo kasy w kieszeni - cel wykorzystania - dowolny
Piterspl
24-08-2006, 13:26
leon28,
hmm... widzę, że "czepiasz się" ... bez przesady l3 to może dla mojej mamy lub babci :)
co do tych 20 sek to chyba mała przesada, jak dobrze pamiętam - należałoby załadować odpowiedni profil kolorystyczny - a to i tak nie da tego samego efektu co z D50 - ale jak napisałem wcześniej - to jest moje osobiste zdanie i opieram je na własnych testach obu body (idealnie tych samych warunkach, ustawionych obok siebie na statywach, zapis zdjęć w jpg fine) - w zmianie konfiguracji "w 20 sekund" życzę powodzenia ...
Piterspl,
hmm... widzę, że "czepiasz się" troche, bo niezgadzam sie z takim mysleniem ;-)
co do tych 20 sek to chyba mała przesada, jak dobrze pamiętam - należałoby załadować odpowiedni profil kolorystyczny ile moze trwac cos takiego? 10 sekund z polaczeniem aparatu do komputera? bardziej chodzilo mi o zmiany w samym menu aparatu - wg tego co pisal jacek_z - ustawienia 0 aparatu nie sa te same - w d50 na pewno wystepuje bardziej agresywna obrobka jpg juz w samej puszce.
wg twojego toku rozumowania, najlepszym aparatem powinien byc np. sony f717 (mialem, uzywalem), bo robi jeszcze ladniejsze jpg niz d50/70/80/90/100 itd.
sony defaultowo podkreca ostrosc, nasyca zdjecia cukierkowymi kolorami - sa przez to imho duzo ciekawsze w odbiorze, ale czy lepsze?
Piterspl
24-08-2006, 13:55
sony f717 - nie uważam aby robił lepsze jpg - wg mnie duuużo gorsze ... ale to oczywiście kwestia gustu, a o tym, jak wiadomo - nie ma co dyskutować ...
Meliszipak, Piterspl - jpgi z d50 są lepsze...? Jeśli już to są trochę INNE, a nie lepsze czy gorsze. Na tej zasadzie to jpg z przeciętnej idiotenkamery są najlepsze bo mają jeszcze bardziej podkręcony kontrast i nasycenie. Gdyby d50 sam spacerował i znajdował lepsze tematy do fotografowania niż d70(s) to pewnie zgodziłbym się z twierdzeniem że to lepszy aparat. A to o czym tu mowa to kwestia ustawień i tyle. Ktoś kto zastanawia się nad kupnem aparatu po czytaniu tego typu wątków może rzeczywiście odneiść wrażenie że d70 to pomyłka inżynierów, a tymczasem to po prostu nieprawda.
Piterspl
24-08-2006, 14:49
"d50 sam spacerował i znajdował lepsze tematy do fotografowania niż d70(s)" hmm.. ani jeden ani drugi tego niestety nie potrafi :) ... jak napisałem wcześniej - wszystko jest subiektywne - "to jest moje osobiste zdanie i opieram je na własnych testach obu body (idealnie tych samych warunkach, ustawionych obok siebie na statywach, zapis zdjęć w jpg fine)" - dla mnie lepiej "wyglądają" jpg z D50, bez obróbki softem ... Nic więcej nie pisałem i nie mam zamiaru pisać
p.s.
nie każdy musi mieć czas, umiejętności, ochotę ... itp. na zmianę standardowych ustawień ... oczywiście można zawsze kupić "idiot camere" i pobawiść się chociażby PS CS2 :-)
Sumując watek - weź w łapkę jeden aparat, potem drugi zrób parę fotek i kup ten, z którym będziesz się lepiej czuł
Ok, każdy ma prawo do własnych ocen i tego nie kwestionuję :wink: Ale konkluzję (obiektywną) proponuję taką, że z obu aparatów można wyciągnąć świetne zdjęcia :)
nie każdy musi mieć czas, umiejętności, ochotę ... itp. na zmianę standardowych ustawień
Osobiście kupiłem lustrzankę głównie po to, żeby zmieniać te ustawienia. Tylko tak jestem w stanie przecież się czegoś nauczyć.
Piterspl
24-08-2006, 16:52
dokładnie ! :) obie robią wspaniałe zdjęcia !!! i oczywiście obie to nasz ukochany Nikon :)
Piterspl,
dokładnie ! obie robią wspaniałe zdjęcia !!! i oczywiście obie to nasz ukochany Nikon amen
Kolekcjoner
25-08-2006, 13:51
Piterspl,
dokładnie ! obie robią wspaniałe zdjęcia !!! i oczywiście obie to nasz ukochany Nikon amen
Módlmy się!!! Chłopaki no proszę..... to tylko zabawki fajne ale zabawki :wink: :D!
Po za tym to trochę dla mnie jest dziwny tytuł tego wątku....
D70s ma lepsza jakosc zdjec przy 6Mpix niz D50??!! - to tak brzmi jakby miały inną możliwość, że np. przy 4Mp w D50 będzie lepiej albo D70 ma tych pikseli więcej niż D50 :wink: :). Prosiłbym o jakieś wyjaśnienie :wink: :).