PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana temperatury barwowej plików jpg

tomekzi
28-02-2009, 17:52
Witam

Czy jest jakiś darmowy program w którym mógłbym zmieniać balans bieli plików jpg ale nie pojedyńczo a np. całego folderu lub wskazanych plików o zadaną wartość?

Tomek

okoterroru
28-02-2009, 17:55
W jpg nie da się zmienić temp barwowej.

ArtX
28-02-2009, 17:57
w ACRze, zmienisz szybko i hurtowo, niestety nie darmowo :(

okoterroru
28-02-2009, 18:13
Tyle że to już nie będzie zmiana temperatury barwowej sensu stricte ale raczej pokolorowanie zdjęcia.

tomekzi
28-02-2009, 18:16
Może nie fachowo się wyraziłem ale wiadomo co chcę osiągnąć.

okoterroru
28-02-2009, 18:18
Zmieniać wszystko z zastosowaniem do całych folderów możesz w PS CS4 ale balansu bieli w jpg nie da się zmienić, będzie taki jak zapisałeś w momencie zrobienia zdjęcia.

ArtX
28-02-2009, 19:51
Zmieniać wszystko z zastosowaniem do całych folderów możesz w PS CS4 ale balansu bieli w jpg nie da się zmienić, będzie taki jak zapisałeś w momencie zrobienia zdjęcia.

rany, chlopie, ale utrudniasz zycie.

tomekzi: otwierasz Bridge'a, w ACRrze otwoz sobie przykladowego jpga (ctrl+R), zrob korekcje temperatury barwowej (oczywiscie w tym momencie wartosc bedzie nie w K a w jakichs tam jednostkach umownych. Miej tez swiadomosc nieuniknionej straty jakosci), kliknij 'gotowe'. Teraz prawy klik, ustawienia programistyczne - > kopiuj ustawienia. Na plikach ktore hurtowo chcesz korygowac: znaznacz, prawy klik, ustawienia programistyczne - > wklej ustawienia - > balans bieli.

Mozesz tez od razu otworzyc wszystko w ACRze i uzyc 'synchronizuj'.

pozdr.
Art.

tomekzi
28-02-2009, 20:06
Bardzo dziękuję ArtX, działa, nawet nie wiedziałem, że ACR potrafi otwierać jpg.

maciey75
01-03-2009, 00:04
Polecam darmowy http://photofiltre.free.fr/frames_en.htm plus wtyczka. Do WB masz dwie do wyboru :)

____

oops sorka, nie doczytalem ze chodzi i hurtowa zmiane

BugsBunny
01-03-2009, 09:09
Lightroom w wersji trial - korekcja WB jak na RAWie

okoterroru
01-03-2009, 12:44
BugsBunny - jak na rawie powiadasz, może jak na rawie blues.

BugsBunny
01-03-2009, 14:02

tak, oczywiście....

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img9.imageshack.us/img9/8783/resizeofltrwb.jpg)

jurekb
01-03-2009, 17:27
Rzeczywiście, czepiasz się nomenklatury i utrudniasz. Przecież zmiana temperatury barwowej polega, w uproszczeniu na ociepleniu lub oziębieniu kolorystyki zdjęcia i nie jest ważne czy dzieje się to w stopniach Kelvina czy też w umownych. Wobec tego w jpgach da się zmienić temperaturę barwową.

okoterroru
01-03-2009, 19:10
Ale ingerujesz w opisane już piksele w wyniku czego tracisz na jakości i precyzji, zmień kilka razy i zobaczysz jaka wyjdzie kiszka, czego nie można powiedzieć o rawie, gdzie pracujesz na nieopisanych, surowych danych.
Rawa Blues Festival.

bombel
01-03-2009, 19:36
Ale to ingerowanie nie jest zależne co robisz (WB, czy coś innego).

Reasumując - da się zmieniać WB w jpgach, tak samo jak prawie w każdym innym obrazku który da się otworzyć w PSie. A jeszcze wygodniej w takim LR.

A jeśli twierdzimy, że się nie da tego robić w jpgu, bo się traci jakość, to bądźmy konsekwentni i powiedzmy, że w ogóle nie da się obrabiać jpgów, bo tylko na otwarciu i zapisaniu się traci na jakości.

jurekb
01-03-2009, 19:45
Ale ingerujesz w opisane już piksele w wyniku czego tracisz na jakości i precyzji, zmień kilka razy i zobaczysz jaka wyjdzie kiszka, czego nie można powiedzieć o rawie, gdzie pracujesz na nieopisanych, surowych danych.
Rawa Blues Festival.

Oczywiście. O tym wiadomo, ale czy przyszło Ci na myśl, że tomekzi może nie mieć full wypas aparatu, który "robi" RAWy a soft aparatu myli się czasem w WB? Robił w JPGach a teraz próbuje uratować fotki.

Poza tym, trzymając się Twojej logiki, w RAWach też ingerujesz w odpowiednio "opisane piksele", bo RAW Nikona, Canona, Olympusa czy też innego producenta różni się od siebie. Różnica polega tylko na tym że RAWa nie możesz nadpisać, tracąc na jego "precyzji", bo producent aparatu daje użytkownikowi możliwość innej obróbki, poza tą którą oprogramowali mu jego informatycy.

Wiadomo powszechnie, że JPG jest formatem stratnym, ale jeśli powiedzmy tomekzi zapisałby fotki w TIFFie, to też byś twierdził że w TIFFie nie da się zmienić WB, i że jest to tylko "pokolorowanie zdjęcia" i "bo wyjdzie kiszka"?

bombel
01-03-2009, 19:48
Różnica polega tylko na tym że RAWa nie możesz nadpisać, tracąc na jego "precyzji",

Należy tylko dla porządku nadmienić, że NX niestety nadpisuje pliki RAW, w związku z czym trzeba mocno uważać, żeby sobie nie popsuć jakichś istotnych prac. Zdecydowanie wolę podejście Lightrooma, w którym można zrobić gigantyczne edycje, a RAW jest bezpieczny, bo się go nie nadpisze...

ekonet
01-03-2009, 19:54

Rawa Blues Festival.
Proszę Cię, abyś przestał trollować.
Szukasz wiedzy - i ją znajdujesz. Ale nie wyśmiewaj kolegów, którzy dobrze mówią.
Ostrzegam Cię i proszę.

jurekb
01-03-2009, 19:58
Należy tylko dla porządku nadmienić, że NX niestety nadpisuje pliki RAW, w związku z czym trzeba mocno uważać, żeby sobie nie popsuć jakichś istotnych prac. Zdecydowanie wolę podejście Lightrooma, w którym można zrobić gigantyczne edycje, a RAW jest bezpieczny, bo się go nie nadpisze...
Zgadza się ale to było "dla uproszczenia wykładu" :). Nikon po prostu w NXie kontynuuje jakby obróbkę foty " z puszki w PCie"

okoterroru
01-03-2009, 23:18
Tyle że w pliku Raw nie ma informacji o balansie bieli ani nawet o kolorach pikseli. Mniejsza z tym, wszystko się da.
Ekonet - a w którym miejscu ja kogokolwiek wyśmiewałem, bo jakoś nie widzę?

ekonet
01-03-2009, 23:23
Tyle że w pliku Raw nie ma informacji o balansie bieli ani nawet o kolorach pikseli.
Skąd takie wiadomości? To GDZIE są te informacje?

Ekonet - a w którym miejscu ja kogokolwiek wyśmiewałem, bo jakoś nie widzę?
Zaznaczyłem Ci wyżej. Te głodne kawałki o Rawie Blues. Bluesa lubię, sam grywam, ale kwitować w ten sposób życzliwych rad kolegi BugsBunny bym się nie ośmielił.
Jeśli taki masz rodzaj żartu, to przepraszam, że go nie rozumiem.

okoterroru
01-03-2009, 23:37
ekonet - nie czujesz bluesa, ogólnie wiadomo, że raw zapisuje informację o natężeniu światła zarejestrowanym na poszczególnych komórkach światłoczułych (pikselach). Wielkość natężenia zależna jest od filtru barwnego (np. R, G lub B) znajdującego się nad pikselem, co niesie informacje o kolorze. Oglądając takiego rawa widziałbyś tylko mozaikę czerwonych, zielonych i niebieskich pikseli. Natomiast obraz powstaje w wyniku interpolacji tych trzech składowych do jednego piksela o określonej barwie, na co właśnie masz wpływ obrabiając raw. W jotpegu masz już ten obraz zinterpolowany i nie masz możliwości otrzymania odpowiedniego koloru dobierając proporcję tych trzech składowych RGB. Dlatego mówię o pokolorowaniu zdjęcia a nie zmianie balansu bieli.

ekonet
01-03-2009, 23:44
Napisałeś, że w pliku RAW nie ma informacji o balansie bieli i o kolorach pikseli.
Ponawiam więc pytanie - TO GDZIE SĄ, skoro nie w tym pliku RAW?
Skup się na tym i odpowiedz.

jurekb
01-03-2009, 23:46
Tyle że w pliku Raw nie ma informacji o balansie bieli ani nawet o kolorach pikseli.
No właśnie. W tym wypadku się mylisz. Akurat jest, bo jak NX albo Lightrome po wgraniu profili, rozpoznaje WB z NEFa? Jest w nim informacja jaki był WB podczas fotografowania.
Nie pogrążaj się i nie pisz bzdur.

W jotpegu masz już ten obraz zinterpolowany i nie masz możliwości otrzymania odpowiedniego koloru dobierając proporcję tych trzech składowych RGB. Dlatego mówię o pokolorowaniu zdjęcia a nie zmianie balansu bieli.

A co masz w TIFFie mądralo.

okoterroru
01-03-2009, 23:50
ekonet - nigdzie nie ma, balans bieli ustawiasz w programie do wywoływania rawów, czyli wpływasz na relację pomiędzy wartościami R, G i B. Informacji o kolorach pikseli też nie ma, jest tylko informacja o natężeniu światła na poszczególnych komórkach światłoczułych R, G i B, które po zinterpolowaniu dają ten jeden widzialny piksel o kolorze wyjściowym.

ekonet
01-03-2009, 23:53
ekonet - nigdzie nie ma, balans bieli ustawiasz w programie do wywoływania rawów, czyli wpływasz na relację pomiędzy wartościami R, G i B. Informacji o kolorach pikseli też nie ma, jest tylko informacja o natężeniu światła na poszczególnych komórkach światłoczułych R, G i B, które po zinterpolowaniu dają ten jeden widzialny piksel o kolorze wyjściowym.
Oj, błądzisz.
Otwórz plik RAW w CNX i zobaczysz, miedzy innymi:
- jaki był balans bieli,
- parametry zdjęcia,
- dane o obiektywie
i wiele innych.
Skoro nie w pliku RAW to wszystko jest, to - GDZIE?
To jest proste pytanie - odpowiedz.

okoterroru
01-03-2009, 23:53
jurek - mądralo w tifie masz to samo co w jpg. Tak, jest ta informacja o balansie bieli ale w exifie i nie jest w żaden sposób związana z danymi raw.

jurekb
02-03-2009, 00:05
Oj, błądzisz.
Otwórz plik RAW w CNX i zobaczysz, miedzy innymi:
- jaki był balans bieli,
- parametry zdjęcia,
- dane o obiektywie
i wiele innych.
Skoro nie w pliku RAW to wszystko jest, to - GDZIE?
To jest proste pytanie - odpowiedz.

okoterroru Zatrzymaj się i pomyśl ekonet ma rację

Ad 3 - dane o obiektywie - są w exifie bo procesor body w połączeniu z procesorem, powtórzę PROCESOREM obiektywu zarejestrował te dane.
Ad2 - parametry zdjęcia - jakie? rejestrowane są takie, które producent softu body, chciał żeby były rejestrowane.
Ad1 - jaki był balans bieli - jw. Producent body zdecydował (a jego programiści tego dokonali), że będzie rejestrowany WB taki jaki był ustawiony w tymże body.

RAW pozwala Ci, na modyfikacje, według Twojego uznania. Producent body doszedł do wniosku, że dobrze dać twórcy możliwość modyfikacji parametrów zarejestrowanego zdjęcia.
WB jest ustalany na podstawie najjaśniejszego obszaru zdjęcia (uznając go za "czystą" biel). Producent doszedł do wniosku, że jeśli scena jest nietypowa (pomimo że w pamięci procesora body, oprogramował setki tysięcy typowych scen) to warto dać użytkownikowi możliwość własnych ustawień, co do WB, jasności sceny itd. itp. Poczytaj na temat obróbki obrazu przez procesory cyfrowych aparatów fotograficznych.

okoterroru
02-03-2009, 00:08
jurek - to też piszę, że te dane są w exif obok nefa nie dociera do ciebie.

ekonet
02-03-2009, 00:09
Ale jeśli nie w RAW, to GDZIE?
Ten Twój exif to gdzie jest? Wisi w powietrzu jak wszystkowidzące oko?
Wyduś to z siebie wreszcie. :)

okoterroru
02-03-2009, 00:13
Jezus Maria, co z tego, że widzisz to w komputerze w postaci jednego pliku. To że widzisz jedną ikonkę to nie znaczy, że wszystko jest zmiksowane.

ekonet
02-03-2009, 00:15
Jezus Maria, co z tego, że widzisz to w komputerze w postaci jednego pliku. To że widzisz jedną ikonkę to nie znaczy, że wszystko jest zmiksowane.
Nie kombinuj, tylko mów konkretnie.
Napisałeś, że w pliku RAW nie ma informacji o balansie bieli.
GDZIE to jest?
I Jezusa z Maryją nie przyzywaj, bo oni się zajmują czymś zupełnie innym.

okoterroru
02-03-2009, 00:16
ekonet - odnoszę wrażenie, że robisz sobie ze mnie jaja, już napisałem.

ekonet
02-03-2009, 00:19
ekonet - odnoszę wrażenie, że robisz sobie ze mnie jaja, już napisałem.
Niestety - sam się kompromitujesz.
Widzę, że nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie i wprowadzasz forumowiczów w błąd.
Szkoda mojego czasu.

okoterroru
02-03-2009, 00:21
nie moja wina, że nie rozumiesz prostych spraw, poczytaj trochę o tym.

ekonet
02-03-2009, 00:23
Widzę, że starasz się zaistnieć w każdym wątku i udowodniać swoje teorie, a nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytania.
Chętnie poczytam.
Może wskażesz mi źródło, które mówi o tym, że w pliku RAW nie ma informacji o balansie bieli?

okoterroru
02-03-2009, 00:30
A masz pierwsze lepsze: http://www.fotoporadnik.pl/od-raw-do-zdjecia.html. To nie są moje teorie, tylko ogólnie dostępna wiedza.

Jeszcze jedno dla pogłębienia wiedzy: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4281

ekonet
02-03-2009, 00:39
A masz pierwsze lepsze: http://www.fotoporadnik.pl/od-raw-do-zdjecia.html. To nie są moje teorie, tylko ogólnie dostępna wiedza.

Jeszcze jedno dla pogłębienia wiedzy: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4281
Niestety - czytasz i nie rozumiesz.
W dodatku w pierwszym linku piszą błędnie:
"Do każdego, dowolnego typu pliku, reprezentującego zdjęcie, jest "doczepiana" informacja o parametrach, przy których to zdjęcie zostało zrobione. A więc ustawienie przesłony, migawki, długość ogniskowej w momencie fotografowania, balans bieli, czy zdjęcie było z błyskiem lampy czy bez, data, itd. itd.
W plikach typu JPEG informacje te są wpisane w plik. W Plikach TIF i RAW tworzony jest osobny plik z tymi danymi".
No i znów muszę Cię zapytać - GDZIE jest taki osobny plik, jak się nazywa i jak się go przetwarza?
Po prostu odpowiedz - a nie krąż.

Dla ułatwienia - masz przecież aparat - weź swój aparat, zrób zdjęcie w formacie RAW, i pokaż/opisz - gdzie jest ten osobny plik?

okoterroru
02-03-2009, 00:52
ekonet - tak tam piszą o osobnym pliku, takie uproszczenie dla słabo kapujących. Fizycznie jest to jeden plik, ale dane o zarejestrowanym natężeniu światła na poszczególnych komórkach światłoczułych są osobno, a metadane osobno. Jak mam Ci to prościej wytłumaczyć. I tak np. odnosząc się do balansu bieli, to zapisana jest informacja z jakim balansem bieli zrobiłeś zdjęcie, ale to tylko informacja nie wpływająca na obraz źródłowy, oddzielna, osobna, nie wpływająca w żaden sposób na te poszczególne piksele. Dlatego tak łatwo możesz zmieniać WB w programie graficznym, mówisz: ja jednak nie skorzystam z temp 5400K, przeciągnę suwak na 5600K i to dalej nic nie zmienia poza jako takim podglądem na ekranie, dalej nic fizycznie nie zmieniłeś w rawie, dopiero dajesz ok, open czy co tam, dopiero wtedy następuje interpolacja, zostaną ustawione odpowiednie proporcje między R, G i B i otrzymasz to właściwe zdjęcie, które zapiszesz jako jpg, tif czy co tam chcesz. W jpg nie ma takiej możliwości, gdyż obraz jest już zinterpolowany, gotowy, a ty masz w exif informację w jakiej temp barwowej został zinterpolowany.

Zauważ, że np. w PS nie da się zapisać zdjęcia w formacie raw i odpowiedz sobie dlaczego.

ekonet
02-03-2009, 00:57

ekonet - tak tam piszą o osobnym pliku, takie uproszczenie dla słabo kapujących. Fizycznie jest to jeden plik, ale dane o zarejestrowanym natężeniu światła na poszczególnych komórkach światłoczółych są osobno, a metadane osobno. Jak mam Ci to prościej wytłumaczyć. I tak np. odnosząc się do balansu bieli, to zapisana jest informacja z jakim balansem bieli zrobiłeś zdjęcie
No i sam spójrz, czy nie zaprzeczasz sam sobie?
Jest to zapisane w jednym pliku czy nie?
Przy okazji - warto wiedzieć, że w pliku RAW (NEF) jest zapisany też miniaturowy .jpg.

okoterroru
02-03-2009, 01:00
ekonet, przecież to nie ma najmniejszego znaczenia w ilu plikach zapisany jest raw, natomiast ma znaczenie, że informacja jest rozdzielona.

ekonet
02-03-2009, 01:02
ekonet, przecież to nie ma najmniejszego znaczenia w ilu plikach zapisany jest raw, natomiast ma znaczenie, że informacja jest rozdzielona.
Ma znaczenie takie, że twierdziłeś coś innego.

okoterroru
02-03-2009, 01:10
Co innego twierdziłem, bo nie mogę się połapać, od początku twierdzę to samo.
Tak, gdzieś tam na początku napisałem, że w rawnie ma informacji o balansie bieli, prostuję - jest informacja o balansie bieli ale oderwana od informacji o zarejestrowanym natężeniu na kanałach RGB - TO TYLKO iNFORMACJA. I tym różni się raw od jpg, gdzie ta informacja jest już spłaszczona z kolorem konkretnego widzialnego poksela i nie da się jej zmienić, tak więc nie da się zmienić WB w jotpegu sensu stricte.

Władca Pixeli
02-03-2009, 01:14
http://www.dpreview.com/news/0504/05042203nikonnefresponse.asp

Nikon has today issued an advisory addressing the current concerns around the 'encryption' of white balance data in its NEF (RAW) files from the D2X and D2Hs digital SLRs. This story started three days ago when Photoshopnews.com published an interview with chief engineer and original author of Photoshop Thomas Knoll which complained that Nikon was encrypting white balance data in their NEF files and that future versions of Adobe Camera RAW would not be able to read WB data. In the new advisory Nikon states that it already makes available an SDK which "...when implemented properly, enables a wide range of NEF performance, including white balance..."

okoterroru
02-03-2009, 01:20
Wprowadzenie do modułu Camera Raw
Dotyczy plików camera raw
Plik camera raw zawiera nieprzetworzone, nieskompresowane dane skali szarości obrazu z sensorów aparatu
cyfrowego oraz informacje o tym, w jaki sposób obraz został zarejestrowany (metadane). Oprogramowanie Photoshop
Camera Raw interpretuje plik camera raw i korzystając z informacji o aparacie i obrazie buduje i przetwarza kolorowy
obraz.
Pliki camera raw można traktować podobnie do tradycyjnych negatywów. W dowolnym momencie możesz
przetworzyć plik ponownie, aby osiągnąć pożądany efekt przez dopasowania balansu bieli, zakresu tonów, kontrastu,
nasycenia kolorów i wyostrzania. Gdy dopasowujesz obraz camera raw, oryginalne dane camera raw pozostają
niezmienione. Zmiany są natomiast zapisywane w dodatkowym pliku pomocniczym, w bazie danych lub w samym
pliku (w przypadku formatu DNG).
Gdy robisz aparatem zdjęcie w formacie pliku JPEG, aparat automatycznie przetwarza ten plik, poprawiając i
kompresując obraz. Na ogół masz niewielki wpływ na ten proces przetwarzania. Robienie aparatem zdjęć w formacie
camera raw daje większą kontrolę niż w formacie JPEG, ponieważ format camera raw nie ogranicza cię
przetwarzaniem wykonanym przez aparat. W formacie camera raw można edytować zdjęcia zapisane w formatach
JPEG i TIFF, jednak edycji poddane będą piksele przetworzone wcześniej przez aparat. Pliki w formacie camera raw
zawsze zawierają oryginalne piksele, nieprzetworzone przez aparat.
Obrazy raw są tworzone przez aparat cyfrowy, wcześniej jednak należy aparat odpowiednio skonfigurować.
Uwaga: Format Photoshop Raw (.raw) służy do przenoszenia obrazów między aplikacjami i różnymi platformami
komputerowymi. Proszę nie mylić formatu pliku Photoshop raw z formatem camera raw.
Aparaty cyfrowe zbierają i zapisują dane camera raw używając liniowej krzywej zależności odpowiedzi od tonu
(gamma 1.0). Zarówno zwykły film jak i ludzie oko ce****e nieliniowa, logarytmiczna zależność odpowiedzi od światła
(gamma większe niż 2). Nieprzetworzony obraz camera raw oglądany w skali szarości wydawałby się bardzo ciemny,
ponieważ to co dla czujnika światła i komputera wygląda na dwa razy jaśniejsze, dla ludzkiego oka jest jaśniejsze mniej
niż dwa razy.

Gdy korzystasz z modułu Camera Raw do dopasowań (także do wyrównywania i kadrowania) obrazu camera raw,
oryginalne dane obrazu camera raw są niezmienione. Dopasowania są zapisywane albo w bazie danych modułu
Camera Raw, w postaci danych osadzonych w pliku obrazu, albo jako pomocniczy plik XMP (plik danych towarzyszący
plikowi camera raw.

Może to Ci trochę rozjaśni.

ekonet
02-03-2009, 01:26
Może to Ci trochę rozjaśni.
Daruj sobie, bo ja to znam.
Chodziło mi o Twoje uporczywe twierdzenie, że w pliku RAW nie ma informacji (między innymi) o balansie bieli.
Przypominam, że "plik" jest to nazwany ciąg danych o określonej i skończonej długości. A co w nim się znajduje - to już osobna bajka.

Tak, gdzieś tam na początku napisałem, że w rawnie ma informacji o balansie bieli, prostuję - jest informacja o balansie bieli
W końcu! :)

okoterroru
02-03-2009, 01:28
Ale jakie to ma znaczenie w tym wątku jaka jest budowa pliku, istotne jest chyba rozdzielenie danych z matrycy od metadanych, a nie w ilu kawałkach i gdzie jest to pozapisywane i w końcu że w jpg nie da się zmienić balansu bieli.

okoterroru
02-03-2009, 01:30
ekonet - cytujesz kawałek mojej wypowiedzi gubiąc sene całości.

bombel
02-03-2009, 01:32
Sorry - tak to jest, jeśli pytając 'która godzina' dostajemy w odpowiedzi od wszystkowiedzącego odpowiadającego instrukcję budowy zegarka atomowego.

Zamiast po prostu powiedzieć jak zmienić WB zdjęcia, obojętne w jakim pliku (już się zgodziliśmy, że się da), liczy się tu bity na główce od szpilki i szuka dziury w całym.

Okoterroeru, skończyłbyś już z tym ględzeniem, obojętne czy masz 100 czy 200 bitów na kanał, bo to do niczego nie prowadzi, naprawdę...

okoterroru
02-03-2009, 01:40
bombel - widać za ciężki temat dla Ciebie, było pytanie, była moja odpowiedź, a że się wywiązała burzliwa dyskusja to już nie moja wina, tylko ekoneta - żartowałem. Pozatym, ustaw wszystko na auto - w twoim przypadku to jedyne wyjście.

bombel
02-03-2009, 01:41
Twoja odpowiedź tylko potwierdza zdanie, jakie sobie o tobie wyrobiłem.

okoterroru
02-03-2009, 01:45
bombel - mało obchodzi mnie twoje zdanie.

bombel
02-03-2009, 02:02
No to w jednym jesteśmy zgodni, mnie twoje też nie interesuje.

bombel - widać za ciężki temat dla Ciebie, było pytanie, była moja odpowiedź, a że się wywiązała burzliwa dyskusja to już nie moja wina, tylko ekoneta - żartowałem.

Nie żartowałeś i nie żartujesz. Całym sobą krzyczysz - jestem znawcą, wiem i rozumiem, patrzcie jaki jestem mądry. Cały ten wątek jest tego obrazem.

Naprawdę masz takie gigantyczne kompleksy, że na pytanie o jeden suwak odpowiadasz teorią o bitach, sritach i słupkach w oku i RAWie?

Boże, jakież to patetyczne i żałosne w swojej wymowie... Szkoda było mojego czasu na te czcze głupoty.

okoterroru
02-03-2009, 02:08
Nie trzeba być znawcą, teoria musi iść w parze z praktyką więc jest potrzebna, Tobie nie - bo masz tryb auto.
Zresztą co to za różnica, jak ty nie odróżniasz jotpega od rawa.

puchbeary
02-03-2009, 08:54
okoterroru (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=24191)
Sam zacząłeś bzdurne czepianie się pozując na wielkiego eksperta. Zostałeś sprowadzony na ziemię swoją własną metodą a teraz masz pretensje. Poza tym byłbym na twoim miejscu ostrożny z obrażaniem innych użytkowników bo Twoje insynuacje pod adresem Bombla

bombel - widać za ciężki temat dla Ciebie (...) Poza tym, ustaw wszystko na auto - w twoim przypadku to jedyne wyjście. świadczą tylko i wyłącznie o twoim poziomie.

okoterroru
02-03-2009, 11:09
puchbeary - jak to zostałem sprowadzony na ziemię, chyba nieuważnie czytasz bo nadal twierdzę, że mam rację w kwestii tematu tego postu.
A już nie chce mi się pisać co świadczy o twoim poziomie.
I nie mam do nikogo o nic pretensji - skąd przyszło Ci to do głowy.

Tomekzi zadałpytanie cytuję: "Czy jest jakiś darmowy program w którym mógłbym zmieniać balans bieli plików jpg ale nie pojedyńczo a np. całego folderu lub wskazanych plików o zadaną wartość?"

Moja odpowiedź - nie da się zmienić balansu bieli w pliku jpg. A całe to moje bzdurne gadanie o którym piszesz jest na potwierdzenie mojej odpowiedzi.

kronos28
02-03-2009, 16:42
okoterroru pamiętaj, że twój limit ostrzeżeń się wyczerpał. Więc zaprzestań swoich wycieczek osobistych z "trybami auto" itd. bo twoja kariera tutaj może się szybko zakończyć.

A resztę proszę o nie karmienie....

okoterroru
02-03-2009, 18:07
kronos28... ok. Bez odbioru.