Zobacz pełną wersję : Inna kolorystyka wywolanego rawa
Witam otoz mam problem. Wywoluje sobie rawa w acr po czym po zpisaniu pliku jak jpg traci on bardzo na kolorach i to sie tyczy rawow z roznych aparatow. Otwierane w innym programie niz ps traca kolor natomiast w samym ps ponownie otwarte wygladaja tak jak trzeba. Moze ktos pomoc?
okoterroru
28-02-2009, 17:43
Jak masz ustawione profile kolorów w aparacie i PS?
Chyba cos jest w tym co mowisz w aparacie mam sRGB a w adobe rgb98. Ktory profil sobie ustawic w aparacie?
okoterroru
28-02-2009, 18:10
Jak masz w aparacie sRGB to utaw przestrzeń robocząa PS na sRGB i powinno być po problemie zakładając, że masz monitor wyświetlający przestrzeń sRGB.
Okej juz sobie poradzilem. Thx. A ja nawet nie wiem co ten monitor moze wyswietlac.
Btw a wy z jakiej kolorystyki korzystacie?
okoterroru
28-02-2009, 18:14
Adobe RGB - większa paleta.
A do laba do druku to nie lepiej w aparacie miec srgb ?
okoterroru
28-02-2009, 18:41
Ja pracuję w Adobe RGB gdyż ta paleta zawiera więcej barw szczególnie w zakresie bardziej jaskrawych odcieni. Laby zazwyczaj drukują w sRGB więc oddając plik do druku w Adobe RGB lab i tak go przytnie do sRGB więc nie będzie różnicy. Ale ja wolę sobie trzymać pliki w Adobe RGB na wypadek, gdyby kiedyś przyszło mi coś wydrukować na super profesjonalnym sprzęcie (takie zboczenie).
kurde ja mam podobny problem z NX2. W NX2 zmieniam zdjecia na b&w potem dodaje troche zolci zeby zdjecie bylo nie czarno biale a delikatnie stylizowane na stare, dodaje tez szumu, nasycam itp...a jak zapisuje w jpg lub tiffie (choc nef tez na podgladzie w windowsie traci zaimplikowane efekty) to zdjecie jest czarno biale. Traci wszystkie efekty ktore dodalem w NX2. Probowalem juz chyba wszystkiego, nie wiem jak sobie z tym poradzic. Macie jakies sugestie? Wczesniej, przy obrobce innych zdjec nie mialem takiego problemu. Moja przestrzen barwna w aparacie i NX2 to sRGB, w monitorze byla inna ale zmienialem na sRGB i nic. ;/ ... help :(
okoterroru
01-03-2009, 23:01
Aż chyba zaraz zainstaluję NX i sprawdzę, choć nie używam tego programu. Ale ciekawy temat, podejmuję wyzwanie.