Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : połaczyć partycje :)

robin102
28-02-2009, 14:24
Zanim zapytam na specjalistycznych forach gdzie to fachowcy gadają jakimś specjalistycznym mało zrozumiałym językiem pomyślałem, że zapytam w rodzinie :)
Chcę połączyć dwie partycje.
Dokładnie to ma dwa HD ustawione w raid "0" no jakoś z zachłanności :) zrobiłem na tym 3 partycje
C ok 100GB
D ok 200GB
E ok 200GB
Chcę połączyć D i E aby powstała jedna duża D. Dane z tych partycji mogę utracić mogę je sformatować bo mam wszystko skopiowane na dodatkowym HD.
jak to zrobić ?
Czy można to wykonać tym narzędziem co jest w windzie menadżer dysków czy jakoś tak , czy koniecznie instalować jakiś programik do tego celu partymagik :) czy jakoś tak
Nie chciał bym systemu zaśmicać i doinstalowywać jakieś narzedzie.
Zaznaczam dane z dwóch partycji mogę utracić, mogę je sformatowac przed łączeniem.
I pytanie dodatkowe czy winda potem mi sam ponazywa partycje bo ten trzci zapasowy dysk (G) na którym wszystko zrzucam ma jako dysk G.

Tom01
28-02-2009, 14:31
Sposobów na ptarycje jest mnóstwo. ;)

Można wykonać narzędziem zarządzania dyskami, wbudowanym w Windows. Obie usunąć, założyć nową partycję, ustalić literkę napędu, sformatować.

robin102
28-02-2009, 14:43
Wlazłem w te narzędzie widzę, partycje z napiskiem, że zdrowa :). Na tym rozwija mi się lista co mogę zrobić :
zmień literę dysku i ścieżki, formatuj, usuń dysk logiczny...
Chyba najpierw sformatować by należało ? A potem usuń dysk logiczny, ale czy to dobry krok usunę D i E zostanie mi tylko C :( czy po usunięciu pojawi się opcja utwórz partycję ?
Kurde nigdy tego nie robiłem :( Partycje tworzyłem przy instalowaniu systemu.
No, ale zawsze musi być ten pierwszy raz.

fIlek
28-02-2009, 14:45
Najpierw usuwasz partycję, formatować jej nie musisz - dopiero na koniec, po utworzeniu tej nowej, właściwej.

robin102
28-02-2009, 14:51
No dobra Informatycy, usunę to usunę ale czy ktoś to praktykował :) Czy potem będę miał opcję utwórz partycję ?
Czy rozwinie się taka opcja. Ktoś to robił. Szkoda by było żeby prawie 400GB kręciło się w powietrzu, a na moim 500 GBajtowym raidzie było tylko widoczne 100GB na których mam system i 5 programów :).

mishieck
28-02-2009, 15:24
Praktykował, praktykował. Zrób tak jak ci radzą - będzie dobrze ;)

robin102
28-02-2009, 16:50
Dzięki ! :)
Zanim te barbarzyństwo popełnie zadam głupie pytanie :)
Ile może mieć wielkość, pojemności w GB pojedynczy folder pod XPkiem :), bo te dwie partycje w sumie były jakby zbiorami rawow zdjęć prywatnych jedna, zdjęć "służbowych" druga. Czy w takiej wielkiej partycji można mieć np. dwa foldery po blisko 200 gb każdy. Ja rozumiem folder jako adres na HD ? wiec wydaje mi sie , że może być DUUUŻYYY :)No wolę zapytać bo zagadnienia dla mnie obce.

irek6311
28-02-2009, 18:18
Spok możesz mieć nawet katalog 400GB ,
usuwasz i tworzysz dyski logiczne jak i partycje podobnie jak w Instalatorze XP robin102 .
(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5441)

robin102
28-02-2009, 20:12
Się udało się :) dzięki za porady. Tylko co zyskałem, poza tym, że coś się nauczyłem :mrgreen:

jerryjola
28-02-2009, 20:52
robinie, poszukaj w ostatnich numerach PC KOMPUTER czy CHIP-a (nie pamiętam w którym), był taki program (pełna wersja) Paragon Partition Manager (chyba 8,5).
Super programik, o wiele lat świetlnych lepszy niż to co ma ta paskuda Winda pod maską.
To tak na przyszłość, jakbyś coś musiał jeszcze zrobić.Robi w zasadzie z każdą partycją (nie tylko linuksowymi, ale i innymi) wszystko. Zanim cokolwiek zrobisz, masz podgląd , jak to wygląda, a potem dopiero akcja zaczyna się po zatwierdzeniu ostatecznym zadania (zadań)

Program ten pozwala na stworzenie tzw. płyty startowej - menadżera partycji uruchamianego z płyty CD podczas startu systemu. Nie trzeba wtedy uruchamiać Windy.
Jest szybszy, ma wiele opcji, i łatwy w obsłudze - poza tym - to, czego nie można zrobić pod Windą, z płyty można. Polecam.

Kyle
02-03-2009, 09:33
robinie, poszukaj w ostatnich numerach PC KOMPUTER czy CHIP-a (nie pamiętam w którym), był taki program (pełna wersja) Paragon Partition Manager (chyba 8,5).

Odradzam używania tego typu programów, narzędzie wbudowane w windę jest ... bezpieczniejsze.