Zobacz pełną wersję : Wytrzymałość matrycy
A mnie zastanowiła tak sprawa :
powiedzmy że kupiłem D90 (albo inny model z opcją filmów) i przez 2 lata zrobiłem powiedzmy 200 zdjęć.
Możemy uznać że jeśli nie ma oznak użytkowania na obudowie to sprzedaję prawie nówkę sztukę, ale co jeśli w tym czasie nakręciłem 200h filmów??
Nie znam się na matrycach itd ale ok aparat jest jak nowy, nie ma śladów użytkowania, migawka nie zjechana bo jest tylko 200 strzałów ale co z matrycą?? Nie zużywa się??
Wiem że pytanie czysto teoretyczne ale...
No właśnie co o tym sądzicie??
Mariusz
Teoria: Wikipedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Matryca_CMOS) oraz Szeroki Kadr (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/dyskusja/matryca_swiatloczula/)
Raczej większy wpływ na matrycę mają zanieczyszczenia, niż jej praca. To tak jakby pytać czy woltomierz zużywa się od pomiarów.
pytanie czy ilość rejestrowanego video jest jakoś "ewidencjonowana" w exifie - bo totalna liczba zdjeć w tym przypadku pokaże pewnie ok 200 fotek :)
W plikach video nie ma exif
jak zatem sprawdzić ten video-przebieg aparatu - bo sytuacja faktycznie wygląda "prawdopodobnie" a takie puszki mogą być na giełdzie
ale macie problemy :) zazdraszczam - i abyscie mieli o czym myśleć to mam pytanie co jak po 2 latach zrobiłem tylko jedna fotke ? nie używanie sprzętu też do niczego dobrego nie prowadzi :D
A co by było, gdyby babcia miała wąsy?:p
A co by było, gdyby babcia miała wąsy?:p
Dalej będzie babcią :mrgreen:
robin102
28-02-2009, 20:16
To tak jakby pytać czy woltomierz zużywa się od pomiarów.
Jeśli ma ustrój pomiarowy elektromagnetyczny to jak jak najbardziej się zużywa tylko bardzo bardzo powoli, no i starzeje się wszystko. Jeśli cyfrowy to niby się nie zużywa, ale też się starzeje i traci parametry, ale niby dalej działa :) ;)
----------------------------------
Mtu rób zdjęcia i do głowy nie bierz. Jak Ty nie zepsujesz to się samo raczej nie zepsuje, a tym bardziej nie zużyje :)
SlaWasII
28-02-2009, 23:54
Zużywa się, a jakże. Wolno ale jednak.
Z czego się biorą martwe piksele? No i dlaczego nie wolno celować prosto w słońce?
Robin, robię zdjęcia i do głowy nie biorę, tym bardziej że mam D700 gdzie nie ma filmów, a live view włączyłem raz żeby sprawdzić czy działa...
Tak tylko zapodałem temat jako rozważania teoretyczne.
Tak tylko zapodałem temat jako rozważania teoretyczne.
jak widać wystarczy zadać trudne (ale nie głupie) pytanie i od razu wyłazi z kolegów "onet-forum" :/
Zużywa się, a jakże. Wolno ale jednak.
Z czego się biorą martwe piksele? No i dlaczego nie wolno celować prosto w słońce?
Co to znaczy martwy pixel ? Raczej bym pod to podpisał bluming (http://www.ccd.com/ccd102.html). Nie jestem tu pewnien do końca ale nowe matryce mają system anty-blumingowy.
SlaWasII
01-03-2009, 04:12
Co to znaczy martwy pixel ?
Jest to jeden z trzech rodzajów defektów matryc opisanych w ISO 13406-2.
"Defective pixels are pixels on a liquid crystal display (LCD) not performing as expected. ISO 13406-2 distinguishes between three different types of defective pixels:
- Hot pixels (always on)
- Dead pixels (always off)
- Stuck pixels (one or two sub-pixels are always on or always off)
Similar defects can also occur on CCD or CMOS image sensors in digital cameras. In these devices, defective pixels fail to sense light levels correctly, whereas defective pixels in LCDs fail to reproduce light levels correctly."
Raczej bym pod to podpisał bluming (http://www.ccd.com/ccd102.html).
Blooming raczej nie jest defektem matrycy. Jest to jej właściwość.
Norma ISO 13406-2 określa między innymi typ i liczbę możliwych do wystąpienia błędnych pikseli na 1 milion pikseli.
Jeżeli już to:
Gorące i martwe piksele są wynikiem niedoskonałości matrycy. Na matrycy znajduje się od kilkuset tysięcy do kilku milionów pikseli, trudno zatem spodziewać się, że każdy będzie miał identyczne parametry. Wśród nich znajdują się takie, które generują na sygnał w sytuacji gdy nie pada na nie światło i są jaśniejsze od otoczenia, nazywamy je gorącymi pikselami, oraz takie które na światło są praktycznie nieczułe i nawet przy silnej wiązce światła nie będziemy od nich odbierać żadnego sygnału. Te noszą z kolei nazwę martwych pikseli.
Gorące i martwe piksele są usuwane z obrazka za pomocą ciemnej klatki.
.. Na matrycy znajduje się od kilkuset tysięcy do kilku milionów pikseli,....Najczęściej już więcej, w twoim body jest ich ponad 12 milionów. Ale to tylko taki OT, dla uściślenia.
szmatrix
02-03-2009, 13:47
A ja tak sobie myślę że jak ktoś chce kręcić filmy to sobie powinien kamerę kupic a nie aparat ...Niedługo zaczną pytać czy jest też mp3 i ciepłe skarpety na wyjscie w plener...Pozdrawaim
A ja tak sobie myślę że jak ktoś chce kręcić filmy to sobie powinien kamerę kupic a nie aparat
funkcjonalność i wymagania rosną a podejścia do sprzętu się zmieniają - nie każdy jest tak konserwatywny...
A mnie zastanowiła tak sprawa :
[...] kupiłem D90 (albo inny model z opcją filmów) i przez 2 lata zrobiłem powiedzmy 200 zdjęć [...] ale co jeśli w tym czasie nakręciłem 200h filmów??
To znaczy, że nie potrzebujesz lustrzanki, tylko kamerę lub kompakcik :P
Wszystko się zużywa jak jest eksploatowane. Matrzyca nagrzewa się podczas długiej, ciągłęj pracy. Zużycie aparatu to nie tylko migawka. Wyeksploatować może Ci się nawet spust.
BTW w mojej klawiaturze mam dziurę na wylot w lewym klawiszy Ctrl (bo pracuję w corelu i to jest podstawowy przycisk do skrótów klawiszowych). Całą klawiatura ma ok. roku...
...
BTW w mojej klawiaturze mam dziurę na wylot w lewym klawiszy Ctrl ... Całą klawiatura ma ok. roku...
Proponuję wzmocnić biurko, jakaś tytanowa podkładka pod klawiaturę ;)
Nie ma co się martwić o matrycę, z DSLR będzie tak jak z telefonami komórkowymi, co roku nowy.
Nie ma co się martwić o matrycę, z DSLR będzie tak jak z telefonami komórkowymi, co roku nowy.
Oby jednak nie.
Szczególnie przy aktualnych cenach...
Profesjonaliści na pewno będą wymienić sprzet często. To naturalne.
Dla amatorów jednak prawdopodobnie często dany model/egzemplarz będzie służył znacznie dłużej.
Czego sobie i Państwu życzę :)