PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] człowiek z kwiatami nie liczy na szczęście

anchel
28-02-2009, 00:12
*

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img152.imageshack.us/img152/5451/czlowiekzkwiatami.jpg)

ovserwator
28-02-2009, 00:14
No właśnie.. chyba pętla na biskupinie. Przyciąga pomimo wszystko.

bahuone
28-02-2009, 00:17
ooooo tak:D bardzo fajne zdjecie z ciekawym komentarzem. poprostu dla mnie rewelacja

Imago
28-02-2009, 00:27
dla mnie świetne :)

malibu
28-02-2009, 00:27
a ja wręcz przeciwnie - przypadkowy pstryk z dodaną ideologią może gdyby totek był otarty może gdyby sprzedawca z totka stał w drzwiach i patrzył za czlowieczkiem to moze a tak jesten na nie

anchel
28-02-2009, 00:38
a ja wręcz przeciwnie - przypadkowy pstryk z dodaną ideologią może gdyby totek był otarty może gdyby sprzedawca z totka stał w drzwiach i patrzył za czlowieczkiem to moze <...>

Bzdura.

a tak jesten na nie

To rozumiem.

malibu
28-02-2009, 00:54
anchel takie bzdurne wrażenie odniosłem :)

pinokio
28-02-2009, 00:58
Jakoś do mnie nie przemawia. technicznie wydaje się OK, ale co ma to zdjęcie nam przekazać?

anchel
28-02-2009, 10:21
anchel takie bzdurne wrażenie odniosłem :)

Jeżeli odniosłeś takie wrażenie - to napisz, że odniosłeś takie wrażenie ;]
Bo jak piszesz, że to przypadkowy pstryk to mnie obrażasz.

malibu
28-02-2009, 11:29
anchel przepraszam jeśli to Cię obraziło - nie jestem na forum od wczoraj i Twój dorobek znam i chylę czoła ale to zdjęcie w mojej ocenie poprostu Ci nie wyszło , tak więc jeszcze raz sorry i nie ciągne tematu dalej ,niech inni mają szanse się wypowiedzieć
pozdrawiam :)

Piotrek Charchuła
28-02-2009, 11:35
A mnie się zdjęcie podoba. Ciekaw jestem jak by wyglądało w BW.

anchel
28-02-2009, 11:42
malibu - luz. Mnie nie chodzi o ocenę dorobku i pokłony tylko o formę wypowiedzi. A ostatnio niestety ludziom się nie chce pisać nic poza ogólnikami i banałami. Jakbym miał dwa posty na forum zareagowałbym tak samo. Właśnie dlatego, że już trochę zdjęć zrobiłem, chcę uzasadnienia wypowiedzi. Dla mnie "ładnie", "**********", "słabo", "przypadkowy pstryk" to nic nie znaczące wypowiedzi. Kompletnie nie jestem w stanie wyciągnąć z nich jakiś wniosków. Rozumiemy się? ;]

Koniec offa.

paparazzo
28-02-2009, 13:27
oooo pętla naprzeciwko Sowińskiego na Sępolnie :D

leon001
28-02-2009, 19:25
a ja wręcz przeciwnie - przypadkowy pstryk z dodaną ideologią może gdyby totek był otarty może gdyby sprzedawca z totka stał w drzwiach i patrzył za czlowieczkiem to moze a tak jesten na nie
Zdecydowanie jak wyżej. Szkoda prądu:-D

anchel
28-02-2009, 21:07
Zdecydowanie jak wyżej. Szkoda prądu:-D

No cóż cytować siebie to bez sensu ale nie mogę się oprzeć - odpowiem jak koledze: BZDURA.
Jak masz coś wartościowego do napisania to zapraszam.

jendryn
28-02-2009, 21:32
Dziwi mnie to , że próbujesz bronic tego zdjęcia. Z mojego punktu widzenia jest to zdjęcie ustrzelone przypadkowo. Temat który do niego dobrałeś to nic innego jak zmyślnie dobrana ideologia, która w tym przypadku nie ma się do niczego. Widzisz sam jakąs głębie w tym zdjęciu? Kadr zupełnie przypadkowy i nieciekawy.

elix
28-02-2009, 21:44
A ja sobie kombinuje tak:

Za mało wyeksponowałeś "modela z kwiatami" - jak spojrzałem na to zdjęcie to najpierw zobaczyłem kiosk (bo to najjaśniejszy element kadru) potem wzrok "ześlizgnął" się po ścianie budynku w prawą stronę kadru, potem dojrzałem tramwaj (bo też jasny i kontrastowy), a dopiero na końcu tego kolesia z kwiatami. sądzę, że nieco inna kompozycja bardziej uwydatniła by modela. Być może gdybyś przesunął się w lewą stronę kadru tak żeby ten kiosk Lotto był w tle i pozbył się w ten sposób tramwaju...

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to zdjęcie uliczne, więc niepozowane i nie ma czasu żeby się inaczej ustawić tylko trzeba "łapać chwilę".

Natomiast sama obróbka jest dobra - ale do tego to już jestem raczej przyzwyczajony w Twoim wykonaniu.

Tak sobie to wymyśliłem i mam nadzieję, że da się z tego jakieś wnioski wyciągnąć ;)

anchel
01-03-2009, 11:49
jendryn nie bronię zdjęcia - zżymam się na formę wypowiedzi. To są dwie skrajne rzeczy.
elix potrafił napisać rzeczową krytykę? Znaczy da się.

Dwie rzeczy:
1. Tytuł z dupy. Gdyby nie było tytułu coś by to zmieniło? Generalnie tytuł jest opisem tego co zobaczyłem i niczym więcej.
2. Kwestia zdjęcia - jest rozplanowane prawidłowo, według konkretnego zamysłu. Mam kilka innych kadrów, z innymi postaciami. Ale pokazałem to ujęcie - bo do mnie dociera i jest na nim to co chciałem z tego miejsca pokazać. Przede wszystkim kadr zawiera wszystkie te elementy o które mi chodziło. Nawet centralnie pokazana i najjaśniejsza buda z lotto i śmietnik są tam gdzie są.
Nie oznacza to od razu udanego zdjęcia prawda? Być może ono tylko w mojej opinii jest udane? Jeden lubi obcisłe dżinsy inny futro z norek. Nie mam monopolu na rację. Postuluję jedynie o rzetelną ocenę i pokuszenie się o chociaż drobną próbę krytyki merytorycznej.

Amen.

Ps. Przyznam szczerze, że jestem coraz bliższy stania się forumowym fanatycznym bojownikiem o rzeczowość wypowiedzi i komentarzy. Wszystkie "fajne", "miodzio", "rewka", "pstryk", "gniot" w swoich wątkach będę zgłaszał do modów o usunięcie... Do bólu.

jendryn
01-03-2009, 12:00
1. Tytuł z dupy. Gdyby nie było tytułu coś by to zmieniło? Generalnie tytuł jest opisem tego co zobaczyłem i niczym więcej.

Ale pokazałem to ujęcie - bo do mnie dociera i jest na nim to co chciałem z tego miejsca pokazać.
Być może ono tylko w mojej opinii jest udane? Jeden lubi obcisłe dżinsy inny futro z norek. Nie mam monopolu na rację. Postuluję jedynie o rzetelną ocenę i pokuszenie się o chociaż drobną próbę krytyki merytorycznej.

Ja nie napisałem , że tytuł jest z dupy. Wracając do zdjęcia, to jest Twoja wizja, zatrzymałeś na zdjęciu to co miałeś akurat w zamyśle, tak w zasadzie powinno byc. Jednak wystawiając zdjecie na forum , wystawiasz się pod krytykę ludzi o różnych gustach.Tak jak napisałeś - jeden lubi dżinsy , a inny lateks:) w każdym bądź razie moja opinia jest tylko i wyłącznie moją opinią, którą możesz całkowicie olac, bądź wziąsc do siebie żeby widziec jak inni postrzegają Twoją pracę:) jakby nie było chciałbym zobaczyc taką miejską serię w Twoim wykonaniu. Wczoraj przypadkowo trafiłem na "kobiete w oknie" którą wystawiłeś na forum i aż prosiłoby się o jakiś dłuższy wrocławski reportaż z Twojej strony:)

anchel
01-03-2009, 12:23
Ja nie napisałem , że tytuł jest z dupy. <...>

Nie w tej formie ale napisałeś. Zacytować? ;]

Jendryn prosto i po polsku. Krytyka, rzetelna ocena poparta odrobiną wiedzy - tak. Sentymentalny bełkot dla podbicia ilości postów - nie. Bo co innego porozmawiać o pewnych wartościach i zasadach fotografii - wspólnych dla wszystkich, a co innego o gustach - indywidualnych dla każdego i nie podlegających dyskusji. Komentarz "nie podoba mi się" - co on mówi komukolwiek oprócz jego autora, który chciał się w ten sposób podzielić z nami swoimi gustami. Tyle mnie to interesuje co jego problemy gastryczne...

W tym wątku akurat się skupiło, to co mnie dręczy od jakiegoś czasu, ale jest różnica pomiędzy napisaniem: "przypadkowy pstryk" (tzn. omsknął mi się łokieć na spust, kiedy wyciągałem browara z torby foto) a "kompozycja zdjęcia, balans planów i rozmieszczenie elementów w poszczególnych punktach sprawia wrażenie, że zrobiłeś to zdjęcie przypadkowo ponieważ: .....".

jendryn
01-03-2009, 12:31
Co do bełkotu związanego z podbijaniem postów - w 100% sie z Tobą zgadzam. Podoba mi się także sposób w jaki wypowiada się Elix, gdyby krytyka tego rodzaju częściej gościła na ramach forum, każdy odniósłby z tego korzyści poprzez polepszanie swojego warsztatu. Jeżeli odczułeś , że mz tytuł jest z dupy to wiedz, że nie miałem tegona myśli:) pozdrawiam

leon001
01-03-2009, 17:31
Przyznam szczerze, że jestem coraz bliższy stania się forumowym fanatycznym bojownikiem o rzeczowość wypowiedzi i komentarzy. Wszystkie "fajne", "miodzio", "rewka", "pstryk", "gniot" w swoich wątkach będę zgłaszał do modów o usunięcie... Do bólu.

Nie podniecaj się za mocno, bo naprawdę nie ma czego bronić, a ty koniecznie chcesz udowodnić całemu światu, że każde twoje zdjęcie jest prawie genialne.
Masz jeszcze szansę: do 3 kwietnia są przyjmowane zgłoszenia na GRAND PRESS PHOTO.
Jęsli trafisz do szerokiego grona nagrodzonych stawiam piwo.
To zdjęcie nic nie mówi ani o człowieku ( niby jest jego bohaterem ) ani o czasach, w których żyje.
Nie ośmieszaj się dalej brnięciem w żałosną obronę czegoś, co jest nie do obrony.
Co do cytowanej Twojej wypowiedzi - określenie miodzio czy rewelka to to samo co b.dobre. Każdy ma prawo do takiej oceny, bo ocena każdej fotografii ma w sobie dużo emocji.Bo właśnie po to robi się zdjęcia - dla emocji widza.
A twoje groźby są dziecinne w stylu: na złość mamie odmrożę sobie nos.
Masz wyjście: nie wysyłaj zdjęć na forum - zaoszczędzisz sobie nerwów.:):-D:mrgreen:

elix
01-03-2009, 18:14
jendryn - jako, że coś tam o mnie wspomniałeś (bardzo mi miło :) ) to powiem krótko - zawsze staram się pisać w taki sposób w jak chciałbym żeby inni pisali pod moimi zdjęciami, a więc konstruktywnie - ot niby prosta sprawa, ale jak sam wiesz jest z tym na forum różnie, bo niektórym anonimowość internetowa dodaje odwagi. O ile w przypadku pozytywnego odbioru zdjęcia ciężej wchodzić w szczegóły (zazwyczaj pisze się po prostu że się podoba - choć czasem też staram się zwrócić uwagę na rzeczy które mi się szczególnie podobają), o tyle jeśli odbiór jest negatywny (w całości lub w jakimś stopniu) to kultura nakazuje żeby to uzasadnić.

leon001 - proszę przeczytaj jeszcze raz (tym razem ze zrozumieniem) to co napisał anchel

anchel
01-03-2009, 19:25
<...>
leon001 - proszę przeczytaj jeszcze raz (tym razem ze zrozumieniem) to co napisał anchel

Daj mu spokój. Przeczyta znowu i znowu nie zrozumie.

Jacek_Z
02-03-2009, 23:39
anchel, jak chcesz wojować ze stylem komentowania, to musisz mieć gruba skórę, nerwy jak postronki itd. Nie warto wojować z wiatrakami nie posiadając tych "przymiotów". Pocieszę cię, dni się robią dłuższe, depresja zimowa wkrótce minie :-D