Zobacz pełną wersję : podłączenie D90 do kompa
Może źle umieściłem ten post ale nie do końca wiedziałem gdzie go wepchąć. Mam problem, kupiłem D90 i po zrobieniu zdjęć podpiąłem go do kompa. Został wykryty jako D90 no i teraz są różne opcje ściągania zdjęć na dysk ale nie ma takiej jaką miałem w moim starym d70. Otóż D70 był wykrywany przez kompa jako kolejny dysk twardy, pen drive lub jakiś napęd. Teraz tak nie ma, czy ktoś z Was wie czy to jest kwestia jakiś ustawień kompa lub aparatu? Przeryłem menu D90 ale nic nie widzę. Proszę o pomoc.
velaskez
27-02-2009, 18:51
Zmień w menu aparatu w ustawieniach. Tam można wybrac jak aparat ma byc wykrywany przez komputer. Nie mam aparatu pod ręką i nie pamiętam na tyle, żeby Ci podac dokładne nazwy. Tam poszukaj:)
no właśnie nie widzę takiej funkcji w menu aparatu
velaskez
27-02-2009, 19:00
To może włącz najpierw, żeby wyświetlał pełne menu?
Został wykryty jako D90 no i teraz są różne opcje ściągania zdjęć na dysk ale nie ma takiej jaką miałem w moim starym d70. Otóż D70 był wykrywany przez kompa jako kolejny dysk twardy, pen drive lub jakiś napęd.
W opcjach zmień typ USB z MTP/PTP na MSC (Mass Storage). Opcja ta, w D80, znajduje się w 'Ustawienia' (ikona klucza) -> 'USB'. Być może w D90 będzie podobnie.
MisterToy
27-02-2009, 20:59
Też mnie to zaciekawiło z tym brakiem wyświetlania wymiennego dysku. Na przeglądanych różnych stronkach piszą że nie ma trybu mass storage w D90. Podobnie jak w D700 (?)
TristisAnima
27-02-2009, 22:05
No bo nie ma. 90-siątka nie będzie wykrywana jako dodatkowy dysk.
SlaWasII
27-02-2009, 23:14
No bo nie ma. 90-siątka nie będzie wykrywana jako dodatkowy dysk.
Hm... co to daje? ;)
MisterToy
28-02-2009, 00:35
Hm... co to daje? ;)
Hm,, raczej czego nie daje. Mi nie daje podgladu miniaturek fotek, musze otwierac po kolei. Wolniej sie fotki laduja i jest ogolnie balagan bo wszystkie foty w jednym miejscu, zamiast w folderach ktore porobilem. Tak przynajmniej ja mam :]
SlaWasII
28-02-2009, 07:48
Sie pytam co "daje", w sensie marketingowym, zubożenie nowych puszek? :shock:
pawel001
28-02-2009, 11:12
U mnie na iMacu z OS X po podpięciu d90 widzi go jako dysk.
a może przestać kombinować i kupić czytnik kart...?
Stach2008
01-03-2009, 00:11
Mi nie daje podgladu miniaturek fotek, musze otwierac po kolei.
to bardzo dziwne bo u mnie tez nie wykrywa jako dodatkowego dysku ale widzę wszystkie miniaturki i to bardzo szybko się ładują
velaskez
01-03-2009, 00:15
Bo masz pewnie USB2.0 a kolega 1.1.
MisterToy
01-03-2009, 03:53
Z podgladem fot to sorry, moj lamerski blad. Przy dyskach wymiennych generowanych przez czytnik w monitorze ze stacjonarnego kompa mam ustawiony podglad miniaturek. Na laptopie przegladajac prosto z aparatu mialem ikonki :D Zreszta i tak wygladajace inaczej niz reszta jpg'ow z innych zrodel. Oczywiscie zmienilem rodzaj podgladu i juz widac obrazeczki :)
Roznice ktora nadal mam, to to ze czytajac prosto z aparatu moge podgladnac nef'y.
MisterToy
01-03-2009, 04:35
Po przyjrzeniu sie tym "nef'om", widze ze to kopie jpg'ow. Ten sam rozmiar i rozszerzenie. Nie wiem po co to i czemu tak.
Niestety mnie to też dręczy. Na windzie bez żadnego oprogramowania nie da się zrzucić nef'ów, jak kolega napisał widzi jako kopie jpg'ów. Nie da się też modyfikować zawartości karty. Jedyna zaleta połączenia przez kabel to szybsze działanie przynajmniej u mnie...
brodnica
03-03-2009, 16:31
Czy nie lepiej korzystać z czytnika kart? Szybciej i wygodniej...
a może przestać kombinować i kupić czytnik kart...?
Czy nie lepiej korzystać z czytnika kart? Szybciej i wygodniej...
Pewnie, że można. I ja tak robię. Ale czytając inne posty o problemach (i mając coraz częściej własne!!!) z ERR i odczytem karty w aparacie zastanawiam się czy po każdej wymianie karty te problemy się nie powiększą. I czy w końcu ten czytnik w aparacie po prostu się nie rozleci. Swoją drogą w innych aparatach przełączenie w menu funkcji USB (Mas Storage/Print/Device itp) rozwiązuje problem. Że o innych funkcjach nie wspomnę.
Jak widać parę linijek kodu to jednak problem...
Pewnie, że można. I ja tak robię. Ale czytając inne posty o problemach (i mając coraz częściej własne!!!) z ERR i odczytem karty w aparacie zastanawiam się czy po każdej wymianie karty te problemy się nie powiększą. I czy w końcu ten czytnik w aparacie po prostu się nie rozleci. Swoją drogą w innych aparatach przełączenie w menu funkcji USB (Mas Storage/Print/Device itp) rozwiązuje problem. Że o innych funkcjach nie wspomnę.
Jak widać parę linijek kodu to jednak problem...
Mam podobną koncepcję i od jakiegoś czasu korzystam do ściągania zdjęć wyłącznie z połączenia USB.
Ciut wolniej to idzie, ale zanim to gniazdko padnie, to ja fotkoroba dawno sprzedam.
Piotr
to rozszerzę watek. Pracuję na opensuse, zrobiłem upgrade do 11,1 i w tej chwili po podłączeniu d90 przez usb, kompek w ogóle nie widzi aparatu. Pls o poradę .
SlaWasII
05-03-2009, 17:12
czytając inne posty o problemach (i mając coraz częściej własne!!!) z ERR i odczytem karty w aparacie zastanawiam się czy po każdej wymianie karty te problemy się nie powiększą. I czy w końcu ten czytnik w aparacie po prostu się nie rozleci.
Nie sądzę by się rozleciał tak łatwo. Prędzej się wtyczka lub gniazdko od USB rozleci.
Chcę jeszcze delikatnie wsadzić kij w to mrowisko. Dlaczego ten błąd znajduję wśród użytkowników D90? Wszyscy inni czytają wyłącznie przez kabel? Może coś przeoczyłem?
To chyba nie to... :(
cypherdid
05-03-2009, 17:24
A ja też miałem problem ze zgraniem RAWów z D90 do kompa przez kabelek...Pamiętałem że w D70 i 80, jak i u mnie w D300 jest możliwość ustawienia opcji USB...
w D90 szukałem i szukałem...i (_|_)
szkoda że nie ma możliwości wyboru
Blasius.G
07-03-2009, 23:28
Nie rozumiem tych obaw z wyjmowaniem karty. Wielokrotnie ja wyjmowalem, wymienialem i od wrzesnia nie mam zadnych problemow. Korzystam z czytnika, ktory byl w zestawie z karta san diska bo NikonTransfer jakos niezbyt u mnie dziala. Kopiuje jedno zdjecie i koniec. Moze byla jakas wadliwa partia. Nie wiem
A ja mam pytanko .. czy kupując D90 nie dostaliście płytki z "Nikon Transfer" i "View NX" ?? Przecież to likwiduje wspominane tu problemy ??
Sylwekw, a wymienione przez ciebie programy działają bez windows ?
velaskez
15-03-2009, 18:29
ViewNX zdaje się tylko pod windows. Nikon Transfer pod Mac i Win. CNX2 -> Win i Mac.