Zobacz pełną wersję : Coś w wizjerze w D50. Czy to usterka??
Kilka dni temu kupiłem Nikona D50. Wszystko jest w porządku, ale wczoraj zauważyłem, patrząc przez wizjer, bardzo wąską, prawie nie do zauważenia czarną kreskę bięgnącą od dolnego brzegu środkowego pola ostrości w dół idealnie w połowie wizjera. Kreska pojawia się tylko po wlączeniu aparatu. W wyłączonym aparacie jej nie ma. Zdjęcia wychodzą bez zarzutu.
Proszę o informację. Z gory dziękuję.
To linia zasilajaca podswietlanie pola focusa. To normalne.
Zaraz spytasz o obce ciala latajace wewnatrz puszki podczas potrzasania aparatu...
To kulka czujnika pozycji aparatu (pion/poziom).
Wyszukiwarka forumowa jest o te pytania meczona przynajmniej kilka razy dziennie ;)
:mrgreen:
Dzięki. Faktycznie miałem o to zapytać. :D
ty, a u mnie tej kulki od czujnika nie slychac wogole :?
templar Objaw wystepuje rowniez pod haslem "latajaca sprezynka" ;)
musicie sie z tym liczyc ze nowi uzytkownicy beda pytali o takie rzeczy, ja przez te kulke nie przespalem nocy :PP
wiecie jak ktos kupuje pierwszy lepszy aparat w swoim zyciu wierzcie ze to naprwde ekscytujace jest i sie przezywa kazda rzecz :PP ja tak mialem i mam jeszcze nie moge dalej zdzierzyc kropek na matrycy wrrrr ;]
Megazordon
18-08-2006, 18:38
Ja tej "kulki" ("sprężynki") nie słyszałem dopóki mi aparat z kanapy nie spadł (na szczęście był w torbie Lowepro i nic mu sie nie stało). Dopiero po tym zdażeniu zacząłem sie martwić, że mi coś tam sie w środku ułamało, ale na szczęście znalazłem wyjaśnienie na tym forum. Trzeba tylko z rozmysłem użyć guzika "Szukaj".
Ja mysle, ze nowi uzytkownicy powinni najpierw uzyć przycisku "szukaj", przeczytać FAQ - dokładnie tak samo jak się to robi n innych forach.
Dariusz Walus
18-08-2006, 18:52
Bez komentarza.
jestem moderatorem na innym forum wiekszym nawet od tego terrarium.com.pl jak by ktos chcial sobie wejsc :) i powiem wam szczerze ze nigdy nie wygracie tej wojny bo ludzie i tak beda pisali od nowa takie posty :) na 10 osob 2-3 zajrza do FAQ, reszta woli odp od reki i cencie to bo forum to przedewszystkim ludzie.
Megazordon
18-08-2006, 21:25
Ludzie ludźmi, ale bałagan na forum pożądany nie jest, dlatego też denerwują mnie użytkownicy, którzy wchodzą na forum i pierwsze co robią to zakładają sobie temat w stylu "jak czyścić matrycę?". Polecam filmik:
http://www.albinoblacksheep.com/flash/posting.php