Zobacz pełną wersję : Drugie body... d40 +?
sergioo32
27-02-2009, 17:25
Witam!
Na samym początku zaznaczam, że jestem amatorem. Aparat jakiego używam to d40 + 18-135. Dokupiłem grip, eliminując w ten sposób największą dla siebie wadę d40 - nieporęczny korpus. No i jakoś to wszystko ze sobą pracuje, dla moich umiejętności, oczekiwań, wystarczająco. Chociaż nie do końca. Po roku fotografowania i mnie zaczarowała magia jasnej stałki:) Powieważ moje możliwości finansowe są takie jakie są, wybór naturalnie padł na 50 1.8. Ponieważ fotografuję w różnych warunkach, chciałbym uniknąć zmieniania szkła, częstego czyszczenia matrycy itp itd. Stąd pomysł kupna drugiego body. Myślę o d50, której zaletą w porównaniu do d40 napewno będzie silnik w body. Ponieważ testy i porównania rządzą się swoimi prawami, a opinie ludzi używających takiego sprzętu swoimi, chciałbym zapytać użytkowników D50 o zalety i wady tego korpusu i czy to napewno dobry pomysł jest:) Budżet skromniutki - 1000 zł (body plus 50mm) Sprzedaż d40 nie wchodzi w rachubę, mocno sklepane 60.000 wyzwoleń a pozatym przywiązałem się:) Pomijając allegro, jaka jest uczciwa cena za takie body w bardzo dobrym stanie wizualnym/technicznym?
velaskez
27-02-2009, 17:29
Szok....60k klapnięć D40:D Ja tam normalnie żongluję szkłem i wcale tak często czyścić nie trzeba (D80). Przedmucham co jakiś czas i tyle. D50 pod względem do D40 powinien Cię miło zaskoczyć. Ergonomia lepsza, wyświetlacz na górze (lcd), chyba 2 kółka to zmiany parametrów ekspozycji...
Jak kupisz 3 i 4 obiektyw to do nich też dokupisz body? :D
Ja bym sprzedał D40 (nawet jak sklepane) i dokupił coś ze śrubokrętem. A zaoszczędzone pieniążki wydał na kolejne fajne szkiełka...
velaskez
27-02-2009, 17:31
Teraz na giełdzie było D80+grip za niecałe 1500zł.
sergioo32
27-02-2009, 17:38
Myślałem o d80, ale na myślach będę musiał skończyć... o idąc tym tropem kolega niedawno sprzedał d200 korpus za 1950 zł (stan wizualny.. hmm ledwo dobry) a to tylko 450 zł więcej niż za d80... :) A ja poprotu mogę 1000 na to przeznaczyć:)
chyba 2 kółka to zmiany parametrów ekspozycji...
d50 ma jedno kółko
velaskez
27-02-2009, 18:37
Ale ma śrubokręt i więcej pól AF. O! (A co do kółek, to mój błąd:) sorry)
Ja bym wspomniał, że D50 ma mniejszy wyświetlacz od D40 i fotografujący tym aparatem często zdarzało mi się, że zdjęcia które na podglądzie były ostre na monitorze okazywały się mydłem.
Wg mnie kupno drugiego body troszke mija sie z celem. D50 nie robi lepszych zdjec. Ja mam 4 szkielka i zmieniam jes co 20-50 zdjec i jeszcze nie mialem powaznych problemow z brudem na matrycy (zdjecia robie prawie tylko na zewnatrz). A 50mm to naprawde rozczarowujaca ogniskowa na DX. Na twoim miejscu kupilbym 35/1.8 (sam na bank ja kupie). A poza tym noszenie 2 body to jakis poroniony pomysl (zkladam ze nie zarabiasz na chleb robieniem zdjec). A jak D40 siadzie (a kiedys siadzie, nic nie jest wieczne) to wtedy sobie kupisz puche z wyzszej polki (poki body dziala 1200 pln za uzywana puche to duzo ;-)).
Wg mnie kupno drugiego body troszke mija sie z celem. D50 nie robi lepszych zdjec. Ja mam 4 szkielka i zmieniam jes co 20-50 zdjec i jeszcze nie mialem powaznych problemow z brudem na matrycy (zdjecia robie prawie tylko na zewnatrz). A 50mm to naprawde rozczarowujaca ogniskowa na DX. Na twoim miejscu kupilbym 35/1.8 (sam na bank ja kupie). A poza tym noszenie 2 body to jakis poroniony pomysl (zkladam ze nie zarabiasz na chleb robieniem zdjec). A jak D40 siadzie (a kiedys siadzie, nic nie jest wieczne) to wtedy sobie kupisz puche z wyzszej polki (poki body dziala 1200 pln za uzywana puche to duzo ;-)).
DOKŁADNIE!!!
zamiast puchy szkło 35 1,8 afs zmieścisz się w 1k zł - sam chyba też je zakupię ale nie od razu po premierze, jak cena trochę spadnie ;) Choć sam chciałem dla żony drugą puszkę właśnie z tą 35 ale to przyszłość
A do czego Ci ta stałka?? Jak na standard to kup lepiej 35/1.8 AF-S, jak do portretu to lepiej 80/1.8, ewentualnie czekać na jej wersję w AF-S, bo Nikon prędzej czy później na pewno ją wypuści. Ja bym D40 na D50 nie zamieniał, minimum na D70, tym bardziej, że cena podobna.
velaskez
28-02-2009, 22:07
Uno, jest 85/1.8 a nie 80/1.8:). Duo, 50/1.8 jest fajne do portretu, szczególnie na DX, 85 to bardziej krótkie tele.
sergioo32
04-03-2009, 08:40
Dzięki za wszystkie rady, poczytałem trochę forum i wybór padł na d70/70s. Drugie body bardzo mi się przyda, bo moja żona też robi zdjęcia:) Mam jeszcze jedno pytanie: Czy modele d70/d70s cierpią na jakieś konkretne przypadłości, na które warto będzie zwrócić uwagę przy zakupie?
Duo, 50/1.8 jest fajne do portretu, szczególnie na DX, 85 to bardziej krótkie tele.
Do ciasniejszego portretu, np. samej twarzy juz niekoniecznie takie fajne - optowalbym za 85.