Zobacz pełną wersję : sigma 18-35 f/3,4-4,5
mił ktoś to szkło jak ono wypada optycznie porównując np do nikkora 18-70
To szkło ma trochę inne zastosowanie. To jest szeroki kąt pod Full Frame dlatego ciężko porównywać te szkła.
to może inaczej czy warto sie wogule nim zainteresować jako uzupełnieniem wdół posiadanej przezemnie 50 f/1,8. W niedalekiej przyszłości szkiełko miałoby też posłużyć do analoga
Jeżeli myślisz o analogu to jak najbardziej. Jeżeli nie, to zdecydowanie 18-70.
a co jest przeciwko tej sigmie i cyfrówce
nikt niema tego szkiełka żeby coś na ten temat więcej powiedzieć
Mam to szkiełko,kupiłem je chyba w 1994r jako bardzo szeroki kąt do f90. W owym czasie był to chyba jeden z niewielu obiektywów,który
oferował tak szeroki kat widzenia i dosyć sporo kosztował / zapłaciłem za niego 850 DM a korpus f90 kosztował ok 1800/.Niewiele go używałem i dzisiaj wygląda jak nowy.Na korpusie z matrycą APS nie używałem go ponieważ ogniskowe dublowały mi się a po drugie były problemy z ostrzeniem tzn wychodził spory ff i na d200 nie mogłem tego skorygować.Na d700 korekcja na +20 rozwiązała ten problem .
Dzisiaj nie jest to jakiś rewelacyjny obiektyw ,w narożach daleko mu do dzisiejszych konstrukcji.
Jeżeli masz możliwość podpięcia do korpusu to zawsze warto sprawdzić ale do cyfry z APS to lepiej poszukać sobie coś o większym zakresie ogniskowych
w sumie mi taki zakres nie przeszkadza co do bf/ff pstryknołem sobie pare fotek ale nie testowałem go pod tym względem może wieczorem coś wkleje.
Zresztą jak mi sie uda zdobyć f90x w dobrym stanie to miał by być moją awaryjną puszką i czasem do krajobrazu a tachanie odzielnych szkieł do jednego i drugiego jakoś mi sie nie uśmiecha
Ja miałem przez chwile ten obiektyw w d700 ale nie przypadł mi do gustu (ostrzy dopiero od 50cm, i plastyka nietaka jak trzeba...). Z tym że zdaje się chodzą za śmieszne pieniądze te obiektywy
tak masz racje nie są drogie ale wpadł mi nowy 18-70 dx za cene tej sigmy więc sobie ją narazie odpuszczam