Zobacz pełną wersję : bardzo fajna taniość...70-210/4-5.6D
Ostatnio robilem male zamieszanie w torbie
Kupilem 80-200/2.8 i niejako przy okazji 70-210/4-5.6D (bardziej z ciekawosci niz specjalnej potrzeby mania;)
I chcialbym napisac o tym ostatnim...w duzym skrocie opad szczeki;)
- szybkosc AF bardzo przyzwoita...powiedzialbym ze niczym nie ustepuje 80-200
- waga, budowa na bardzo wysokim poziomie
- obsluga pompki wymaga pewnego przyzwyczajenie ale szybko sie czlowiek przestawia z krecenia
- optycznie....perelka wsrod szkiel... na pelniej dziurze (
[email protected] i
[email protected]) praktycznie nie ustepuje N80-200/2.8 (ostatnia wersja)
- cena imo smieszna jak sie dobrze trafi ja zaplacilem 600zl za obiektyw w stanie niemal dziewiczym
- jasnosc- coz to chyba jedyna wada tego szkla
- kreci przednia soczewka przy ostrzeniu
- AC praktycznie nie istnieja nawet przy pelnej dziurze (to dla mnie spore zaskoczenie bo np 80-200 jednak ma spory zafarb niebiesko fioletowy na kontrastach typu galezie na tle nieba)
kilka zdjec z 70-210 (http://www.digifoto.pl/70-210/) przekreconych w C1 z rawow bez zadnych korekt, ostrzenia etc (na zdjeciach 70mm to nie beczka po prostu mam taka smiesznie krzywa polke;)
Podsumowujac pewnie truizm.... szklo warte polecenia za rosadne pieniadze o swietnej jakosci optyki, wadze i budowie jesli ktos potrzebuje budzetowego tele imo nie ma co sobie glowy zawracac nowymi konstrukcjami tylko polowac na to szklo
Nie wiem jak to szklo ma sie optycznie do wersji bez D....jesli to taka sama konstrukcja z poprawionymi lozyskami jak pisze KR to ceny sa jeszcze fajniejsze ale obiektyw ponoc nieco wolniejszy
U mnie zostaje bo czesto nie chce mi sie ciagnac ciezszego brata;)
Tak z ciekawości o którym 80-200/2,8 piszesz ?
70-210/4-5.6D to naprawde fajne szkło, fajniejsze od 70-210/4. Miałem oba.
80-200 ED dwupierscieniowy ostatnia wersja
Mam uprzejme pytanie:
Czy ktoś mógłby poinformować jaka jest w praktyce różnica pomiędzy obiektywem 80-200 w/w a podobnym z jednym pierścieniem szerokim i jednym wąskim?
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/AFNikkor/AF-Nikkor80200mm/index.htm
tu masz zestawienie wszystkich wersji 80-200
Bardzo dziękuję za podany link, lecz niestety niewiele tam się dowiem.Za czasów mojej "młodości" a -uwierzcie- było to bardzo dawno temu, niewiele osób miało kontakt z tym językiem. "Wcześniej urodzeni" czyli ja, nie radzą sobie w takiej sytuacji ( nie do nadrobienia upośledzenie językowe). Stąd moja prośba o uwagi i spostrzeżenia "praktyka" w sprawie konkretnie dwóch obiektywów 80-200 2.8, z szerokimi i wąskim pierścieniem. A być może gdzieś znajdę polską wersję językowa przytoczonego linku??
Pozdrawiam i za pomoc dziękuję.
defacto sa dwie wersje 80-200 jedna ktora ma pierscien ostrzenia i szeroki pierscien do zmiany ogniskowej dzialajacy na zasadzie pompki i druga wersja gdzie "zoom" jest krecony (chyba wiadomo o co chodzi) kazda z nich ma po dwa modele dwie pompki i dwa zoomy krecone z czego najostatniejszy ma silnik afs
Pierwsze trzy wersje to ta sama konstrukcja optyczna z tym ze ostatni ma literke D w oznaczeniu 16 soczewek w 11 grupach z 3 soczewkami ED. Ostatnia z silnikiem afs 18 w 14 grupach z 5 elementami ED
Dla uściślenia tego, co podał conik, wersji szkła 80-200/2.8 u Nikona naliczyłem 5:
AI 80-200/2.8s ED - manual, produkowany w latach 82-85, 15 soczewek w 11 grupach, minimalna odległość ostrzenia 2,5 metra;
AF 80-200/2.8 ED (pompka) - 87-92, 16 soczewek w 11 grupach, ostrość od 1,5 metra;
AF 80-200/2.8D ED (pompka) - 92-97, 16 soczewek w 11 grupach, ostrość od 1,5 metra;
AF 80-200/2.8D ED New (dwupierścieniowy) - od 97, 16 soczewek w 11 grupach, ostrość od 1,5 metra;
AF-S 80-200/2.8 ED (dwupierścieniowy) - 98-03, 18 soczewek w 14 grupach, ostrość od 1,5 metra.
Zgadza sie po prostu wychodzilem z zalozenia ze mowimy o szklach z AF
Ale wydaje mi sie ze pompka z lat 92-97 byla bez D
conik,gdzie jest produkowany 70-210 f/4-5.6D ? Dostałem ze sklepu niedawno zdjęcia tego szkła ,na którym jest napis made in thailand.
Był japan a ostatnie sztuki thailand ale to podobno nowsza fabryka więc zaleta a nie wada.
moj jest z tajlandii raczej z konca produkcji 3514499 nie jest produkowany od 99 roku
AF 70-210/4-5.6 Thailand ser: 3500001-3518745 koniec produkcji 1999
Przyjechało do mnie dziś to cudeńko (70-210 f/4-5.6 D) i mogę tylko potwierdzić to co już wcześniej zostało napisane.AF naprawdę szybki i bardzo celny (żadnych FF i BF),śrubokręt nie za głośny (powiem nawet że miło się słucha) działa tak jakby dopiero co wyszedł z fabryki (żadnych pisków i zgrzytów).Zrobiłem kilka fotek w RAW-ach i jestem naprawdę mile zaskoczony,że za cenę 700 zł można taki obiektyw jeszcze kupić.Wyprodukowany został w Japonii.
peludito
04-03-2009, 22:48
A co z wersją bez D? Czy jest podobnie świetna optycznie (ostra)? Znacznie łatwiej ją dostać...
A co z wersją bez D? Czy jest podobnie świetna optycznie (ostra)? Znacznie łatwiej ją dostać...
optycznie to samo. Roznica w predkosci AF
tomaha35
04-03-2009, 23:06
Mam wersję bez D, optycznie doskonałe szkło jak dla mnie , ostre od pełnej dziury i bokeh bajeczny.
również mam "bez D" i sobie chwalę - na AF nie narzekam a ostrość i generalnie jakość optyczna to poezja. I to wszystko za na prawdę śmieszne pieniądze.
peludito
05-03-2009, 12:48
hmm, chyba trzeba będzie zapolować... Co prawda mój Kiron generuje również bardzo fajny obrazek, ale dość ciemna pompka bez AF jest dość uciążliwa w obsludze. Dzięki za opinie, pzdr!
Miałem 70-210 5,6 i był super. teraz mam wersje z światłem F4 i tez jest super... To strzał z tego szkła...
http://www.fanfoto.pl/ludzie-j_in_the_winter_sun_-nba.html#foto
Pytanie laika:czy bedzie działal z D 90?
Pytanie laika:czy bedzie działal z D 90?
jak najbardziej będzie
proszę już tak nie zachwalać tego szkła bo przez ten wątek na allegro już nie można go kupić za 450zł a za 800 ;)
ja dodam od siebie tylko że naprawdę świetny obiektyw, wiem bo miałem i chcę do niego wrócić
Miałem kilka sztuk 70-210 4-5.6 bez D i potwierdzam to co koledzy wcześniej pisali. Jest ostry od pełnej dziury i w ogóle wart polecenia za te pieniądze. Porównywałem go robiąc testy z Nikkorami 70-300 D ED i 70-210 4. Obydwa wypadły gorzej (70-210 4 niewiele, ale jednak też gorzej). Tak więc za ok 400-500 zł mamy świetne szkiełko. Jedyną wadą dla niektórych może być wolny AF no i pompka. Na tą pompkę też trzeba uważać bo w co niektórych egzemplarzach, tych mocniej wyeksploatowanych, potrafi się sama wysuwać co czasem denerwuje.
Wersja z D ma szybki AF, śmiga aż miło.
Wersja z D ma szybki AF, śmiga aż miło
dlatego kosztuje sporo więcej w porównaniu z bez D
Może nawet różnica w cenie nie jest tak dużym problemem co dostępność tej wersji (z D). Sam miałem dwie sztuki i wszystkie ściągane z niemiec (stan jak nowy)
Może nawet różnica w cenie nie jest tak dużym problemem co dostępność tej wersji (z D). Sam miałem dwie sztuki i wszystkie ściągane z niemiec (stan jak nowy)
Jest tutaj. http://www.interfoto.eu/
po przeczytaniu tematu i wielu innych opinii na necie zdecydowałem się na zakup tego szkiełka (wersja z D) ;) dzięki chłopaki!!! rewelacyjna jakość jak na takie pieniądze! mało jest zoomów z takim wykonaniem obudowy i ostrością szkiełek :D najlepszy niskobudżetowy zoom!
Potwierdzam wszystko co tu koledzy napisali, bardzo trwała i wytrzymała konstrukcja.Swojego z literka " D" mam już 15 lat , wygląda jakby był niedawno kupiony a AF z D700 śmiga aż miło.
D oznacza ze szklo przekazuje informacje o ostrosci do korpusu, tzn tyle ze takie info bedzie zapisane w exif czy cos jeszcze? czego moze sie spodziewac po podlaczeniu "nie D" do D80 oprocz braku informacji o odleglosci w exif?
Teoretycznie D ma lepsza prace z lampa i chyba to juz.
odgrzeje wątek
obiektyw powalił mnie na kolana :)
zakochałem się w nim
siedzę i pstrykam :)
D oznacza ze szklo przekazuje informacje o ostrosci do korpusu, tzn tyle ze takie info bedzie zapisane w exif czy cos jeszcze? czego moze sie spodziewac po podlaczeniu "nie D" do D80 oprocz braku informacji o odleglosci w exif?
To oznacza tylko tyle, że prawidłowo będzie działał pomiar matrycowy. Bez "D" body mimo wymuszenia matrycowego, pracuje w trybie pomiar centralny TTL.