Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Mitoraj
Witajcie -
aż się prawdę powiedziawszy lekko obawiam wystawienia tego obrazka, bo ostatnio nie lubię pionów i boję się, że Wy też tak możecie mieć. No cóż, raz kozie pion. :)
Igor Mitoraj, a raczej jego dzieło na krakowskim Rynku Gł.
http://i39.tinypic.com/jg01za.jpg
.
Ja kupuje ;) Ciąłbym dół tak aby zlikwidować kawałek tego czegoś w PD, wtedy podstawa wychodzi fajnie z LD.
Dobre.Chyba się przyjmie:).MNie się podoba i to bardzo.
malasana
27-02-2009, 15:47
Bardzo w Twoim stylu obrobka. Bardzo mi sie podoba. A masz moze w poziomie?:)
Bardzo fajnie, obróbka miodowa.
Trzeba było jeszcze tylko poczekać aż jakiś dzieciak wejdzie do głowy i pokaże się w oku... ;)
Dzięki za wizytę. Miło Was widzieć.
A masz moze w poziomie?:)
Nie, bo jeszcze wtedy piony nie wydawały mi się takie złe (really evil :)) jak obecnie. Ale mam gdzieś kwadrat chyba.
Tak znany motyw. Co drugi przechodzący turysta i każdy obcokrajowiec obowiązkowo fotografuje albo samo dzieło albo siebie w nim. Ty zrobiłeś to nietuzinkowo i z pomysłem. Bardzo podoba mi się obróbka. Gratuluje.
PS: Nie taki pion straszny, jak go fotografują....
malasana
27-02-2009, 17:11
Dzięki za wizytę. Miło Was widzieć.
Nie, bo jeszcze wtedy piony nie wydawały mi się takie złe (really evil :)) jak obecnie. Ale mam gdzieś kwadrat chyba.
Chetnie obejrzymy:)
ja bym to całe zdjęcie obrócił do poziomu :D
Ale wtedy woda by mu się wlała do nosa. :)
Galu, jak to, nie krzywo?
ciasny kadr powoduje że fotka stała się ciekawsza - no i nie musiałes się czołgac jak w garażu :mrgreen: reszta w Bomblowym stylu - Calme ma rację że dół PD zdałoby się deczko przyciać, byłoby bardziej perfekcyjnie
pozdro :-D
Ale wtedy woda by mu się wlała do nosa. :)
Galu, jak to, nie krzywo?
co do wody w nosie, to chyba jednak miałem na myśli obracanie o 90 stopni w prawo, a nie w lewo.
krzywo jak cholera (lewa krawędź wieży ratuszowej) ale w portrecie to nie ma aż takiego znaczenia.
długo ten Mitoraj u Was zabawi? bo to chyba nie na stałe....
p.s.
ha! a jednak bombel coś schrzanił albo macie w Krakowie radioaktywny śnieg (świeci na niebiesko)
ciasny kadr powoduje że fotka stała się ciekawsza - no i nie musiałes się czołgac jak w garażu :mrgreen: reszta w Bomblowym stylu - Calme ma rację że dół PD zdałoby się deczko przyciać, byłoby bardziej perfekcyjnie
Się podpiszę pod tą opinią ;) fotka fajna, nie wiedziałem, że można to w jakiś ciekawy sposób przedstawić...
p.s.
ha! a jednak bombel coś schrzanił albo macie w Krakowie radioaktywny śnieg (świeci na niebiesko)
To chyba abera ;) wara od Krakowa :mrgreen: joke.
ha! a jednak bombel coś schrzanił albo macie w Krakowie radioaktywny śnieg (świeci na niebiesko)Mając na uwadze, do czego te głowa często służy, nie dziwne, że śniego w okolicy może mieć różny kolor...
a jednak bombel coś schrzanił albo macie w Krakowie radioaktywny śnieg (świeci na niebiesko)
Ja nie oddaję rzeczywistości i nigdy nie mówiłem, że 'tam tak było'. To zdjęcie to moja wizja Mitoraja. Miałem nadzieję, że rozumiesz to Galu, ale jeśli nie, to trudno. Dziękuję też, że dochodzi do Ciebie bolesna prawda (nawet jeśli jesteś zasłużonym tropicielem krzywości), że jakości zdjęcia nie rozpoznaje się po równoległości jakichś elementów do krawędzi kadru. :)
Wszystkim, którzy uważają, że ciekawie - dziękuję. :)
Do Wszystkich, którzy uważają, że nie - kieruję łaskawą prośbę o wypchanie się. :)
Do Gala - już było.
Do Kolegów zainteresowanych poprawą PD - przedstawiam elegancki sposób wybrnięcia z problemu za pomocą gustownego podpisiku.
http://i41.tinypic.com/mkuscw.jpg
Acha - na tabliczce pomnika stoi, że jest to dar artysty dla miasta Krakowa. Nic nei wskazuje, że to jest dar na chwilkę, więc mam nadzieję, że pobędzie to na Rynku dłużej. Liczę też na to, że nikt tego nie wywiezie na złom, jak 4 czołgi z poligonu. :) Sam próbowałem przestawić odrobinkę - ciężkie...
Teraz prezentuje się znacznie lepiej.Ja bym tylko zmienił czcionkę.Ta mi sie nie podoba.
Przede wszystkim ten Mitoraj nijak nie pasuje do zabytkowego ratuszu w tle, jak i w ogóle okolicy w rzeczywistości - pięść do nosa.
Swietna praca, właśnie w pionie. Ciachnąłbym jedynie nieco z dołu.
Przede wszystkim ten Mitoraj nijak nie pasuje do zabytkowego ratuszu w tle, jak i w ogóle okolicy w rzeczywistości - pięść do nosa.
E, to teraz przestaję sobie żartować i powiem najśmiertelniej poważnie: Mitoraj pasuje idealnie jak ulał do Rynku. Jest w sam raz na tyle figuratywny, żeby wpisać się w architekturę bez dysonansu i na tyle nowoczesny, żeby wprowadzać jakieś życie do tej prawie skostniałej przestrzeni. Rynek zyskał naprawdę dużo przez taką rzeźbę. Nie wiem, kto był pomysłodawcą, ale naprawdę to był strzał w dziesiątkę.
Przez całe lata ten rynek był zasikanym przez konie przy obrzyganych dorożkach placem, gdzie hulał wiatr i jedyną atrakcją był ratusz i knajpa Pod Krzyżykiem, gdzie można było się napić wódki jak człowiek... Plus lekko wczorajsze, niedogolone kwiaciarki, w charakterze wizytówki miasta.
Jak już zrobili ten Rynek, położyli podłogę - to trudno mi sobie wyobrazić lepsze miejsce dla takiej rzeźby i w ogóle lepszą rzeźbę do tego miejsca. I jak ktoś mówił - każdy turysta się z tym fotografuje. Gdyby tam postawili pasujące datą do okolicy popiersie Dietla lub adekwatny nastrojem pomniczek Zina - pies z kulawą nogą by się na to nie popatrzył. A Mitoraj jest idealny, żeby intrygować.
Bo to jest cool, to jest sexy. Oraz, co najważniejsze - to jest w najlepszym możliwym stylu, to nie jest chałtura.
PS
Mam gdzieś identycznego prawie Mitoraja, jak leży w jakimś mieście na trawniczku pomiędzy bzami i wygląda na tym trawniku jak zwiędły wybryk natury. Na Rynku za to jest pełen mocy.
Teraz prezentuje się znacznie lepiej.Ja bym tylko zmienił czcionkę.Ta mi sie nie podoba.
:)
borregaard
28-02-2009, 10:02
Bomblu,bardzo podoba mi się Twoja obróbka...Przez Ciebie czeka mnie spory wydatek..na nowe okulary i PSa....:mrgreen:
Nie wiem, kto był pomysłodawcą, ale naprawdę to był strzał w dziesiątkę.Cóż, to mamy zupełnie odmienne zdania w tym temacie.
Skąd się wziął. Pamiętasz gdy była wystawa na rynku jakiś czas temu. Otóż po tej wystawie padła ze strony autora propozycja, że przekaże jedną sztukę dla miasta, ale warunkiem przekazania było, aby stał na rynku tam, gdzie był postawiony wtedy podczas wystawy.
Wiesz, że jesteś pierwszym Krakusem którego znam i się mu ten Mitoraj podoba?
No ale skoro Ci się podoba, to nic nie mówię.
Pozdrawiam zza miedzy :-)
borregaard
28-02-2009, 11:12
No ale skoro Ci się podoba, to nic nie mówię.
Uuuuuu,z tej strony to Bombla nie znaliśmy.....
Polecam się łaskawej uwadze......:mrgreen: :mrgreen:
Sorry,ale wesoło mi jest...przez chwilę,ale i to ważne...
Oczywiście zawsze namawiam, żeby mieć własne zdanie, a nie kierować się opiniami tłumu - ale znam jeszcze paru Krakusów, którym, też się podoba. :)
O co mam WIELKIE pretensje do zarządu miasta - to o to, że nie przeciwdziałają neonowym reklamom na starówce i plakatom drukowanym na siatkach remontowych zakrywających fasady kamienic. To czyni z miasta wizualny śmietnik - na przykład piękna secesyjna kamieniczka, odnowiona i pomalowana, a wzdłuż całego parteru wysoki na pół chłopa, jebutny, czerwony jak wszyscy diabli neon z logo banku... Albo zamiast obrazu jak dom bęzdie wyglądać po remoncie i ewentualnie dyskretnego logo gdzieś z boczku - cała kamienica to olbrzymi Samsung czy inne duperele. I to pod samym mariackim, najściślejsze centrum.
To jest dopiero wiocha, buractwo i 'niepasowanie' do architektury. W takiej Wenecji największy bank ma nieświecące, mosiężne logo, które mógłbym przykryć przedramieniem - i to wszystko.
Mitoraj niech zostanie jak najdłużej. Wolę dwudziestu Mitorajów, niż wszystkie najpiękniejsze nawet, obsrane, kolorowe i migające neony i billboardy...
Bomblu,bardzo podoba mi się Twoja obróbka...Przez Ciebie czeka mnie spory wydatek..na nowe okulary i PSa....:mrgreen:
Andrzeju - dziękuję Ci za wizytę i oszczędzę części kosztów. Tu nei było PSa (poza zmniejszaniem, wyostrzeniem i akcją na ramki)... Cała obróbka poszła tym razem spod Lightrooma.
Jest tańszy - więc mam nadzieję, że się cieszysz. :) Na okulary już niestety nic nie poradzę, bom sam w takiej potrzebie.
Ciężko się z Tobą nie zgodzić. Ale niestety dopóki główny plastyk miasta największą uwagę przykuwa do tego jak wyglądają wózki z preclami, no to...
Z resztą wiesz jak jest.