Zobacz pełną wersję : Studio profesjonalne do 150-200 tys zl
Witam. Wszedzie widze tematy typu "Mam 5000 zl chce zalozyc studio. Co kupic?". Naszla mnie wiec refleksja odwrotna. Co wlozyc do studia jak mamy pieniadze? Powiedzmy 200 tys zl. I chcemy to wydac. Studio rzecz jasna czysto by sie zwracalo pod wynajem.
To zależy który system byś wybrał, najtaniej to powiedzmy coś z bowensa, coś dobrego to proponowałbym profoto
Kwestia też czy wchodzi też w grę kupno aparatu studyjnego powiedzmy jakiś średni format lub d3x
Tak naprawdę musiałbyś się określić jakich chciałbyś mieć klientów amatorów czy profesjonalistów i wtedy zdecydować co kupic
Pozdrawiam
Wydaje mi sie ze przy takich pieniadzach wsadzonych w studio juz szlo by d3x albo jakis hasel. W koncu by te pieniadze sie zwrocily musi to brac profesjonalista.
Bartek - NinoVeron
26-02-2009, 19:05
1) odpowiedz sobie na pytanie po co Ci takie studio?
Chcesz sie tam bawić i robić fotki pod własne potrzeby? a może chcesz tam robić mega profesjonalne sesje dla dużych firm i wielkich wydawnictw? a może chcesz je zrobić po to aby żyć z wynajmu?
2) gdzie chcesz zrobić to studio?
profesjonalne studio to z pewności lokal na minimum 100 m2 i wysokie na co najmniej z 3,5-4,5 m
musisz miec tam osobną garderobę, magazyn/rekwizytornie, kącik sanitarny itp....
np. w Warszawie będziesz musiał co m-c płacić za wynajem takiego lokalu po 50-100 zł/m2
ale np. w Sanoku, Przemyślu, Ełku, Suwałkach itp... (nie obrażając tych miejscowości) będziesz płacił ok. 15-50 zł/m2
na zabawę "w fotografa" to za duży koszt (no chyba, że jest się Gudzowatym :D )
więc albo zabierzesz się do tego w pełni profesjonalnie z nadzieją na zarobek albo lepiej odpuścić sobie tak "kosmiczne" studio
Jeśli nastawisz się na wynajem to musiałbyś brać chyba po 400-500 zł za godzinę aby Ci sie inwestycje oraz koszty stałe zwróciły.
W Wawie być może znajdziesz troszkę fotografów na takie kosmiczne studio za tak olbrzymią kasę ale przeważnie Ci fotografowie z najwyższej półki już mają swoje studia...
a co do sprzętu ... na pewno coś tam tam sobie wybierzesz za 100-200 tys zł :D :D
Hmm studia w agorze ida po 160 zl za godzine. Mysle nad profesjonalnymi sesjami no i wlasnie po to by zyc z wynajmu. Budujesz i niech sie kreci. Tylko wlasnie mysle czy by sie krecilo.:) A co do cen wynajmu mam patenty na obnizenie cen do 15-20 zl w warszawie za metr. :)
Zapomnialem dodac. Cena 200 tysi jest tu umowna. Chodzi mi bardziej o to ze zastanawiam sie jakie sa koszty i co wlozyc do studia by je wynajmowac do profesjonalnych sesji. Kasa tu raczej nie gra roli. Raczej chodzi o oplacalnosc porownana do wynajmu.
BorysR przydałoby się zbadać rynek tak naprawdę :/ bo to jest wróżenie, ciężko stwierdzić jakie było by zapotrzebowanie na takie studio nawet w Warszawie
No dobra. a dywagujac dalej (bo to dywagacja troche przyjemnosciowa jest) Co byscie za ta kase urzadzili, kupili? Jakies pomysly na lampy? aparaty? Jakas charakteryzatornia by sie przydala. :D
No dobra. a dywagujac dalej (bo to dywagacja troche przyjemnosciowa jest) Co byscie za ta kase urzadzili, kupili? Jakies pomysly na lampy? aparaty? Jakas charakteryzatornia by sie przydala. :D
Chcesz tworzyć profesjonalne studio nie mając o tym pojęcia bo nie pytałbyś się jakie lampy kupić. A może spróbuj opcji walutowych. W gruncie rzeczy wszystko jedno jak stracisz pieniądze.
Bartek - NinoVeron
26-02-2009, 19:43
zrób sobie dokładną kalkulację
w ile lat chciałby aby Ci się inwestycję zwróciły i abyś zaczął na tym zarabiać
nakłady inwestycyjne + stałe koszty co miesięczne (czynsz, media, sprzątaczka, księgowość itp...) + co miesięczne zobowiązania podatkowe (VAT, dochód, ZUSy)
np.
dajesz sobie 36 m-c na zwrot wszelkich poniesionych kosztów
150 tys zł inwestycji + (36 x 5 tys. zł stałych kosztów) + (36 x 3 tys zł zobowiązań podatkowych)
to jest 150 + 180 + 108 = 438 tys zł w trzy lata co daje miesięcznie ~12,2 tys zł
czyli musisz zarabiać na czysto 12,2 tys zł co m-c (przez trzy lata aby Ci sie wszystkie nakłady zwróciły)
jak chcesz byc konkurencyjny to musisz dać cenę ok. 100-150 zł za godzinę wynajęcia studia
czyli studio musi byc co m-c wynajmowane przez co najmniej 80-120 godzin a nawet wiecej bo stali klienci dostają zniżki
sesje trwaja przewaznie 4-6 godzin ... czyli musiałby każdego m-ca wynająć studio na ok. 20-25 sesji
cała kalkulacja ma formę zabawy i pewnie nie uwzględnia wielu aspektów jak np. Twojego zarobku, który byś chciał co m-c sobie wypłacać (bo z czegoś żyć trzeba i to nie po trzech latach a od razu co m-c) czy dokupowania lub naprawiania sprzętu - a to też będą spore koszty. A koszty podatkowe są kwotą "umowną" (nie bawiłem się już w dokładne kalkulacje podatku VAT i podatku dochodowego od kwoty 12,2 tys oraz kosztów ZUSu minus kosztów stałych i amortyzacji sprzętu)
Być może gdzieś sie pomyliłem w kalkulacji ale napisałem ją na szybko "z palca" :)
może lepiej zacząć zabawę od czegoś tańszego i rozwijać to z czasem
;)
Oj jezeli cos takiego zaloze to dopiero za 3 lata. Narazie mysle sobie wspierajac sie waszymi opiniami i wypowiedziami. :) Za 3 lata to juz jakies pojecia o studiach miec bede bo od marca zaczynam prace z tym zwiazana. :) Poza tym milo jest pomarzyc. :)
Może starczy na aparat i trochę światła. http://www.linhof.com/index-e.html
za 100tys to kupisz Hassela w promocji. zostaje 50-100tys na resztę :mrgreen:
za 100tys to kupisz Hassela w promocji. zostaje 50-100tys na resztę :mrgreen:jesli brac pod uwage jeszcze szkielka do tego Hassla, to zostaje tak akurat, zeby kupic z 6-7 swiatelek, jakis "travel pack" i reszte bzdur do studio. I to jesli ma sie juz studio rzecz jasna -- a takie 100 metrow kw., ze 4,5 wysokie (+ garderoba, lazienka, kuchenka, magazynek na graty, itd.), to nie w kij dmuchal. :) Majac taki sprzet, troche nie wypada urzadzac sobie studia w pokoiku 3x4x2.5 m. ;)
no i nikt nie rozpisal sie nad wyposazeniem... ekstra :)
no i nikt nie rozpisal sie nad wyposazeniem... ekstra :)
No bo pytanie autora jest przezabawne :mrgreen: może lepiej by najpierw popracował w branży tak jak pisze 2-3lata i wówczas zaczął marzyć. A tak to nawet nie wie o co zapytać.
E tam. Bardziej zabawne jest dla mnie robienie studia za 3 tysie, bo ktos moze robic czysto pod wynajem jako inwestycje. Ale ogolnie dziekuje za odpowiedzi. :)