PDA

Zobacz pełną wersję : Studio profesjonalne do 150-200 tys zl

BorysR
26-02-2009, 18:27
Witam. Wszedzie widze tematy typu "Mam 5000 zl chce zalozyc studio. Co kupic?". Naszla mnie wiec refleksja odwrotna. Co wlozyc do studia jak mamy pieniadze? Powiedzmy 200 tys zl. I chcemy to wydac. Studio rzecz jasna czysto by sie zwracalo pod wynajem.

Patio
26-02-2009, 18:53
To zależy który system byś wybrał, najtaniej to powiedzmy coś z bowensa, coś dobrego to proponowałbym profoto
Kwestia też czy wchodzi też w grę kupno aparatu studyjnego powiedzmy jakiś średni format lub d3x
Tak naprawdę musiałbyś się określić jakich chciałbyś mieć klientów amatorów czy profesjonalistów i wtedy zdecydować co kupic
Pozdrawiam

BorysR
26-02-2009, 18:59
Wydaje mi sie ze przy takich pieniadzach wsadzonych w studio juz szlo by d3x albo jakis hasel. W koncu by te pieniadze sie zwrocily musi to brac profesjonalista.

Bartek - NinoVeron
26-02-2009, 19:05
1) odpowiedz sobie na pytanie po co Ci takie studio?
Chcesz sie tam bawić i robić fotki pod własne potrzeby? a może chcesz tam robić mega profesjonalne sesje dla dużych firm i wielkich wydawnictw? a może chcesz je zrobić po to aby żyć z wynajmu?

2) gdzie chcesz zrobić to studio?
profesjonalne studio to z pewności lokal na minimum 100 m2 i wysokie na co najmniej z 3,5-4,5 m
musisz miec tam osobną garderobę, magazyn/rekwizytornie, kącik sanitarny itp....
np. w Warszawie będziesz musiał co m-c płacić za wynajem takiego lokalu po 50-100 zł/m2
ale np. w Sanoku, Przemyślu, Ełku, Suwałkach itp... (nie obrażając tych miejscowości) będziesz płacił ok. 15-50 zł/m2

na zabawę "w fotografa" to za duży koszt (no chyba, że jest się Gudzowatym :D )
więc albo zabierzesz się do tego w pełni profesjonalnie z nadzieją na zarobek albo lepiej odpuścić sobie tak "kosmiczne" studio

Jeśli nastawisz się na wynajem to musiałbyś brać chyba po 400-500 zł za godzinę aby Ci sie inwestycje oraz koszty stałe zwróciły.
W Wawie być może znajdziesz troszkę fotografów na takie kosmiczne studio za tak olbrzymią kasę ale przeważnie Ci fotografowie z najwyższej półki już mają swoje studia...

a co do sprzętu ... na pewno coś tam tam sobie wybierzesz za 100-200 tys zł :D :D

BorysR
26-02-2009, 19:07
Hmm studia w agorze ida po 160 zl za godzine. Mysle nad profesjonalnymi sesjami no i wlasnie po to by zyc z wynajmu. Budujesz i niech sie kreci. Tylko wlasnie mysle czy by sie krecilo.:) A co do cen wynajmu mam patenty na obnizenie cen do 15-20 zl w warszawie za metr. :)

BorysR
26-02-2009, 19:10
Zapomnialem dodac. Cena 200 tysi jest tu umowna. Chodzi mi bardziej o to ze zastanawiam sie jakie sa koszty i co wlozyc do studia by je wynajmowac do profesjonalnych sesji. Kasa tu raczej nie gra roli. Raczej chodzi o oplacalnosc porownana do wynajmu.

Patio
26-02-2009, 19:20
BorysR przydałoby się zbadać rynek tak naprawdę :/ bo to jest wróżenie, ciężko stwierdzić jakie było by zapotrzebowanie na takie studio nawet w Warszawie

BorysR
26-02-2009, 19:34
No dobra. a dywagujac dalej (bo to dywagacja troche przyjemnosciowa jest) Co byscie za ta kase urzadzili, kupili? Jakies pomysly na lampy? aparaty? Jakas charakteryzatornia by sie przydala. :D

Piotr_
26-02-2009, 19:42
No dobra. a dywagujac dalej (bo to dywagacja troche przyjemnosciowa jest) Co byscie za ta kase urzadzili, kupili? Jakies pomysly na lampy? aparaty? Jakas charakteryzatornia by sie przydala. :D

Chcesz tworzyć profesjonalne studio nie mając o tym pojęcia bo nie pytałbyś się jakie lampy kupić. A może spróbuj opcji walutowych. W gruncie rzeczy wszystko jedno jak stracisz pieniądze.

Bartek - NinoVeron
26-02-2009, 19:43
zrób sobie dokładną kalkulację
w ile lat chciałby aby Ci się inwestycję zwróciły i abyś zaczął na tym zarabiać

nakłady inwestycyjne + stałe koszty co miesięczne (czynsz, media, sprzątaczka, księgowość itp...) + co miesięczne zobowiązania podatkowe (VAT, dochód, ZUSy)

np.
dajesz sobie 36 m-c na zwrot wszelkich poniesionych kosztów
150 tys zł inwestycji + (36 x 5 tys. zł stałych kosztów) + (36 x 3 tys zł zobowiązań podatkowych)
to jest 150 + 180 + 108 = 438 tys zł w trzy lata co daje miesięcznie ~12,2 tys zł
czyli musisz zarabiać na czysto 12,2 tys zł co m-c (przez trzy lata aby Ci sie wszystkie nakłady zwróciły)
jak chcesz byc konkurencyjny to musisz dać cenę ok. 100-150 zł za godzinę wynajęcia studia
czyli studio musi byc co m-c wynajmowane przez co najmniej 80-120 godzin a nawet wiecej bo stali klienci dostają zniżki

sesje trwaja przewaznie 4-6 godzin ... czyli musiałby każdego m-ca wynająć studio na ok. 20-25 sesji

cała kalkulacja ma formę zabawy i pewnie nie uwzględnia wielu aspektów jak np. Twojego zarobku, który byś chciał co m-c sobie wypłacać (bo z czegoś żyć trzeba i to nie po trzech latach a od razu co m-c) czy dokupowania lub naprawiania sprzętu - a to też będą spore koszty. A koszty podatkowe są kwotą "umowną" (nie bawiłem się już w dokładne kalkulacje podatku VAT i podatku dochodowego od kwoty 12,2 tys oraz kosztów ZUSu minus kosztów stałych i amortyzacji sprzętu)
Być może gdzieś sie pomyliłem w kalkulacji ale napisałem ją na szybko "z palca" :)

może lepiej zacząć zabawę od czegoś tańszego i rozwijać to z czasem
;)

BorysR
26-02-2009, 20:11
Oj jezeli cos takiego zaloze to dopiero za 3 lata. Narazie mysle sobie wspierajac sie waszymi opiniami i wypowiedziami. :) Za 3 lata to juz jakies pojecia o studiach miec bede bo od marca zaczynam prace z tym zwiazana. :) Poza tym milo jest pomarzyc. :)

Framek
26-02-2009, 21:01
Może starczy na aparat i trochę światła. http://www.linhof.com/index-e.html

ozzy
26-02-2009, 21:42
za 100tys to kupisz Hassela w promocji. zostaje 50-100tys na resztę :mrgreen:

stig
27-02-2009, 09:52
za 100tys to kupisz Hassela w promocji. zostaje 50-100tys na resztę :mrgreen:jesli brac pod uwage jeszcze szkielka do tego Hassla, to zostaje tak akurat, zeby kupic z 6-7 swiatelek, jakis "travel pack" i reszte bzdur do studio. I to jesli ma sie juz studio rzecz jasna -- a takie 100 metrow kw., ze 4,5 wysokie (+ garderoba, lazienka, kuchenka, magazynek na graty, itd.), to nie w kij dmuchal. :) Majac taki sprzet, troche nie wypada urzadzac sobie studia w pokoiku 3x4x2.5 m. ;)

tomallo
28-02-2009, 19:28
no i nikt nie rozpisal sie nad wyposazeniem... ekstra :)

Kalmar
28-02-2009, 19:37
no i nikt nie rozpisal sie nad wyposazeniem... ekstra :)

No bo pytanie autora jest przezabawne :mrgreen: może lepiej by najpierw popracował w branży tak jak pisze 2-3lata i wówczas zaczął marzyć. A tak to nawet nie wie o co zapytać.

BorysR
28-02-2009, 21:54
E tam. Bardziej zabawne jest dla mnie robienie studia za 3 tysie, bo ktos moze robic czysto pod wynajem jako inwestycje. Ale ogolnie dziekuje za odpowiedzi. :)