PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia z wbudowaną lampą błysk.

świetlik
26-02-2009, 14:43
Witam i o radę pytam:-D
Robię zdjęcie portretowe (twarz na ciemnym tle, naświetlam na twarz), ustawiam sobie na 28mm: f3,3 i 1/20, dostaję info że wszystko jest ok ale pojawia mi sie ikonka lampy błyskowej (w tym momencie lampa jest wyłączona) więc otwieram lampę i... parametry na wyświetlaczu pozostaja bez zmian.Robię zdjęcie.
Czego nie rozumiem?
Dlaczego aparat sygnalizuje potrzebę lampy skoro parametry (czas/przsłona) jest ok?
Mogę zrobic zdjęcie bez lampy? Tak, mogę.
Mogę zrobic zdjęcie z lampą? Tak, mogę.
Skoro są to dwa różne zdjęcia (niby warunki zastane są takie same, ale w drugim przypadku dodaję flesz) to dlaczego na wyświetlaczu po otwarciu lampy (wbudowanej) nie mam jakiejś korekcji czsu lub przysłony?
Dla mnie to logiczne, że jak dodaje swiatło to parametry powinny wypadać korzystniej...

Może to oczywiste o co pytam ale ja po prostu nie rozumiem. Może wyświetlać nie robi korekty tylko trzeba ją sobie zrobic samemu "na papierze"?

Nie moge sobie porównać zdjęć bo mam F75 i jak w końcu wywołam te 2 zdjecia to lab mi robi "korektę" żeby poprawic niedoswietlenia albo prześwietlenia i wszystko jest takie same:???:

markB
26-02-2009, 17:44
Jak czas i przysłonę ustawiasz ręcznie to co ma się zmieniać?

velaskez
26-02-2009, 18:45
A może aparat tak wprowadza korekcję błysku, że nie trzeba nic zmieniać? Jaki to tryb bo nie napisałeś:twisted: Na trybie M na pewno nie wyskoczy Ci ikonka lampy błyskowej, a na P to juz tak zamota ISO i mocą flesza, że parametrów nie będzie trzeba zmieniać.

świetlik
27-02-2009, 11:51
...przepraszam, tryb oczywiscie M. Lampa wyskakuje...

ekonet
27-02-2009, 12:17
Nie moge sobie porównać zdjęć bo mam F75 i jak w końcu wywołam te 2 zdjecia to lab mi robi "korektę" żeby poprawic niedoswietlenia albo prześwietlenia i wszystko jest takie same:???:
A negatywu nie możesz obejrzeć po wywołaniu? Tam całkiem sporo można wywnioskować.

świetlik
27-02-2009, 12:40
...ech, no niby mogę...miszczem ogladania negatywów to ja nie jestem (F75 nie "drukuje" parametrów na kliszy, poza tym właśnie mam tę klisze w aparacie i trochę to potrwa zanim do mnie wróci wywołana)...

...ale bardzo proszę o odpowiedź, byłoby to dla mnie DUŻE ułatwienie/uproszczenie :D

markB
27-02-2009, 22:19
To wszystko jest opisane w instrukcji obsługi. Aparat jest tak zaprogramowany, że dla zbyt ciemnego obiektu w trybach P, S, A i M będzie zalecał użycie lampy, niezależnie od ustawionych parametrów ekspozycji. Nie oznacza to, że musisz użyć lampy. W niektórych trybach aparat wprowadza korektę, ale nie parametrów ekspozycji, a siły błysku. W manualnym nie, bo to jest tryb, w którym samemu się decyduje o wszystkim.
Jak koniecznie chcesz obserwować co sie dzieje, niezależnie od labu, to kup film na slajdy.

świetlik
28-02-2009, 10:34
o! dziekuję bardzo za odp :D
Przejrzałam instr. obslugi ale tylko w temacie lampy błyskowej, znalazłam info o wydłużaniu czasu do 1/90...

teraz wszystko jest jaśniejsze ;)

mpwt
05-03-2009, 15:18
...ech, no niby mogę...miszczem ogladania negatywów to ja nie jestem (F75 nie "drukuje" parametrów na kliszy, poza tym właśnie mam tę klisze w aparacie i trochę to potrwa zanim do mnie wróci wywołana)...

Jak się uczysz to warto notować sobie parametry ekspozycji, żeby móc potem wyciągać wnioski.