Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowy komputer - jaki system ???

Jeger
26-02-2009, 11:11
Witam proszę o małą radę, jestem właśnie na etapie zakupu nowego komputera.
Konfiguracja komputera to:

Procesor Intel Core2 Duo E7400 2,80GHz (S775) BOX 64bit
Płyta główna Asus P5E-VM SE Intel G35 element zawiera: karta graficzna.
Pamięć RAM GeIL Dual Black Dragon 2x 2GB DDR2 800 MHz CL4
Dysk twardy IDE/SATA Maxtor DiamondMax 22 500 GB (SATA II, 32MB cache, NCQ)
Napędy optyczne LG SuperMulti DVD+/-RW GH22LP20 LightScribe bulk black (ATA)
Obudowa Antec NSK1480-EC microATX (350W)
(system operacyjny chciałem zakupić po przetestowaniu Visty lub XP)

Tutaj moje pytanie mam i pracuję obecnie na win xp prof jest idealny ale czy w takim zestawie jak wyżej z procesorem 64bit i 4GB ram (w przyszłości 8GB) nie lepiej kupić viste 64bit.

Komputer nie służy do grania, tylko obróbka zdjęć (NEF) w Lightroom oraz PS, czasem obróbka video ale bardzo rzadko.

za wszystkie informację będę bardzo wdzięczny.

pozdrawiam

Pawel92
26-02-2009, 11:32
Jesli masz zamiar dokupic jeszcze 4Gb RAM, a nie masz zamiaru podlaczec do twojego peceta sprzetu do ktorego nie ma sterownikow 64 bitowych, to postaw Vista 64 i przeinstaluj LR i PS w wersjach 64 bitowych.
Popracuj na tym do nowego roku i przejdz na Windows 7 (64), jakosc wersji beta jest bardzo obiecujaca.

Jeger
26-02-2009, 13:59
czy jeśli zdecyduje sie na razie używać win XP prof sp3 to system będzie widział i korzystał z całych 4 GB RAM?

Kyle
27-02-2009, 10:16
czy jeśli zdecyduje sie na razie używać win XP prof sp3 to system będzie widział i korzystał z całych 4 GB RAM?
NIE będzie. (jest najwyżej szansa że "zobaczy" - nawet w to wątpię ... ale nie użyje)

Adam Rimbaud
01-03-2009, 12:09
Jedna uwaga do zestawu. Kup mocniejszy zasilacz. 350W to troche ze malo.

Fenek
01-03-2009, 12:53
A może zakupić WinXP jako rozwiązanie tymczasowe i przeboleć to, że 1GB RAMu nie będzie wykorzystywany? Windows 7 wyjdzie praktycznie na dniach i przesiadka z WinXP na W7 x64 będzie prawdopodobnie tańszym rozwiązaniem, niż WV x64 -> W7 x64.

_Bobo_
01-03-2009, 13:18

Jeżeli nie będzie w przyszłości mocno rozbudowywał tego zestawu, to przy 350W ma jeszcze duży zapas. Ta konfiguracja będzie pod obciążeniem pobierała sporo poniżej 200W.

Jeger
01-03-2009, 22:04

Jeżeli nie będzie w przyszłości mocno rozbudowywał tego zestawu, to przy 350W ma jeszcze duży zapas. Ta konfiguracja będzie pod obciążeniem pobierała sporo poniżej 200W.

A może zakupić WinXP jako rozwiązanie tymczasowe i przeboleć to, że 1GB RAMu nie będzie wykorzystywany? Windows 7 wyjdzie praktycznie na dniach i przesiadka z WinXP na W7 x64 będzie prawdopodobnie tańszym rozwiązaniem, niż WV x64 -> W7 x64.

Tak chyba zrobię bo mam win XP Prof BOX którego zakupiłem do mojego starego komputera mam nadzieję, że nie będzie problemów z rejestracją, szkoda mi trochę z niego rezygnować, doszedłem do winosku, że zainstaluje narazie jako główny system XP a wypróbuje sobie Vistę. Niestety nie wiem ile dni można korzystać z Visty bez rejestracji 30 czy więcej? Co do Windows 7 to kolega zaproponował mi jakąś wersję beta do wypróbowania, zobaczymy jak działa, dzięki za wskazówki.

HoRsHiN
01-03-2009, 22:46

Prawdopodobnie...
Ale z moich obserwacji i podejrzen kolegow z branzy komputerowej wyglada na to ze upgrade z visty moze byc tanszy. Za duzo z nim problemow.
Ale bedzie wiadomo dopiero jak M$ opublikuje cennik...

Kyle
02-03-2009, 09:30
Vista X64 z servicepackiem min. 1 jest już zupełnie stabilna ... jak masz minimum 4 GB RAM to tylko taki system (lub nowszy - czyli 7 ew. Linuxy).

Jeger
02-03-2009, 12:40
Którą wersję Visty polecacie bo zastanawiam sie czy potrzebuje Ultimate i wszystkie jej funkcję ?

Kyle
02-03-2009, 14:29
Którą wersję Visty polecacie bo zastanawiam sie czy potrzebuje Ultimate i wszystkie jej funkcję ?
Pomijając "funkcje" , aero itd. ... Vista X64 Basic - ograniczenie obsługi RAM do 8 GB, wersja X64 Premium do 16 GB , wersja X64 Ultimate praktycznie bez ograniczeń.

sokrates
02-03-2009, 14:51
Vista Home Premium 32 lub 64 bity (przy 64 uwaga na nietypowe urządzenia - może być problem ze sterami) do tego trzeba spełnić 3 pkt i bedzie śmigać
1. 4 - 8 GB RAM
2. SP1
3. Wyłączyć Windows Defendera (niesamowicie to zamula...)

i jeszcze 4 pkt. opcjonalny - można pokusić się o RAID z 2 lub 3 dysków (mówię o RAID 0 lub 5) - niesamowicie przyśpiesza to system ( każdy system - warto zainwestować) RAID 0 dość niebezpieczny, jak ci coś poleci ciężko/wręcz niemożliwe odzyskanie danych, RAID 5 - potrzebuje min. 3 dysków, ale masz zawsze kopię.
oto dane z mojej macierzy - kto wykręci coś takiego na 1 dysku?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img147.imageshack.us/img147/2343/hddg.jpg)

Jeger
09-03-2009, 15:44
Witam, po kilku dniach testów doszedłem jednak do wniosku, że zakup nowego systemu VISTA jest dla mnie niepotrzebnym wydatkiem. Testowałem Vistę 32 oraz 64 bit jak i Windowsa 7 bete, szczerzę powiem najlepiej z wymienionych chodziła Vista 64bit. Wcześniej pisałem, że posiadam win XP prof. wersja BOX i ten właśnie system zdecydowałem sie zainstalować na stałe, myślę, że było by błędem wywala kasę na Viste w moim przypadku. Win XP chodzi jak "burza" nie mam wrażenia spowolnienia komputera i spełnia moje wszystkie wymagania.
Bardzo dziękuję za wszelkie rady, serdecznie pozdrawiam.

Jacklon
09-03-2009, 21:19
Może i lekki of-top, ale mam pytanie (w ogóle nie siedzę w segmencie PC): jak cenowo ma się ten zestaw do np. używanego Mac Pro z minionej generacji ~2x2.8 GHz? Pytam, gdyż sądzę, że może sporo problemów software'owych odejść przy OS X. Absolutnie nie mam zamiaru żadnej wojny rozpoczynać, po prostu zastosowania graficzne (RAW) jak i video -> czyli ogólnie 2D są bardzo dobrze wspierane w jabłkach.

Pozdrawiam
M.

/Ech, doczytałem, że jednostka była i pozostała jedynia sprawa software'u. Wybaczcie nieuwagę.

manfred
05-09-2011, 08:44
Odświeżę temat mam zamiar przejść z wiśty na 7 czy jest sens inwestować w prof lub ultimate jeśli komp służy głownie do obróbki zdjęć plus od czasu do czasu jakiś film na tym poleci?

Greg77
05-09-2011, 08:51
Odświeżę temat mam zamiar przejść z wiśty na 7 czy jest sens inwestować w prof lub ultimate jeśli komp służy głownie do obróbki zdjęć plus od czasu do czasu jakiś film na tym poleci?

Jezeli nie zamierzasz zmieniac jezykow i nie masz wiecej niz 16GB Ramu to nie ma sensu;) Sam uzywam Home Premium i jedyny bol to brak zmiany jezyka....pewnie kiedys zabraknie mi obslugi RAMu, ale do tego czasu pewnie bede mial W8:D:D:D

manfred
05-09-2011, 09:29
O taką pomoc mi chodziło dzięki serdeczne.

Greg77
05-09-2011, 09:46
O taką pomoc mi chodziło dzięki serdeczne.

Nie ma sprawy, oczywiscie 64bit, zapomnialem dodac:D

manfred
05-09-2011, 09:47
Oczywiście :-)

Kurtz
05-09-2011, 12:16
Warto tez pamietac o tym ze od Win Prof w gore mamy mozliwosc zainstalowania wirtualnego Win XP. Nie da sie na tym moze pograc, ale niektore aplikacje ktore na Win 7 64bit nie smigaja mozna odpalic.
Warto przejzec http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_7_editions#Comparison_chart . Mozna samemu zorientowac sie co moze byc potrzebne.

ku6i
05-09-2011, 20:13
Tyle, że jeżeli przy przejściu Vista > W7 nie zmieniamy komputera, to możemy legalnie zainstalować Virtual PC + Vistę, tak aby problematycznie aplikacje móc odpalić "w okienku", ew. gdy zmieniamy komputer, a na Vistę mieliśmy normalną licencję (tzn. nie OEM), to możemy zrobić dokładnie to samo. W ten sposób oszczędzamy 150 zł, kupując Home Premium a nie Professional.

Greg77
06-09-2011, 08:06
Warto tez pamietac o tym ze od Win Prof w gore mamy mozliwosc zainstalowania wirtualnego Win XP. Nie da sie na tym moze pograc, ale niektore aplikacje ktore na Win 7 64bit nie smigaja mozna odpalic.
Warto przejzec http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_7_editions#Comparison_chart . Mozna samemu zorientowac sie co moze byc potrzebne.

Testowales to, bo ja tak i tylko niektore programy dzialaja pod tym, nie dziala to jak normalny komputer bo jest to program, ktory wykozystuje juz obciazony procesor i mozna mu przydzielic malenka ilosc RAMu, uwazam ze wiekszosc jak nie kzdy program dziala juz na W7;)

Grzybu
06-09-2011, 11:23
Testowales to, bo ja tak i tylko niektore programy dzialaja pod tym, nie dziala to jak normalny komputer bo jest to program, ktory wykozystuje juz obciazony procesor i mozna mu przydzielic malenka ilosc RAMu, uwazam ze wiekszosc jak nie kzdy program dziala juz na W7;)

Ja też testowałem i się z Tobą nie zgadzam. Nie pamiętam dokładnie jak było z RAMem, ale nie było tak źle (wszystko zależy ile miałeś RAM zapięte na PC). Tzn gdy masz program który chodzi tylko na Xp tzn że program jest raczej starawy i nie potrzebuje gigantycznej ilości RAM. Poza tym nie jest to zwykłe okienko. Jest to OS zupełnie odseparowany od W7. Działa prawie jak osobny komp. To "prawie" to np dzielenie portów IO, bo trzeba się odpowiednio podzielić np USB (z resztą dzielimy się całą maszyną). Poza tym system startuje i wyłącza się jak normalny osobny komputer. Dla mnie największym problemem było to, że na licencji W7 64b mogę zainstalować wirtualnego Xp ale też 64b. Jakbym chciał mieć 32b to muszę mieć do niego osobną licencję.

Greg77
06-09-2011, 13:32
Widzisz ja to odpalilem tylko dla jednej gry i z ciekawosci, gra nie dziala na W7 a na tym cudzie nie poszla wcale, wiec uznalem za nieuzytek, poza tym jakie programy nie maja swoich nastepcow pod Viste i W7?

Grzybu
06-09-2011, 13:47
Widzisz ja to odpalilem tylko dla jednej gry i z ciekawosci, gra nie dziala na W7 a na tym cudzie nie poszla wcale, wiec uznalem za nieuzytek, poza tym jakie programy nie maja swoich nastepcow pod Viste i W7?
Teraz to chyba tylko jakieś starocie. Pamiętam, jak jeszcze pracowałem w jednej firmie która to miała program "Płace i Kadry" w wersji na DOS'a (jakieś 2 lata temu). Aleśmy się nagimnastykowali, żeby to uruchomić na nowych kompach i drukarkach na LPT. Żeby nie było to jeszcze chcieli, żeby to jakoś działało wspólnie z Optimą. Ja osobiście używałem maszyny wirtualnej do zestawienia VPN z uczelnią. Moja katedra używa jakiegoś programu od CISCO, który to nie działa na OS'ach młodszych od Xp. Pewnie chodzi o kasę na licencję :\
W każdym razie po ostatniej reinstalce systemu nie chciało mi się stawiać VM, wolę odpalić laptopa z XP

Greg77
06-09-2011, 14:05
Pracuje w dwoch roznych firmach, jedna wciaz siedzi na XP, ale wprowadzaja powoli W7, co ciekawe zanim postawili pierwszego kompa z W7 to zakupili oprogramowanie ktore dziala na W7.....
Druga firma zmienia jeszcze w tym miesiacu wszystkie kompy na W7, proces przygotowania komputerow trwa juz 8 miesiecy, wlasnie ze wzgledu na oprogramowanie i licencje.....tak to chyba powinno sie odbywac, ale nei zawsze sa na to pieniadze. Duzo tez zalezy od dzialu IT, jedna firma ktora jest potega na rynku elektronicznym i komputerowym, przechodzi na W7 stopniowo a firma ktora produkuje leki ma przejsc w jeden dzien, ale z pelnym przygotowaniem.....
Widzisz to o czym piszesz jest typowe, pracowalem w jednej ze szkol integhracyjnych w Poznaniu, dokladnie to samo bylo jak wchodzil XP....dokladnie takie same problemy:D

ku6i
06-09-2011, 14:23
Dla mnie największym problemem było to, że na licencji W7 64b mogę zainstalować wirtualnego Xp ale też 64b. Jakbym chciał mieć 32b to muszę mieć do niego osobną licencję.

Jesteś pewny? Nie dam sobie ręki uciąć, ale jakiś rok temu ściągnąłem sobie ładnie ze strony MS cały zestaw (Virtual PC + XP) do XP Mode właśnie z tego powodu, że na 64-bitowej Siódemce nie chciały się uruchamiać programy 16-bitowe (nic dziwnego). Na XP chodziły pięknie, robiłem też wszystkie weryfikacje legalności podczas instalacji i wszystko było ok. Wątpię żeby MS pozwalał sobie na takie samowolki, tylko gdyby instalacja 32-bitowego XP na 64-bitowej Siódemce nielegalna, to byłoby to ukręcone na etapie instalacji.

Kurtz
06-09-2011, 14:48
Szczerze mowiac nie podam przykladow aplikacji ktore udalo mi sie uruchomic jedynie przez Win XP mode ale kilka takich bylo. Gier na WinXP mode nie da sie uruchamiac co jest dosc zrozumiale - nie do tego to sluzy. Wiekszosc waznych programow faktycznie ma swoich nastepcow na Win7 ale nie wszystkie. WinXP mode moze byc tez przydatne jako srodowisko kompilacji ( osobiscie nie sprawdzalem tego rozawiazania bo mam osbna stacje na WinXP ale podobno dziala ).
Jezeli chodzi o ilosc RAM to ja mialem przydzielone bodajze 4GB i wszystko smigalo, takze to nie taka malenka ilosc jak na XP

Grzybu
06-09-2011, 15:44
Jesteś pewny? Nie dam sobie ręki uciąć, ale jakiś rok temu ściągnąłem sobie ładnie ze strony MS cały zestaw (Virtual PC + XP) do XP Mode właśnie z tego powodu, że na 64-bitowej Siódemce nie chciały się uruchamiać programy 16-bitowe (nic dziwnego). Na XP chodziły pięknie, robiłem też wszystkie weryfikacje legalności podczas instalacji i wszystko było ok. Wątpię żeby MS pozwalał sobie na takie samowolki, tylko gdyby instalacja 32-bitowego XP na 64-bitowej Siódemce nielegalna, to byłoby to ukręcone na etapie instalacji.

Ja też sobie nie dam ręki uciąć, ale właśnie miałem problem z uruchomieniem jakiegoś programu 32b na takim Xp.
Wiem że nawet z tego powodu musiałem ściągać XP32 z MSDNAA. Co do instalacji OS na VM to nie jest to przypadkiem tak, że możesz sobie tam wszystko zainstalować? W sensie nawet Linuxa itp?
Mnie chodziło o licencję. Razem z W7 dostajesz w pakiecie licencję na Xp na VM.
Szczerze to jakoś tak nie wgłębiałem się w temat. Po prostu uruchomiłem Xp na VM i pracowałem. Raz z ciekawości zamontowałem sobie VM bez systemu. Po jej uruchomieniu na ekranie pojawiło się info takie jak odpalasz kompa bez systemu. Stąd wniosek, że możesz sobie tam zainstalować co Ci się podoba.
Poza tym z MS ściągasz 2 rzeczy - wirtualną maszynę i XP. Było to jakiś czas temu, więc mogło mi się też coś pomieszać ;)

ku6i
06-09-2011, 17:56
Ja też sobie nie dam ręki uciąć, ale właśnie miałem problem z uruchomieniem jakiegoś programu 32b na takim Xp.

A to dziwne, XP 64-bit ma w sobie WoW, więc powinien łyknąć soft bez problemów. Edit: patrz niżej.

Wiem że nawet z tego powodu musiałem ściągać XP32 z MSDNAA. Co do instalacji OS na VM to nie jest to przypadkiem tak, że możesz sobie tam wszystko zainstalować? W sensie nawet Linuxa itp?

Tak, możesz zainstalować cokolwiek. Osobną kwestią jest licencja. Sam Virtual PC jest darmowy, a kwestię legalności tego, co na nim zainstalujesz reguluje licencja danego softu.

Mnie chodziło o licencję. Razem z W7 dostajesz w pakiecie licencję na Xp na VM.

No nie do końca... Może uściślę, choć oboje wiemy dobrze co mam na myśli. Kupując W7 w wersji Professional/Ultimate/Enterprise mamy możliwość zainstalowania dodatku XP Mode, który zawiera w sobie darmowego Virtual PC oraz obraz z legalnym, komercyjnym XP. Przy czym mówienie o posiadaniu "licencji na XP" jest nieco mylące, bo np. nie możemy wziąć takiego systemu i postawić na czystym dysku, vide: aby używać XP musimy mieć zainstalowanego W7.

To tyle z kwestii licencyjnych. Tymczasem znalazłem odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie:

XP Mode is just a virtual machine hosted by Windows 7 Virtual PC. All versions of Virtual PC (Virtual PC for Mac, Virtual PC 2004, Virtual PC 2007, Windows 7 Virtual PC) only support 32-bit guest operating systems regardless of the bitness of the operating system they are installed on. It doesn't matter if you are running 32 bit ot 64 bit Windows 7 - your virtual machines in Virtual PC are all 32 bit. That means XP Mode can only be 32 bit.
źródło: http://social.technet.microsoft.com/Forums/en/w7itprovirt/thread/c15f36af-b042-44e8-9c6b-85e4ede339da

Czyli widocznie Twoje problemy z odpaleniem softu były spowodowane czym innym niż samą jego 32-bitowością.

Grzybu
06-09-2011, 20:52
Widzisz, fajnie że chciało Ci się poszperać. Dobrze jest wiedzieć takie rzeczy. Widocznie faktycznie moje problemy były spowodowane czymś innym. Co do licencji to oczywiście zastosowałem skrót myślowy, ale dzięki Twojemu wyjaśnieniu unikniemy nieporozumień.