PDA

Zobacz pełną wersję : D70 i uszkodzony światłomierz

slawek-
17-08-2006, 12:17
Opiszę objawy.

1. Światłomierz głupieje w trybie matrycowym i "skoncentrowanym", w trybie punktowym wszystko gra. "Głupienie" polega na dobieraniu co ułamek sekundy innego czasu w bardzo szerokim zakresie, np. od 1/8 do 1/8000. Scena się nie zmienia, aparat jest usztywniony, a pomiar skacze. W trybie punktowym światło mierzone jest prawidłowo.

2. Podczas pracy światłomierza cyferki w wizjerze przygasają i rozjaśniają się - losowo. Przy przygaśniętych dobierane są dłuższe, a przy jasnych krótsze czasy :-)

3. Dwa razy zdarzyło się, że aparat po włączeniu nie dawał znaku życia, tylko migał lampką CF i dopiero po 5-8 sekundach był gotów do pracy. Objaw znany z komunikatu Nikona o wadliwej elektronice, ale u mnie nie permanentny.

4. Kilka razy zdarzyło się też, że nie zareagował na wciśnięcie spustu. Nie reaguje wtedy na nic, dopiero po 5 sekundach wyzwala migawkę.

Pytam z ciekawości, czy ktoś miał podobną usterkę i czy wysyłał z tym aparat do serwisu. Albo może czy ktoś wie, czy opisane wyżej objawy są preludium do uszkodzenia o którym informował Nikon.

Aparat do serwisu oczywiście odeślę, ale dopiero za jakiś czas. Usterka trafiła się w najgorszym możliwym momencie - na dniach urodzi się moje pierwsze dziecko i muszę mieć sprzęt pod ręką. Pozostanie praca w trybie M, zamiast ulubionego A, ale skoro ojce mogli tak focić to i ja mogę ;-)

slawek-

puch24
17-08-2006, 12:57
Myślę, że to typowe wstępne objawy BGLOD (Blinking Green Light Of Death), spowodowanego wadliwym układem pomiaru światła w D70 pierwszych serii. Prawdopodobnie niedługo aparat całkowicie odmówi dalszej współpracy.

Nikon podobno podjął decyzję o bezpłatnej naprawie także po gwarancji.

Sam tego nie doświadczyłem, ale sporo się o tym naczytałem.

slawek-
17-08-2006, 13:06
Myślę, że to typowe wstępne objawy BGLOD (Blinking Green Light Of Death)
No właśnie pytam czy typowe, bo nigdzie nie widziałem opisu podobnych objawów. Zawsze mowa jest tylko o zielonej diodzie i aparacie nie reagującym na próby dialogu ;-)

slawek-

puch24
17-08-2006, 13:23
Wydaje mi się, że na dpreview parę tygodni temu czytałem post w którym opisano takie właśnie objawy - nie podam namiaru, bo temat był tam wałkowany w setkach postów, więc teraz jest to nie do odnalezienia.

MYSZ
17-08-2006, 19:50
Pęka tasiemka sygnałowa , samo się nie naprawi , ale może w tym stanie jakis czas kaprysnie "pochodzić"