PDA

Zobacz pełną wersję : Jakość wykonania "tanich" pierścieni

jpyt
25-02-2009, 21:50
Ze względów finansowych wolałbym kupić jakieś tańsze pierścienie niż KENKO a jednak przenoszące automatykę przysłony i elektronikę obiektywu - no i znalazłem takie (http://allegro.pl/item565028752_pierscienie_posrednie_13_21_31mm_nik on_ze_stykami.html) pierścienie, które są połowę tańsze, ale niestety patrząc po zdjęciach mam wątpliwości czy w ogóle działają zważywszy na jakość wykonania.

Czy, któryś z kolegów ich użytkuje?
Jak wygląda ich wykonanie w realnym macaniu ?
Czy styki dobrze kontaktują itp. ?

Z góry dziękuje za wszelkie informacje

Waldo11
26-02-2009, 14:34
Wykonanie styków budzi niepokój...

Poza tym pierścienie, jak pierścienie.

jpyt
26-02-2009, 14:47
Ale mówisz to na podstawie obejrzenia fotki (bo to właśnie ona jest powodem mojego postu) czy posiadasz takowe pierścienie i potwierdzasz, że w badaniu organoleptycznym niepokój pozostał ?? :-D

jarek76
26-02-2009, 14:57
Mam takie pierścienie. Według mnie są wykonane przyzwoicie.
Bagnet jest metalowy i polakierowany na czarno, piszę o tym ponieważ na zdjęciu wygląda to jak plastik
Ja mam te pierścienie od wakacji i jak na razie nic się nie dzieje

jpyt
26-02-2009, 15:24
Rzeczywiście bagnet wygląda jakby był plastik-fantastik :-D
Dzięki za "opinię użytkownika" - chyba sie na nie skuszę co by na wiosenny sezon być zwartym i gotowym :mrgreen:

karabud
28-02-2009, 02:31
Btw - jak zmienia sie odleglosc ogniskowania po zastosowaniu pierscieni tj minimalna ?

jarek76
28-02-2009, 11:23
Btw - jak zmienia sie odleglosc ogniskowania po zastosowaniu pierscieni tj minimalna ?

Bez pierścieni odległość od przedniej soczewki do fotografowanego obiektu to około 6,5cm ( przy skali odwzorowania 1:1)
Z kompletem pierścieni odległość ta zmniejsza się do 5 cm, więc jak widać nie jest ta źle
Piszę to na podstawie pomiarów wykonanych na mikro nikkkorze 60D

Dark
28-02-2009, 15:39
Dużo zależy ile "kilogramów" zamocujesz do tych pierścieni. Nawet te droższe Kenko mają chwile słabości i nie kontaktują, gdy wiszą jako "wyciąg" 105/2.8D. Ciężar wzrasta, gdy masz jeszcze jakieś lampy makro i filtry. Najlepiej jest mieć o co podeprzeć obiektyw, gdy robi się zdjęcia.

zakwas
28-02-2009, 16:20
A ja mam pierścienie Kenko i w żadnej mierze nie mogę powiedzieć, że są solidnie wykonane.

jpyt
28-02-2009, 18:43
Dużo zależy ile "kilogramów" zamocujesz do tych pierścieni...
Tu sie nie martwię. Na pierścienie planuję zapinać mój obiektyw makro czyli Cosina 100/f3.5. Obiektyw ten jest bardzo dobry optycznie, ale wykonany MASAKRYCZNIE i waży tyle co kot napłakał więc spoko :mrgreen:

A ja mam pierścienie Kenko i w żadnej mierze nie mogę powiedzieć, że są solidnie wykonane.
To tu mnie zaskoczyłeś. Patrząc po cenie i zdjęciach umieszczonych w sklepach myślałem, że Kenko to jest kompletnie inna liga i prawdę mówiąc mocno się zastanawiałem, czy jednak w nie nie zainwestować.

zakwas
28-02-2009, 23:57
To tu mnie zaskoczyłeś. Patrząc po cenie i zdjęciach umieszczonych w sklepach myślałem, że Kenko to jest kompletnie inna liga i prawdę mówiąc mocno się zastanawiałem, czy jednak w nie nie zainwestować.

Nie wiem co masz na myśli pisząć "zainwestować", no, nie jest to inwestycja forever. Najsolidniejsze pierścienie jakie miałem wyprodukował Soligor.
Może Marumi robi coś solidnego
http://www.raysfoto.pl/DefaultPage.aspx?pageId=0&idHosta=126&idNadAlbumu=1355

wigi
01-03-2009, 14:02
Najsolidniejsze pierścienie jakie miałem wyprodukował Soligor.
Pierścienie Soligora są identyczne jak pierścienie Kenko, żadnej róznicy, jedynie inny napis (miałem oba komplety w tym samym czasie), więc jestem pewien, że powstają w tej samej fabryce :)

żółto-czarny
04-04-2009, 19:30
Odświeżam :arrow: http://www.allegro.pl/item592501628_pierscienie_posrednie_makro_nikon_af _digital.html
Takie Nołnejmy warte są zachodu?
I jeszcze pytanie matematyczne :) bo nie mogę trafić na jednoznaczną odpowiedź. Jeżeli mam obiektyw 1:1 100mm, to po założeniu kompletu pierścieni 63mm, skala wyniesie 1,63:1? Odległość ostrzenia (mam nadzieję) nie skróci się drastycznie?

wigi
11-04-2009, 00:12
I jeszcze pytanie matematyczne :) bo nie mogę trafić na jednoznaczną odpowiedź. Jeżeli mam obiektyw 1:1 100mm, to po założeniu kompletu pierścieni 63mm, skala wyniesie 1,63:1? Odległość ostrzenia (mam nadzieję) nie skróci się drastycznie?
Tutaj prostej matematyki nie da się zastosować. W Twoim wypadku po dołożeniu kompletu pieśceini skala wzrośnie do ok. 2:1 :)
Ale sporo zależy od konstrukcji obiektywu, bo sama ogniskowa namalowana na obudowie to nie wszystko ;)
Zajrzyj tutaj (http://nikon.org.pl/showthread.php?t=93998), powinno Cię zaciekawić :)

żółto-czarny
11-04-2009, 13:06
No i zaciekawiło :-o gratuluję włożonego wysiłku i efektów! Teraz już sam sobie policzę skalę odwzorowania 8)

jarek76
12-04-2009, 20:58
A co do pierścieni to ja mam dokładnie takie jak w linku i uważam że są niezłe :)

Remoolus
13-04-2009, 16:19

Jak to nie są solidne pierścienie, to nie wiem co uważasz za solidne. Dobre tworzywo i metalowe bagnety. Używam ich już prawie dwa lata i nie zauważyłem aby nastąpiło jakiekolwiek zużycie. A obiektyw jaki podpinam to Nikkor 70-300 G, a więc dość ciężki sprzęt.
Te pierścienie które zalinkował auto postu to według mnie kompletna porażka i masakryczne wykonanie, zwłaszcza plastikowe bagnety.
Jak ktoś chce inwestować w pierścienie to Kenko nie będzie nietrafionym zakupem. Mogę je polecić z całkowicie czystym sumieniem. Używałem kiedyś jakiegoś taniego badziewia i nie żałuję pieniędzy wydanych na Kenko.

jarek76
14-04-2009, 09:38
Te pierścienie które zalinkował auto postu to według mnie kompletna porażka i masakryczne wykonanie, zwłaszcza plastikowe bagnety

A miałeś te pierścienie w ręku że wydajesz osądy ?
Dla twojej wiadomości to pierścienie z linka mają metalowe bagnety tylko polakierowane na czarno

maq123
14-04-2009, 19:42
podłącze się pod wątek :)

jako, że początkujący w dziedzinie macro jestem i nie bawiłem się pierścieniami to mam dwa pytania:

czym się różnią pierścienie ze stykami za 279 zł a tymi za 700 zł poza jakością wykonania i napisem ?
jak rozumiem, przy pierścieniach ze stykami mogę zmieniać przysłonę obiektywu z poziomu aparatu

Remoolus
14-04-2009, 20:03
A miałeś te pierścienie w ręku że wydajesz osądy ?
Dla twojej wiadomości to pierścienie z linka mają metalowe bagnety tylko polakierowane na czarno

Tak, kolego, miałem podobne pierścienie w ręku kiedy sam poszukiwałem pierścieni do makro. Wyglądały identycznie więc wybacz ale nie wiedziałem że bagnety są metalowe.
Kenko są według mnie wykonane z lepszego tworzywa a co do malowania bagnetu...chyba tylko po to aby farba zaczęła się łuszczyć i osiadać na matrycy. Chyba że są wykonane z jakiegoś czarnego metalu a nie malowane, w co wątpię.
Dodam jeszcze że przed zakupem najlepiej sprawdzić działanie pierścieni, a właściwie ich PRAWIDŁOWE wykonanie. W przypadku taniego sprzętu może się zdarzyć że bagnety nie są proste i można zniszczyć bagnet w body. Ale skoro kogoś na to stać to proszę bardzo. Jego wybór i nie zamierzam się o to kłócić :)

żółto-czarny
14-04-2009, 20:30
Ja nawet Nikkora 300/2,8 nie zabrałbym ze sklepu bez przypięcia do korpusu, popieram ;-)

jarek76
14-04-2009, 20:52
Tak, kolego, miałem podobne pierścienie w ręku kiedy sam poszukiwałem pierścieni do makro. Wyglądały identycznie więc wybacz ale nie wiedziałem że bagnety są metalowe.
Kenko są według mnie wykonane z lepszego tworzywa a co do malowania bagnetu...chyba tylko po to aby farba zaczęła się łuszczyć i osiadać na matrycy. Chyba że są wykonane z jakiegoś czarnego metalu a nie malowane, w co wątpię.
Dodam jeszcze że przed zakupem najlepiej sprawdzić działanie pierścieni, a właściwie ich PRAWIDŁOWE wykonanie. W przypadku taniego sprzętu może się zdarzyć że bagnety nie są proste i można zniszczyć bagnet w body. Ale skoro kogoś na to stać to proszę bardzo. Jego wybór i nie zamierzam się o to kłócić :)

Dokładnie to powierzchnia ta jest czerniona więc nie ma szans że coś będzie odłazić.
Pierścienie przeżyły już u mnie rok i wciąż działają, bagnetu też nie urwały więc chyba nie jest z nimi tak źle :wink: