Zobacz pełną wersję : Jakość wykonania "tanich" pierścieni
Ze względów finansowych wolałbym kupić jakieś tańsze pierścienie niż KENKO a jednak przenoszące automatykę przysłony i elektronikę obiektywu - no i znalazłem takie (http://allegro.pl/item565028752_pierscienie_posrednie_13_21_31mm_nik on_ze_stykami.html) pierścienie, które są połowę tańsze, ale niestety patrząc po zdjęciach mam wątpliwości czy w ogóle działają zważywszy na jakość wykonania.
Czy, któryś z kolegów ich użytkuje?
Jak wygląda ich wykonanie w realnym macaniu ?
Czy styki dobrze kontaktują itp. ?
Z góry dziękuje za wszelkie informacje
Wykonanie styków budzi niepokój...
Poza tym pierścienie, jak pierścienie.
Ale mówisz to na podstawie obejrzenia fotki (bo to właśnie ona jest powodem mojego postu) czy posiadasz takowe pierścienie i potwierdzasz, że w badaniu organoleptycznym niepokój pozostał ?? :-D
Mam takie pierścienie. Według mnie są wykonane przyzwoicie.
Bagnet jest metalowy i polakierowany na czarno, piszę o tym ponieważ na zdjęciu wygląda to jak plastik
Ja mam te pierścienie od wakacji i jak na razie nic się nie dzieje
Rzeczywiście bagnet wygląda jakby był plastik-fantastik :-D
Dzięki za "opinię użytkownika" - chyba sie na nie skuszę co by na wiosenny sezon być zwartym i gotowym :mrgreen:
Btw - jak zmienia sie odleglosc ogniskowania po zastosowaniu pierscieni tj minimalna ?
Btw - jak zmienia sie odleglosc ogniskowania po zastosowaniu pierscieni tj minimalna ?
Bez pierścieni odległość od przedniej soczewki do fotografowanego obiektu to około 6,5cm ( przy skali odwzorowania 1:1)
Z kompletem pierścieni odległość ta zmniejsza się do 5 cm, więc jak widać nie jest ta źle
Piszę to na podstawie pomiarów wykonanych na mikro nikkkorze 60D
Dużo zależy ile "kilogramów" zamocujesz do tych pierścieni. Nawet te droższe Kenko mają chwile słabości i nie kontaktują, gdy wiszą jako "wyciąg" 105/2.8D. Ciężar wzrasta, gdy masz jeszcze jakieś lampy makro i filtry. Najlepiej jest mieć o co podeprzeć obiektyw, gdy robi się zdjęcia.
A ja mam pierścienie Kenko i w żadnej mierze nie mogę powiedzieć, że są solidnie wykonane.
Dużo zależy ile "kilogramów" zamocujesz do tych pierścieni...
Tu sie nie martwię. Na pierścienie planuję zapinać mój obiektyw makro czyli Cosina 100/f3.5. Obiektyw ten jest bardzo dobry optycznie, ale wykonany MASAKRYCZNIE i waży tyle co kot napłakał więc spoko :mrgreen:
A ja mam pierścienie Kenko i w żadnej mierze nie mogę powiedzieć, że są solidnie wykonane.
To tu mnie zaskoczyłeś. Patrząc po cenie i zdjęciach umieszczonych w sklepach myślałem, że Kenko to jest kompletnie inna liga i prawdę mówiąc mocno się zastanawiałem, czy jednak w nie nie zainwestować.
To tu mnie zaskoczyłeś. Patrząc po cenie i zdjęciach umieszczonych w sklepach myślałem, że Kenko to jest kompletnie inna liga i prawdę mówiąc mocno się zastanawiałem, czy jednak w nie nie zainwestować.
Nie wiem co masz na myśli pisząć "zainwestować", no, nie jest to inwestycja forever. Najsolidniejsze pierścienie jakie miałem wyprodukował Soligor.
Może Marumi robi coś solidnego
http://www.raysfoto.pl/DefaultPage.aspx?pageId=0&idHosta=126&idNadAlbumu=1355
Najsolidniejsze pierścienie jakie miałem wyprodukował Soligor.
Pierścienie Soligora są identyczne jak pierścienie Kenko, żadnej róznicy, jedynie inny napis (miałem oba komplety w tym samym czasie), więc jestem pewien, że powstają w tej samej fabryce :)
żółto-czarny
04-04-2009, 19:30
Odświeżam :arrow: http://www.allegro.pl/item592501628_pierscienie_posrednie_makro_nikon_af _digital.html
Takie Nołnejmy warte są zachodu?
I jeszcze pytanie matematyczne :) bo nie mogę trafić na jednoznaczną odpowiedź. Jeżeli mam obiektyw 1:1 100mm, to po założeniu kompletu pierścieni 63mm, skala wyniesie 1,63:1? Odległość ostrzenia (mam nadzieję) nie skróci się drastycznie?
I jeszcze pytanie matematyczne :) bo nie mogę trafić na jednoznaczną odpowiedź. Jeżeli mam obiektyw 1:1 100mm, to po założeniu kompletu pierścieni 63mm, skala wyniesie 1,63:1? Odległość ostrzenia (mam nadzieję) nie skróci się drastycznie?
Tutaj prostej matematyki nie da się zastosować. W Twoim wypadku po dołożeniu kompletu pieśceini skala wzrośnie do ok. 2:1 :)
Ale sporo zależy od konstrukcji obiektywu, bo sama ogniskowa namalowana na obudowie to nie wszystko ;)
Zajrzyj tutaj (http://nikon.org.pl/showthread.php?t=93998), powinno Cię zaciekawić :)
żółto-czarny
11-04-2009, 13:06
No i zaciekawiło :-o gratuluję włożonego wysiłku i efektów! Teraz już sam sobie policzę skalę odwzorowania 8)
A co do pierścieni to ja mam dokładnie takie jak w linku i uważam że są niezłe :)
Remoolus
13-04-2009, 16:19
Jak to nie są solidne pierścienie, to nie wiem co uważasz za solidne. Dobre tworzywo i metalowe bagnety. Używam ich już prawie dwa lata i nie zauważyłem aby nastąpiło jakiekolwiek zużycie. A obiektyw jaki podpinam to Nikkor 70-300 G, a więc dość ciężki sprzęt.
Te pierścienie które zalinkował auto postu to według mnie kompletna porażka i masakryczne wykonanie, zwłaszcza plastikowe bagnety.
Jak ktoś chce inwestować w pierścienie to Kenko nie będzie nietrafionym zakupem. Mogę je polecić z całkowicie czystym sumieniem. Używałem kiedyś jakiegoś taniego badziewia i nie żałuję pieniędzy wydanych na Kenko.
Te pierścienie które zalinkował auto postu to według mnie kompletna porażka i masakryczne wykonanie, zwłaszcza plastikowe bagnety
A miałeś te pierścienie w ręku że wydajesz osądy ?
Dla twojej wiadomości to pierścienie z linka mają metalowe bagnety tylko polakierowane na czarno
podłącze się pod wątek :)
jako, że początkujący w dziedzinie macro jestem i nie bawiłem się pierścieniami to mam dwa pytania:
czym się różnią pierścienie ze stykami za 279 zł a tymi za 700 zł poza jakością wykonania i napisem ?
jak rozumiem, przy pierścieniach ze stykami mogę zmieniać przysłonę obiektywu z poziomu aparatu
Remoolus
14-04-2009, 20:03
A miałeś te pierścienie w ręku że wydajesz osądy ?
Dla twojej wiadomości to pierścienie z linka mają metalowe bagnety tylko polakierowane na czarno
Tak, kolego, miałem podobne pierścienie w ręku kiedy sam poszukiwałem pierścieni do makro. Wyglądały identycznie więc wybacz ale nie wiedziałem że bagnety są metalowe.
Kenko są według mnie wykonane z lepszego tworzywa a co do malowania bagnetu...chyba tylko po to aby farba zaczęła się łuszczyć i osiadać na matrycy. Chyba że są wykonane z jakiegoś czarnego metalu a nie malowane, w co wątpię.
Dodam jeszcze że przed zakupem najlepiej sprawdzić działanie pierścieni, a właściwie ich PRAWIDŁOWE wykonanie. W przypadku taniego sprzętu może się zdarzyć że bagnety nie są proste i można zniszczyć bagnet w body. Ale skoro kogoś na to stać to proszę bardzo. Jego wybór i nie zamierzam się o to kłócić :)
żółto-czarny
14-04-2009, 20:30
Ja nawet Nikkora 300/2,8 nie zabrałbym ze sklepu bez przypięcia do korpusu, popieram ;-)
Tak, kolego, miałem podobne pierścienie w ręku kiedy sam poszukiwałem pierścieni do makro. Wyglądały identycznie więc wybacz ale nie wiedziałem że bagnety są metalowe.
Kenko są według mnie wykonane z lepszego tworzywa a co do malowania bagnetu...chyba tylko po to aby farba zaczęła się łuszczyć i osiadać na matrycy. Chyba że są wykonane z jakiegoś czarnego metalu a nie malowane, w co wątpię.
Dodam jeszcze że przed zakupem najlepiej sprawdzić działanie pierścieni, a właściwie ich PRAWIDŁOWE wykonanie. W przypadku taniego sprzętu może się zdarzyć że bagnety nie są proste i można zniszczyć bagnet w body. Ale skoro kogoś na to stać to proszę bardzo. Jego wybór i nie zamierzam się o to kłócić :)
Dokładnie to powierzchnia ta jest czerniona więc nie ma szans że coś będzie odłazić.
Pierścienie przeżyły już u mnie rok i wciąż działają, bagnetu też nie urwały więc chyba nie jest z nimi tak źle :wink: