Zobacz pełną wersję : Stabilizacja w Nikkor 70-200 2.8 VR
Mam takie pytanie, nigdy nie zwracalem na to uwagi, ale dzisiaj przy fotografowaniu Nikkorem 70-200 2.8 VR po tym jak zatrzymuja sie stabilizacja slychac taki pstryk. Czy posiadacze tego obiektywu moga potwierdzicz czy u Was tez tak jest? Robilem wczesniej na Canonach 70-200 z IS , czasem pracuje na 18-105 VR ojca i tam jest zupelnie inaczej, nie slyszalem tak glosnego zatrzymywania stabilizatora.
W 70-200 slychac szum pracy stabilizatora , w momencie zrobienia foto nastepuje zatrzymanie i taki dzwiek jakby ktos przelacznik naciskal. Co prawda obiektyw mam juz miesiac ale dopiero dzisiaj zwrocilem na to uwage. Wczesniej byc moze ze wzgledu na halas wokol moze nie slyszalem.
Dzieki za odpowiedz.
JArek
Albert44
25-02-2009, 17:56
N55-200VR też stuka..czyli powinno być wsio OK.
To jest normalne w stabilizowanych Nikkorach, także 70-200.
Dzieki piekne. Zwykle tak jest ze pojawia sie taki draznacy detal, i trzeba sobie wybic z glowy. Zdziwilem sie troche bo na Canonach wyciszalo sie zupelnie bez trzaskow.. na tym kicie 18-105 tez to samo. Ale jesli potwierdzacie to znaczy tak ma byc :)
J.
nightbird
05-03-2012, 02:49
Chciałbym odgrzebać wątek... Podobna sytuacja (d700 + 70-200VR) ale tryb ostrzenia C, synchronizacja slow i wbudowana lampa błyskowa. Bez lampy lub z lampą zewnętrzną, jeśli po wyzwoleniu migawki nadal trzyma się spust (śledzenie obiektu 3d), stabilizator nie przerywa pracy. Ale z wewnętrzną lampą się zatrzymuje na chwilę (słychać trzask) i rusza ponownie. Czy to normalne (próbowałem na dwóch różnych bateriach, bo miałem podejrzenia, że to z powodu zbyt dużego chwilowego poboru prądu)? Mam wrażenie, że to mocno daje w d... układowi stabilizacji. W sumie do tej pory nie miałem takiej sytuacji, bo zawsze używałem lampy na sankach ale zdarzyło się awaryjnie i jestem tym zdziwiony.
Mgliście coś mi się kojarzy, że to normalne (jeśli to prawda, to pewnie wyczytałem w instrukcji dawno temu). Polecam lekturę instrukcji D700 w rozdziale wbudowanej lamy i instrukcję do 70-200, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś oczywiście (a ja zaraz z ciekawości sprawdzę organoleptycznie).
(3 zdjęcia testowe później)
Tak, u mnie też tak jest, czyli to pewnie normalne (nie chce mi się wnikać). Zawsze możesz zadać pytanie w serwisie, na maila odpowiadają zazwyczaj w ciągu doby :-)
nightbird
05-03-2012, 15:56
Wielkie dzięki za sprawdzenie! Wysłałem wcześniej maila do serwisu - odpisali, że chyba ok ale żebym przysłał sprzęt to sprawdzą, co mi się średnio uśmiechało. O szukaniu w instrukcji - nie pomyślałem, że może być taki szczególny przypadek opisany :)
Jeszcze raz dziękuję.
Stuka i puka ;) w VRII to samo,
potwierdzam, u mnie też stuka :-)
Stuka, puka, świszcze, pełen serwis :-D Nie to, co milczący jak zaklęty Canon.
Stuka i puka też w micro 105 VR.