PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki film dla beginnera?

kowalski
25-02-2009, 14:15
Hej,

Mam okazję porobić trochę zdjęć analogową lustrzanką Canona EOS-50e. Ponieważ jest to pełny automat, to nawet mi się chce i mam małe pytanie do Was, starych wyjadaczy:

Jakie byście polecali filmy? Chodzi mi o coś, co będzie wyglądać jakoś inaczej niż cyfrówka, bo to już mam i liczę na trochę inny efekt. Nie mam żadnego doświadczenia z filmami, może są jakieś z fajnym ziarnem, wyjątkowym kolorem itp?

Jeśli chodzi o tematykę, to pewnie głównie portret. Postaram się zorganizować 50 f/1.8 do zestawu.

Dzięki.

mpwt
25-02-2009, 14:33
Hmmm... w dobie cyfry dla mnie sens jeśli chodzi o analoga 35mm to tylko B&W (dla galu44: CZ/B) wywoływane samemu albo slajdy. Do pierwszego potrzebny sprzęt i chemia a do drugiego rzutnik...

W innym wypadku bym się nie bawił. Choć jak bardzo chcesz kolor C-41 to polecam Fuji Reala.

pebees
25-02-2009, 14:34
Jak portret to Kodak Portra, np. VC ;-)

jarecky
25-02-2009, 14:40
Z b/w to Ilford PAN 400 powinien dać Ci widoczne ziarno, ale musisz znaleźć lab lub kogoś, kto Ci to wywoła.
Ilford XP2 Super możesz wywołać w każdym labie, ale odbitki nie będą zawsze czarno-białe. Mi zrobili tak, że część jest lekko w sepii a część lekko fioletowa ;) Zależy od labu.
Wyjątkowe kolory - tu na myśl nasuwa mi się slajd np. Velvia 50 lub Provia 100, ale to nie są raczej materiały dla beginnera. Sam na początku sknociłem dwie rolki ;) No i potem albo skan z tego (nie bijcie!) albo rzutnik taki analogowy ;)
Z kolorowych negatywów Fuji Reala.
Obiektyw 50mm na analogu nie jest najlepszym wyborem do portretu. Poszukaj czegoś o większej ogniskowej.

galu44
25-02-2009, 17:49
ja bym polecał Provię 100, bardzo uniwersalny slajd (ze wszystkim co się wiąże z produktami uniwersalnymi) - tyko dla efektu potrzebny rzutnik...
albo jakiś mocno ziarnisty cz/b (dla mpwt b&w) czyli np. Ilford Delta 3200, ale wtedy własne wołanie... masz babo placek :)

mpwt
25-02-2009, 17:53
cz/b (dla mpwt b&w)

Ja akceptuję obie wersje. Ale dzięki za pamięć ;)

A tak na marginesie, w weekend albo w następnym tygodniu będę wołał Ilforda HP5+ i Deltę 3200. Jakby co to możesz mi coś podrzucić z tego to pójdzie za jednym zamachem...

bowie
25-02-2009, 23:50
a co to jest beginner? ja znam piękne, polskie słowo: POCZĄTKUJĄCY, używajmy swojej ojczystej mowy, zapomnijmy o wszelkiej maści targetach, skoro mamy w polszczyźnie łatwiejsze do wymówienia słowo CEL

galu44
26-02-2009, 10:26
a co to jest beginner? ja znam piękne, polskie słowo: POCZĄTKUJĄCY

widzisz mpwt? nie tylko ja tak mam:)

Mi1980
26-02-2009, 11:52
a co to jest beginner? ja znam piękne, polskie słowo: POCZĄTKUJĄCY, używajmy swojej ojczystej mowy

Popieram.

sokrates
26-02-2009, 12:46
Popieram.

popieram poparcie, w w temacie to z analogowych materiałów jest sens tylko w slajdy iść, ew. b&w (chociaż cyfra całkiem dobrze sobie radzi w symulowaniu materiałów CZ/B - trzeba tylko dobrze opanować odpowiednie narzędzie) A slajd to slajd, wiadomo - nie ma jak ściana. Nic nie zastąpi zdjęcia o rozmiarach 3x4m :-)

motyl
26-02-2009, 13:08
Ziarna to ten film akurat nie ma ale jeżeli chodzi o ostrość i nasycenie kolorów to polecam Fuji Velvia na dodatek tą 50 a nie 100. Proszę pamiętać, że slajd jest trudnym materiałem do pracy. Szczególnie mam na myśli naświetlenie. Musi być trafione na 100%. Temperatura światła tez odpowiednia bo są to materiały przeważnie dostosowane do światła dziennego, oczywiście są też przystosowane do focenia przy żarówkach ale to już inna inszość :) Jak ktoś chce się zabawić to slajd można forsować przy wołaniu a nawet wywołać jako negatyw. Efekty mogą być ciekawe.

galu44
26-02-2009, 16:10
Nic nie zastąpi zdjęcia o rozmiarach 3x4m :-)
a dokładnie 3x4,5, tylko kto ma taką ścianę?

mpwt
26-02-2009, 16:13

No ja mam blok mieszkalny na przeciwko swojego :D

galu44
26-02-2009, 16:14
wywołać jako negatyw. Efekty mogą być ciekawe.
właśnie mam zamiar to zrobić po raz pierwszy. czy warto zastosować jakieś dodatkowe środki przy naświetlaniu (filtry, korekcja EV itp)?

mpwt
26-02-2009, 16:20
właśnie mam zamiar to zrobić po raz pierwszy. czy warto zastosować jakieś dodatkowe środki przy naświetlaniu (filtry, korekcja EV itp)?

Pytanie do działu Tradycyjne Techniki... :p

Ludzie, albo połączmy te dwa działy albo się trzymajmy tematyki działów... Co Wy na to (bo ja na to jak na lato)? :(

bublik
26-02-2009, 17:46

Ja mam ;) Uroki starej kamienicy. Tylko muszę kupić rzutnik bo stary gdzieś przepadł.

enthropia
26-02-2009, 23:32
Witam.
A ja powiem tak, skoro jesteś "beginer" (popieram popierania sprzeciwu w stosunku do tego słowa), to na sam początek zakup sobie może ze dwie rolki jakichś taniutkich klisz, mogą być po terminie, które to można dostać tu i ówdzie, choćby jakiś kodak color czy fujicolor, który to wywołasz w każdym fotolabie, i przygotuj się na coś w stylu szoku "o jaaa, jakie kolory". ;)
jak Ci się spodoba, to pójdziesz w droższe i ciekawsze materiały, na początek może filmy Cz-B do C41, czyli Kodak ProFoto 400BW lub Ilford XP2, które to również wywołasz w fotolabach. I idąc dalej, jeśli Cię wciągnie to pozostają Ci filmy Cz-B do samodzielnego maczania. A potem, to już rynek otwarty, czyli tak jak polecali przedmówcy, nieco bardziej profesjonalne materiały kolorowe i slajdy. ;)
Miłej zabawy.

mpwt
27-02-2009, 11:45
(...) zakup sobie może ze dwie rolki jakichś taniutkich klisz, mogą być po terminie, które to można dostać tu i ówdzie, choćby jakiś kodak color czy fujicolor, który to wywołasz w każdym fotolabie, i przygotuj się na coś w stylu szoku "o jaaa, jakie kolory". ;)

Ja się boję, że raczej może być coś w stylu "co to za masakra, jak można było kiedyś robić takie zdjęcia?". I będzie to pierwsze i ostatnie jego spotkanie z analogiem.

chociaż cyfra całkiem dobrze sobie radzi w symulowaniu materiałów CZ/B - trzeba tylko dobrze opanować odpowiednie narzędzi

Jak Ci idzie symulowanie Kodata T-Max 3200 wołanego w ID-11? A jak Ilforda Delty 3200 z DD-X? A jakie masz efekty w wołaniu Ilforda FP4+ w MD-76? Powodzenia w takim symulowaniu...

enthropia
02-03-2009, 23:04
Ja się boję, że raczej może być coś w stylu "co to za masakra, jak można było kiedyś robić takie zdjęcia?". I będzie to pierwsze i ostatnie jego spotkanie z analogiem.

Hmm, czyli że co?
Że tanie filmy Fuji to według Ciebie nie jest dobry pomysł?
Ciekawe, bo zdaje mi się, że Superia, którą to poleciłeś w innym wątku tymi oto słowami:
"Zgodzę się, dodatkowo Fuji Superia. Równie świetna."
do najdroższych nie należy... :D

LOL

mpwt
03-03-2009, 01:08
Hmm, czyli że co?
Że tanie filmy Fuji to według Ciebie nie jest dobry pomysł?

Tak.

Ciekawe, bo zdaje mi się, że Superia, którą to poleciłeś w innym wątku tymi oto słowami:
"Zgodzę się, dodatkowo Fuji Superia. Równie świetna."
do najdroższych nie należy... :D

Bo zapomniałem dopisać Fuji Superia REALA. Niestety tylko 30 min. po napisaniu posta można edytować.

I tak, uważam że jak gość ma kupić najtańszy film Fuji (poniżej 9 zł) to jest to bez sensu i lepsze efekty uzyska ze swojego D300.

A tak w ogóle to klisz Fuji to nigdzie nie dostanie. LOL po raz drugi :p

enthropia
03-03-2009, 23:49
A tak w ogóle to klisz Fuji to nigdzie nie dostanie. LOL po raz drugi :p

Heh, tak to już jest ten świat skonstruowany, że "dostać" to można najwyżej w twarz...
Zakupienie takich klisz jest bardziej prawdopodobne. :)
No chyba, że 85 wyników które przed chwilą otrzymałem wpisując słowo "FUJI" w kategorii "Filmy i klisze" na znanym portalu aukcyjnym, to tak naprawdę nie istnieje... nigdzie. :)
może to jakaś zmowa... :D
Kolega z Warszawy ma trochę daleko do Polski B, ale w razie czego odstąpię mu film FUJI.

LOL3^2

mpwt
03-03-2009, 23:53
Kolega z Warszawy ma trochę daleko do Polski B, ale w razie czego odstąpię mu film FUJI.

Widzisz. Bo film a klisza to mała ale znaczna różnica :p

galu44
04-03-2009, 11:13
polska nazwa: błona

baku127
04-03-2009, 11:23
polska nazwa: błona
Dobre heheh.
Masz racje.

mpwt
04-03-2009, 11:28
Dobre heheh.
Masz racje.

Ja bym dodał przymiotnik fotograficzna. Błona fotograficzna :D

enthropia
04-03-2009, 23:12
Widzisz. Bo film a klisza to mała ale znaczna różnica :p
Hehe, ale kolega pytał o filmy, a kategoria z portalu na "a", którą mu wskazałem nazywa się "Filmy i klisze", także nie widzę problemu. ;)

galu44
05-03-2009, 18:26
Ja bym dodał przymiotnik fotograficzna

no nie idzie inaczej

Rycerz
31-03-2009, 16:25
ale o czym był ten wątek? :mrgreen::mrgreen:
a dla wyjasnienia: choc popieram slajdy i fotografie czarno-białą to są jednak do dziś świetne negatywy Fuji które można używac też...

mpwt
31-03-2009, 16:34
są jednak do dziś świetne negatywy Fuji które można używac też...

Ale po co jak mamy cyfrę? :p

Rycerz
31-03-2009, 16:35
no jest lepsza ;) ale jak się ktoś slajdów boi ?

mpwt
31-03-2009, 16:39
ale jak się ktoś slajdów boi ?

To niech kupi cyfrę!

lukrobax
01-04-2009, 23:20
A czy błona fotograficzna czarno-biała marki Ilford przeznaczona do C41 to się do czegoś nadaje?
Dokładniej to jest Ilford XP2 400 Super.

The Fly
01-04-2009, 23:41
Używam dokładnie takiej obecnie. Jest to taka niby bardzo uniwersalna. Jaka jest jakość to się okaże. Mam jeszcze kilka klatek i wywołam. ISO400 okazało się dla mnie w kilku momentach za niskie. Ocenię po wywołaniu ale wydaje mi się że raczej pójdę w stronę ISO1600/3200...

jarecky
01-04-2009, 23:46
A czy błona fotograficzna czarno-biała marki Ilford przeznaczona do C41 to się do czegoś nadaje?
Dokładniej to jest Ilford XP2 400 Super.

Nadaje się. Jest to bardzo uniwersalny materiał. Można go naświetlać od ISO 50 do 800.

Rycerz
01-04-2009, 23:53
sądzisz że cz-b wołana w c41 to ma swój urok nadal?

The Fly
02-04-2009, 00:01
Ta taśma rzekomo była stworzona dla fotoreporterów więc po co dyskutować o jej uroku :]. Ja kupiłem z ciekawości.

lukrobax
02-04-2009, 00:26
Gorsza dla mnie wiadomość, że rolka która kupiłem ma datę przydatności czerwiec 2008:/ Bardzo mnie to martwi...
Czy fakt że jest to film pod C41 odbiera mu uroku? Tzn rozumiem że odbiera całą frajdę samodzielnego wywoływania i całą te magiczną otoczkę, ale czy ma to bezpośredni wpływ na jakość wywołania?

jarecky
02-04-2009, 09:56
Jest tylko lekko przeterminowany ;) Ja mam w aparacie film Fotonu z terminem ważności do 1991. Zobaczmy co z tego wyjdzie.
Ja zanim zacząłem samodzielnie wywoływać filmy cz/b też zacząłem od xp2.

baqers
02-04-2009, 10:12
lukrobax, czytałem że tak defacto te filmy są robione na bazie filmów kolorowych do C41 tylko coś z nich jest zabiernae, i ni jestem w stanie teraz racjonalnie tego wytłumaczyć, a nie bradzo mogę znaleść coś na ten temat w sieci.

Może ktoś kto ma lepszą pamiec nam przypomni i wyjaśni ;)?

kiemlo
02-04-2009, 11:14
Czarno-białe filmy do C-41 różnią się od kolorowych przede wszystkim ilością warstw - mają jedną warstwę uczuloną na wszystkie barwy zamiast trzech na barwy składowe. Mają małe ziarno i dają łagodne przejścia tonalne. Można je w istocie naświetlać od 50 do 800, ale zazwyczaj najlepsze efekty dają lekko prześwietlone ~320 ASA. W porównaniu do filmów srebrowych traci się możliwość dodatkowej obróbki przy wywoływaniu (te filmy słabo reagują na forsowanie), no i trudno je wywoływać w domu. Ale efekty pod powiększalnikiem są już całkiem niezłe :)

vasco5
02-04-2009, 11:26
Jest tylko lekko przeterminowany ;) Ja mam w aparacie film Fotonu z terminem ważności do 1991. Zobaczmy co z tego wyjdzie.
Ja zanim zacząłem samodzielnie wywoływać filmy cz/b też zacząłem od xp2.

i jak ci się fotografowało na tych XP2??
naprawdę dają taką ostrość i tony jak o niej piszą??

wlopis
02-04-2009, 12:06
Czarno-białe filmy do C-41 maja jeszcze jedna zaletę, przy skanowaniu można wykorzystać ICE.

mpwt
02-04-2009, 12:50

Jest ok, choć mają taki fioletowy (??) zabarwienie w stosunku do filmów do zimnego procesu. Ogólnie dobrze mi się z tym pracowało ale osobiście wolę HP5+ lub deltę :D

jarecky
02-04-2009, 14:30
naprawdę dają taką ostrość i tony jak o niej piszą??

Bardzo dobrze mi się fotografowało. Ciekawe odbitki mi zrobili w labie. Jedne wpadające we fiolet, inne wpadające w sepię ;) Najprawdopodobniej to wina labu, który miał problem z cz/b negatywem.
Co do tonów i ostrości, to dla mnie są ok. Musisz sam spróbować i sam to ocenić.
Możliwość zastosowania ICE przy skanowaniu, tak jak wspomniał wlopis, jest baaaaaaardzo dużym plusem.

kiemlo
02-04-2009, 14:41
Ciekawe odbitki mi zrobili w labie. Jedne wpadające we fiolet, inne wpadające w sepię ;) Najprawdopodobniej to wina labu, który miał problem z cz/b negatywem.
To raczej standardowy problem filtrowania - negatyw jest monochromatyczny, a papier kolorowy. Trudno to ustawić - nawet zakładając, że komuś w labie chce się do tego przyłożyć ;-)

mpwt
02-04-2009, 16:06
W Profilabie w Warszawie jakby co dostałem ładne odbitki :)

baqers
02-04-2009, 18:48
kiemlo dzięki za przypomnienie ;) a ktoś próbował kodaka bw 400?

krzyzne
04-04-2009, 12:40
Czarno-białe filmy do C-41 maja jeszcze jedna zaletę, przy skanowaniu można wykorzystać ICE.

moglibyscie mi wyjaśnić na czym to polega? :)

jarecky
04-04-2009, 13:39
moglibyscie mi wyjaśnić na czym to polega? :)

Na tym, że błona skanowana jest przy użyciu podczerwieni. Błona do C-41 przepuszcza podczerwień bez problemów. Na takim skanie widać tylko drobinki kurzu. Potem materiał skanowany jest normalnie i z tego skanu usuwane są miejsca, w których jest kurz. Technologia ta działa wyłącznie w przypadku negatywów C-41 i slajdów. Tradycyjne materiały srebrowe (cz/b) nie przepuszczają IR.

Rycerz
04-04-2009, 20:48
tak zachwalacie ten sposób czyli czarno-białe na c-41 żem dzisiaj poleciał kupic i zrobiłem pół rolki ;) zobaczymy co to będzie ;)

vasco5
07-04-2009, 19:20
Kupiłem KODAKa ProFOTO 400 Czarno Białego zobaczymy co z tego będzie :)

a no i na razie przestrzeliłem film kolorowy KODAK Color Plus (zapewniano mnie o pastelowych przyjemnych barwach, dlatego się skusiłem)
choć jeśli coś jeszcze kolorowego na C-41, godnego polecenia to chętnie skorzystam :)

mpwt
08-04-2009, 10:12
Fuji Superia REALA. Ale jak masz 40D :p to nie rozumiem po co się pchasz w kolorowe negatywy... Aby mieć radochę a chcesz mieć kolor to może jednak pobaw się w slajdy?

baqers
08-04-2009, 10:29
Reala jest cudowna. A niedawno wyszedł jej bezprośredni konkurent - Kodak Ektar 100, zarówno mały i średni format. Podobno bardzo fajny.

vasco5
08-04-2009, 10:49
Fuji Superia REALA. Ale jak masz 40D :p to nie rozumiem po co się pchasz w kolorowe negatywy... Aby mieć radochę a chcesz mieć kolor to może jednak pobaw się w slajdy?

a widzisz, bo z analoga zupełnie inne kolory są :)
wiesz no kupiłem analoga specjalnie do robienia czarno białych negatywów... ale na razie chcę wypróbować różne kolorowe filmy :)
ale już film czarno biały czeka :)

mpwt
08-04-2009, 10:59
a widzisz, bo z analoga zupełnie inne kolory są :)

Tia... to chyba ty chcesz widzieć te inne kolory. A one mogą być tak samo różne jak z cyfry ;)

vasco5
08-04-2009, 11:13
no wiesz... zależnie z jakiego filmu...
widziałem skany z KODAKa Color Plus i kolory były takie bardzo przyjemne pastelowe... nie wiem jak z innych... dlatego chcę wypróbować :)

ale głównie chodzi mi o czarno białe klisze...
i wywoływanie samemu... ale to jeszcze pewnie trochę czasu... bo odwagi nie mam na razie :)

Bielik
08-04-2009, 15:10
w lodówce siedzi sporo Kodaka ProFoto 100, bardzo ładnie kolory skóry oddaje. kosztował mnie 6pln za sztukę w Stodole;)
no i Sensia do crossów.
z b&w to Delty wszelakie, chwilowo jakieś 3200, ale przymierzam się do Acrosa, podobają mi się jego szarości i rozdzielczość.

Rycerz
15-04-2009, 08:18
ktoś używał już nowego Kodaka Ektar 100 ? jakieś wrażenia...

baqers
15-04-2009, 13:41
nie, wszyscy się czają aż ktoś kupi, przestrzeli i podzieli się wrażeniami i zdjęciami ;) Zwłaszcza na forum pentaxa. Trochę drogi jest.

Ale możesz być to Ty :D

Rycerz
15-04-2009, 13:53
ok. zamawiam dzis 3 rolki :)

baqers
16-04-2009, 10:33
no to czekam(y) :)

Fajnie by było zrobić rozpoznanie w stosunku do reali. Mieć dwa aparaty z dwoma filmami i przestrzelić je jednocześnie, i zobaczyć co wyjdzie , :)

Rycerz
16-04-2009, 11:57
no to czekam(y) :)

Fajnie by było zrobić rozpoznanie w stosunku do reali. Mieć dwa aparaty z dwoma filmami i przestrzelić je jednocześnie, i zobaczyć co wyjdzie , :)

eee...albo jest fajny albo nie ;) na oko to będzie widac :)
sample mam robic w analogu ;) ? w cyfrze nie robiłem to tym bardziej teraz nie będę robic...hi hi...

baqers
16-04-2009, 22:39
Rozesłać odbitki :D

jakbyś mógł to poskanuj. Właśnie na forum pentaxa pojawił się tiff, ale mój gimp go nie obsługuje...

NO i oczywiście wszelkie subiektywne opinie mile widziane ;)

Bielik
16-04-2009, 23:23
http://www.flickr.com/search/?q=ektar (http://www.flickr.com/search/?q=ektar) smakowity jest. Tylko cholera mam lodówkę pełną ProFoto...;)

enthropia
17-04-2009, 22:09
Jou. Pociągnę trochę temat, bo jest całkiem fajna dyskusja.
Ktoś tu pytał o Kodaka ProFoto 400 BW... taki siedzi w moim aparacie, i jestem gdzieś w połowie, także podzielę się rezultatami, jak już będą.
A ja mam takie pytanie, bo może ktoś próbował takie cuda, jeśli tak, to jakie to daje efekty?
Generalnie chodzi mi o cross, a w zasadzie dwa.
1. Film cz-b, do tzw. procesu ręcznego wywołany w C41.
2. Na odwrót, czyli kolorowe filmy C41 wołane w procesie "ręcznym".

baqers
17-04-2009, 22:15
Z tego flickra świetne jest zdjęcie tej bodajże corvetty z kwadratu. Miód. :D

Na forum pentaxa ktoś wywoływał superię 100 C41 w koreksie, efekty "do przyjęcia" ;)

link:

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=19862

a w drugą stronę nie da rady.

enthropia
17-04-2009, 22:38
Na forum pentaxa ktoś wywoływał superię 100 C41 w koreksie, efekty "do przyjęcia" ;)
link:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=19862

O w mordę... muszę koreks odkurzyć... :)
Jak dla mnie to jest kapitalka... :)

Dzięki baqers!
Hehe, świat jest mały... koleś o nicku Generic biega po moim osiedlu, hehehe...

Bielik
18-04-2009, 15:50
tak się zastanawiam, wywoływaliście kiedyś kolorowe filmy w ciemni?

baqers
18-04-2009, 18:56
Bielik, ale o co dokładnie chodzi?

Wywoływać film kolorowy w procesie kolorowym czy jak to wcześniej była mowa w zimnym?

Z pierwszej opcji to chyba rabijki wywołuje, a z drugiej , to przykład wyżej próby ;)

Enthropia, spoko, ;)

Zdecydowanie świat jest mały :P

Bielik
18-04-2009, 19:27
no właśnie o kolor w kolorze mi chodzi, tyle że metodą domową, a nie labową.

enthropia
18-04-2009, 20:11
no właśnie o kolor w kolorze mi chodzi, tyle że metodą domową, a nie labową.

Też o tym myślałem kiedyś... chyba trzeba by się trochę namęczyć, żeby sobie z tym poradzić, ale jest to na pewno wykonalne.
Widziałem na alledrogo jakiś stary zestaw do takich eksperymentów, chyba za 20 zł. ;)
Tak się zastanawiam, czy się nie szarpnąć...

Bielik
18-04-2009, 21:35
łącznie z chemią kolorową? bo tego nigdzie znaleźć nie mogę...

Rycerz
18-04-2009, 23:09
a co sie zrobi z kolorami i ostroscią jak Velvię 50 wywołamy w procesie c41 ?

Bielik
19-04-2009, 00:00
no to klasyczny cross. wyflickruj sobie sample. taki dobry materiał, że żal crossować, ostatnio jakąś sensię na to przeznaczyłem;)

baqers
19-04-2009, 14:37
Nooo, slajdy są strasznie drogie.

Chciałem ostatnio sobie coś kupić ze slajdu ale odpuściłem. Jedna velvia + wołanie jej i ramkowanie w rossmanie to ~50 zł ;/

a do koloru w kolorze są procesory Jobo bodajże.

a w afv.pl nie ma?

No i trzymajac się tematu velvia to nie dla beginnera :)

enthropia
19-04-2009, 20:50
łącznie z chemią kolorową? bo tego nigdzie znaleźć nie mogę...

Wszystko na to wskazuje... (http://allegro.pl/item613781866_zestaw_wywolujacy_do_negatywow_barwn ych_c_41.html)

Bielik
19-04-2009, 21:21
dzięki. 20pln hm...;)

@baqers - poszukałem na stronie Jobo i mają wszystko. tylko pewnie ceną zabijają "jak to jobo". chyba się do bw ograniczę;)

mpwt
20-04-2009, 11:15

Chciałem ostatnio sobie coś kupić ze slajdu ale odpuściłem. Jedna velvia + wołanie jej i ramkowanie w rossmanie to ~50 zł ;/

http://www.fotograf-sklep.pl/product_info.php?cPath=2_5&products_id=73

A ramkować możesz sobie sam ;)

arturpop
20-04-2009, 11:35
Kiedyś czytałem ten dokument o samodzielnym wołaniu E-6: http://www.marekmadej.com/o%20fotografii/E-6%20krok%20po%20kroku.pdf
Moim zdaniem to lekka prowizorka, ale jak ktoś lubi to czemu nie. Szczerze mówiąc, to jeśli się ma umiłowania do zabawy w małego chemika, to chyba warto zastanowić się nad kupnem procesora. Laby wyprzedają taki sprzęt i można kupić po taniości. Problem tylko z transportem do domu, chemią i miejscem na trzymanie takiej krowy. Ale w obliczu samodzielnego wołania w C41 i E6 takie rzeczy to chyba drobnostka. :)

EDIT: Ciekawe czy są twardziele wołający w domowych warunkach Kodachrome'y w procesie K-14. ;-)

Rycerz
20-04-2009, 12:33

rolka slajdu 22zł plus wołanie w rosmanie za 7zł i masz 30zł plus samodzielne ramkowanie które jest łatwiejsze niż robienie zdjec ;)

baqers
20-04-2009, 20:27
mpwt, rycerz, dzięki za otuchę ;)

kiedyś się zbiorę i zrobię pierwszy slajd :D

Rycerz
20-04-2009, 20:59
ty się spiesz bo niedługo nastąpi koniec fotografii analogowej ;)

galu44
20-04-2009, 21:23
ty się spiesz bo niedługo nastąpi koniec fotografii analogowej ;)

ale śmieszne....
rolkę slajdu kupisz już za 15zł, taką z terminem na marzec 2007. wszystko będzie ok.

ja mam teraz w jednej puszce kodaka z terminem 1997 (za 6zł) , będę go wołał w c-41 za 3,49 w Auchan. ciekawe co wyjdzie :) tylko mi nie mówcie, że kupa wyjdzie i że szkoda czasu. kupa to też coś, jak ktoś na tym cytowanym wcześniej forum Pentaxa napisał.

baqers
20-04-2009, 22:01
...kupa to też coś....

mistrz :)

pewnie że wyjdzie. Aktualnie to ja się zbieram by kupić sobie pokaźną ilosć kodaków farbwelt za 1zł/szt.

coś zawsze wyjdzie ;)

Rycerz
20-04-2009, 22:20
a ja jakoś pod prąd ;) i nie mam odwagi kupowac tych tanich materiałów...

Bielik
21-04-2009, 00:14
to kupuj to (http://www.fotograf-sklep.pl/product_info.php?cPath=2_5&products_id=115) ;)

mam crossy sprzed tygodnia, jest uroczo... czerwono-różowo :mrgreen:

o tak mniej więcej (pierwsze 4) (http://www.janbielikowski.prv.pl/)

Rycerz
21-04-2009, 08:54
z dia lubię Provię 100F i Kodaka 100 VS :)

galu44
21-04-2009, 10:44
mam crossy sprzed tygodnia, jest uroczo... czerwono-różowo :mrgreen:

o tak mniej więcej (pierwsze 4) (http://www.janbielikowski.prv.pl/)

fajne! nie mogę się doczekać aż skończę moje

glenio
21-04-2009, 11:15
Panowie - a jaki materiał po crossie daje zażółcone światła i niebieskie czernie?

Rycerz
21-04-2009, 13:50
a taki super czarno-biały negatyw bez kompromisów to który polecicie? bo ja tylko dotąd negatywy kolorowe i slajdy robiłem...

mpwt
21-04-2009, 13:59
Na jakie ISO?

Bo moje typy to:
Ilford FP4+ ISO 125
Ilford HP5+ ISO 400
Iflord Delta ISO 3200

:)

HP5+ ładnie się forsuje do 1600 :)

baqers
21-04-2009, 14:46
Hp5+ z mojej strony, FP4 robiłem ale nie dotarło do mnie po wołaniu (koleś mi nie odesłał :( ) Trix też jest fajny.

Z tego co czytałem i widziałem to jeszcze neopan się fajnie forsuje.

A z tańszych to Pany 400 sa bardzo fajne no i nieśmiertelna foma :)

Bielik
21-04-2009, 15:09
osobiście robię tylko na Deltach, ale to takie moje burżujstwo;)

enthropia
21-04-2009, 15:19
Hmm, ja właśnie kupiłem na próbę ''legendarną setką'' czyli Agfa APX 100. ;)

Bielik - cudne te róże i czerwienie :)
W fotoszopie by trzeba ze 2 dni klikać, a i tak by się tak nie dało. :)

Bielik
21-04-2009, 15:49
cieszę się, że się podobają ;)

ulv
21-04-2009, 16:40
Ja osobiście polecam Trixa i Acrosa. HP5+ może być też, ale chyba wolę Kodaka.

Pozdrawiam
Ulv

Framek
21-04-2009, 18:18
Tri-x

Dla mnie nie ma nic lepszego.

baqers
21-04-2009, 20:12
36frames, a w czym wołasz?

Framek
21-04-2009, 20:19
Wołam w D76, ale XTOL też daje niezłe rezultaty.

bowie
21-04-2009, 20:32
Tri-x

Dla mnie nie ma nic lepszego.

zgadza się, Kodak TXP 320 rulez!! Choć to mało znany materiał w PL, często mylony z Kodakiem TX 400

Framek
21-04-2009, 20:52
Mi chodziło właśnie o TX 400. Wół roboczy w dodatku lepszy niż większość tego co jest na rynku. Stosunek jakość- cena nie do pobicia. TX professional używam tylko 120 i to na specjalne okazje. :-)

baqers
21-04-2009, 22:02
hehe, ja wołałem z braku laku w microphenie i to kręcony był do 1600 i wyszedł przyzwoicie. ;)

bowie
21-04-2009, 22:50
TX professional używam tylko 120 i to na specjalne okazje. :-)

bo najmniejszy format TRI-X 320, to 120 właśnie, tego zacnego materiału nie ma w formacie 35mm

Framek
22-04-2009, 09:17
Osobiście się nie spotkałem w sprzedaży, ale podobno jest coś takiego http://en.wikipedia.org/wiki/Kodak_Tri-X

edit

A raczej było. :-)

ulv
22-04-2009, 10:00
Serio TXP nie ma już w 135? Szkoda, ja w małym obrazku robiłem na 400TX, a podobnie jak kolega trzydziestosześcioklatkowiec 320TXP w 120.

Pozdrawiam
Ulv

baqers
04-05-2009, 22:30
Temat zdechł. :P

rycerz, co z wynikami z tego ektara? :)

Rycerz
04-05-2009, 22:47
jeszcze troche to potrwa...wiesz ile mi zajmuje czasu zrobienie rolki filmu? ;)

baqers
05-05-2009, 08:15
Nie ? :)

enthropia
06-05-2009, 23:57
Hehe...
no to ożywiam.
Obiecałem fotki, i dotrzymuję słowa.
Nikon F80 + Nikkor 28-105, Kodak ProFoto 400BW, skan z negatywu, risajzy bez kompresji.

Dagmara.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cryptictales.ovh.org/fotos/profoto400bw02.jpg)

Olga.

źródło (http://cryptictales.ovh.org/fotos/profoto400bw03.jpg)

A takie to się chyba stritfoto zowie. :)

źródło (http://cryptictales.ovh.org/fotos/profoto400bw01.jpg)

Pozdro.
W razie pytań, kontaktować się.

mpwt
07-05-2009, 00:21
Czytałeś to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=56320 ?

enthropia
07-05-2009, 00:51
Czytałeś to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=56320 ?

Mniemam, iż to pytanie do mnie...

Nie.

baqers
07-05-2009, 12:28
Miękko :)

Można by kontrastami powalczyć jak dla mnie jeszcze, ale to moja opinia, bo ja lubię większe konstrsty ;)

enthropia
07-05-2009, 13:46
baqers:
Jasne, masz rację.
Ale specjalnie pokazuję surowe skany, bez najmniejszej obróbki, i chyba nie muszę nikomu tłumaczyć w jakim celu to robię. ;)
Pozdro.

baqers
08-05-2009, 18:57
enthropia, ja rozumiem doskonale ;), nawiązywałem jednak do miękkości obiektywu, sam go miałem i dobrze wspominam ;)

enthropia
09-05-2009, 16:53
nawiązywałem jednak do miękkości obiektywu, sam go miałem i dobrze wspominam ;)
Dobre, pancerne szkiełko. Na dodatek kupiłem swego czasu w mega okazyjnej cenie...
W sumie to nie widzę lepszego, taniego zuma do analoga. ;)

baqers
11-05-2009, 12:35
racja :)

kh29228
31-05-2009, 21:57
a może ktoś ma link do takiego pełnego zestawienia, na zasadzie:
1. Dobra tonalność - film A
2. Drobne ziarno - film B
3. Małe kontrasty - film C itp.

baqers
01-06-2009, 00:03
nie mam ,ale osobiście polecam www.photosig.com. Co prawda, trzeba się zarejestrować, ale masz dostęp do bazy danych mega ilości zdjeć, które możesz sortować po skanerze/aparacie/czasie/przysłonie i między innymi materiale, dzięki czemu można sobie podejrzeć jak wychodzi dany materiał i przy okazji na jakim skanerze ;)

havk
09-12-2009, 02:10
czytam i czytam ten watek.. i nie rozumiem, sa filmy ktore mozna wywolac w domu i takie co mozna TYLKO w labach? mam caly osprzed do wywolywania klisz, stare bo stare ale jest:P (z czasow zenita, czyli nie moich czasow:)) planuje zabawe w analoga juz od dluzszego czasu ale nie jestem pewien :D z filmow interesuje mnie wlasnie BW ilford400 ktos pisal wczesniej ze mozna go wywolac tylko w labach?

axer
09-12-2009, 09:26
czytam i czytam ten watek.. i nie rozumiem, sa filmy ktore mozna wywolac w domu i takie co mozna TYLKO w labach? mam caly osprzed do wywolywania klisz, stare bo stare ale jest:P (z czasow zenita, czyli nie moich czasow:)) planuje zabawe w analoga juz od dluzszego czasu ale nie jestem pewien :D z filmow interesuje mnie wlasnie BW ilford400 ktos pisal wczesniej ze mozna go wywolac tylko w labach?

Wszystkie możesz wołać samodzielnie. Z niektórymi jest po prostu więcej zabawy. Najłatwiejsze jest wołanie filmów cz-b do zimnego procesu. Są też filmy cz-b do wołania w procesie C-41 (jak negatywy kolorowe). Slajdy wywołuje się w procesie E-6 (K-14 dla Kodachrome pomijam). W sieci znajdziesz mnóstwo informacji o tych procesach, ale na starcie zacznij od tradycyjnego, zimnego procesu cz-b. Do wyboru masz całą masę filmów. Jeśli upierasz się przy Ilfordzie o czułości 400 - weź HP5+.

jarecky
09-12-2009, 09:27

Chodzi Ci o tradycyjnego czarno-białego Ilforda HP+ ISO 400?
Dasz radę wywołać go sam.

radekone
09-12-2009, 13:07
Pare moich mysli z watku przytoczyc pragne..:)

My na to mowimy, ze to jak takie czarno biale zdjecia z cyfry:) ALe to dobry negatyw i przydatny.

a ktoś próbował kodaka bw 400?

Z moich doswiadczen, troche bardziej blade szarosci nix XP2 (podobnie jak na tych skanach pare stron wczesniej).

Oba sa dobrymi negatywami do czarno bialego strzelania dla kogos, kto nie ma mozliwosci wywolac sobie filmow samemu. Osobiscie wole XP2.

Reala jest cudowna. A niedawno wyszedł jej bezprośredni konkurent - Kodak Ektar 100

To fakt, reala jest cudowna. Kolory sa po prostu naturalne i jednoczesnie zywe. Bardzo dobrze mi sie sprawdzila np. w Maroko: duzo slonca, kolorowe ulice i ISO 100. Ektar mnie przytloczyl swoja cukierkowoscia, Portra znacznie bardziej mi sie podoba w tym temacie. Na przykladach z flickera wiele zdjec bedzie wygladac ladnie (tak jak pierwszy z brzegu landscape z hassela - cudo, ale na labowej odbitce z malego obrazka wyglada to juz gorzej niz edytowany skan ze sredniaka). Mam w planach dac mu jeszcze szanse w probach macro z ostrym szklem (FM2 z MicroN 55mm/2.8 czeka na przestrzelenie, ale to dopiero wiosna jak kolorki sie pokaza:-D).

Wołam w D76, ale XTOL też daje niezłe rezultaty.

Z D76 sprobuj TMaxa. Ja sie wlasnie zauroczylem ta para i poki co przy tym zostane. W czasie przedprodukcyjnych testow uzywano go z D76 wlasnie.