nonnatus
25-02-2009, 14:10
oczywiście tytuł miał być "mój sekonic", a nie jakieś tam... :)
...
chyba się nie polubilismy z moim światłomierzem.
chłopak pokazuje wyniki w cały świat, czasem myląc się nawet o 6 dzialek przyslony (sprawdzane z histogramem i "zdrowym okiem").
dziś chciałem pobawić się CLSem i ustawiłem dwie moje sabinki na statywy i przykładam światłomierz do buzi modelki i wychodzą kosmosy.
(iso 200, time 60, przyslona ... kosmos)
klikam kilka razy i każdy odczyt inny - a różnice od 2,5 ( w blysku !) do f22.
wziałem więc byłem lampę i walnałem wprost na światlomierz - jakieś 10 cm. pokazuje mi f11, klikam raz jeszcze i F16.
moc lampek ustawiona na 1/4 mocy.
zauwazyłem to już wczesniej z lampami studyjnymi, ale jak jest modelka, to nie będę się wgłębiał w kaprysy światlomierza.
światło dzienne też wyrażnie różni się od danych ze światłomierza w aparacie.
światłomierz kupiony jakieś 2 miesiące temu.
podpowiedzcie czy też tak macie?
...
chyba się nie polubilismy z moim światłomierzem.
chłopak pokazuje wyniki w cały świat, czasem myląc się nawet o 6 dzialek przyslony (sprawdzane z histogramem i "zdrowym okiem").
dziś chciałem pobawić się CLSem i ustawiłem dwie moje sabinki na statywy i przykładam światłomierz do buzi modelki i wychodzą kosmosy.
(iso 200, time 60, przyslona ... kosmos)
klikam kilka razy i każdy odczyt inny - a różnice od 2,5 ( w blysku !) do f22.
wziałem więc byłem lampę i walnałem wprost na światlomierz - jakieś 10 cm. pokazuje mi f11, klikam raz jeszcze i F16.
moc lampek ustawiona na 1/4 mocy.
zauwazyłem to już wczesniej z lampami studyjnymi, ale jak jest modelka, to nie będę się wgłębiał w kaprysy światlomierza.
światło dzienne też wyrażnie różni się od danych ze światłomierza w aparacie.
światłomierz kupiony jakieś 2 miesiące temu.
podpowiedzcie czy też tak macie?