PDA

Zobacz pełną wersję : d200 af pomocy

Mastyn
24-02-2009, 20:22
Jestem amatorem i do tej pory używałem f90x. Postanowiłem jednak przerzucić się na aparat cyfrowy i wybrałem d200. Dzisiaj odebrałem body, zamontowałem obiektyw i wszystko fajnie tylko autofocus nie działa. Czy jest to wina szkła, aparatu czy tego że nie mam w nim karty pamięci (chociaż to ostatnie nie wydaje mi się prawdopodobne)?? Próbowałem z dwoma szkiełkami: af nikkor 35-80 1:4-5,6 D oraz nikkor af 75-240 1:4-5,6 D proszę o pomoc!!

Przemek Paśnik
24-02-2009, 20:28
Body nie reaguje ustawieniem ostrości na naciśnięcie spustu? sprawdź przycisk AF- ON

jendryn
24-02-2009, 20:29
sprawdz przełącznik pod obiektywem. Jeżeli ustawiony jest na M, przestaw na S bądź C

markB
24-02-2009, 20:48
Bez karty pamięci przycisk spustu jest zablokowany.

Mastyn
24-02-2009, 20:51
przełącznik pod obiektywem jest ustawiony na S, kiedy przyciskam spust lub przycisk af on nie ustawia mi ostrości tylko podświetla to co jest w wizjerze (pola) na ułamek sekundy na czerwono. Af dalej nie działa :(

bez karty pamięci migawka mi działa, czyli robi zdjęcie tylko nie ustawia ostrości, zapisuje to zdjęcie pokazując napis DEMO

Piotr_
24-02-2009, 20:57
Kupiłeś nowy czy używkę? Bo może ktoś sprzedał ci sztukę z uszkodzonym silnikiem.

markB
24-02-2009, 20:57
Zobacz co masz ustawione w ustawieniach użytkownika f7, str. 172 manualu. Domyślnie jest blokada spustu.

Mastyn
24-02-2009, 21:18
odblokowałem według tego co mi napisałeś (f7) i nadal nic

jendryn
24-02-2009, 21:19
a na szkłach nie masz przełącznika AF/MF?

Piotr_
24-02-2009, 21:23
Ale czy słychać pracę silnika czy jest cisza? I spróbuj jeszcze przełączyć na AF-C.

markB
24-02-2009, 21:29
Może akumulator jest zbyt słabo naładowany? Chociaż raczej wątpię. A zablokowałeś obiektywy na minimalnej przysłonie?

Piotr_
24-02-2009, 21:32
a na szkłach nie masz przełącznika AF/MF?

Te obiektywy nie mają przełącznika.

Mastyn
24-02-2009, 21:36
nie słychać pracy silnika i za każdym razem próbuję oba tryby czyli i S i C, to są szkła bez przełącznika.

oczywiście, przysłonę mam ustawioną na minimalną i zablokowaną, sprawdzam to wszystko na programie automatycznym P

Piotr_
24-02-2009, 21:47
Może jutro spróbuj podejść do jakiegoś sklepu w którym mają coś z Nikona. Jakiś D40 lub D60 z kitem powinien być. Podepnij obiektyw z AF-S. Jak zacznie działać to znaczy, że prawdopodobnie masz walnięty silnik w body. Jeśli nie to coś nie tak z elektroniką układu AF. Masz możliwość zwrotu aparatu?

Mastyn
24-02-2009, 21:50
sądzę, że mam taką możliwość, dostałem jakąś gwarancję bo sprzedawał to sklep, myślisz że jest walnięty??

Mastyn
24-02-2009, 21:55
działa!!!! hahahaha... nie wiem jak to się stało. pokręciłem obiektywem przy bagnecie żeby sprawdzić czy jest dobrze założony i zaczął działać :) sprawdziłem też drugo obiektyw, coś zaskoczyło i działa ale jutro przejdę się jeszcze do jakiegoś sklepu i sprawdzę na jeszcze jakimś żeby mieć pewność, że wszystko jest ok.

Dziękuję za wszystkie porady. Pozdrawiam

markB
24-02-2009, 21:58
Zobacz jeszcze czy działa dalmierz elektroniczny (pojawia się kropka w wizjerze w momencie złapania ostrości) przy przełączeniu na ręczne ogniskowanie. Jeśli tak, to faktycznie może być coś nie w porządku z śrubokrętem i, jak wyżej kolega zaleca, pozostaje jedynie sprawdzić na obiektywie z silnikiem wewnętrznym.

Piotr_
24-02-2009, 21:58
Może nie zaskoczyło sprzęgieło? Spróbuj kilka razy pozmieniać obiektywy żeby się upewnić czy był to tylko przypadek.

Mastyn
24-02-2009, 22:04
sklep cyfroman w kuźni raciborskiej, wszystko już działa ale jutro się jeszcze upewnię, a tak przy okazji czy ktoś wie jak można sprawdzić przebieg tego aparatu??

markB
24-02-2009, 22:06
Ściągnij sobie Opandę (http://www.opanda.com/en/iexif/) i zrób zdjęcie w jpegu.

Mastyn
24-02-2009, 22:09
Dziękuję!

Piotr_
24-02-2009, 22:11
Ściągnij sobie Opandę (http://www.opanda.com/en/iexif/) i zrób zdjęcie w jpegu.

Otwórz tego jpega opandą i na dole tabelki będzie Total Number of Shutter Releases for Camera

enthropia
24-02-2009, 23:52
Ewentualnie przeglądarka obrazów i plików multimedialnych IrfanView, też czyta dane z EXIFa, i tez sprawdzisz tam przebieg.
Dziwna sprawa z tym AFem...

Piotrzn
26-02-2009, 23:24
Nie czytałeś komentarzy tego użytkownika, przed dokonaniem zakupu? "Sporadycznie" udaje im się sprzedać uszkodzony sprzęt. Jeżeli aparat ma do 30 000 klapnięć umieszczają to w opisie aukcji, jak koło setki to już "zapominają" o tym poinformować.

SlaWasII
26-02-2009, 23:46
Dziękuję!
I jaki ten przebieg?

Mastyn
03-03-2009, 22:51
faktycznie przebieg ok 130 000 lecz nie najgorzej chyba (sprawdziłem w irfanview). Z kolei problem z AFem już się nie pojawia, nie wiem co to było, może nie dokręciłem jednak obiektywu i śrubokręt nie załapał. Sprawdziłem też na 3 innych szkłach w pewnym sklepie i wszystko grało jak w zegarku. Jak na razie sprzęt sprawuje się dobrze ale jeszcze z tydzień testów zanim wystawie sprzedawcy komentarz. Dzięki za wszystkie rady :d

arturjb
03-03-2009, 23:06
nie chcę martwić, stresować, denerwować, ale... sto trzydzieści tysięcy zdjęć? Toć to już znaczna eksploatacja! Ile za niego zapłaciłeś? daj link do aukcji, jesli kojarze aukcje tego sprzedawcy z allegro to zawsze deklaruje on niewielkie przebiegi sprzętu. Koniecznie wyjaśnij tę sprawę. Mogłeś zostać wprowadzony w błąd przez sprzedajacego, bo jezeli koles napisal ze body ma 13k przebiegu a faktycznie ma 10 razy wiecej to cos jest nie tak. Sprawdź precyzję działania AF w tym D200, bo tutaj bywa bardzo roznie. Body z tak duzym przebiegiem nie jest latwo sprzedac, moze kupiles zdechla rybe...

Mastyn
03-03-2009, 23:32
http://allegro.pl/item554709746_nikon_d200_gwarancja_fv.html

Jest jakiś sposób aby sprawdzić precyzję AF?? Fotki wyglądają ok i focus działa moim zdaniem dość szybko i dobrze ale to moje subiektywne odczucie.

danp
04-03-2009, 11:03
A pytałeś przed zakupem o przebieg? czy tak w ciemno kupiłeś? Swoją drogą zapłacić prawie 2k za dwusetkę z takim przebiegiem to nie najlepszy pomysł. Jak masz jeszcze możliwość oddaj to pod jakimkolwiek pretekstem.

LordRamzes
04-03-2009, 11:21
faktycznie przebieg ok 130 000 lecz nie najgorzej chyba (sprawdziłem w irfanview). Z kolei problem z AFem już się nie pojawia, nie wiem co to było, może nie dokręciłem jednak obiektywu i śrubokręt nie załapał. Sprawdziłem też na 3 innych szkłach w pewnym sklepie i wszystko grało jak w zegarku. Jak na razie sprzęt sprawuje się dobrze ale jeszcze z tydzień testów zanim wystawie sprzedawcy komentarz. Dzięki za wszystkie rady :d

mówiąc brzydko sprzedali ci praktycznie "zarżnięty" korpus :(, 130 000 jej:( , na prawdę zrób to co Kolega Ci napisał i zwróć go bo to kwestia czasu kiedy padnie :( .

mini21
04-03-2009, 11:32
Heh, nieźle cię zrobili w...... .
A tak apropos, to ja swoje D200 też kupiłem od tego sprzedawcy :) i zapłaciłem 50 zł drożej niż ty, tylko że mój miał przebieg ok. 10 tyś.
Weź im to odeślij, bo twoja puszka długo nie pożyje!

R
04-03-2009, 11:43

a nie wydaje Ci sie ze banialuki glosisz? dlaczego ma nie pozyc dlugo? nie kazdy robi zdjecia z wcisnietym spustem na stale. fakt faktem 130k to spory przebieg za te kase, ale gloszenie takich ogolnych i generalnych stwierdzen jest niestosowne.

mini21
04-03-2009, 12:00
a nie wydaje Ci sie ze banialuki glosisz? dlaczego ma nie pozyc dlugo? nie kazdy robi zdjecia z wcisnietym spustem na stale. fakt faktem 130k to spory przebieg za te kase, ale gloszenie takich ogolnych i generalnych stwierdzen jest niestosowne.

Średnia żywotność migawki w D200 to ok. 150 tyś.
Oczywiście, są wyjątki od reguły, ale przy takim przebiegu trzeba brać poprawkę, że migawka może odmówić posłuszeństwa.

Tu masz taką stronkę, gdzie pokazano średnią żywotność migawki w D200:
http://olegkikin.com/shutterlife/nikon_d200.htm

Cytat ze strony:
"Average number of actuations after which shutter is still alive: 62,192.1
Average number of actuations after which shutter died: 144,458.8"

miron19j
04-03-2009, 12:09
Cytat ze strony:
"Average number of actuations after which shutter is still alive: 62,192.1
Average number of actuations after which shutter died: 144,458.8"
ale jest też taki:

Clicks: 472,000
Shutter still alive

nie można uogólniać. Chociaż też uważam, że został zrobiony w bambuko. W opisie akcji napisali, że aparat używany. Nie że mocno używany.

mini21
04-03-2009, 12:20
Dlatego 150 tyś. to taka średnia wartość.
U jednych pożyje do 500 tyś, a u innych padnie po 50 tyś.

Jak ja kupowałem body w tym sklepie, to w aukcji była podana ilość zrobionych zdjęć.
Teraz chcieli wcisnąć ludziom bubla i zrobili taki myk.
I jak widać się udało.

Tak dla przykładu, ten sam sprzedawca:
http://allegro.pl/item572830420_nikon_d200_znakomity_stan_gwarancja_ fv.html

Podane jest: Przebieg migawki 16 000.

Kolejna ich aukcja:
http://allegro.pl/item563682907_nikon_d200_jak_nowy_gwarancja_fv.htm l

Przebieg migawki tylko 3300.

I jeszcze jedna:
http://allegro.pl/item565991536_nikon_d200_gwarancja_fv.html

Przebieg migawki tylko 14 000.

Jak widać, tam, gdzie przebieg nie jest zbyt duży, tam piszą, a jak mają już coś z b.dużym przebiegiem, to ukrywają tą informację.
W ten sposób oszczędzając niecałe 300 zł dostałeś mocno wyeksploatowany sprzęt.
Ja bym im to osobiście zwrócił, ale z tego co widzę, okres 14 dni już minął i nie wiem czy coś wywalczysz.

A już tak z innej beczki, ciekawi mnie, skąd oni biorą puszki takie jak D200 z przebiegiem 3 tyś?

Boghol
04-03-2009, 12:31
Obserwowałem ten sklep przez jakiś czas wcześniej. Ceny d200 kształtowały sie od dłuższego czasu w granicach około 2kpln, czyli mniej wiecej za tyle za ile Ty kupiłeś. Jedną z różnic było to ze przebieg tamtych aparatów wynosił 500-15000. W każdej ich aukcji (przynajmniej w tych, które ja widziałem) jest napisana ilośc klapnięć migawki, a w tej nie było. Albo Cię oszukano, albo dałeś się oszukać.

Zgadzam się w pełni. Trochę poczekasz i napewno kupisz d200 w tej samej cenie z mniejszym przebiegiem. Szukaj najlepiej z przebiegiem do około 15k. W każdym razie jak najmniejszym.

Powodzenia i pozdrawiam

Boghol
04-03-2009, 12:34
A już tak z innej beczki, ciekawi mnie, skąd oni biorą puszki takie jak D200 z przebiegiem 3 tyś?

Kiedyś, dawno temu napisali, że hurtowo od Chińczyków z Hong-Kongu i z Tajlandii. Podejrzewam, że duża ilość to sprzęt powystawowy.

miron19j
04-03-2009, 12:34
a może te puszki mają po 5 lat i są po wymianie migawki?
Niby niedużo zdjęć, ale sam aparat ma już jakieś 300 000. Migawka nowa, ale co z pozostałymi podzespołami? Napęd śrubokręta, podnoszenie lustra.
BTW czy można gdzieś po numerze seryjnym odtworzyć datę produkcji? Pewnie w Nikonie, ale czy udostępniają te dane?

grizzly
04-03-2009, 16:53
swojego d200 kupiłem też w tym sklepie, stan migawki 5600, z dwoma aku cena 2120.
Szukałem w necie czy jest możliwość "cofnięcia" licznika migawki,ale nic nie znalazłem, więc myślę iż przebieg prawdziwy.
Nie wiem gdzie te body były produkowane, na moim stoi "japan".

Za teorią iż są to egzemplarze powystawowe przemawia też fakt iż jedyny przycisk po którym widać zużycie to podgląd zdjęcia.

Może warto by było pogadać z właścicielem tego sklepu i za niewielką dopłatą wymienić na coś z mniejszym przebiegiem.

pozdrawiam

R
04-03-2009, 16:57
Nie wiem gdzie te body były produkowane, na moim stoi "japan".

jakis wyjatkowy egz.

BugsBunny
04-03-2009, 17:23
nawet jeżeli ten przebieg migawki jest prawdziwy, to nie widzę powodów do nazywania transakcji oszustwem i żądania zwrotu lub wymiany - aparat sprawny, zgodny z opisem, na jakiejś gwarancji, sprzedawca przebiegu nie podawał, kupujący o niego nie pytał ( a mógł )

miron19j
04-03-2009, 18:28
nawet jeżeli ten przebieg migawki jest prawdziwy, to nie widzę powodów do nazywania transakcji oszustwem i żądania zwrotu lub wymiany - aparat sprawny, zgodny z opisem, na jakiejś gwarancji, sprzedawca przebiegu nie podawał, kupujący o niego nie pytał ( a mógł )
IMHO nie można tej transakcji nazwać oszustwem. Ale sprzedający nie był do końca uczciwy. Świadczy o tym fakt, że nie podał przebiegu migawki. A na innych aukcjach, przy mniejszych wartościach, podawał.
Aparat jest nie używany, a zużyty. Sprzedający określał aparaty z liczbą zdjęć rzędu kilku/kilkunastu tysięcy jako używany. Sądząc z opisu można było przypuszczać, że ten też tyle ma. A nie 130 000. To przecież na granicy życia migawki. Uczciwość nakazywałaby poinformować o tym kupującego.
Ale ja tam jestem człowiekiem starej daty, który jeszcze wierzy w uczciwość ludzi.

desid
04-03-2009, 19:01
...ale 137 negatywów na koncie allegro też o czymś świadczy

BugsBunny
04-03-2009, 19:25
...ale 137 negatywów na koncie allegro też o czymś świadczy
może i świadczy, ale pozytywów jest ponad 6 tysięcy
trudno oceniać czy sprzedawca z premedytacją pominął przebieg w opisie, ale kupiec może mieć sam do siebie pretensje że nie zwrócił na to uwagi i nie zapytał, a nawet jak migawka padnie to aparat ma zdaje się gwarancję
propozycje odesłania aparatu są niewłaściwe - sprzedawca ma pełne prawo odmówić

mini21
04-03-2009, 19:47
może i świadczy, ale pozytywów jest ponad 6 tysięcy
trudno oceniać czy sprzedawca z premedytacją pominął przebieg w opisie, ale kupiec może mieć sam do siebie pretensje że nie zwrócił na to uwagi i nie zapytał, a nawet jak migawka padnie to aparat ma zdaje się gwarancję
propozycje odesłania aparatu są niewłaściwe - sprzedawca ma pełne prawo odmówić

Tu masz dużo racji.
Postaw się jednak w sytuacji, gdyby była to twoja pierwsza lustrzanka, nie słyszałeś o czymś takim, jak przebieg migawki.
Wiem, że nie wiedza nie usprawiedliwia, ale moim zdaniem jest to celowe zatajanie informacji.

Nie ma co się pieklić, należy po prostu napisać do nich, wyjaśnić sprawę.

Co do gwarancji, to sklep daje chyba 2 czy 3 miesiące gwarancji.

BugsBunny
04-03-2009, 20:03
Postaw się jednak w sytuacji, gdyby była to twoja pierwsza lustrzanka, nie słyszałeś o czymś takim, jak przebieg migawki.
Wiem, że nie wiedza nie usprawiedliwia, ale moim zdaniem jest to celowe zatajanie informacji.
mini21, ja bym tak nie zrobił ( podałbym przebieg od razu, zawsze tak robiłem ), ale to ja
co by nie sądzić, to wszystko odbyło się zgodnie z regulaminem, a że dla naszego kolegi nie był to zakup życia - cóż, kupując coś w przyszłości będzie ostrożniejszy i bardziej dociekliwy, a jego D200 oby trzaskał jeszcze drugie tyle

znany mi egzemplarz D200 padł ( nie migawka, elektronika, naprawa za 1100zł ) przy przebiegu ok. 7tys, więc reguły nie ma

kijas
04-03-2009, 20:22
Witam

kupiłem w tym sklepie swojego D200, powystawowy, z Japonii, za ponad 2k, ale jakiś czas temu, prawie rok. Sprawdziłem Opandą, miał zrobione 800 (!) zdjęć, więc jestem zadowolony.
W tym wypadku sprzedający podziałał lekko poniżej krytyki - jakby napisał D200 130k zdjęć, to nikt by go nie wziął za tyle. Czyli zataja informacje dla zysku. Zapytałbym grzecznie o możliwość wymiany na inny, nawet ileś tam droższy, ale lepszy (z mniejszym zużyciem) egzemplarz.
A jak nie, to życzę żeby Twój był z tej półki 430 000, still alive :) zostałoby Ci jeszcze 300 000 ;)

Pzdr

Kijas

asche
04-03-2009, 20:51
Czytam ten wątek i robię rybkę, mi się udało w grudniu kupić D200 z przebiegiem 7600 klatek za 1900zł (na allegro), w stanie idealnym z wyczyszczoną matrycą i kompletem zaślepek. Aczkolwiek brałem wcześniej udział w licytacji u cyfromana ale dałem sobie spokój, ponieważ czytałem opinie, iż nie zawsze do końca jest ok u niego z zakupionym towarem (brakuje czasami zaślepem, kabli, osłonek, itp. gadżetów).
Na miejscu Mastyna chyba bym oddał tą puszkę i poszukał czegoś z mniejszym przebiegiem.

Piotrzn
04-03-2009, 21:23
Ja swojego (drugiego) D200 kupiłem w styczniu (wyśmienity miesiąc na zakupy) za 1800PLN, stan idealny, pełny komplet ze wszystkimi zaślepkami, kupiony w Polsce i przebiegiem 17 000 klapnięć. Powiem tylko tyle Cyfroman niczego Mastynowi nie odda, bo niby na jakiej podstawie, odpowiedzą, że nie są wypożyczalnią sprzętu fotograficznego i zaproponują mu najwyżej tysiaka (jak będą mieli dobry humor) za ten aparat. Moja rada, naładować baterię, zblokować spust zapałką i modlić się aby migawka się rozsypała i wtedy żądać wymiany gwarancyjnej, co też pewnie nie będzie łatwe i miłe a na pewno baaaardzo czasochłonne. Przerażające ale to chyba jedyne wyjście z tej bądź co bądź niezręcznej sytuacji, bo jak widać ta "firma" bazuje na "nieświadomych". Pozostaje jeszcze, że tak powiem, "puścić" go dalej, ale zapewne nie osiągnie się takiej kwoty bo wszyscy (prawie) zainteresowani będą żądali próbnych fotek aby samemu sprawdzić przebieg i stan matrycy. Łudzenie się, że ta puszka wytrzyma 500 000, jest pozbawione jakiegokolwiek sensu i zgodzę się z moim przedmówcą, że ten aparat jest zużyty a nie używany.

Skibek
06-03-2009, 10:04
Wg. mnie sprzedawca zrobił wszystko zgodnie z regulaminem i ma prawo odmówić przyjęcia reklamacji. Nie zmienia to faktu, że nie do końca jest uczciwy (ale za to odpowie przed swoim bogiem, a nie przed Kapitułą Allegro).
Kupujący oglądając jego inne aukcje i widząc, że zazwyczaj podaje przebieg, a tu nie podał (i cena jest trochę niższa) powinien go zapytać o brakujące informacje.
Tak czy siak sprzedający nie ma obowiązku podania tej informacji w opisie, ale jak kupujący zapyta to sprzedawca nie może zataić takiej informacji.

Moje D200 ma 66.000 klapsów i ma chęć na więcej. Kupiłem ją od znajomego z przebiegiem ok. 15.000 za 2300zł (z gripem).

Życzę Ci podwojenia aktualnego przebiegu ;)

A swoją drogą wie ktoś ile kosztuje wymiana migawki w D200?

Mastyn
06-03-2009, 11:24
Chwileczkę panowie i panie!!!
Chwilę mnie nie było i widzę, że temat się rozkręcił fest.

Pragnę na początku wszystkich przeprosić za wprowadzenie w błąd. Poprzednim razem źle sczytałem dane EXIF info. Po waszych komentarzach postanowiłem zrobić to jeszcze raz. Okazało się iż faktycznie przebieg tego body to 85128 zdjęć, o 45000 mniej niż podałem to wcześniej. Jeszcze raz najmocniej przepraszam za moją niewiedzę.

Druga sprawa. Nie mam pretensji do allegrowicza. Zachował się na tyle uczciwe i poważnie, że zaproponował mi wymianę mojego body jeśli uważam że z tym jest coś nie tak.

Tak czy siak sprzedający nie ma obowiązku podania tej informacji w opisie, ale jak kupujący zapyta to sprzedawca nie może zataić takiej informacji.

Zadałem podczas aukcji pytanie sprzedającemu o przebieg migawki i nie otrzymałem na nie odpowiedzi dlatego jeszcze tego samego dnia w którym otrzymałem body na forum pytałem jak to sprawdzić.

Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd, ale 81528 to nadal dużo????

mini21
06-03-2009, 11:35
Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd, ale 81528 to nadal dużo????

Moim zdaniem tak i jeśli sprzedawca CHCE wymienić ci body na inne i nie robi problemów, to zrób to.