PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon do slajdów - jaki polecacie model.

ROSI
24-02-2009, 16:19
Czytam te forum od kilku dni ale jakoś nie moge znaleźć odpowiedzi.
Mam zamiar nim pstrykać tylko slajdy do własnych potrzeb.
Ma to być model na wiele-wiele lat.
Pozdrawiam
:0)
ROSI

The Fly
24-02-2009, 16:22
F6

Adams
24-02-2009, 16:23
plus F5 i F100 i wiele wiele innych:-)

darkiz
24-02-2009, 16:32
F 100 lub wyższy model...

rabijki
24-02-2009, 16:54
f80 - do dia swietny za mala kase.

The Fly
24-02-2009, 16:55
Ale ma słaby telewizor :P...

rabijki
24-02-2009, 17:01
straszne

ROSI
24-02-2009, 17:19
Gdzie kupić taką klisze bo jak pytałem w kiosku to było wielkie zdziwienie co to takiego.
A co do modelu Nikona to widzę że bardzo byłem bliski tego co mi radzicie, myślę tu o modelu F100.
Zastanawiam się jeszcze nad modelem F90X.
O F6 to mogę sobie... wiecie co.

galu44
24-02-2009, 17:20
http://www.afv.pl/index.php?dol=0&gora=1&przod=0&wstecz=0&S=wysz.php&SZ=18&Prod=101&Op=20&SE=561374235909
http://www.fotofilm.com.pl/shop/main/index.php?co=2&kat=112&rz=2&str=1

markB
24-02-2009, 17:33
W kiosku nie kupisz, nawet za czasów analogowych w kiosku nie kupowało się slajdów. Oprócz w/w linków klisze na slajdy kupisz także w Fotojokerze, a nawet w MM (widziałem wczoraj w lodówce w MM w Poznaniu).

Yoora
24-02-2009, 17:49
W kiosku nie kupisz, nawet za czasów analogowych w kiosku nie kupowało się slajdów. Oprócz w/w linków klisze na slajdy kupisz także w Fotojokerze, a nawet w MM (widziałem wczoraj w lodówce w MM w Poznaniu).

W FJ może być ciężko. W lokalnym u siebie nie widziałem ich od ponad 2 lat.

Rycerz
24-02-2009, 18:39
najlepszy cenowo i sprawdzony, bo dobry materiał kupisz tutaj http://www.fotograf-sklep.pl/product_info.php?products_id=121

ROSI
24-02-2009, 20:04
W byle labie czy lepiej gdzieś dalaj je wysłać.
Co będzie za 10,20, lat z dostępnością filmów(slajdów) i z ich wywoływaniem.
Czy to prawda że zdjęcia zrobione aparatem cyfrowym nigdy nie będą lepsze od slajdów?

Rycerz
24-02-2009, 20:15
przeczytaj dokładnie ten wątek odpowiada na wiele twoich pytań http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=50933
a ten drugi wątek wyczerpuje już prawie cały temat slajdów http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=53045&highlight=slajd+dalej

niestety: w byle labie nie wywołasz: w wielu dużych miastach NIKT już nie chce wywoływac slajdów...
idę do labu i pytam się: czy woła slajdy,
słyszę odpowiedz: oczywiście!
pytam: za ile?
labolud wychodzi i wraca po 3 minutach z kartką i czyta z niej 17,50zł...
już mam oddac rolkę ale pytanie ostatnie: dawno pan wywoływał?
labolud: to będzie pierwsza rolka od otwarcie labu...otwartego dwa lata temu!
uciekłem :( nie oddałem swojej rolki...

jaki wyciągasz z tego wniosek???

rabijki
24-02-2009, 21:02
sa qlaby - one wolaja ale po cholere - ja mam jobo i sam wolam
polecam bardzo takie rozwiazanie.
olo

ROSI
24-02-2009, 21:19
DA SIĘ TO ZROBIĆ SAMEMU W DOMU ? Ale się podrasowałem.
CO TO JEST "JOBO"

rabijki
24-02-2009, 22:12
szukaj jobo cpe2 color procesor
maszynka ktora zapewnia temperature, mieszanie rownomierne i bardzo male zuzycie chemii.
generalnie zastanawiam sie od czasu gdy to kupilem jak moglem zyc w czasach analogowych bez niego.
ceny na ebayu sa okazyjne.
wazy jakies 3 kg ma jakies 70cm najdluzszego boku.
na priva link
olo

ROSI
25-02-2009, 00:19
Sprawdzałem na ALLEDROGO a tam jest tego pełno ale generalnie o fotografi cyfrowej.
Szukam coś na zasadzie -krok po kroku- i dosłownie od samego początku budowania swojej ciemni.

rabijki
25-02-2009, 10:14
to nie jest tak skomp0likowane by az potrzeba bylo ksiazki
link o jobo wyslalem na priv bo to aukcja
tu masz chyba jeden z lepszych opisow e6 w sieci:
http://www.marekmadej.com/o%20fotografii/E-6%20krok%20po%20kroku.pdf

ROSI
25-02-2009, 20:28
Przeczytałem wszystkie porady szanownych forumowiczów i musze przyznać że bardzo mi pomogliście.
Dokładnie analizowałem wasze porady,zdobyłem ogromną wiedzę na temat co,gdzie i jak z tymi slajdami.
Z tego wszystkiego wyszło mi że do moich potrzeb wystarczy mi aparat NIKON F100 albo F90x ,
generalnie nie trzeba się bardzo martwić o filmy do tego aparatu, i nie jest tak tragicznie z wywoływaniem slajdów a nawet da sie to zrobić samemu w domu . Myślę że temat całkowicie wyczerpany jak dla mnie.
Zobaczymy za jakiś czas jak sie za to wezmę.
Analog nie zginie.
Wszystkim piękne dzięki za porady.

SPECJALNE PODZIEKOWANIE :0) DLA -- rabijki -- WIELKIE CI DZIĘKI :0)

Pozdrawiam

ROSI.

ROSI
01-03-2009, 22:36
No jednak jeszcze wielkiej wiedzy nie posiadam.
Pytałem o body i po waszych radach to pasuje mi najlepiej F100, ale dopiero teraz uświadomiłem sobie - jaki obiektyw do niego byłby najlepszy do pstrykania slajdów ,tylko na własne potrzeby domowe. Co myślicie o tych obiektywach : AF-S VR 24-120mm f/3.5-5.6G IF-ED i następny
AF 28-200mm f/3.5-5.6G IF-ED ,takie by chyba mi odpowiadały . Co o tym myślicie , albo coś innego.
A tak generalnie to lepiej zainwestować w obiektyw czy w body.To znaczy mając 4000 zł :3000 w body a 1000 w obiektyw ,czy 1000 w body a 3000 w obiektyw + - .
Właśnie pisząc ten tekst to sobie uświadomiłem że ogromna część forumowiczów zastanawia się generalnie jaki model body sobie kupić a o obiektywach to mało co pytają.Tak sobie myślę że na co mi np. F5 z byle obiektywem.
Pozdrawiam.

krzyzne
01-03-2009, 22:52
może fachowcem nie jestem ale myślę że 3000 na obiektywy, 1000 body ;)
ja bym takich wynalazków jak AF 28-200mm f/3.5-5.6G IF-ED nie brał ;)
lepiej poszukaj czegoś z dobrym światłem
a jeszcze lepiej ze trzy stałki f/1.8 i masz prawie tak jak te 28-200 tylko o niebo lepiej optycznie :D

galu44
01-03-2009, 23:05
a jeszcze lepiej ze trzy stałki f/1.8 i masz prawie tak jak te 28-200 tylko o niebo lepiej optycznie :D

no to teraz się zacznie dyskusja o wyższości stałek nad zoomami lub odwrotnie...

ja bym jednak o dziwo na początek radził zakupić nawet jakiś beznadziejny plastikowy ultra zoom 28-200/5,6-8,0 (żarcik), zorientować się jakie ogniskowe lubisz, odsprzedać go bezstratnie po 2-6 miesiącach i zakupić albo solidny zoom ze światłem 2.8. albo faktycznie, 2-3 stałki.

generalnie - im krótszy zakres zooma tym lepsza jakość optyczna (bez wdawania się w niuanse odnośnie producenta, epoki w której powstał obiektyw itp.).

krzyzne
01-03-2009, 23:33
no to teraz się zacznie dyskusja o wyższości stałek nad zoomami lub odwrotnie...
o nie broń Boże ile można :D

masz rację, ja chce sobie szklarnie kiedyś rozbudować (narazie kasy nie ma - studia sa :P )
i mając dużo kasy wziąłbym jednego 24-70 f/2.8, coś bardzo szerokiego (poniżej 20mm), do portretu 85mm i może coś jeszcze :D i potem co kto lubi w zakresie tele..
ja kupując mojego d60 z kitem 17-55 nie rozumiałem po co komu stałka...potem doszła sigma 70-300
a jak kupiłem 50mm f/1.8 bo był tani to mi szczena opadła ;) no ale nie chce wychodzić po za temat..
ja przeczytałem już pare razy : lepiej mieć lepsze szkła a gorsze body niż odwrotnie
pzdr ;)

ROSI
02-03-2009, 00:16
CYTAT: lepiej mieć lepsze szkła a gorsze body niż odwrotnie

Dobra ,ale ja chcę mieć jeden obiektyw uniwersalny ale koniecznie z zoomem 80 do max 200.
Tylko do cykania slajdów. Jeden ale bardzo dobry do F100.

galu44
02-03-2009, 10:51
80-200/2.8 z jakiejkolwiek serii, aczkolwiek odradzam pompkę, bo po prostu niewygodne to jest.

mpwt
02-03-2009, 12:38
80-200/2.8 z jakiejkolwiek serii, aczkolwiek odradzam pompkę, bo po prostu niewygodne to jest.

Ja się do swojej pompki juz przyzwyczaiłem :D
Póki chodzi ciężko z oporem to jest ok. Ale jak wyrobi i jest za luźno to już kiszka :(

Aha, w moim 75-150AiS ten tubus się wyciąga do zmiany ogniskowej i jednocześnie kręci, żeby złapać ostrość :D

mpwt
02-03-2009, 16:46
CYTAT: obiektyw zoom w którym się wyciąga tubus dla wydłużenia ogniskowej a nie kręci pierścieniem.

To znaczy to się jakoś samo wyciąga.
A jak są oznaczone te obiektywy z pompką. I dlaczego to jest takie złe.

Pozdrawiam.

Ja nie napisałem, że to jest złe. Inni to lubią a inni nie lubią. Kwestia przyzwyczajeń, itd...

Samo się nie wyciąga tylko ty musisz wyciągnąć. Jedyna różnica to zamiast kręcić to posuwasz do przodu albo do tyłu. I obiektywy z pompką nie są jakoś specjalnie oznaczone.

Klatka
02-03-2009, 17:45
Z ekonomicznego punktu widzenia f100. niesamowita precyzja - nigdy nie miałem problemów gdy ktoś zażyczył slajd.

ROSI
02-03-2009, 17:55
Warto dopłacać do AF-S ,czy spokojnie mi wystarczy AF.
Czy warto dopłacać do VR ,czy spokojnie mi wystarczy obiektyw bez VR.
Generalnie mam tylko pstrykać slajdy aparatem F100.
POZDRAWIAM.

galu44
02-03-2009, 18:08
za 3000 zł kupisz F100 + jakiś używany 80-200 bez żadnego VR i AFS. ten obiektyw ma wewnętrzne ogniskowanie, czyli chodzi to szybko, pewnie i rewelacyjnie. pompkę poznaje się po wyglądzie - ma tylko jeden gumowany pierścień, każdy inny zoom ma dwa pierścienie, do ostrości i do zooma. no i oczywiście wąski pierścień do przysłon przy samym mocowaniu bagnetu, ale to ma każdy nie-gówniany obiektyw ;)

mpwt
02-03-2009, 18:15
Czy warto dopłacać do VR ,czy spokojnie mi wystarczy obiektyw bez VR.

Na to pytanie tylko sam sobie możesz odpowiedzieć. Nikt tego za ciebie nie zrobi. Ja nie odczuwam potrzeby VR. A jak inni, jak Ty? Jeśli wiesz co to jest VR, masz jakieś podstawy foto to bez trudu powinieneś sobie sam odpowiedzieć na to.

ROSI
02-03-2009, 18:27
Ale tylko teoretycznie ,dlatego pytam was jak to jest z tym w praktyce (AF-S i VR) ,bo cena z tymi bajerami
jest wiele wieksza.
Pozdrawiam.

mpwt
02-03-2009, 18:33
Ale tylko teoretycznie ,dlatego pytam was jak to jest z tym w praktyce (AF-S i VR)

W praktyce jest to indywidualna sprawa... Jak masz nadmiar $$$ to bierz AF-S i VR. Weź też pod uwagę, że są szkła D i G (poczytasz o tym na forum) i wyciągnij z tego odpowiednie wnioski dla siebie.

Klatka
02-03-2009, 20:21
Co do 80-200 tez bym polecał ale niestety nie pompkę... jeżeli chcesz pracować na małych przysłonach to wersję drugą (ta z pierścieniami) no chyba że mowa o przysłonach od f4 do góry - nie ma różnicy który a nawet mówią że pompka ostrzejsza :)
Czy stabilizacja jest Ci potrzebna? Szykujesz się do slajdów a więc myślę że do spokojnych ujęć - ja bym brał bez stabilizacji.
A jeżeli światło nie gra roli to zerknij na 75-300/4-5.6 Wiekowa konstrukcja ale piękny obrazek :)

ROSI
02-03-2009, 20:53
Zaczynam powoli rozumieć te obiektywy ale nie czaję o co chodzi z tym światłem .
Jedne obiektywy jaśniejsze i to mają być te lepsze ,a inne obiektywy ciemniejsze czyli gorsze.
A jak te jasne czy ciemne mają się do pstrykania slajdów ?
Pozdrawiam.

galu44
02-03-2009, 20:59
Zaczynam powoli rozumieć te obiektywy ale nie czaję o co chodzi z tym światłem .

w takim razie polecam jednak na początek poczytanie sobie książki, tekij pożółkłej, papierowej z antykwariatu za 3zł (ew. allegro) ze słowem "fotografii" w tytule. sorry za złośliwość :)

ROSI
02-03-2009, 21:19
Wcale sie nie gniewam.
Aż tak przysiałem ?
Ale wszystko co mi podpowiadacie bardzo dokładnie analizuję i jestem coraz bliżej moich decyzji odnośnie tego o czym jest ten wątek.
Idę poczytać jak to jest z tym światłem.
Wszystkim wielkie dzięki za pomoc a dla GALLU44 podziękowanie specjalne :0) DZIEKI CI.
Nie ma to jak dobra książka .
Pozdrawiam

mpwt
03-03-2009, 01:05
Idę poczytać jak to jest z tym światłem.

Coś czuję, że nie tylko. Polecam serię artykułów np. na Fotopolis:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8315
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8349
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5234
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5381
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5416
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5208

itd... itd...
Ale co musisz wiedzieć to co to jest czas, przesłona, jakie są zależności pomiędzy nimi (w tym zawiera się pojęcie jasny-ciemny obiektyw), itd. itd...

ROSI
03-03-2009, 17:11
Naczytałem się trochę o "światle" i dalej nic nie wiem jak te jasne obiektywy czy ciemne obiektywy mają się do pstrykania slajdów ?
Pytam: pstrykne to samo ujęcie jasnym obiektywem i to samo ujęcie ciemniejszym obiektywem ,wszystkie te same ustawienia więc jak wyświetlę na ścianie slajd to jaka będzie różnica miedzy nimi.
:0(

mpwt
03-03-2009, 17:14
Naczytałem się trochę o "światle" i dalej nic nie wiem jak te jasne obiektywy czy ciemne obiektywy mają się do pstrykania slajdów ?
Pytam: pstrykne to samo ujęcie jasnym obiektywem i to samo ujęcie ciemniejszym obiektywem ,wszystkie te same ustawienia więc jak wyświetlę na ścianie slajd to jaka będzie różnica miedzy nimi.
:0(

Ech... a masz teraz jakiś aparat? Możesz tam ustawić przesłonę?
I jak poczytałeś o obiektywach to podaj przykład "ciemnego" i "jasnego" obiektywu to wyjaśnię :D

ROSI
03-03-2009, 17:48
Przykład : AF 28 mm f/1,4D --- AF 28 mm f/2,8D (róznica w cenie między nimi to prawie 5000 zł) nowe

AF 50 mm f/1,4D --- AF 50 mm f/1,8D (pierwszy za 1000 zł ,drugi za 500 zł) nowe

AF-S 300 mm f/2,8D IF-ED II --- AF-S 300 mm f/4D IF-ED

Oczywiście wiem że jasne obiektywy są lepsze ale chcę wiedzieć jak to się ma wyswietlając taki slajd na ścianie.
Pozdrawiam.

mpwt
03-03-2009, 17:52
Oczywiście wiem że jasne obiektywy są lepsze ale chcę wiedzieć jak to się ma wyswietlając taki slajd na ścianie.

A pojęcie głębia ostrości coś ci mówi? A zależność pomiędzy przesłoną a czasem coś Ci mówi i wiesz jakie ma to przełożenie na efekt końcowy? Wiesz jaki dobrać czas aby zdjęcie było nie poruszone i jaki wpływ ma na to dobrana przesłona? Spróbuj odpowiedzieć na te pytania.

A co do slajdu na ścianie, to te parametry mają taki sam wpływ fotografię jak zdjęcie na odbitce, monitorze, itd...

No i umownie mówi się, że szkiełko z f2.8 również jest jasne. Ciemny jest np. Nikkor 24-85, który na 85mm ma f4.5.

Zapoznaj się też z tą tabelką:
http://pl.wikipedia.org/wiki/EV_%28fotografia%29

I zobacz jakie musisz dobrać parametry dotyczące czasu dla przesłony np. f2 i f5.6 aby zdjęcia były "tak samo" naświetlone

ROSI
03-03-2009, 18:10
Czyli generalnie nie mam co się za bardzo przejmować ,czy kupię jasny obiektyw czy trochę ciemniejszy (kasa) bo to wszystko mogę nadrobić ustawiając prawidłowo czas i przysłonę. Czy tak.

mpwt
03-03-2009, 19:03
Czyli generalnie nie mam co się za bardzo przejmować ,czy kupię jasny obiektyw czy trochę ciemniejszy (kasa) bo to wszystko mogę nadrobić ustawiając prawidłowo czas i przysłonę. Czy tak.

I tak i nie :D

Kup aparat na jaki Cię stać/ile możesz dać. Pokaż nam co wybrałeś. A do wszystkiego dojdziesz z czasem. Co ty na to? :)

ROSI
03-03-2009, 20:34
Słuchajcie no mnie SMERFNE CIAMAJDY , zadałem proste pytanie cyt: Pytam: pstrykne to samo ujęcie jasnym obiektywem i to samo ujęcie ciemniejszym obiektywem ,wszystkie te same ustawienia więc jak wyświetlę na ścianie slajd to jaka będzie różnica miedzy nimi. I tyle. To takie skomplikowane ? :0( Co takiego jest w tych jasnych i zarazem bardzo drogich obiektywach.

Pozdrawiam
SMERF GBUREK

PS:

Napewno kupie sobie NIKONA F100 a obiektyw jakikolwiek z małym zoomem w przyzwoitej cenie ,bo jedno zdjęcie (nawet słabsze) ,jest warte więcej niż 10.000. słów. :0)
Pozdrawiam.

ozzy
03-03-2009, 20:58
zdjęcie przy tych samych ustawieniach będzie wyglądało tak samo. Jasne obiektywy są lepsze, gdyż pozwalają na uzyskanie krótszych czasów migawki, pozwalają w gorszych warunkach oświetleniowych wogóle zrobić poprawnie naświetlone i nieporuszone zdjęcie. Są też zazwyczaj lepiej wykonane, dają zdjęcia lepszej jakości.
W skrócie.

mpwt
03-03-2009, 21:26
To takie skomplikowane ?

Nie. Sam miałeś do tego dojść :D
I chyba się udało ;)

krzyzne
03-03-2009, 21:59
Czyli generalnie nie mam co się za bardzo przejmować ,czy kupię jasny obiektyw czy trochę ciemniejszy
czy ja wiem czy sie nie przejmowac...

tu masz 50mm "jasnym" f/1.8

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images40.fotosik.pl/71/0f51c04369f21a95.jpg)

a tu masz 50mm "ciemnym" kitem f/5.6

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images40.fotosik.pl/71/d774d7e80f3a2f6c.jpg)

wiec na scianie pewnie bedzie "mala roznica"

p.s. sory ze zdjecia byle jakie
niestety smerfow nie mialem ;]

rabijki
03-03-2009, 22:21
nawet przy tej samej przyslonie bedzie roznica w jakosci
zawsze jest tak ze obiektyw uzyskuje maxymalna jakosc po przyslonieciu go o 2-3 dzialek. jak przyslonisz 2,8 to max uzyskasz przy 5,6. jak przyslonisz 5,6 to max uzyskasz przy 11.

co do vr to jest to fajne acz niekonieczne udogodnienie.
na dx przy 200mm udalo mi sie zrobic ostre zdjecia w koszmarnych warunkach przy pelnej dziurze i 1/30s. bez vr nie dalbym raczej rady:-)

z tego co wiem sa magicy potrafiacy z vr wycisnac wiecej.

olo

ROSI
03-03-2009, 22:52
CYTAT:
"Jasne obiektywy są lepsze, gdyż pozwalają na uzyskanie krótszych czasów migawki, pozwalają w gorszych warunkach oświetleniowych wogóle zrobić poprawnie naświetlone i nieporuszone zdjęcie."

No i wszystko jasne , teraz to rozumiem - wielkie ci dzieki "OZZY" Jesteś wielki PAPA SMERF.

A co do smerfa mędrka "KRZYZNE" to masz racje jestem smerf ciamajda bo mało wiem i dlatego się nie wypowiadam na tym forum tylko skromnie pytam ,podobno nie ma głupich pytań ale za to są ......i generalnie zawsze pytam o sprawy praktyczne bo nie mam swojego sprzętu a teorię to sobie powoli przyswajam,wszystkiego można się powoli nauczyć .
JA SIĘ TUTAJ NIE WYPOWIADAM ,JA TYLKO PYTAM BO NIE MOGĘ ZNALEŹĆ ODPOWIEDZI TAM ,GDZIE SZUKAM POZA TYM FORUM.
Wielkie CI dzięki za te zdjęcia ,lepiej wyszło to drugie ale mają inne czasy naświetlania 0,62s i 4.0s i przypuszczam że dlatego jest lepsze. Wnioskuję z tego że jest tak jak napisał "ozzy"

Smerfie "MPWT" mam nadzieje że powoli do tego dochodzę .Dzięki CI :0)

Dziękuję Wam Wszystkim.

POZDRAWIAM

krzyzne
03-03-2009, 23:02
Wielkie CI dzięki za te zdjęcia ,lepiej wyszło to drugie ale mają inne czasy naświetlania 0,62s i 4.0s i przypuszczam że dlatego jest lepsze.

tu akurat o czas nie chodzi bo zdjecia byly robione ze statywu...
tu chodzi o glebie ostrości...czyli zakres ostrości w przód i w tył od punktu gdzie ostrość ustawiasz... nie widzisz w tym różnicy na zdjecia? :P
im większy otwor, (mniejsza liczba f/ ) tym mniejsza glebia ostrosci...
a jak chcesz naprawde się dowiedzieć o co w tym wszystkim chodzi kup sobie "Ekspozycja bez tajemnic" Bryan Peterson
osobiscie nie znam lepszej ksiazki na poczatek i naprawde ja polecam bo jest napisana takim jezykiem ze az chce sie czytac..
nawet smerfy zrozumieja :D

glenio
03-03-2009, 23:10
Niestety przykład kolegi krzyzne nijak się ma do postawionego przez Ciebie pytania. Te dwa obrazki pokazują różnicę w głębi ostrości wynikającą z zastosowania różnych przysłon, a Ty stawiałeś warunek ustawienia takich samych parametrów. Pomijając wady optyki, jak dystorsje, aberracje itp zdjęcie zrobione jasnym obiektywem nie będzie się niczym różniło od tego wykonanego ciemnym - przy założeniu ustawienia tych samych, możliwych dla obu obiektywów parametrów. W praktyce przewaga jasnych szkieł polega na tym, że zawsze możesz je domknąć do powiedzmy 5,6 - ciemnego jednak do 2 nie otworzysz. ;) I to wszystko - całe te magiczne różnice. Oczywiście jasne obiektywy jako te droższe mają najczęściej lepiej skorygowane wszelkie wady, więc i jakość wynikowej fotografii będzie lepsza, jednak różnice te można zauważyć najczęściej dopiero przy dużych powiększeniach. Do różnic bardziej widocznych na małych powiększeniach można zaliczyć dystorsję (ale nie ma tu żadnej reguły, która by stwierdzała, że jasne mają mniejszą) i odwzorowanie kolorów (co jednak na cyfrze ma małe znaczenie).
Są oczywiście jeszcze inne różnice - np w sposobie przedstawiania nieostrości i ogólnym rysunku. Jednak i tutaj ciężko o regułę - jasny 50 f/1.8 wg mnie odzwierciedla nieostrości o wiele brzydziej od ciemniejszego 60 f/2.8. ;)

Edit: Dopiero doczytałem, że masz zamiar rzucać slajdy na ścianę - w takim wypadku odwzorowanie barw będzie dla Ciebie istotne - co raz naświetlisz, tego już potem nie naprawisz w PS. Szukaj więc szkieł, których kolorystyka Ci odpowiada - np ponoć Sigmy lubią zażółcać (obiegowa opinia - nigdy nie miałem żadnej Sigmy). Dobre, drogie obiektywy (a takie najczęściej są te jasne) często mają też lepsze przeniesienie kontrastu.

Rycerz
08-03-2009, 16:31
Odnośnie kolegi założyciela wątku: masz budżet 4000zł? wydaj z tego dokładnie 1% czyli 40zł na książę "Ekspozycja bez tajemnic"...to będą najlepiej zainwestowane pieniadze przez ciebie !! mówię powążnie bez żadnej zgryźliwości...przeczytaj uważnie...
a za 4000zł to kup;książkę 40zł, body F90x za 300zł i N 35-70/2.8 za 1000zł i 80-200/2.8 za 2000zł a za resztę kup 20 rolek slajdów i rób zdjęcia według rad z tej książki...
powodzenia!

galu44
10-03-2009, 17:13
Odnośnie kolegi założyciela wątku: masz budżet 4000zł? wydaj z tego dokładnie 1% czyli 40zł na książę "Ekspozycja bez tajemnic"...to będą najlepiej zainwestowane pieniadze przez ciebie !! mówię powążnie bez żadnej zgryźliwości...przeczytaj uważnie...
a za 4000zł to kup;książkę 40zł, body F90x za 300zł i N 35-70/2.8 za 1000zł i 80-200/2.8 za 2000zł a za resztę kup 20 rolek slajdów i rób zdjęcia według rad z tej książki...
powodzenia!

brawo :) dokładnie tak należałoby zrobić. albo jest drugie wyjście, dające więcej radości: kupić smienę i 15 lat uczyć się metodą prób i błędów (np. mi to tyle czasu zajęło).

mpwt
10-03-2009, 17:21
albo jest drugie wyjście, dające więcej radości: kupić smienę i 15 lat uczyć się metodą prób i błędów (np. mi to tyle czasu zajęło).

Sadyści...

rabijki
10-03-2009, 17:29
a fe
ksionszka?
jest internet pelny wiedzy. na cholere komu ksionszki?
kazdy umi robic zdjencia:-)
olo

Rycerz
10-03-2009, 17:31
ciekawe bo moja smiena była dziwna: jakąkolwiek nie ustawiłem przysłonę zawsze zdjęcia wyglądały tak samo...może to wina labu była...

galu44
10-03-2009, 17:45
ciekawe bo moja smiena była dziwna: jakąkolwiek nie ustawiłem przysłonę zawsze zdjęcia wyglądały tak samo...może to wina labu była...

na pewno, ja kiedyś omyłkowo włączyłem czas B w pełnym słońcu. na filmie ta klatka (jak i część filmu obok) jest prawie całkowicie czarna, a jednak odbitka wyszła ładnie (tylko "nieco" poruszona :D)

ROSI
10-03-2009, 22:18
Wiele ,wiele lat temu to ja slajdy trzaskałem całymi metrami i doskonale sobie radziłem z czasem i przesłoną ale zawsze był to ten sam aparat ,jakiś Zenit i zawsze ten sam obiektyw. Nawet mi do głowy nie przyszło (wtedy)
że są jakieś jasne obiektywy. A teraz po latach zachciało mi się slajdów ,poczytałem trochę o sprzęcie i stąd wyszły te moje pytania. Praktyki to trochę mam ale nie chcę wydać źle kasy na sprzęt i dlatego tyle pytam.
Dzisiaj kupiłem fajną książke pt:"SYSTEM NIKONA" . Jak narazie zapowiada się ciekawie a jutro zamawiam "Ekspozycja bez tajemnic" tak jak mi radzicie.
Pozdrawiam
ROSI.

Rycerz
10-03-2009, 22:27
ale weż poważnie pod uwagę szkło 35-70/2.8 to miodzio do slajdów...pół roku je męczyłem i jestem zachwycony do dziś ;)