PDA

Zobacz pełną wersję : Co zamiast sigmy 24-70/2.8?

morszula
24-02-2009, 15:26
Witam,
wydaje mi się , że takiego pytania jeszcze tu nie było, ale jeśli coś przeoczyłam to z góry przepraszam;)

Kupiłam parę dni temu tamrona 17-50/2.8 , mam też sigmę 24-70/2.8 i wydaje mi się, że oba te obiektywy nie będą mi potrzebne. Planuję fotografować śluby i powoli kompletuję sprzęt i potrzebuję porad:)

Czy sprzedać tą sigmę czy może jednak ją zostawić? Dodam, że mam nikona d300 i jeszcze nikkora 50mm/1.8
Jeśli sprzedam sigmę to kupiłabym chyba sigmę 30mm 1.4. Czy myślicie , że to dobry wybór? nie będę miała wtedy nić dłuższego poza 50tką...ale czy zostawiać tą sigmę tylko dla korzystania od czasu do czasu z jej 70mm?

Niestett nie będę w stanie wydać na obiektyw więcej niż dostanę za tę sigmę (jedynie może niwielka dopłata).
proszę o jakieś porady:)

Witusch
24-02-2009, 17:29
Witam,
wydaje mi się , że takiego pytania jeszcze tu nie było, ale jeśli coś przeoczyłam to z góry przepraszam;)

Kupiłam parę dni temu tamrona 17-50/2.8 , mam też sigmę 24-70/2.8 i wydaje mi się, że oba te obiektywy nie będą mi potrzebne. Planuję fotografować śluby i powoli kompletuję sprzęt i potrzebuję porad:)

Czy sprzedać tą sigmę czy może jednak ją zostawić? Dodam, że mam nikona d300 i jeszcze nikkora 50mm/1.8
Jeśli sprzedam sigmę to kupiłabym chyba sigmę 30mm 1.4. Czy myślicie , że to dobry wybór? nie będę miała wtedy nić dłuższego poza 50tką...ale czy zostawiać tą sigmę tylko dla korzystania od czasu do czasu z jej 70mm?

Niestett nie będę w stanie wydać na obiektyw więcej niż dostanę za tę sigmę (jedynie może niwielka dopłata).
proszę o jakieś porady:)

Faktycznie, takiego pytania to jeszcze nie bylo... Kupujesz dwa obiektywy o podobnych zakresach i stwierdzasz, ze nie beda Ci potrzebne, nie wiedzialas o tym jak mialas jeden z nich? Ale zostawmy to, jesli masz zamiar robic sluby, to Tamron 17-50/2.8 wydaje sie byc do tego celu idealny, lepszy moze byc Nikkor 17-55 ;) Sigma 30, to oczywiscie swietny obiektyw, ale w kosciele i w mniejszych pomieszczeniach moze okazac sie zbyt waski do fotografowania calych postaci, stad sugestia dotyczaca Tamrona. Oczywiscie cos dluzszego tez by sie przydalo, do plenerow, i mogloby spokojnie byc dluzsze niz 70mm, na cropie moze byc 85mm, albo jakis zoom np. Sigma 50-150/2.8 lub Tokina 50-135/2.8 . Zakladam, ze dobra lampe masz (SB-800, SB-900), bo to tez wazne.

PS. Moze jednak chodzi Ci o to, ze rownoczesnie obydwu obiektywow nie potrzebujesz, ale z Twojej wypowiedzi wynika cos innego.

morszula
24-02-2009, 18:16
dzięki za odpowiedź

oj może nie wyrazilam sie jasno;)

sigmę mam juz od jakiegoś czasu, teraz dokupiłam tamrona bo brakowało mi szerokiego kąta...i dlatego zastanawiam się czy sigma nadal jest mi potrzebna , bo jednak zakresy ogniskowych są podobne. Tamrona nie zamierzam sprzedawać:)
Lampe mam sb-900
i w takim razie nadal zastanawiam się czy lepiej cos dłuższego czy jakąs bardzo jasną stałkę (w rozsądnej cenie)

przydała by się i jasna stałka i coś dłuższego ale niestety kasy na to brak:/

maki
24-02-2009, 23:45
Tak nieśmiało powiem, że skoro masz zamiar robic wesela, no to kredyt i po 2-3 imprezach jesteś na zero...

arturkrz
25-02-2009, 16:31
dzięki za odpowiedź

oj może nie wyrazilam sie jasno;)

sigmę mam juz od jakiegoś czasu, teraz dokupiłam tamrona bo brakowało mi szerokiego kąta...i dlatego zastanawiam się czy sigma nadal jest mi potrzebna , bo jednak zakresy ogniskowych są podobne. Tamrona nie zamierzam sprzedawać:)
Lampe mam sb-900
i w takim razie nadal zastanawiam się czy lepiej cos dłuższego czy jakąs bardzo jasną stałkę (w rozsądnej cenie)

przydała by się i jasna stałka i coś dłuższego ale niestety kasy na to brak:/

Morszula,
Masz oba obiektywy (tamrona i sigmę), czy możesz zrobić mały teścik? np. zrobić i wkleić obok siębie dwa (lub więcej) zdjęcia na ogniskowej ok. 50mm na 2.8
Miałem tego tamrona i zmieniłem na sigmę - mam wrażenie, że Tamron był dużo ostrzejszy na 2.8
Nie mam obu obiektywów żeby zrobić taki test a jestem ciekaw bezpośredniego porównania tych "szkiełek".

morszula
25-02-2009, 22:56
Jasne, mogę zrobic taki test
z tym, że dopiero w przyszłym tygodniu bo wyjeżdżam

arturkrz
26-02-2009, 11:33
Jasne, mogę zrobic taki test
z tym, że dopiero w przyszłym tygodniu bo wyjeżdżam

OK, nie spieszy mi się.
Jestem tylko ciekaw takiego bezpośredniego porównania.
Będzie to też ciekawy test dla wszystkich, którym brakuje >50mm i zastanawiają się co wybrać.

morszula
26-02-2009, 15:32
arturkrz a Ty co byś mi poradził? zostawić ta sigmę czy zamienić ja na sigmę 30mm 1.4?

segl
26-02-2009, 15:49
morszula ja na Twoim miejscu pozbył bym się sigmy 24-70 i 50 1.8, następnie zakup 30 1.4 i sigma 50-150 2.8 z tamronem bedziesz miała pokryte ogniskowe 17-150 i na dotatek cos jasnego 1.4 do wykorzystania w extremalnych sytuacjach.

arturkrz - porównywałem ostatnio moja sigmę z tym tamronem i raczej sigma nie ma szans na przysłonach ponizej 4, jak sie trafi dobrego tamka to od 2.8 jest wypas, natomiast podpinałem już kilka sigm 24-70 i na 2.8 kazda mydli okrutnie, szczególnie na ogniskowych 24-55, powyżej nie ma tragedii ale mogłoby byc lepiej

arturkrz
26-02-2009, 16:42
arturkrz a Ty co byś mi poradził? zostawić ta sigmę czy zamienić ja na sigmę 30mm 1.4?

Mi brakowało mm między 50 a 70 i dlatego zmieniłem T na S. Zamieniłem jakość T na zakres S.
Zoom jest wygodny, ale w tej klasie stałki wygrywają jakością.

Zmieniłbym 24-70 na 85 1.8 (po chwili namysłu), 30 dokupisz później :-)
Mam N85 1.8, N50 1.4 i zastanawiam się (zbieram kasę) nad stałką w zakresie 20-35.
S24-70 2.8 zostanie na "wakacje". W pełnym słońcu będzie idealny ;-)