PDA

Zobacz pełną wersję : Brak współpracy SB900 z body

andmrocz
23-02-2009, 22:55
Witam

Jak w temacie na i-TTL kompletny brak synchronizacji, na wyświetlaczu lampy jest ikonka o komunikacji, body przesyła dane o ogniskowej i przysłonie do lampy, a na zdjęciu ciemność tzn. jest błysk pełną mocą, a potem otwarcie migawki i zdjęcia wychodzą tak jak na czasie 60 ale bez lampy. Nie mam teraz innej pod rękom ale sprawdziłem z D70, D50 i D40 efekt taki sam. Robiłem reset lampy i body - brak rezultatów. Pewnie czeka mnie wysyłka do serwisu, lampka ma dopiero 3 tygodnie jeszcze jej dobrze nie rozpracowałem.

iya
23-02-2009, 23:07
Fajnie, że podzieliłeś się z nami swoim problemem. Czy chcesz, żebyśmy Ci pomogli? Podaj trochę więcej szczegółów. Jaki program w aparacie na przykład, ustawienia lampy itp. Może będziemy w stanie Ci pomóc.
Pierwsze pytanie, przy i-TTL, skąd wiesz, że błyskasz pełną mocą?

leszeg
23-02-2009, 23:34
lampka ma dopiero 3 tygodnie jeszcze jej dobrze nie rozpracowałem.

Instrukcja instrukcja i instrukcja , a jak juz panika w oczach to na forum.Sam tak miałem ale zanim koledzy odpowiedzieli przerobiłem mozliwe warianty i podpowiedz kolegow potwierdziła to co wymysliłem.

andmrocz
23-02-2009, 23:46
No tak, przepraszam nie dokończyłem wypowiedzi, a córka (4l (powinna już dawno spac ale wyspała sie po południu)) pomogła mi kliknąc i wysłac posta . Lampa w i-TTL próby na różnych programach w aparacie, efekt zawsze ten sam. Lampa w trybie manualnym działa ok. tak naprawdę nie wiem czy pełną mocą wnioskuje, że tak po dłuższym czasie ładowania i po tym, że wyświetla komunikat o niedoświetleniu max wartości -3. Po prostu od któregoś zdjęcia przestała działc przedtem było ok. Ponieważ miałem wyłączony podgląd zauważyłem efekt po przyjściu do domu na ekranie monitora. Problem dotyczył kilku ostatnich zdjęc. Może ktoś miał już taki przypadek.

andmrocz
23-02-2009, 23:57
Instrukcja instrukcja i instrukcja , a jak juz panika w oczach to na forum.Sam tak miałem ale zanim koledzy odpowiedzieli przerobiłem mozliwe warianty i podpowiedz kolegow potwierdziła to co wymysliłem.
czytałem, czytałem, czytałem i nic poza awarią lampy nie wywnioskowałem. Gdybym namieszał w ustawieniach to po resecie powinno by ok tak jak na początku, ale nie jest.

leszeg
24-02-2009, 00:04
tez czytałem i niedoczytałem nic w temacie. mysle ze jest u Ciebie jakis myk ukryty i bedzie dobrze. Bol to wielki jak nowy sprzet musi na ul.Postepu wedrowac :\

andmrocz
24-02-2009, 12:16
Dodzwoniłem się na Postępu (za drugim razem!) wysyłam lampkę. Zobaczymy czy z czasem naprawy będę miał tyle szczęścia co z telefonem.

andmrocz
01-05-2009, 20:01
Tak dla wyjaśnienia lampka wróciła po półtora miesiąca z serwisu, opis - "wymiana płyty wyzwalania". Działa ok. Najbardziej w kontekście półtora miesiąca czekania podoba mi się wpis na fakturze robocizna ilość godzin - 1. Oczywiście naprawa w ramach gwarancji. Przez awarie SB900 dorobiłem się SB400 sprawuje się całkiem całkiem.