Zobacz pełną wersję : Jak zrobic takie zdjecie?
Witam,
Pomozecie mi zrozumiec w jaki sposob zostalo zrobione ponizsze zdjecie?
http://www.flickr.com/photos/44689850@N00/2481429448/
Probowalem sie do tego zabraz dwoma polowkami i wyszlo mi cos takiego:
http://picasaweb.google.com/bartosz.rzemek/Turbacz#5298284206505666018
Jednak to w dalszym ciagu nie o to chodzi...
Dziekuje za pomoc.
Czego nie rozumiesz ? chodzi Ci o HDR ?
marszull
23-02-2009, 23:28
na pierwszym zdjeciu naswietlac na niebo i doswietlic lampa (kwiatki)
Dzieki za sugestie... teraz tylko trzeba probowac :)
rafalek1
24-02-2009, 22:26
Co oznacza "naświetlać na niebo"?
Mam ustawić dużą głębię ostrości i punkt ostrości na niebo?
Dzięki za odpowiedź.
autograf
24-02-2009, 22:31
Zdaję się, że Kolega wyżej dość niefortunnie to określił.
Zrobić pomiar na niebie, tak by ono było prawidłowo naświetlone. Dół kadru (w tym przypadku kwiatki) doświetlić lampą.
rafalek1
24-02-2009, 22:43
Znalazłem takie oto wyjaśnienie tej sprawy;
"Zmierzyć światło z nieba pomiarem centralnie ważonym lub punktowym, bądź zastosować korektę ekspozycji z pomiarem matrycowym."
Ja pomiar centralny i matrycowy kojarze tylko z jedym - z autofocusem. Jestem w błędzie?
marszull
24-02-2009, 22:51
Taki skrot myslowy (kiedys czesto sie tak mowilo naswietlac na swiatla lub naswietlac na cienie, czyli mierzyc na najjasniesze punkty lub najciemniejsze)
chodzilo po poprawny pomiar na niebo
W temacie polecam tez jakakolwiek ksiazke o fotografii (nawet taka bardzo stara kiedy nie bylo jeszcze cyfry) i przetestowanie praktyczne.
Ja pomiar centralny i matrycowy kojarze tylko z jedym - z autofocusem. Jestem w błędzie?
Całkowitym i straszliwym.
Pomiar centralny czy ważony dotyczy pomiaru światła, a autofocus, to - jak sama nazwa wskazuje - automatyczny pomiar skupienia (focus), czyli ostrości.
To jakby pomylić klakson z poduszką powietrzną - obie rzeczy się przydają i są w jednym miejscu (prawie), ale obie służą do zupełnie czego innego.
Jak na moje oko pomiar na niebo, wskakujemy na M, niedoświetlamy niebo o 2 EV i błyskamy lampa tak aby naświetlic pierwszy plan.
andrzej500
25-02-2009, 08:42
Takie maleństwa się blendą doświetla( tło odblaskowe). Zasłonka do szyb samochodowych w każdym markecie dostępna za 10 zł. Kolor srebrny lub złoty.
Motorniczy
25-02-2009, 09:03
Całkowitym i straszliwym.
Pomiar centralny czy ważony dotyczy pomiaru światła, a autofocus, to - jak sama nazwa wskazuje - automatyczny pomiar skupienia (focus), czyli ostrości.
To jakby pomylić klakson z poduszką powietrzną - obie rzeczy się przydają i są w jednym miejscu (prawie), ale obie służą do zupełnie czego innego.
No przecież klakson piszczy i poduszka piszczy !
Urban1994
26-02-2009, 15:36
#Rafalek1 ustawiasz ostrość trzymając spust do połowy, przelączasz na tryb MF nie puszczajac spustu migawwki. Tryb pomiaru swiatła ustawiasz na srodek. Gdy to już ustawisz środek kadru celujesz w niebo(oczywiście ostrość masz nadal nastawiona na kwiatek). Trzymasz spust migawki wcisniety do polowy i ustawiasz sobie juz taki kadr jak chcesz i nie puszczajac wyzwalacza robisz zdjecie doduszajac przycisk do końca. A pozniej to samo lecz, nie zmieniasz juz pomiaru swiatla lecz ustawiasz srodek kadru na kwiat.
TYLKO PAMIĘTAJ ZDJECIE MUSI BYC IDENTYCZNE NIEE MOŻESZ ZMIENIC KADRU !!!
Chciałbym się dowiedzieć jak studyjnie zrobic taki portret:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fotoslowik.pl/galeria/portret/akt/brzuszek/images/image06.jpg)
Mam do dyspozycji:
powerlux vc300 + softbox 60x90, biala parasolka, biale tlo, blendy rozne
Czy ktos mi pomoze jak ustawic swiatlo?
Michał Jędrak
03-03-2009, 22:55
Popatrz, gdzie skóra jest jasna a będziesz wiedział skąd pada światło. Tło jest jasne, więc na nie jest skierowana lampa oraz przód modelki jest jasny, więc pod dużym kątem też na nią pada światło. Najlepiej jakbyś na drewnianej ramie napiął białe prześcieradło i przez nie świecił lampami. Mała odległość modelki od prześcieradła ale duża prześcieradła od lamp. No i już.
czyli jak dobrze zrozumialem: 1 lampa za tłem / 1 lampa blisko tła i skierowana w strone modelki i aparatu (pod katem odpowiednim)? tu zostaly zastosowane lampy blyskowe prawda?